Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittaminen

Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole vieläkään valtavirtaa Suomessa, vaikka Kiina on kasvanut talousvaltana jo pitkään ja menee koko maan bruttokansantuotteessa todennäköisesti Yhdysvaltain ohi jo tällä vuosikymmenellä – ehkä jo lähivuosina. Yksi syy tähän on se, että kiinalaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole aivan yhtä yksinkertaista kuin suomalaisiin tai yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittaminen, koska Kiinan pörssit eivät ole avoimia ulkomaalaisille sijoittajille.

On kuitenkin monia tapoja, miten kiinalaisiin osakkeisiin voi sijoittaa ja oikeastaan nämä tavat ovat yllättävänkin helppoja. Tänään käynkin läpi tavat, miten kiinalaisten yritysten osakkeisiin voi sijoittaa ja mitkä ovat niin hyvät kuin huonotkin puolet Kiinaan sijoittamisessa.

Miksi kiinalaisiin osakkeisiin kannattaa tai ei kannata sijoittaa?

Paljastin tämän vuoden alussa Vapaus-rahastoni osakkeet ja sijoitukset, joilla tavoittelen taloudellista riippumattomuutta. FIRE-salkkuni on erittäin keskittynyt ja sisältää käytännössä vain seitsemän yrityksen osakkeita. Jokainen seitsemän yritystä on valikoitunut salkkuuni sillä perusteella, että niistä jokainen pystyy tuottamaan 100%:n tuoton minulle kymmenen vuoden aikana – yhden, kahden tai vaikka kolmen pörssiromahduksenkin läpi. Jokainen salkun sijoitus on siis aito erittäin pitkän aikavälin sijoitus.

Tästä suhteellisen keskitetystä salkustani löytyykin jopa kaksi kiinalaista osaketta – Alibaba sekä JD.com. Tähän omaan Kiina-painotukseni on selkeä syy – Kiina on nyt jo iso ja edelleen kasvava talousvalta, joka tulee olemaan maailman suurin koko ajan useammalla ja useammalla mittarilla. Tämä tulee näkymään positiivisesti myös talouden kasvussa sekä yksityisihmisten kulutuksessa, joissa molemmat Alibaba ja JD.com ovat avainasemassa.

Kiina on kasvattanut talouttaan pitkään n. 7% vuositahtia (koronavuotta lukuunottamatta) – tahti jollaista ei ole länsimaissa nähty kymmeniin vuosiin. Tähän lukuun kuitenkin perustuu niin Kiinan positiiviset kuin negatiiviset puolet. Kiinan talous kasvaa varmasti huomattavasti nopeammin kuin esim. Yhdysvaltain, Suomen tai koko Euroopan talous.

Se, onko kyseessä ollut tuo aiemmin mainittu 7% vuodessa, on kuitenkin kysymysmerkki, sillä Kiina on osoittanut epäluotettavuutensa numeroiden raportoinnin suhteen vuodesta toiseen. Asiantuntijat epäilevät Kiinan talouden kasvavan hitaammin kuin 7% vuodessa ja toisaalta kiinalaisissa yrityksissä on vuosi toisensa jälkeen kirjanpitohämminkiä ja petoksia. Kiina ja kiinalaiset yritykset ovatkin todistaneet, että niihin ei välttämättä kannata luottaa. Ja tämä onkin yksi suurimmista riskeistä kiinalaisiin yrityksiin ja Kiinaan ylipäätänsä sijoittaessa.

Uskon, että Kiinan isoimmat yritykset Alibaba, Tencent, Baidu, JD.Com jne. ovat todennäköisesti turvassa kirjanpidon vääristelyn kanssa, koska niiden ei tarvitse vääristellä tuloksiaan – liiketoiminta on aidosti kannattavaa ilmankin. Mikäli kuitenkin lähtee seikkailemaan pienempiin ja vähän eksoottisempiin kiinalaisiin yhtiöihin, voivat riskit kirjanpitopetokseen olla turhan isoja – etenkin jos numerot vaikuttavat liian hyvältä ollakseen totta.

Toinen suuri riski Kiinaan sijoittamisessa tulee poliittiselta puolelta. USA on jo pitkään ollut kädenväännössä Kiinan kanssa ja moni kiinalaisen yrityksen osake onkin lentänyt Yhdysvaltain pörssistä ulos esim. edellämainittujen kirjanpitoväärennöksien takia. Nykyisenä suurimpana talousmahtina USA:lla on myös motivaatio pitää Kiinan vaikutus mahdollisimman pienenä eikä USA todennäköisesti halua USA:laisen rahan valuvan kiinalaisiin osakkeisiin, vaikka kiinalaisia osakkeita USA:n pörssistä löytyykin satoja.

Näistä kahdesta riskistä kannattaa ehkä eniten olla huolissaan poliittisesta riskistä, sillä et voi vaikuttaa siihen. Jos sijoitat Kiinaan, pitää sinun olla henkisesti valmistautunut rajuihinkin heilahteluihin sijoituksissasi, koska aina kun poliittiset välit tulistuvat USA:n, Kiinan tai vaikka Hong Kongin välillä, tulee Kiina-sijoitukset reagoimaan aina negatiivisesti tähän. Toisaalta, usein kun välit sitten palautuvat ennalleen, reagoivat osakkeet positiivisesti. Kiinan sijoittaminen ei olekaan heikkohermoiselle lyhytaikaiselle sijoittajalle välttämättä sopivaa, vaan pitempiaikainen sitoumus.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, on tärkeä ymmärtää, että kiinalaisia osakkeita ostaessa, ei osta samalla tavalla osaa yrityksestä kuin perinteisiä osakkeita ostamalla. Tämä tarkoittaa, että kun ostat esim. Alibaban osakkeita, et osta oikeasti Alibaban osakkeita pörssistä, vaan ostat holding-yhtiön yrityksen osakkeita, joka omistaa Alibaban osakkeet. Ja tämän holding-yhtiön taas omistavat Kiinan kansalaiset. Tämä kikkailu johtuu Kiinan lainsäädännöstä, joka kieltää osakeomistukset ei-kiinalaisissa yrityksissä tiettyjen toimialojen kiinalaisiin yrityksiin, jotka ovat strategisesti jollain tavalla tärkeitä Kiinan valtiolle (esim. teknologia ja koulutus).

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinulla ei ole esim. Alibaban osakkeita omistaessa äänestysoikeutta Alibaban yhtiökokouksessa. Tämä on hyvä tiedostaa, vaikka suurin osa meistä ei koskaan missään ulkomaalaisessa – tai kotimaisessakaan yhtiökokouksessa koskaan kävisi.

 

Miten sijoittaa kiinalaisiin osakkeisiin?

Miten sitten sijoittaa kiinalaisiin osakkeisiin Suomesta käsin? Vaikka et pysty sijoittamaan suoraan Kiinan osakemarkkinoille, löytyy onneksi muutama helppo tapa sijoittaa kiinalaisiin osakkeisiin.

Jos haluaa sijoittaa kiinaan, kannattaa miettiäkin ennen kaikkea kahta vaihtoehtoa ja sitä, mikä sopii itselle. Ensimmäinen on suorat osakesijoitukset. Toinen Kiinaan sijoittavat ETF:t sekä rahastot.

Suora osakesijoittaminen kiinalaisiin osakkeisiin ja parhaat Kiina-osakkeet

Suurin osa isoista kiinalaisista yrityksistä on listannut osakkeensa myös Yhdysvaltain pörssiin ja osa myös Euroopan pörsseihin. Pystytkin siis ostamaan kiinalaisia osakkeita Yhdysvaltain tai Euroopan maiden (usein Saksa tai Ranska) pörssistä aivan samalla tavalla kuin paikallisia osakkeita. Ja näin olen itse sijoittanut kiinalaisiin osakkeisiin. Alibaba-osakkeeni on ostettu Saksan pörssistä ja JD.com osakkeeni Yhdysvaltain pörssistä.

On hyvä muistaa, että sillä ei sinällään ole väliä, mistä pörssistä ostat osakkeita, vaan ainoa oleellinen asia on kyseisen yrityksen kotimaa. Kiinalaiset osakkeet eivät usein maksa osinkoa, joten siitä harvemmin tarvitsee huolehtia, mikä tekee suoran osakesijoittamisen Kiinaan entistä helpommaksi. Voit ostaa ja myydä kiinalaisia osakkeita Yhdysvaltain pörssissä aivan samalla tavalla kuin Niken tai McDonald’sin osakkeita.

Aiemmin mainituista riskeistä johtuen suosittelen kiinalaisiin osakkeisiin sijoittamisessa ainakin aluksi vain isoihin tunnettuihin nimiin sijoittamista. Isoissa yrityksissä on useimmiten pienempi petoksen pelko ja niistä on tietoa huomattavasti enemmän saatavilla.

Hyvä varoittava esimerkki omasta elämästäni. Kun uudistin omaa osakesalkkuani, harkitsin JD.comin ja Alibaban lisäksi kahta muuta osaketta alunperin Kiinasta – Luckin Coffeeta ja Secoo Holdingia. Luckin Coffee vaikutti uudelta Starbucksilta, mutta tuntui, että osakkeen hinta karkasi turhan korkealle, joten en sitä sitten ostanut. Secoo Holdingissa taas en löytänyt lähes mitään analyysiä tai infoa yrityksestä, paitsi yrityksen omat, suhteellisen paljaat sijoittajasuhdesivut.

En voinut tehdä sijoitusta näin vähällä infolla, joten en koskaan sijoittanut näihin kahteen yritykseen. Tämä oli enemmän kuin oikea päätös.

Luckin Coffee liittyi toukokuussa 2020 niiden yritysten joukkoon, jotka olivat väärentäneet kirjanpitoaan. Yrityksen osake laski yhdessä päivässä lähes 90% ja kaupankäynti sillä keskeytettiin. Petoksen takia lopulta Luckin Coffeeta uhkaa pörssistä poistaminen ja suurimmalle osalle siihen sijoittaneista ei jäänyt lähes mitään käteen. Secoo Holding taas edelleen on pörssissä, mutta kiitos koronan sen kurssi on laskenut huipuistaan 85%, samalla kun JD.com on kaikkien aikojen huipuissaan ja Alibaballa menee myös lujaa.

On tärkeää ymmärtää, että riskit Kiinassa ovat aivan aitoja ja kun miettii, että suora osakesijoittaminen on sinällään jo korkeariskistä, on Kiinaan sijoittaminen tavallistakin osakesijoittamista riskisempää – Kiinan osakemarkkinat kun ovat erittäin alttiita monelle erilaiselle riskille. Kiinaan sijoittaessa oikeasti koko pääoman menetys on mahdollista, etenkin suorissa osakkeissa.

Kiina ETF:ään tai rahastoon sijoittaminen

Jos haluaa sijoittaa Kiinaan, mutta ei halua alkaa tutkimaan yksittäisiä yrityksiä (mikä on sinänsä viisasta, koska harva meistä pärjää osakkeita valitsemalla paremmin kuin ETF:iin tai rahastoihin sijoittamalla), löytyy Suomesta jonkun verran vaihtoehtoja Kiinasta kiinnostuneelle.

Seuraavassa siis vaihtoehdot, joita rahasto tai ETF-sijoittajalle Kiinasta on ja niiden kulut sinulle sijoittajana.

Rahastot:

OP-Kiina rahasto (Juoksevat kulut 2,5%, merkintäpalkkio 0,75 lunastuspalkkio 0,75%)
Nordea Kiina rahasto (Juoksevat kulut 1,87%)
Danske Invest China K (Juoksevat kulut 2%, merkintäpalkkio 1%, lunastuspalkkio 2%)
Handelsbanken Kiina 1 (Juoksevat kulut 1,85%)

ETF:t

Xtrackers MSCI China UCITS ETF 1C (Juoksevat kulut 0,65%)
iShares MSCI China UCITS ETF USD (Acc) (Juoksevat kulut 0,4%)
iShares MSCI China A UCITS ETF (Juoksevat kulut 0,4%)
iShares China Large Cap UCITS ETF (Juoksevat kulut 0,74%)

Jos muistat yhden luetuimmista kirjoituksistani, jossa listaan parhaat ja halvimmat indeksirahastot, huomaat, että Kiina-rahastot sekä ETF:t ovat kaikki erittäin kalliita sinulle sijoittajana. Erityisen kalliita ovat suomalaisten pankkien omat Kiina-rahastot, joten näihin en suosittele koskemaan.

Paras Kiina ETF onkin kulurakenteeltaan Blackrockin China A sekä iShares MSCI China UCITS ETF. Sisällöt ovat ETF:ssä suhteellisen samat, joten molempi parempi.

Jos tutkii tarkemmin Kiinaan sijoittavien rahastojen ja ETF:ien rakennetta on hyvä huomata, että ne kaikki ovat lähes poikkeuksetta erityisen keskittyneitä viiteen yhtiöön – Alibabaan, Tencentiin, JD.comiin, Ping An Insuranceen sekä China Contruction Bankiin.

Tämä kertoo siitä, että edes rahastonhoitajilla ei ole joko tietoa tai luottoa merkittävästi enemmän pienempiin ja vähän tunnettuihin yrityksiin ja toisaalta siihen, että näihin isoihin toimijoihin uskotaan aivan samalla tavalla kuin Appleen tai Amazoniin. Kiinalaiset isot toimijat ovat niin massiivisia, että hallitsevat suurinta osaa indeksistä (aivan kuten isot IT-jätit hallitsevat S&P500 indeksiä).

Kiina onkin mielenkiintoinen sijoitusmaailma siitä, että se on ainoita maantieteellisiä alueita, joissa uskon, että on mahdollista, että tavallinenkin sijoittaja voi saada parempaa tuottoa osakkeita poimimalla kuin ETF:iin tai rahastoihin sijoittamalla.

Voit käytännössä katsoa rahastojen top5 sijoitukset, poimia ne omaan salkkuusi osakkeiksi Yhdysvaltain pörssistä ja sinulla on käytännössä puolikas Kiina-indeksirahasto omassa osakesalkusssasi. Ja huomattavasti pienemmillä hallinointikuluilla kun millään ETF:llä tai rahastolla – suurelta osin kulujen mataluuden takia osakekaupassa.

Yhteenveto Kiinaan sijoittamisesta

Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on mielenkiintoista ja omasta mielestäni myös kannattavaa – muuten en niihin itse sijoittaisikaan. Erittäin tärkeää Kiinaan sijoittaessa on kuitenkin ymmärtää uhat, jotka sijoittajaa Kiinan osakemarkkinoilla uhkaavat ja se, että edes valtavan talouskasvun valtiossa, riskit ovat ihan aitoja ja voivat toteutua nopeastikin. Parhaat kiinalaiset osakkeetkin ovat huomattavasti korkeampiriskisiä kuin esim. yhdysvaltalaiset osakkeet.

Toivon, että tämä kirjoitus sai myös sinut kiinnostumaan kiinalaisista osakkeista ja pohtimaan, jos lisäisit Kiinaan hajauttamista, joko osakkeiden – tai Kiina ETF:n tai rahastojen muodossa!

Jos Kiinasta tai Kiinaan sijoittamisesta heräsi mitään kysymyksiä, laita kommenttia!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

13 kommenttia artikkeliin ”Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittaminen”

  1. Et kertonut tarkemmin kiinalaisten osakkeiden omistusjärjestelystä. Laki kieltää ulkomaisen omistuksen, mikä tarkoittaa, että ostamalla Alibabaa Saksasta et oikeasti omista Alibabaa vaan siihen sijoittavaa sijoitusyhtiötä, joka omistaa sitten Alibabaa. Tästä löytyy paljon tietoa netistä mm. IPO:n yhteydessä aina tullut pinnalle. Tässä yksi linkki, joka kuvaa asian lyhyestä ja spekuloi myös muista kiinalaisiin osakkeisiin liittyvistä asioista:

    https://www.fool.com/investing/2020/05/22/read-before-selling-all-us-listed-chinese-stock.aspx

    Vastaa
    • Joo hyvä pointti, tuon voisi lisätä tekstiin. Syy, miksi alunperin en sitä maininnut oli se, että piensijoittajalle sillä ei ole juuri väliä (itselleni tämä muuttui merkityksettömäksi aika nopeasti kun asiasta opin) kun summat ovat niin pieniä ja valtaa ei muutenkaan ole niissä yrityksissä, joita omistaa – poliittiset riskit ja delistaukset kuuluvat sinänsä samoihin riskeihin kuin tuo, että ei oikeasti omista yritystä. Mutta tärkeä asia mainita silti Kiinasta puhuttaessa.

      Vastaa
  2. Aina kiinalaisen osakkeen omistamista ei voi edes lapun nimestä päätellä, jos siis meinaa etsiä näitä mahdollisuuksia. Esim. Tencentistä reilun 30% omistava yhtiö on nimeltään Prosus ja löytyy Amsterdamin pörssistä. Firmalla on myös muitakin varsin mielenkiintoisia omistuksia.

    Vastaa
  3. Hei,

    Ei liity suoraan kiinalaisiin osakkeisiin, mutta osaatko neuvoa miten nämä tunnuslukutermit suomentuvat?

    Yahoo finance sivujen yrityksen statistics välilehdeltä esim. Mastercardin:
    Profit Margin on 46.75%
    Operating Margin on 56.88%

    Onko operating margin yhtä kuin liiketulos-%, eli EBIT-%?
    Entä mikä tuo profit margin on? Nettotulos vai kokonaistulos vai mikä?

    Näiden termien kanssa alkaa olla ihan pihalla kun välillä käytetään myös termiä gross profit margin.

    Vastaa
  4. Tästä oli tosi paljon apua, olen vasta aloittanut osakesijoittamisen ja minulla ei ollut mitään tietoa kiinalaisista osakkeista. Taidan poimia salkkuuni juuri noita isoimpia yrityksiä alkuun pienellä summalla. Pistän kyllä nyt blogisi seurantaan ja aion ottaa oppia!

    Vastaa
    • Hienoa, että tekstistä oli hyötyä! Suosittelen tutkimaan blogia, uskon, että täältä löytyy tieto lähes kaikesta, mitä aloitteleva sijoittaja voi tarvita – olen ainakin lähes jokaista asiasta pyrkinyt käsittelemään.

      Vastaa
  5. Lueskelin tätä ja törmäsin samaan Holding ja tuli mieleen juttu mitä pohdiskellut jo pidempään.

    Tiedätkö miksi monet rikkaat pyörittävät omaisuuttaan holding-yhtiöiden kautta? Googlella tästä heti esimerkki:
    https://www.iltalehti.fi/talous/a/a68b6e7f-443c-47af-8105-ae5b40d9c620

    Jos itse saisin vaikka 15 M€, mikä tuo pointti on perustaa oma Holding yhtiö? Onko siinä jotain etuja siihen, että vain yksityishenkilönä sijoittaisi näitä samoja rahoja?

    Vastaa
    • Holding-yhtiön hyöty on käytännössä aina verotuksellinen. Pienituloisille se harvemmin kannattaa niin paljoa, koska meidän verotuksemme on valmiiksi pääomien suhteen suhteellisen kevyttä ja pääomatulomme ovat pieniä. Holding-yhtiöstä on taloudellista hyötyä myös usein piensijoittajalle, mutta sen aiheuttamat kulut yleensä negatoivat tämän verotuksesta saatavan hyödyn.

      Ja tässä onkin syy, miksi juuri isot sijoittajat ja miljonäärit holding-yhtiön perustavat. Kustannukset, jotka yhtiön pyörittämisestä ovat pienemmän kuin veroedut, mitä siitä voi saada (osakeyhtiön saamia pääomatuloja, kun käsitellään hieman eri tavalla kuin yksityisihmisen saamia pääomatuloja).

      Tässä lätkäpelaajien tapauksessa kyse on enemmän siitä, että on vain tehty omaperäinen tapa antaa varainhoito jonkun ammattilaisen käsiin. Tuossa tilanteessa todennäköisesti lätkäpelaajat maksavat enemmän kuin saavat veroetuja, mutta saavat samalla mielenrauhan siitä, että raha on (toivottavasti) osaavissa käsissä.

      Vastaa

Jätä kommentti