Kirjani Viisas sijoittaja -tunne itsesi ja osakemarkkinat on kaupoissa tasan kahden viikon päästä! Olenkin kirjoittanut koko kirjoitusprosessin ajan tätä kirjoitussarjaa, jossa käyn läpi, miten tietokirja syntyy aivan alun ideasta siihen pisteeseen, kun kirja on kaupoissa ja julkaistu. Kirjoitussarja jatkuu myös sen jälkeen, koska haluan avata myös kirjan markkinointia, myyntiä sekä niitä euroja, joita kirjailija saa vuosien kuluessa.
Aiemmat kirjoitussarjan osat löydät alta.
Matkani tietokirjailijaksi osa 1 – Unelmasta ja ajatuksesta kirjaksi – nopea katsaus
Matkani tietokirjailijaksi osa 2 – Käsikirjoituksen kirjoittaminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 3 – Käsikirjoituksen editoiminen ennen kustannustoimittajaa
Matkani tietokirjailijaksi osa 4 – Kirjan tarjoaminen kustantamoille
Matkani tietokirjailijaksi osa 5 – Kustannussopimus
Matkani tietokirjailijaksi osa 6 – Milloin kirja on valmis?
Matkani tietokirjailijaksi osa 7 – Kustannustoimittajan kanssa työskentely
Kirjan nimen päättäminen
Kirjan nimen päättäminen oli mielenkiintoinen matka. Käytin erittäin pitkän aikaa kirjani tiedostonimenä kotikoneellani nimeä ”Sijoitusvirheet”. Mitä pitemmälle kirjaa kirjoittaessa kuitenkin etenin, sitä vähemmän kirja käsitteli sijoitusvirheitä ja sitä enemmän ihmisten käyttäytymistä sijoitusmarkkinoilla yleensä.
Aloinkin tekemään listaa potentiaalisista kirjan nimistä ja hyvissä ajoin ennen kuin otin edes kustantamoihin yhteyttä. Ideoita tuli keskellä yötä, töissä, blogia kirjoittaessa tai kavereiden kanssa hengatessa. Onneksi puhelin on aina mukana, joten missä ikinä olinkaan, kirjoitin idean aina ylös. Lopputulemana minulla oli yli 20 kirjan nimen ideaa! Huomattavaa on, että loin nämä sillä tärkeimmällä opilla, jonka opin Viita Akatemian kolmen vuoden luovan kirjoittamisen koulussa kirjoittamisesta – älä ajattele. Ideoita tulee yleensä sitä enemmän, mitä vähemmän kritiikkiä niitä kohtaan esittää.
Kaikista ideoista oma lempparini oli alun alkaen Sijoittajan järki ja tunteet, lähinnä sen kaunokirjallisen viittauksen takia ja koska toimi edelleen myös kirjan kontekstissa. Tästä kustantajani markkinointiosasto ei kuitenkaan innostunut, joten jouduin takaisin ideointipöytään. Lopputuloksena tuli erittäin iso lista erilaisia variaatioita kirjan nimen ideaksi.
Tässä muutama esimerkki nimi-ideoista, jotka olivat mukana loppusuoralla.
13 askelta parempiin sijoituksiin
Menestyvän sijoittajan käsikirja
Menestyväksi sijoittajaksi – tuplaa tuottosi laittamalla tunteet kuriin
Viisaampi sijoittaja – paremmat tuotot
Oppiva sijoittaja, parempi sijoittaja
Mestarisijoittajaksi
Kaikkien sijoituskirja – löydä oma sijoitustyylisi
Ahne, pelokas, sijoittaja – sijoita paremmin tuntemalla itsesi ja muut
Rohkea ja viisas sijoittaja – tunne itsesi ja sijoituksesi
Menesty sijoittamisessa – Avain tuottoihin on tunteissa ja itsetuntemuksessa
Onnekas sijoittaja – kuinka sijoittaja saa markkinat puolelleen
Näin käännät osakemarkkinat puolellesi
Osakkeet menevät vain ylöspäin – miten sijoittaja hyötyy tästä ja muista markkinoiden yleisistä totuuksista
Satumaisen tuoton salaisuus – matka menestyvän sijoittajan pään sisään
Viisaan sijoittajan majakka – tunne itsesi ja sijoituksesi
Menestynyt vs. epäonnistunut sijoittaja – kumpi sinä olet?
Enemmän kuin sijoituskirja – näin vältät toistuvat sijoitusvirheet
Prosessissa oli aika paljon edestakaisin menemistä kustantajani Tammen kanssa, sillä yleensä sijoituskirjoissa korostuu tietynlainen lupaus (Sijoittajaksi 7 päivässä, Sijoita kuin guru, Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, Onnistu osakemarkkinoilla, Vaurastu kuin nainen… jne.) ja kustantaja halusi jotain samanlaista. Itse halusin kuitenkin vähän erottua joukosta kirjan nimellä, joten en halunnut tuon listan jatkoksi.
Mutta loppupeleissä ehdotus nimeen tuli oikeastaan yhdistelmänä ehdottamistani kirjan nimistä ja oli juuri tuossa muodossa, mihin kirja lopulta päätyi eli: Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat. Tämä oli itselleni oikeastaan heti ensisilmäyksellä varsin toimiva nimi ja onnistui pitämään ideoideni sisällön kuitenkin samalla ollessa hyvin ”kirjamainen”. Nimi on myös sopivan ajaton, kuten kirjakin pyrkii olemaan ajattomine oppeineen.
Kun kustantajani siis lopulta Viisasta sijoittajaa nimeksi ehdotti, oli se oikeastaan sillä selvä. Olin nimeä lukkoon laitettaessa kesälomalla, mutta nimi tuntui niin oikealta, että kuittasin nimen yhdellä sähköpostilla ja näin nimi oli päätetty. Nyt kun nimi oli päätetty, seuraavana vuorossa oli kansi, joka jännitti minua erityisesti, sillä olen kirjoittajana hyvä, mutta kaikki graafisuuteen liittyvät asiat ovat erittäin kaukana siitä, missä olen hyvä. Tämä varmasti näkyy myös blogini ulkoasussa, koska se on täysin allekirjoittaneen kädenjälkeä (logoa lukuun ottamatta, jossa tyttöystäväni auttoi).
Kirjan kannen tekeminen
Kirjan kansi olikin siis seuraavana vuorossa, kun nimi oli päätetty. Tätä varten järjestimme Tammen myyntipäällikön, graafikon, kustannustoimittajan sekä kustannuspäällikön kanssa brainstormaus palaverin Teamsissä.
Ensimmäisenä minulta kysyttiin, että oliko minulla visiota. Noh, kuten todettu, visuaalinen visiointikykyni on aika heikko, joten totesin, että haluan jotain joka yhdistää kirjan humaanin puolen ja eroaa muista sijoituskirjoista. Visioni oli siis perinteisen epäselvä.
Välillä tuntuu, että sijoituskirjojen kansista tehdään tahallaan äärimmäisen tylsiä, jotta ne vaikuttaisivat jotenkin ”virallisemmilta” tai ”pätevimmiltä”. Mustia ja tummia värejä sekä numeroita kannessa. Oma lempparini sijoituskirjojen kansista on Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet-kirjassa, koska siinä tuntuu, että ajatusta on viety tavallista sijoituskirjaa hieman pidemmälle.
Brainstormasimme ja heittelimme ideoita sekä referenssejä noin tunnin verran, jonka jälkeen graafikko meni ideoimaan kirjaa ja oikeastaan unohdin kannen suunnittelun täysin tämän jälkeen. Kuukausi brainstormaussession jälkeen sähköpostiini kilahti ensimmäinen ehdotus kannesta. Jostain syystä minua jännitti noin 100 kertaa enemmän kuin olin koskaan ajatellut. Kirjan kansi olikin jopa itselleni paljon tärkeämpi asia kuin olin alun perin ajatellut! Kun avasin sähköpostin liitteen, sieltä avautui tämännäköinen kansiehdotus.
Jos siis muistat miltä kirjan kansi näyttää virallisesti, tämä ensimmäinen ehdotus oli myös se, joka lopulta kirjan kanneksi päätyi! Mutta prosessi ei ollut aivan niin yksinkertainen. Pyysin kokeilemaan esimerkiksi kanteen erilaisia väriyhdistelmiä (kuten esim. käyttää vihreää enemmän, kuten blogissani). Tuntui kuitenkin, että kaikki muut värikombinaatiot jäivät myös omissa silmissäni tämän punakeltaisen huomiovärin alle.
Alkushokin jälkeen kansi oli juuri sitä mitä halusin. Oliko kansi täysin erilainen kuin muilla sijoituskirjoilla Suomessa? Kyllä. En olisi koskaan esim. osannut edes kuvitella 3D-hahmoa kirjan kanteen, vaikka IT-alalla työskentelen. Toisaalta värimaailma oli juuri niin erottuva kuin punakeltainen yleensä on. Kirja siis eroaa myös värimaailmansa puolesta täysin muista sijoituskirjoista. Idea muuttaa i-kirjaimet palkeiksi oli nerokasta ja kehtaanko sanoa – piste iin päälle, sillä se viestii suoraan, mitä aihetta kirja käsittelee.
Ja kuten 2020-lukuun kuuluu, kävin myös keskustelua 3D-hahmon sukupuolesta, omasta pyynnöstäni. Vaikka olen KTM koulutukseltani IT-töissä, olen kuitenkin kasvanut yliopistossa humanistien seassa, joten olen omasta mielestäni välillä vähän liiankin turhan tiedostava näistä asioista ja halusin olla varma, että hahmo ei anna väärää kuvaa siitä, ettei sijoittaminen tai kirja sopisi naisille. Tarpeeksi moni naishenkilö kuitenkin kustantajalta ja kaveripiiristäni vakuutti, ettei nykyisestä muodosta ole haittaa, joten sain asiasta mielenrauhan. Ja moni totesi, että kuvan hahmo menee ihan minusta, joten se oli hyvä plussa!
Jälkeenpäin olen myös saanut niin lukijoilta kuin myös muualta ympäriltäni paljon positiivista palautetta kanteen liittyen ja siihen, kuinka tyylikäs se on. Nykyään olen täysin samaa mieltä; kansi on mielestäni tyylikäs, yksinkertainen ja samalla toivottavasti kutsuvampi kuin ehkä perinteinen sijoituskirjan kansi.
Yhteenveto
Kirjan nimen ja kannen päättäminen ovat pieniä asioita, mutta aivan valtavia kirjaa kirjoittaessa. Ja henkilökohtaisesti olin etenkin yllättynyt siitä, kuinka merkityksellinen asia minulle etenkin kirjan kansi oli ja kuinka paljon siihen liittyviä asioita pohdin, koska keskimäärin en esteettisistä asioista juuri välitä arjessani.
Toivonkin, että tämä kirjoitus avasi mielenkiintoisesti esirippua kirjan nimen päättämisen ja kannen luomisen takana – minua ainakin tämä prosessi oli kiinnostanut aina siitä lähtien, kun päätin, että tulen joskus kirjan kirjoittamaan!
Matkani tietokirjailijaksi kirjoitussarjan seuraavassa osassa käyn läpi kirjan julkaisua ja millaisissa tunnelmissa se meni sekä mitä kaikkea siihen liittyi!
Ja jos et ole vielä ole vielä kirjaa ehtinyt tilaamaan, ehdit ennakkotilata sen vielä kahden viikon ajan alle 25 eurollaTammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan. Jos taas olet ostamassa samalla myös muita kirjoja, voit ennakkotilata kirjan myös Adlibriksestä.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Hyvä nimi ja kansi! Kansi on tosiaan juuri sopivan erilainen ja näyttävä, ja kuvaa myös hienosti aihetta. Jos en olisi jo valmiiksi kiinnostunut, niin kannen perusteella viimeistään kiinnostus heräisi 🙂
Kiitos paljon! Hienoa kuulla, että kansi toimii myös kiinnostuksen herättäjänä.
79 ihmistä on ilmaissut kiinnostuksensa varaamalla kirjan Helmet-kirjastosta. Odotan mielenkiinnolla.
Oho! Enpä ole kirjastovarauksia katsonutkaan vähään aikaan. Olen erittäin iloinen kyllä, että noin moni on kirjan jo varannut etukäteen, vaikka myyntikin on saavuttanut lähes 1500 kappaletta ennakkoon. Hieno merkki myös siitä, että ihmiset mieluusti myös ostavat kirjaa eivätkä kaikki kierrä ensin kirjaston kautta.