Matkani tietokirjailijaksi osa 11 – Kirjan markkinointi yksin ja yhdessä kustantajan kanssa

Nyt kun esikoiskirjani julkaisusta on jo vähän yli puoli vuotta, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään sen myynnillisyyttä ja markkinointia. Vaikka olen blogia kirjoittanut paljon ja olen imenyt tietoa sosiaalisen median markkinoinnista, hakukoneoptimoinnista sekä muusta digitaalisen markkinoinnin maailmasta, markkinointi ja itseni myyminen on aina ollut jollain tavalla fundamentaalisesti vaikeata allekirjoittaneelle.

Tämä sinänsä on ehkä hieman paradoksaalista, sillä olenhan KTM ja itse asiassa toinen sivuaineeni oli markkinointi. Markkinointi ja myynti onkin mielestäni ollut äärimmäisen mielenkiintoista, mutta samaan aikaan itselleni vierasta ja myönnettäköön – vähän vastenmielistä.

Tänään käynkin siis läpi, miten kirjan markkinointisuunnitelma syntyy ja millaisia asioita siinä otetaan huomioon. Sekä kuinka paljon kirjan markkinoinnin eteen pitää tehdä kirjailijan itsensä töitä – ja kuinka paljon kustantajalta tulee apua kirjan markkinointiin. Kokoan tähän tekstin loppuun myös käytännön esimerkkejä siitä, millaista markkinointia olen tähän mennessä tehnyt kirjan eteen ja asioita, joissa menin selvästi mukavuusalueeni ulkopuolelle. Listaan myös kaikki podcastit ja lehtijutut, joissa olen ollut, joten voit löytää uusia juttuja minusta, joita et ole välttämättä aikaisemmin nähnyt.

Ennen kuin mennään itse asiaan, alta löydät jokaisen matkani tietokirjailijaksi tekstin tähän mennessä, jos olet kirjoitussarjan muita osia ohittanut ja matka (tieto)kirjailijaksi sinua kiinnostaa.

Matkani tietokirjailijaksi osa 1 – Unelmasta ja ajatuksesta kirjaksi – nopea katsaus
Matkani tietokirjailijaksi osa 2 – Käsikirjoituksen kirjoittaminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 3 – Käsikirjoituksen editoiminen ennen kustannustoimittajaa
Matkani tietokirjailijaksi osa 4 – Kirjan tarjoaminen kustantamoille 
Matkani tietokirjailijaksi osa 5 – Kustannussopimus
Matkani tietokirjailijaksi osa 6 – Milloin kirja on valmis?
Matkani tietokirjailijaksi osa 7 – Kustannustoimittajan kanssa työskentely
Matkani tietokirjailijaksi osa 8 – Kirjan kannen ja nimen päättäminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 9 – Tietokirjan julkaisu!
Matkani tietokirjailijaksi osa 10 – Tältä kritiikki tuntuu kirjailijasta

Kirjan markkinointisuunnitelma

Olen ehkä siitä hieman poikkeuksellinen kirjailijana, että kirjan markkinointi oli aika aktiivisesti mielessäni jo sillä aikaa, kun kirjaa kirjoitin. Monesti kirjaa kirjoittaessa mielessäni kävi jo asiat, kuten että kenelle kirjoitan, ketkä ovat kirjan kohderyhmä ja ketkä taas ei. Koska en ole koskaan halunnut kirjoittaa pelkästään pöytälaatikkoon, on myös siksi markkinointi ollut itselläni aktiivisesti mielessä oikeastaan koko kirjan kirjoittamisen ajan.

Mitä sitten tein markkinoinnin ideoinnissa? En oikeastaan mitään muuta kuin listasin vain lehtiä ja medioita, joihin mielestäni voisin haastattelun tehdä kirjan aihe ja kohderyhmä mielessä. Listasta löytyi kirjan valmistumisen aikoihin n. 10 lehteä ja mediaa aina itsestään selvästä Kauppalehdestä, aina Aamupostiin asti (kotikaupunkini Hyvinkään paikallislehti). Tämän lisäksi olin myös hieman miettinyt podcasteja, jotka olivat jo aiemmin minua kysyneet mukaan, mutta joihin en ollut osallistunut anonymiteettini takia.

Kirjoitusprosessin aikana tulin myös sinuksi sen kanssa, että tulen omalla nimelläni ja naamallani kirjan julkaisun ohessa ulos. Kuuden vuoden jälkeen olin tehnyt tästä vähän turhan ison mörön omassa päässäni, koska kuten myöhemmin aloin ajattelemaan (kiitos blogikommentoijien), tajusin, että eipä juuri ketään kiinnosta nimeni ja naamani (mikä on erinomainen asia!). Ainoa ero, jota olen nyt puoli vuotta omalla nimelläni kirjoittaneena huomannut on, että saan ehkä hieman enemmän kysymyksiä muuta reittiä kuin blogikommenteissa. Olen ehkä jollain tavalla helpommin lähestyttävä, kun olen ihan oikea ihminen, enkä vain logo ja nimimerkki. Muuten yhtään mikään ei ole elämässä muuttunut ennen ja jälkeen anonymiteetin, mikä on ollut aika hauskaa.

Mitä kuitenkin olen jutellut kustantamon kanssa, ei kirjailijalta keskimäärin kuitenkaan odoteta mitään, jos markkinointi ei se oma juttu ole. Painoarvo on sanalla ”toivotaan”. Luonnollisesti kustantaja toivoo, että kirjailija ottaa somen haltuun, ja käy haastatteluissa, mutta kustantamo ei mihinkään ketään pakota (vaikka kustannussopimuksessa onkin oma lauseke kirjailijan markkinointiin osallistumisesta).

Tiedottaja on kirjailijan paras kaveri

Halusin isomman kustantajan kirjalleni erityisesti kahdesta syystä:

1) Kustannustoimittajat pystyvät tekemään kirjasta 5x paremman – ja tämä piti kuin pitikin paikkansa
2) Kustantamolla on osaamista, tietotaitoa ja muskeleita markkinoida kirjaa

Myös toinen osa osoittautui todeksi. Kustantamo nimesi jo kuukausi ennen kirjan julkaisuani itselleni tiedottajan, joka käytännössä toimi lähes agentin tavoin eli käytännössä hoiti minun tuputtamisen medioille. Tämä oli aivan valtava helpotus! Kaikki, mitä minun pitäisi tehdä olisi ilmestyä paikalle. Tämä oli äärimmäisen helpottavaa juuri aikani takia – koska kirjoittaminen ja sijoitusinfluensserina toimiminen on vain harrastus, ei minulla yksinkertaisesti ole aikaa käyttää itseni markkinointiin, someen jne. niin paljon aikaa kuin pitäisi, koska se on mielestäni äärimmäisen tylsää.

Kun tapasin tiedottajani ensimmäisen kerran, kävimme läpi ensin omat ideani. Sen jälkeen juttelimme hieman kirjasta ja aika nopeasti pääsimme siihen pisteeseen, että tiedottajani kysyi ”mitäs, jos saan sinut esim. TV:seen – menetkö”. Ajatus on vähintäänkin kauhistuttava, mutta en epäröinyt sekuntiakaan ennen kuin vastasin ”tietenkin”. Kirjoitin jo viime kerralla siitä, kuinka kirjan kirjoittaminen on minulle pelkän kirjoittamisen ohella paljon enemmän – se on erittäin pitkäaikainen unelmani, jota varten olen nähnyt erittäin paljon vaivaa.

Tämän lisäksi koen, että Viisaalla sijoittajalla on myös oikeasti annettavaa kenelle tahansa sijoittajalle ja sijoittamisesta kiinnostuneelle, joten en halua, että pelkästään ujouteni tai pelkoni ovat kirjan myynnin ja markkinoinnin tiellä. Jos oma tekemiseni (tai siis tekemättömyyteni) olisi syy siihen, että kirjaani ei julkisuudessa juuri näkyisi, jäisin todennäköisesti harmittelemaan sitä koko loppuelämäkseni. Tämän takia mieluummin juoksen päin tulta ja yritän parhaani, vaikka se ei minulta luonnollisesti tulisikaan.

Tämän lisäksi saatat huomata, että tuleville viikoilla postaan etenkin Instagramiin videoita, joissa käyn jonkun nopean sijoituskonseptin läpi. En olisi koskaan tehnyt tätä ilman tiedottajaani, sillä siinä missä jännitän paljon ihmisten edessä olemista, kameroiden edessä oleminen saa itseni vielä enemmän jäihin. Jos siis satut törmäämään Insta-videoihini, huomaat kyllä joissain videoissa olemuksestani klassisen peura ajovaloissa-elehdinnän! Mietimme videoiden laittamista myös mihinkään muuallekaan kuin TikTokiin, mutta TikTok konseptina oikeastaan on niin paljon kaikkia perusarvojani vastaan, että edes markkinoinnin vuoksi en sinne ainakaan vielä ole mennyt.

Tiedottaja onkin oman kokemukseni mukaan kirjailijan paras ystävä juuri sen takia, että hän tekee sen työn, missä kirjailijat ovat ihan stereotypisestikin huonoja – itsensä ja teostensa tuputtamisessa julkisuuteen.

Hyvät arvostelut antoivat potkua markkinointiin

Kun kirjoitin Viisasta sijoittajaa, tein sitä tosissani. En halunnut kirjoittaa jälleen yhtä sijoituskirjaa, joka katoaa heti julkaisunsa jälkeen nopeasti massaan. Viime aikoina etenkin kansainvälisessä tietokirjallisuudessa on nähty trendi, jossa yhden hittikirjan jälkeen uusia kirjoja alkaa tulemaan samalta kirjailijalta (saman aihepiirini ympärillä), yhdestä yksinkertaisesta syystä – koska ne myyvät.

Olen tutkinut blogillani ja kirjoittamisessa tienaamista jo viimeiset 10 vuotta niin tämän kuin aikaisemman Pokémon-korttiblogini myötä ja olen oppinut yhden asian – rahaa on helppo tehdä – kunhan ei tee sitä mitä itse haluaa, vaan sitä mitä yleisö haluaa. Tämä on yksi isoimmista syistä, jonka takia lopetin maksimointivuoteni jälkeen blogini kaupallistamisen täysin ja jonka takia en halua kirjoittaa yhtään Viisasta sijoittajaa lisää – ellei minulla ole mielestäni aidosti jotain annettavaa lisää. Tästä syystä seuraava kirjani ei käsittelekään sijoittamista!

Blogin kaupallistamisen kanssa taistelen, koska blogin ylläpito kuitenkin maksaa kaikkine lisäosine, kirjapitoineen jne. yli tuhat euroa vuodessa, mutta täytyy katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan – etenkin nyt Vuoden Sijoittaja-tittelin myötä.

Kirjoittaminen onkin minulle henkilökohtaisesti niin tärkeä asia, että vaadin jokaiselta kirjaltani erittäin korkeaa laatua. Toki kirjailija ei itse voi laatua määrittää, koska lukijat päättävät sen, mutta laatuun voi aina tähdätä. Ylivoimaisesti jännittävin hetki kirjan julkaisussa olikin, kun kirjan ensimmäiset arvostelut alkoivat tulla sisään. Huokaisin erittäin suuresta helpotuksesta, kun ensimmäiset arvostelut olivat lähes poikkeuksetta kiitettäviä. Ja vielä tänä päivänäkin kirja on korkeimmalle arvioitu suomalainen sijoituskirja, joka on koskaan tehty – kaikissa kirjapalveluissa, joissa kirjoja voi arvioida.

Jos kirjani olisi arvioitu ennen kaikkea yleisön toimesta surkeaksi tai siellä olisi ollut paljon asiavirheitä – tai mitä tahansa, joka olisi viitannut siihen, että kirja ei olisi ollut laadukas – en olisi markkinointirumbaa halunnut tehdä. Kaikenlaista sisältöä luodaan nykyään enemmän kuin koskaan ja en itse halua olla mukana siinä sodassa, jossa koviten  huutava voittaa – vaikka hänellä ei olisi mitään järkevää sanottavaa. Kun kirjani kuitenkin alkoi saamaan hyvää vastaanottoa, koin, että sen markkinointi oli täysin perusteltua.

Lukijoiden palaute aiheuttikin sen, että tämän jälkeen pystyin hyvin mielin käydä puhumassa kirjasta, koska en kokenut, että tekisin sitä vain rahan takia – vaan, koska kirja oli aidosti hyödyllinen ja lukemisen arvoinen. Jos olisin vahingossa tehnyt kirjan, joka ei olisi lukijoiden mielestä ollut lukemisen arvoinen ja saanut murska-arvostelut – en olisi halunnut edistää sen myyntiä, koska ajantuhlaussisältöä maailmassa on jo aivan tarpeeksi.

Blogi- sekä some-postauksia, tapahtumia, haastatteluja, podcasteja, keskusteluja, lehtijuttuja…

Mitä sitten olen tehnyt kirjani markkinoinnin eteen, jotta se on saavuttanut oikeastaan yllättävän hyvänkin myynnin (fyysisten ja äänikirjojen kulutus on yli 10 000 kappaletta jo tähän päivään mennessä!). Ihan ensiksi tein luonnollisesti jo marraskuussa 2022 blogitekstin siitä, että kirjallani on nyt nimi sekä kansi ja se on ennakkotilattavissa. Tämä ei kauheasti allekirjoittaneelta vaatinut, koska oli vain blogiteksti muiden joukossa, mutta auttoi alkuun.

Tämän jälkeen muistuttelin seuraajiani noin kerran kuukaudessa somessa tai blogissa kirjan ennakkotilausmahdollisuudesta. Olin aika perus blogimoodissa ennakkotilausajan, enkä juuri tehnyt enempää kuin absoluuttisen minimin kirjan markkinoinnin eteen. Kun kirja kuitenkin julkaistiin viimein 2.3.2023, alkoi hieman hektisempi tahti. Tässä asiat, mitä olen ehtinyt tekemään kirjan markkinoinnin eteen vähän yli kolmessa kuukaudessa aina tähän päivään asti.

Viisas raha – juttu 
Kauppalehti-juttu
HS Visio -juttu
Arvopaperi-juttu

Tämän lisäksi oli paljon podcasteja, jotka ottivat minut hyvin vastaan.

Pörssipäivä -podcast
Mimmit sijoittaa -podcast
Seminuoret sijoittajat -podcast
Syö, nuku, säästä -podcast
Sijoituskästi-podcast
Taloudellinen Mielenrauha-podcast
#neuvottelija-podcast

Puhujakeikkoja aloin myös harjoittelemaan esim.

Pörssisäätiön opiskelijapäivälle
Helsingin Ekonomien webcastiin
Turun Kauppakorkeakouluun
Erilaisten yritysten aftereille

Huvittavaa tässä oli se, että samaan aikaan, kun aloin käyttämään koko ajan enemmän vapaa-aikani kirjan markkinointiin, myös töissä alkoi vihdoin kauan odottamani jättimäinen IT-projekti, jota vedän. Kaksi erittäin isoa juttua siis tapahtui elämässäni samanaikaisesti, joten tämä aidosti vei hieman mehuja miehestä. Koen kuitenkin, että kaikki oli sen arvoista.

Entä, mitä on tulossa vielä? Kyllä, markkinointi ei ole vain parin kuukauden homma, vaan kokovuotinen sivutyö. Uskon, että jatkan Viisaan sijoittajan aktiivista markkinointia eri medioissa ainakin tämän vuoden ja ensi vuoden alun. Sitten todennäköisesti vähän hidastan vauhtia, koska naamani on varmaan aika kulunut jopa sijoituspiireissä. Omalla tavallaan tavoitteena onkin se, että naamani yhdistetään ennen kaikkea kirjaani (ja tuleviin kirjoihini) ja koen, että olen vain väline kirjan markkinointiin. Kirja on se arvolupaus ja minä sekä tarinani ovat vain ukkosenjohdatin kirjan luokse.

Suurin osa yllämainituista jutuista ja podcasteista tehtiin keväällä 2023, kun kirja julkaistiin. Tämän jälkeen tahti on vähän hiljentynyt, mutta myös syksyllä 2023 olen pyrkinyt olemaan hieman aktiivisempi markkinoinnissa, koska joulumarkkina on kirjoille kuitenkin valtava ja en halua, että kirjani unohtuu puolessa vuodessa, koska se on sisällöltään erittäin ajaton. Tänä syksynä mukaan onkin mahtunut podcastien lisäksi:

Viisas raha lehden talouden tulkki-juttusarjaan osallistuminen
Arvopaperi lehden sijoitusraati-juttusarjaan osallistuminen

Helsingin kirjamessuilla paneelihaastattelu
Dansken asiakashaastattelu-case

Kuten näkyy, syksylläkin oli siis paljon tekemistä ja markkinointiaktiviteettia ja tärkeintä etenkin tässä kirjan ensimmäisen vuoden aikana on yksinkertaisesti vain näkyä. Tähän päälle toki osui erittäin valtava onnenkantamoinen, kun Vuoden Sijoittaja äänestys päättyikin omalta osaltani hyvin. Tämä antoi täysin suunnittelematonta näkyvyyttä monessa eri paikassa ja toivottavasti auttaa ihmisiä löytämään kirjani entistä paremmin.

Kun tekee paljon markkinointia yhden ainoan kirjan ympärillä, huomaa myös, että tietyt kysymykset ja teemat toistuivat uudelleen ja uudelleen. Olen kuitenkin ihminen, joka ei pidä samojen asioiden toistamisesta (vaikka viestin saaminen perille tätä aina vaatii niin oikeassa elämässä kuin työelämässäkin), joten pyrin aina keksimään uusia asioita, näkökulmia ja vastauksia välillä useinkin toistuviin kysymyksiin. Tämä ihan oman mielenterveyteni takia. Arvostan älyttömästi ihmisiä, jotka pystyvät vetämään samoja diaesityksiä vuodesta toiseen – itsestäni siihen ei todennäköisesti olisi.

Jos olet unelmoiva kirjailija, tuleva kirjailija ja tai jo olemassa oleva kirjailija, suosittelen ehdottomasti kaikkea työtä, mitä oman kirjan markkinointiin voi tehdä. Markkinointi maksaa itsensä takaisin – ei ehkä euroina (kirjailemalla kun on erittäin vaikea elättää itsensä) – vaan ennen kaikkea kasvukokemuksena sekä itsensä haastamisena. Ja vaikka oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen onkin aina vaikeaa, on se lopulta aina äärimmäisen palkitsevaa. Sitä se ainakin minulle oli kirjaa markkinoidessa.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 24,9€:n hintaan vain rajoitetun ajan Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla: VIISASSIJOITTAJA23!

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti