Matkani tietokirjailijaksi osa 4 – Kirjan tarjoaminen kustantamolle

Haluatko kirjailijaksi? Kirjoittaminen on helpoin osuus tätä. Kirjan tarjoaminen kustantamoille on taas todennäköisesti se kaikista pelottavin osuus kirjan kirjoittamista ja julkaisua. Kun kävin luovan kirjan kirjoittamisen koulua samaan aikaan yliopiston kanssa Tampereella, paljon puhetta oli ns. hylkyprosentista. Esimerkiksi kaunokirjallisuudessa hylsyjen määrä on Suomessa n. 99% luokkaa.

Kustantamot saavat edelleen tänäkin päivänä erittäin paljon erilaisia kaunokirjojen käsikirjoituksia, ja niiden taso on erittäin vaihtelevaa. Ja kuten tiedämme, kirjallisuus on ajan myötä muuttunut ja niin kauno- kuin tietokirjallisuudessa trendit ovat nykyään erilaisia. Tänään tarina siitä, miten itse tarjosin kirjaani kustantamoille sekä miten kummallisten sattumien kautta päädyin kustantamoon, jolle en edes käsikirjoitusta alunperin tarjonnut!

Kirjan käsikirjoituksen tarjoaminen – erot kauno- ja tietokirjallisuuden välillä

Usein saatetaan luulla, että käsikirjoituksen tarjoamiseen tarvitsee olla koko kirja valmiina. Tämä ei pidä paikkaansa aina kaunokirjallisuudessa ja sitäkin vähemmän tietokirjan kirjoittamisessa. Itse asiassa itse lähestyin kustantamoja tietokirja-ideani kanssa jo ennen kuin olin kirjoittanut vain lukuja sieltä tai täältä, eikä kirjalla ollut edes valmista rakennetta.

Tämä on myös alalla yleisesti hyväksytty tapa, eli tietokirjan kanssa kannattaa kustantamoa lähestyä aina usein jopa ennen kirjan kirjoittamisen aloittamista idean kanssa – kustantamot pystyvät nopeasti aiheesta jo sanomaan kiinnostaako heitä kirjasi.

Itseni kohdalla tässä oli kuitenkin mielenkiintoinen vivahde, koska olen kirjoittanut blogia 7 vuotta – ja edelleenkin nimimerkin takaa. Tietokirjassa kuitenkin korostuu ennen kaikkea kirjoittajayksilön osaaminen, joten en lähestynyt kustantamoita ihan perinteisesti. Lähestyin heitä ennen kaikkea kysymällä kiinnostuksesta sijoituskirjoihin sekä mitä mieltä he olisivat, jos kirjoittaisin sijoituskirjan bloginimimerkkini takaa enkä oikealla nimelläni. Vastaukset olivat suhteellisen selkeitä.

Eräs kustantamo vastasi:

Sijoitusaiheiset kirjat kiinnostavat kyllä lukijoita. Lähtökohtaisesti näkisin, että kirja olisi hyvä kirjoittaa omalla nimellä. Tietokirjan myynnissä kirjoittajan kokemus ja uskottavuus ovat tärkeitä tekijöitä. Kirjoittajalla on myös suuri rooli aiheen ja kirjan myymisessä ja sanan levittämisessä. Sikäli on hyvä pohtia omia motiiveja kirjoittaa kirja ja anonyymisti.

Toinen taas:

Nimimerkin takaa kirjoitetaan ainoastaan painavista syistä, ja tällainen syy voi olla lähinnä kirjoittajan henkeen ja terveyteen kohdistuva uhka.

Omalla nimellä kirjoittaminen puolestaan takaa kirjalle markkinointi- ja viestintäsyistä olennaisen näkyvyyden: tekijää voidaan haastatella ja hän voi itsekin edistää kirjansa näkyvyyttä ja siten menekkiä osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Näistä syistä julkaisemme erittäin harvoin nimimerkin takaa.

Sinun tapauksessasi nimimerkkisi on brändin kaltainen, joten se voisi hyvin tulla näkyviin kirjan nimen osana, vähän samaan tapaan kuin Martat – Keittokirjassa Marttaliitto. Joskus brändi tulee alaotsikkoon, kun haetaan kirjalle myyvää ja tarttuvaa nimeä.

Ja kuten yleensä, kaksi muuta kustantamoa, joilta tätä kysyin, eivät vastanneet laisinkaan. Jokaisen kirjailija-alun kokemus tulee olemaan sama sen osalta, että joko kustantamot eivät vastaa ollenkaan tai sitten ne vastaavat puolen vuoden päästä. Tietokirjoissa jonot eivät selvästi ole yhtä isoja kuin kaunokirjallisuudessa, sillä molemmat vastanneet kustantamot vastasivat kahden viikon sisään. Molemmat vastanneet kustantamot olivat kuitenkin aiheesta ja kirjasta kyllä kiinnostuneita, kunhan kirjoittaisin sen omalla nimelläni – erinomainen signaali itsessään.

En sinänsä tarvinnut muita vastauksia, vaan tiesin, että tulen siis kirjan julkaisun yhteydessä nimimerkkini takaa esiin omalla nimellä ja naamalla. Alkuun tämä jännitti, mutta pian totesin, että asialla ei sinänsä ole väliä, koska loppupeleissä mikään ei muutu – sijoituskirjailijat kun eivät ole julkkiksia siinä perinteisessä mielessä ja puhun sijoittamisesta kenen tahansa kanssa mielelläni.

Vaihtoehtoina minulla olikin kustantamoja tutkiessani kaksi päävaihtoehtoa: AlmaTalent, joka on julkaissut suurimman osan Suomen sijoituskirjallisuudesta sekä Gummerrus, jolle esim. Julia Thurén on kirjoittanut kirjansa. Molemmat ovat hyviä ja tunnettuja kustantamoja, mutta päätin, että alan vielä vähän enemmän terävöittämään käsikirjoitustani, ennen kuin siitä jakelen eteenpäin yhtään lukua kustantamoille. Tämä siitä huolimatta, että esim. Gummerrus oli erittäin kiinnostunut jo ensimmäisestä luvusta, jonka olin kirjoittanut.

Meninkin kesälomalle koronakesänä 2021 ja imeydyin vähän yli viikoksi AirBnb:hen yhdessä kavereiden ja tyttöystäväni kanssa taiteilemaan (muut lähinnä piirsivät, minä kirjoittelin menemään). Totesin, että laitan kesällä kirjan priimaan kuntoon, jonka jälkeen pystyn lähettämään näille kustantamoille ainakin pari ensimmäistä lukua. Kuinka ollakaan, sattuma kuitenkin astui peliin tässä kohtaa.

Näin Tammi päätyi kustantajakseni – minun tarinani kustannussopimukseen

Eräänä kesäisenä iltana olinkin AirBnb:ssä Turussa kirjoittamassa toista lukuani kirjaan, kun huomasin, että puhelimeni soi. Puhelimen toisessa päässä oleva henkilö esittäytyi Tammen myyntipäälliköksi ja oli juuri lukenut blogitekstini. Blogiteksti, jonka hän oli lukenut oli yksi myös omista lempiteksteistäni sekä yksi teksteistä, joita oli kaikista vaikein kirjoittaa. Teksti oli nimeltään Kaveripiirisi ja läheisesi tekevät sinusta köyhän – tai rikkaan ja on edelleen koko blogini historian kommentoiduin teksti.

Tammen henkilö oli erittäin vaikuttunut tekstistä ja oli huomannut muuten blogiani selatessa, että olen kirjoittamassa kirjaa. Hän oli sen verran vakuuttunut blogista lukemastaan, että halusi ehdottomasti nähdä, mitä olin kirjoittanut tähän mennessä. Olin täysin ällikällä lyöty – sen sijaan, että minun pitäisi tarjota kirjaa kustantamolle, kustantamo olisi mahdollisesti kiinnostunut kirjasta jo ennen kuin se oikeastaan oli edes löytänyt muotoaan!

Jos olet lukenut blogiani pitempään, saatat muistaa, että olen maininnut kirjan kirjoittamisunelmasta jo pitkään ja kirjoittaja identiteettini on huomattavasti pitempiaikaisempi kuin sijoittaja-identiteettini, vaikka sitäkin olen jo tehnyt puolet elämästäni. Olin yksinkertaisesti äärettömän otettu ja onnellinen. Sovimmekin, että lähetän jonkun verran kirjaa kesälomien jälkeen, jotta sitten ammattilaiset saavat tekstiin tutustua ja katsoa, onko siitä mihinkään.

Sainkin puhelun jälkeen uskomattoman buustin kirjoittamiseen ja kirjoitin 150 word-sivua tekstiä seuraavan viikon aikana – aikaa tähän meni varmaan n. 70 tuntia eli istuin ja kirjoitin vain menemään.

Samalla kuitenkin pohdin, että olisiko Tammi oikea paikka kirjalleni. Tiesin, että Tammi on yksi arvostetuimmista kustantamoista Suomessa ja muistan lapsena lukeneeni Tammen ”Haluatko kirjailijaksi”-sivuja, samalla kuin haaveilin kirjailijuudesta. Tutkinkin Tammen katalogia ja huomasin, että Tammi ei ollut itse asiassa julkaissut yhtään sijoituskirjaa finanssikriisin jälkeen. Tämä oikeastaan vain vahvisti fiilistäni siitä, että haluan Tammella kirjan julkaista.

Suurimmalla osalla kustantamoista oli jo omassa ”tallissa” sijoituskirjailija ja uskoin, että oli enemmän mahdollisuus kuin uhka, että Tammi ei ollut sijoituskirjoja pitkään aikaan tehnyt. AlmaTalentilla on lähes monopoli Suomessa bisnes- ja sijoituskirjailijuuden kanssa, joten ajattelin, että siellä saatan vain hukkua massaan.

Toisaalta Tammi ei välttämättä olisi loppupeleissä yhtä kiinnostunut auttamaan sijoituskirjailijaa markkinoinnissa kuin AlmaTalent, joka on erittäin kokenut siinä. Tilanne olikin mielenkiintoinen, mutta Tammi tuntui oikealta valinnalta, sillä olen aina ollut hieman oman tien kulkija. Aika kuitenkin näyttää, oliko päätös oikea ja loppupeleissä vain lukijoiden kokemus kirjasta on se, mikä merkitsee – yhdessä myyntilukujen kanssa toki.

Kesäloman jälkeen teinkin, kuten lupasin ja lähetin kustannuspäällikölle arvioitavaksi kirjan ideakortin, alustavan sisällysluettelon sekä 45 liuskaa (Word-sivua) valmista tekstiä. Teksti arvioitiin muutamalla henkilöllä, ja seuraavassa ote arvostelun alusta, joka antoi entisestään energiaa käsikirjoituksen tekemiseen.

Omavaraisuushaasteen käsikirjoitus alkaa mukaansa tempaavasti — Tämä herättää välittömästi mielenkiinnon. Kirjan alku onkin lupaava.

Tämän lisäksi mukana oli myös paljon hyviä kyseenalaistuksia ja asiaa pohdittavaa, jonka avulla sain entisestään kirkastettua käsitystä siitä, millaisen kirjan oikeastaan haluan kirjoittaa ja kenelle. Itselleni kaikista tärkeintä oli se, että myös kirja-alan ammattilainen koki tekstin mukaansa tempaavaksi – juuri sitä olinkin tavoitellut, koska asiasisältööni luotan. Sijoittaminen on oikeasti älyttömän mielenkiintoista ja olin iloinen, että sain innostukseni lajiin myös välitettyä tekstin ja tarinoiden kautta.

Sijoitustietokirja on terminä sellainen, että saattaa nopeasti luoda mielikuvan harmaasta tiiliskivestä, joka on täynnä numeroita ja sijoitusjargonia sekä yllättävän vähän huumorintajua. Pyrin kirjassani kuitenkin täyteen asiaan ja faktapommitukseen, vetävää tekstiä, tarinoita ja huumoria unohtamatta. Samalla kuitenkin haluan mahdollistaa sen, että kirjani voi olla niin ihmisen ensimmäinen sijoituskirja, että viimeinen sijoituskirja – toivoen, että jokainen sijoittaja tai tuleva sijoittaja saa sitä jotain irti.

Tämän tekstin kirjoitushetkellä käsikirjoitus on omalta osaltani valmis ja kustannustoimittajan editoinnissa (tästäkin aiheesta tulossa oma teksti). Voinkin sanoa kirjan noin 12 kertaa itse oikolukeneena, että omasta mielestäni onnistuin tavoitteessani ja en malta odottaa jakaa kirjaa kaikkien teidän kanssa! Toki viimeisen tuomion tekee aina lukija ja kirja ei ole enää kirjoittajan – vaan lukijan – kirja siitä lähtien, kun se maailmalle lopulta päästetään.

Miten saada kustannussopimus? Taidolla tai maineella

Vaikka olen ollut aina ennen kaikkea kirjoittaja, tarinani kustannussopimukseen muistuttaa kaikista huolimatta enemmän perinteisen julkkiksen tapaa saada kirjasoppari. Aihe siitä, miten kirjoja nykyään tehdään sekä tarjotaan kustantamoille on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen, koska Helsingin Sanomatkin uutisoi juuri vähän aikaa sitten, että WSOY aloittaa oman kirjoituskoulun sosiaalisen median vaikuttajille ja samalla moni kirja-alalla pöyristyi.

Kirjallisuus elääkin mielestäni omalla tavallaan uusrenesanssia. Kirjoja kulutetaan enemmän kuin pitkään aikaan pitkälti kiitos äänikirjojen ja e-kirjojen, mutta fyysisten kirjojen suosio laskee koko ajan. Samalla, kirjallisuus muuttuu ja jos katsoo tietokirjallisuuden myydyimpiä kirjoja viime vuodelta, on trendi suhteellisen selkeä. Tässä top10 fyysisistä kirjoista.

1. Kaija Koon elämänkerta
2. Björn Wahlroosin elämänkerta
3. Samuli Edelmannin elämänkerta
4. Mitä Missä Milloin 2022 (tämä vähän huvitti, että edelleen, muistan saaneni näitä joululahjaksi lapsena)
5. Lempivillasukkia
6. Hyvinvointia vaihdevuosiin
7. Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin
8. Pave Maijasen elämänkerta
9. Mikko Hyppönen – Internet
10. Aki Hintsan – kuolevan miehen päiväkirja

Lyhyesti voidaan sanoa, että ihmisten elämät kiinnostavat. Kun katsoinkin tilastoja samalla, huomasin, että trendi on ollut jo pitkään sama. Huomio oli samaan aikaa valaiseva, että samalla myös hieman lannistava.

Vaikka sijoittaminen mielestäni uskomattoman mielenkiintoista onkin, on se loppupeleissä aika marginaaliharrastus sillä tasolla, että siitä kertova kirja pystyisi kilpailla julkkisten elämien kanssa. Hetkellisen masennuksen jälkeen otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja terästäydyin – täytyy vain tehdä niin hyvä kirja, että siihen innostuneena tarttuu myös ihmiset, jotka eivät välttämättä muuten sijoituskirjaan ehkä koskaan tarttuisi! Ja sillä matkalla olen edelleen.

Olenkin henkilökohtaisesti hassussa välimaastossa. Koen, että olen perinteinen kirjailija, mutta virallisesti olen lähempänä ”sosiaalisen median vaikuttajaa” kuin täysin old school-sijoituskirjailijaa, koska blogini oli kuitenkin suuri tekijä siihen, että sain sopimuksen niin ”helposti”. Jos 7 vuotta blogin kirjoittamista voi kutsua helpoksi. En usko, että kustantamot olisivat olleet niin kiinnostuneita kirjastani, jos en olisi blogiani yli 7 vuotta jo kirjoittanut – oli teksti kuinka hyvätasoista tahansa.

Toisaalta, laatu huomataan aina. Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet on tästä hyvä esimerkki ja Heikki onkin tehnyt kirjan jälkeen myös sosiaalisessa mediassa älyttömän hyvää työtä saamalla ihmiset kiinnostumaan sijoittamisen erilaisista piirteistä, vaikka oli ennen kirjan julkaisua täysin tuntematon sijoitusvaikuttaja.

Kaunokirjallisuudessa taas vaikuttaa paljon genre, mistä henkilö kirjoittaa tekstin laadun lisäksi. Esimerkiksi fantasiaa ja sci-fiä on huomattavasti vaikeampi saada Suomessa julkaistua, kuin raapaisevaa lähes autobiografista kokemusta syövästä selviytymisestä tai uskonlahkosta eroamisesta. Täydellisellä fiktiolla onkin erittäin hankalaa aikaa tällä hetkellä suomalaisessa kirjallisuuskentässä, jos ei kirjoita dekkareita.

Sama pätee tietokirjallisuuteen, sijoittaminen on noussut niin suuren yleisön tietoisuuteen kiitos pitkälti juuri omalla naamalla ja nimellään tekevien sosiaalisten median vaikuttajien toimesta, että sijoituskirjallisuudelle on todennäköisesti tällä hetkellä paljon isompi kysyntä, kuin tarjonta vaikka se ei samoihin lukuihin pääse esim. True Crime sekä omaelämänkerta-kirjojen kanssa, joille kysyntä tuntuu olevan kyltymätön.

Toivottavasti tämä tarina avasi hieman verhoa siitä, miten kirjoja usein tarjotaan kustantamoille ja miten erilaisten kirjailijoiden ja kirjatyyppien tiet eroavat tarjontavaiheessa, vaikka lopulta tarinani oli hieman erilainen kuin monesti. Tai no itseasiassa, ei välttämättä edes nykyään ole juuri bestsellerien ollessa koko ajan enemmän ja enemmän jo valmiiksi tunnettujen ihmisten kirjoja.

Seuraavassa kirjoitussarjan osassa kerronkin sitten tarkemmin, miten itse kustannussopimusneuvottelu eteni. Tämän piti olla tässä tekstissä jo, mutta teksti venyi sen verran pitkäksi, että teen kustannussopimusneuvottelusta vielä erikseen tekstin. Ja mikäli jokin yksityiskohta jäi pohdituttamaan, laita ihmeessä kommenttia niin vastailen parhaani mukaan!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti