Olen kerännyt Nordnet kokemuksia jo kuuden vuoden ajan niin itseltäni, kavereiltani kuin muualtakin netistä. Nordnet on tällä hetkellä yksi ylivoimaisesti suosituimpia suomalaisia sijoituspalveluita ja omalla tavallaan ihan syystä. Se tarjoaa kaikille jotakin. Pohdinkin pitkään tekisinkö tämän kirjoituksen kaupallisena yhteistyönä, mutta totesin, että teen mieluummin tekstin ilman kaupallista yhteistyötä, jotta voin käsitellä Nordnetia täysin puolueettomasti ja käsitellä Nordnetin hyvät ja huonot puolet, sillä kuten moni muukaan palveluntarjoaja, Nordnet ei ole täydellinen, vaikka se äärimmäisen suosittu Suomessa onkin.
Nordnet onkin ennen kaikkea erittäin aloittelijaystävällinen ja on panostanut huomattavasti enemmän aloittelijoiden houkuttelemiseen sekä kustannustehokkuuteen kuin perinteiset pankit, jotka etenkin ennen vanhaa kauppasivat lähinnä kalliita aktiivisia rahastojaan kansankapitalismin aidon edistämisen sijaan. Toivon, että tämä analyysi Nordnetin palveluista antaa uutta ihmisille, jotka ovat pitempään jo sijoittaneet, sekä myös aloittaville sijoittajille, jotka pohtivat aloittaako sijoittaminen omassa kivijalkapankissaan vai mahdollisesti jossain muussa palvelussa, kuten esim. Nordnetissä.
Perusteet Nordnetistä
Nordnet on ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä sekä nettipankki, jolla on Suomessakin lähes puoli miljoonaa sijoittaja-asiakasta. Vaikka kyseessä on nettipankki, Nordnet on aivan yhtä luotettava sijoittamisesta kiinnostuneelle kuin mikä tahanas perus kivijalkapankki, joka Suomessa operoi. Ja mikä parasta, arvo-osuus- tai osakesäästötilin perustaminen Nordnetiin ei maksa mitään. Asiakkuuden avaaminen Nordnettiin onkin täysin ilmaista.
Kuten kaikki muutkin osake- ja rahastovälittämistä tarjoavat pankit ja palveluntarjoajat, Nordnetin liiketoiminta syntyy ennen kaikkea kaupankäyntikustannuksista sekä hoitokustannuksista. Mitä enemmän ja mitä useammin sen asiakkaat ostavat ja myyvät sijoituksiaan ja mitä enemmän heillä on varoja, sen parempi Nordnetille. Nordnet ”ottaakin välistä” tietyn pienen prosenttiosuuden jokaisesta kaupasta / sijoituksesta, jonka sijoittaja tekee tai omistaa. Rahastoissa veloitus syntyy hoitokuluina omistuksesi euromäärän mukaan ja muissa sijoituksissa kuten osakkeissa kaupankäyntikuluina tekemäsi kaupan koon mukaan. Hintataso Nordnetissä vaihtelee täysin riippuen siitä, miten Nordnetissä ajattelit sijoittaa ja käsittelenkin Nordnetin hinnastoa tarkemmin myöhemmin tekstissä.
Itselläni on arvo-osuustili niin Nordnetissä kuin myös kivijalkapankki Danske Bankissa. Tähän löytyy historiallisia syitä, mutta myös täysin järkisyitä, jotka pitkälti liittyvät kaupankäyntikustannuksiin molemmissa pankeissa. Eniten kokemusta itselläni onkin Nordnetin palveluista niin indeksirahastojen kuin arvo-osuustilin osalta.
Kokemuksia Nordnetistä – hyvät puolet
Itse sijoitan tällä hetkellä Nordnetissä puhtaasti osakkeisiin, mutta tästä huolimatta ylivoimaisesti Nordnetissä parasta on rahastot, (entiset) superrahastot, automatisoitu ETF- sekä rahasto säästäminen ja kotimainen osakekauppa, jotka kaikki ovat erittäin hintakilpailukykyisiä muihin pankkeihin verrattuna ja äärettömän laajan tarjonnan omaavat.
Vaikka Nordnet on monella tavalla kustannuskilpailukykyinen, parhaalle (halvimmalle) kaupankäyntitasolle pääsee Nordnetissä, vasta kun omistaa yli 200 000 euron salkun tai käy kauppaa osakkeilla kovaan tahtiin ja siirtyy treidaajaksi. Nordnet on kotimaisiin osakesijoituksiin kilpailukykyinen tähän maaliin päästessä, mutta ennen sitä sijoitukset ovat suhteellisen kalliita. Ennen 200 000 euron salkun saavuttamista, mikä vie kaikille meistä pitkän aikaa, rahastot ovatkin ylivoimaisesti kustannustehokkain tapa sijoittaa Nordnetissä.
Sanoisin kuitenkin, että parasta Nordnetissä on automatisoitu ETF-ja rahastokuukausisäästäminen, jossa voit päättää kuinka monta euroa Nordnet sijoittaa automaattisesti tililtäsi mihinkin rahastoihin kuukausittain. ETF-sijoituksista Nordnet ottaa tästä tällä hetkellä siedettävän 2,5 euron kuukausikorvauksen, mutta koska palvelu oli pitkään ilmainen, moni vanha asiakas koki itsensä petetyksi. Perinteisiin rahastoihin sijoittaminen automatisoituna taas on edelleen ilmaista Nordnetissä.
Nordnetissä onkin hyvä huomata se, että vaikka palvelu on monipuolisimpia ja parhaita, mitä suomalaisille tarjotaan, on se yritys ja pankki siinä missä muutkin – se siis pyrkii tekemään koko ajan enemmän voittoa ja muutokset Nordnetin hinnastoon sekä palveluun ovat enemmän kuin mahdollisia (yleensä sinne negatiivisempaan suuntaan).
Kokemuksia Nordnetistä – huonot puolet
Ulkomaille sijoittaminen Nordnetissä on mielestäni selkeästi Nordnetin heikoin kohta. Ja ulkomaat siis sisältäen kaikki muut maat paitsi Pohjoismaat, johon Nordnetissä sijoittaminen on kustannustehokasta. Nordnetissä pystyy tällä hetkellä sijoittamaan 19 maan osakemarkkinoihin, esim. Danskessa, jossa pääsijoitussalkkuni on, pystyy sijoittamaan 25 maahan.
Tämän lisäksi Nordnetin kaupankäyntikulut sille ulkomaisista markkinoille tärkeimmästä – eli Yhdysvalloille – ovat kaikilla tavallisilla tasoilla minimissään 15 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa 1000 euron sijoitukselle 1,5% kustannuksia sekä valuutanvaihdosta syntyvät kustannukset. Nordnetissä alimmalla tasolla USA:laisiin osakkeisiin sijoittaminen nostaakin kulut pahimmillaan aktiivisten rahastojen tasolle ellet ole treidaaja tai Private Banking asiakas. Tavalliset osakekaupankäynnin tasot Nordnetissä ovatkin seuraavat:
Suurin osa sijoittajista käy kauppaa keskimäärin 1-10 kertaa kuukaudessa. Tällä pääset Nordnetissä tasolle 3. Jos käyt useammin, on sinulla todennäköisesti yli 200 000 euroa rahaa tai olet treidaaja – jolloin pääset automaattisesti halvemmalle hintatasolle. Jos kuitenkaan et ole kumpaakaan näistä ja käyt silti kauppaa yli 10 kertaa kuukaudessa, käyt todennäköisesti yksinkertaisesti liian usein kauppaa osakkeilla ja tämä tulee haittamaan sijoitusmenestystäsi. Usein sijoittaessa paras tapa menestyä on tehdä ei mitään.
Jälleen, jos Nordnetin tavallista hinnastoa verrataan esim. Danskeen, minimikaupankäyntisumma on 8 euroa ja esim. Akavan-jäsenenä pystyt pääsemään alimpaan rajaan, jossa kaupankäyntikulut Yhdysvaltoihinkin ovat minimissään 5 euroa. Ero saattaa tuntua triviaalilta Nordnettiin verrattuna, mutta mitä enemmän ja pitempää kauppaa käyt, sen vahvemmin tämä vaikuttaa myös sijoitustuottoihisi. Kulujen merkitystä ei kannatakaan koskaan väheksyä sijoittaessa. Nordnet onkin etenkin Pohjois-Amerikkalaisiin osakkeisiin sijoittaessa yksinkertaisesti huono vaihtoehto.
Vaikka Nordnetin rahastot ovatkin mielestäni parasta, mitä sillä on tarjota, löytyy Nordnetiltä muiden toimijoiden tapaan paljon hutirahastoja. Tunnetuin näistä ovat todennäköisesti Nordnetin Smart-rahastot, jotka kompastuivat omiin jalkoihinsa lähes heti lähdössä, kun korona saapui ja rahastot eivät pystyneet poikkeustilannetta markkinoilla ymmärtämään. Lähes kolmessa vuodessa nämä ennen koronaa perustetut ”älyrahastot” ovatkin tuottaneet sijoittajille aivan alkua lukuunottamatta pelkkää tappiota, vaikka ne lanseerattiin erittäin kovalla hypellä ja mielenkiinto myös blogini lukijoissa oli niitä kohtaan suuri.
Nordnetissä pitää myös kaiken keskustelun ympärillä muistaa se, että vaikka sillä löytyy äärimmäisen paljon hyviä ja sijoittajaystävällisiä rahastoja ja sijoitustuotteita, löytyy siltä myös paljon huonoja tai yksinkertaisesti tarpeettomia rahastoja, joita suurin osa sijoittajista ei tarvitse. Tästä kuvaavaa on se, että Nordnetistä löytyy yli 600 erilaista rahastoa. Suurin osa näistäkin rahastoista on aktiivisia erilaisten teemojen ympärille rakennettuja rahastoja, joita pitkäjänteinen rahastosijoittaja ei kaipaa salkkuunsa, koska muutama vähäkuluinen indeksirahasto riittää hänelle.
Tämän lisäksi Nordnetissä tuntuu olevan teknisiä ongelmia usein niinä aikoina, kun pörssi romahtaa. Tämä nähtii esimerkiksi monena pörssiromahduspäivänä, kun Nordnet ilmoitti teknisistä ongelmista (todennäköisesti poikkeuksellisen suuren volyymin takia, jota palvelimet eivät kestäneet). Tekniset häiriöt eivät ole sijoittajalle hyviä, jos kauppoja haluaa tehdä, mutta jos rehellisiä ollaan, ironista kyllä monelle sijoittajalle Nordnetin tekniset ongelmat tällaisina päivinä saattavat olla jopa hyvä juttu! Jos et pysty heti myymään osakkeita paniikin iskiessä, saatat pohtia onko myynnissä ylipäätänsä järkeä ja päätyä eri lopputulokseen, kun kauppaa voi taas käydä.
Nordnet rahastot – parasta on Nordnetin ulkopuolinen valikoima
Olen kirjoittanut aiemmin parhaista ja halvimmista indeksirahastoista, ja se mikä Nordnetissä on parasta on, että se tarjoaa myös muiden palveluntarjoajien rahastoja. Nordnetista käsin pääsetkin yhdestä palvelusta kiinni niin Handelsbankeniin, JP Morganin kuin monen muunkin kotimaisen ja kansainvälisen pankin rahastoihin. Tämä säästää paljon vaivaa ja on yksi syistä, miksi Nordnet niin suosittu on suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten keskuudessa.
Suuren valikoiman keskeltä löytyykin myös helmiä, joita kaikilta muilta palveluntarjoajilta ei löydy rahastojen joukosta ja Nordnet onkin parhaimillaan rahastojen monitavarakauppa, samalla kuitenkaan olematta yhtään sen kalliimpi vaihtoehto rahastosijoittajalle.
Nordnet tarjoaa monenlaisia rahastoja megatrendi ETF-rahastoista, eri maiden indeksirahastoihin sekä myös vähän eksoottisempiin sijoitusrahastoihin. Vaikka en virallisesti sijoitussuosituksia saakaan antaa, on aloittelijan hyvä aloittaa indeksirahastoihin ja ETF:ien tutustumisesta ja miettiä, mikä olisi hyvä tapa aloittaa sijoittaminen omalla kohdalla – usein se on indeksirahastot, joista voi sitten jatkaa suoraan osakkeisiin, jos vetoa sijoitusmaailmaan tuntee. Jos miettii, mitkä ovat top3 rahastot, joita Nordnetistä löytyy, kolmikko on selkeä.
1. Handelsbanken USA-indeksi
2. Nordnet Indeksirahasto Suomi
3. iShares MSCI ACWI UCITS ETF (maailma-indeksi)
Kaikki nämä rahastot ovat vähäkuluisia indeksirahastoja, jotka ovat hyvin hajautettu (Suomea toki lukuunottamatta, joka kantaa selkeää maariskiä – Yhdysvalloissa kun on niin paljon globaaleja yrityksiä). Handelsbanken USA-indeksi sekä Nordnet Indeksirahasto Suomi ovat perinteisiä rahastoja, joiden ostaminen on helppoa, mutta vaatii manuaalista työtä.
MSCI World taas on ETF, johon voi laittaa päälle Nordnetin automaattisen kuukausisäästön, joka automatisoi sijoittamisen. Jos siis haluaa sijoittaa, mutta ei tunne erityistä paloa osakemarkkinoita ja niiden opettelua kohtaan, oikeastaan sijoittajalle riittää pelkästään nämä kolme rahastoa salkkuunsa – tai äärimmillään pelkästään MSCI World-ETF kuukausisäästääminen ja ei mitään muuta! MSCI World sijoittaa nimensä mukaisesti koko maailman osakkeisiin (isoimpana painona Yhdysvallat), joten siinä on pelkästään yhdessä rahastossa tarpeeksi hajautusta koko sijoittajan salkulle. ETF-kuukausisäästämisen voi myös automatisoida täysin, joten tarvittaessa voit tehdä sijoittamisen itsellesi juuri niin vaivattomaksi kuin haluat.
Nordnetissä pystyy myös erittäin hyvän indeksirahastokokonaisuuden lisäksi saamaan myös erittäin kohtuullista sijoituslainaa Nordnet sijoitusluoton avulla, joka parhaalla tasollaan pesee myös oikeastaan minkä tahansa sijoituslainan, jonka pystyt kivijalkapankista nostamaan. Sijoituslaina on yksi niistä asioista, joka omaa salkkuani vetää koko ajan myös Nordnettiin päin, koska esim. Danskessa taas en saa lainaa osakkeitani vastaan, mikä on haitannut sijoitusstrategiaani parissakin pörssiromahduksessa nyt perätysten. Sijoituslainan kanssa kannattaa kuitenkin olla äärimmäisen varovainen ja kannattaa hankkia sijoituskokemusta huomattavan paljon ennen kuin harkitsee edes luoton aktivointia.
Nordnet salkku-kokonaisuus sekä Shareville
Nordnetissä oma ylivoimainen suosikkini on Shareville, jossa näkee myös muiden ihmisten osake- sekä rahastosalkkuihin. Pääset katsomaan myös minun Nordnet osakesalkkuani reaaliajassa, jos sinne kirjaudut.
Shareville on sijoittajien oma sosiaalinen media, jossa voi jakaa ja vastaanottaa sijoituksia, keskusteluja tai mitä tahansa sijoittamiseen liittyen. Muiden salkkujen seuraaminen, keskustelu ja kommentointi ovat kivoja lisiä ja itsellänikin on Sharevillen puolella jo lähes 1000 seuraajaa, joiden kanssa jaan kaikki sijoitukseni reaaliajassa sekä käyn keskustelua sijoituksistani ja blogikirjoituksistani. Voit seurata Nordnet-salkkuani täältä.
Nordnetistä saa myös salkkuraportin, josta näkee hyvin koko osake/rahastosalkkunsa mukavassa graafisessa muodossa. Tarjolla on myös paljon käppyröitä ja reaaliaikainen seuranta omasta salkusta. Alla ruuttukauppaus oman salkkuni näkymästä viime vuoden lopulta Nordnetin salkusta. Hyvin meni, mutta menköön!

Raporttien lisäksi Nordnet myös hoitaa niin kotimaisten, kuin ulkomaisten osakkeiden verotuksen suurelta osin automaattisesti oikein. Tämä on jokaiselle aloittavalle ja kokeneelle sijoittajalle lohdullista niiden maiden osalta, joiden kanssa Suomella on verosopimus, sillä yksi asia, mihin et halua kuluttaa aikaasi on verotuksen pohtiminen sijoituksissa.
Nordnet on lisännyt viime aikoina myös mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten sen, että osakesijoittajana näet osakkeiden osto- ja myyntipäätökset kyseisen osakkeen kurssigraafissa. Myynnit näkyvät punaisena pisteen ja ostot sinisenä. Tämä on mielestäni äärimmäisen hyvä työkalu omien sijoituspäätösten tutkimiseen, koska silloin saatat huomata, että ostat aina nouseviin kursseihin ja myyt laskeviin – tai toisinpäin. Tällaisia huomaamattomia toimintatapoja sijoittaessa korjaamalla moni meistä pystyy saavuttamaan vielä parempia sijoitustuloksia. Alla esimerkki miten kävin kauppaa Virgin Galactin osakkeella vuonna 2021 spekulointisalkussani Nordnetissä.
Sinisistä huomaa, että sijoitus oli suhteellisen onnistunut, vaikka hieman maanista menoa olikin ja yhtenä päivänä taisin ostaa ja myydä osakkeita samana päivänä. Toiminnallisuus onkin samaan aikaan viihteellinen, että hyödyllinen, joten suosittelen siihen tutustumaan, etenkin jos sinulla on taipumusta yrittää ajoittaa ostoja ja myyntejäsi (joka ei tutkitusti yleensä kannata).
Yhteenveto – Nordnet kokemuksia
Vaikka Nordnet on muuttanut palveluitaan ja hinnastojaan moneen kertaan, on sen kokonaisuus muuttunut koko ajan paremmaksi, vaikka jotkut kohdat ovat ottaneet taka-askelia (esim. ETF-kuukausisäästäminen oli ennen vanhaa täysin ilmaista, mutta siitä on jo muutama vuosi). Pähkinänkuoressa sanoisinkin, että aloittelevalle osakesijoittajalle Nordnet ei ole optimaalinen paikka, koska Yhdysvallat on niin merkittävä kauppapaikka, että haluat myös siellä sijoittaa. Tässä siis kannattaa verrata Nordnetiä oman pankkisi tarjontaan, voi olla, että oma pankkisi yllättää edullisuudellaan.
Vähäkuluisia indeksirahastoja hakevalle rahastosijoittajalle Nordnet on kuitenkin täydellinen paikka aloittaa – ja toivonkin, että suurin osa sijoittamisen juuri näistä rahastoista aloittaa. Tämän on yksi syitä siihen, miksi myös tyttöystäväni sijoittaa puhtaasti Nordnetin kautta 300-400 euroa kuukaudessa rahastoihin, koska vaikka sijoittaminen ei ole hänen intohimonsa, on tämä helppo ja pitkäjänteiselle sijoittajalle vähäriskinen tapa vaurastua hitaasti, mutta varmasti.
Nordnetin tarjoaakin monella tapaa erittäin monipuolisen paletin sijoittajalle, oli sitten aloittelija tai treidaamisurasta haaveileva – tai mitä tahansa siltä väliltä. Nordnet ei ole täydellinen kuten mikään muukaan palvelu, mutta silti edelleen valovuosia edellä esim. tiettyjä kivijalkapankkeja, jotka edelleen pitävät pääbisneksenä lainaamista ja ovat jääneet erittäin pahasti jälkeen esim. osakesäästötileissä. Nordnet on ainoita pankkeja, jotka ovat erikoistuneet sijoittajien tarpeisiin.
Se, mistä Nordnetiä pitää mielestäni kuitenkin erityisesti kiittää on se työ, mitä se on tehnyt suomalaisen kansankapitalismin eteen. Nordnet on tehnyt hartiavoimin töitä siihen, että sijoittaminen olisi enemmän valtavirtaa ja on siinä hyvin onnistunut. Luonnollisesti tämä on tehty lähtökohtaisesti bisnesnäkökulmasta, mutta nykyinen miljoonan suomalaisen osakkeenomistajan raja ei olisi koskaan rikkoutunut, jos kivijalkapankit olisivat hallinneet markkinoita Suomessa tästä ikuisuuteen – liian pitkään ne kuitenkin myivät pelkästään kalliita ja huonoja rahastoja suomalaisille vuosikymmennestä toiseen.
Kokonaisuutena on vaikea olla mitään muuta kuin tyytyväinen Nordnetin palveluihin. Nordnetin mobiilisovellus on yksi, joka vaatisi kieltämättä hieman kehittämistä, mutta harva meistä (toivottavasti) tekee osakekauppaa puhelimella, vaan sijoitukset ovat pitkälle mietittyjä, eivätkä hetken mielijohteita.
Jos olet siis pohtimassa sijoittamisen aloittamista – etenkin rahastosijoittamista – kannattaa avata ja kirjautua Nordnettiin tili täältä*. Monen vuoden perusteella voin suositella lämpimästi Nordnetiä, niin kauan kuin on tietoinen siitä, mikä siellä on paremmin ja mikä huonommin kuin esim. oman pankkisi sijoituspalveluissa. Pitkällä aikavälillä et tule pettymään tästä yhdestä elämän parhaasta päätöksestäsi – eli sijoittamisen aloittamisesta.
Hyvä slaissi!
Aktiivisiin rahastoihin alkuun sotkeutuneena kehitellyt tässä mahdollisimman matalakuluista ja hyvin hajautettua rahastosalkun ydintä (ei ETFiä). Handelsbankenin Usa/Eurooppa 0,20% kuluilla melko no brainer ja samoin Indeksirahasto Suomi/Ruotsi vähän pienemmällä osuudella.
Mitenkäs tää SPP Aktiefond Japan, jolla kulut 0,21%? Japani iso tekijä edelleen ja vaikka demografia ja jumiutuneisuus taloutta vaivaa, niin vähän tekis mieli sinnekin laittaa, vai mitä mieltä?
Salkussa edelleen Seligsonin hist. tuotoiltaan jämerät mut vähän kalliimmat Global Brands (defensiivisiä suuryrityksiä) ja Phoebus (aktiiviseksi halvahko arvoyhtiörahasto), mut harkitsen tässä rahastojeni kulurakenteen siivoamista pikkuhiljaa kokonaan 0,20% luokkaan ja puhtaaksi indeksipaketiksi…
Jep USA-indeksi on äärimmäisen hyvä rahasto kyllä tuotto/kulusuhteeltaan. Nuo Nordnetin vanhat superrahastot ovat myös varsin jees, kun noin halvalla pystyy sijoittamaan maailman parhaimmille osakemarkkinoille.
Vaikka japanilaisia videopelejä rakastankin, en henkilökohtaisesti koskaan sijoittaisi Japaniin. Ikäpyramidi, sekä maan työkulttuurin aiheuttamat ongelmat ovat sellaisia, jotka eivät korjaannu todennäköisesti vasta kuin yhden sukupolven jälkeen, jos silloinkaan. Uskon vahvasti, että jumiutuneisuuden aika jatkuu Japanissa myös tulevaisuudessa.
Keskimäärin indeksisalkku pärjää aina paremmin kuin aktiivinen, koska aktiivisten rahastojen arpominen on kuitenkin aika samanlainen taito kuin oikeiden osakkeiden valitseminen salkkuun. Aktiivisiin rahastoihin sijoitteassa voi uskoa vain yhtiön sijaan esim. salkunhoitajaan tai toimialaan, johon aktiivinen rahasto sijoittaa, mutta samanlainen aktiivinen sijoituspäätös se on silti. Mielestäni sen takia sijoittajan kannattaakin sijoittaa lähinnä vain indeksirahastoihin tai osakkeisiin, aktiiviset ovat vähän molempien huono välimuoto.
”Handelsbanken USA-indeksi sekä Nordnet Indeksirahasto Suomi ovat perinteisiä rahastoja, joiden ostaminen on helppoa, mutta vaatii manuaalista työtä”.
Myös indeksirahastot saa nordnetissä pyörimään automaattisella kk säästöllä (ilmaiseksi) ja niihin saa myös itse valita päivän jona veloitus suoritetaan 🙂
Olin missannut tuon rahastonkin automatisoinnin, ehdottomasti plussaa, muokkailin tuon mukaan. Kiitos lisäyksestä!
Alussa mainitsit että rahastotoimeksiannoista nordnet perii palkkion. Se ei pidä paikkaansa vaan rahastotoimeksiannot on ilmaisia. ETF:stä veliitetaan osakkeiden tapaan.
Hauska tuo top3 -rahastot koska se on minun salkku kokonaisuudessaan 😀
Joo hyvä tarkennus, korjasin vähä sanamuotoja tuossa, kun olin turhaan yksinkertaistanut sitä. Ja ei ollenkaan hullumpi salkku, haha!
Miksi Suomirahasto nousee Norjan ja Ruotsin edelle? Kuluttomiahan nekin ovat. Vai eikö vain mahtunut kärkikolmikkoon?
Hyvä kysymys! Tähän on kaksi syytä. Ensimmäisenä se, että Suomi on historiallisesti maailman parhaiten tuottanut osakemarkkina. Jopa paremmin kuin Yhdysvallat. Toisena, vaikka hoitokulut ovat Norjassa ja Ruotsissa 0%, eivät oikeat kulut ole suomalaiselle 0%. Sijoittaessa Ruotsin, Norjan tai Tanskan Indeksirahastoon Nordnet perii valuutanvaihdosta 0,25 %. Myytäessä rahastoa valuutanvaihtokulu on sama 0,25 % eli näissä rahastoissa on pienet kulut myös suomalaiselle, joten Suomi indeksirahasto on meille myös se kustannustehokkain.
Pankkikuluihin ja osinkoihin liittyvä kysymys: mikä olisi paras tapa uudelleensijoittaa osingot Nordnetissä ja muissa pankeissa? Tuntuu että kertakulut ostoista syövät leijonanosan koko osingon määrästä.
Käytännössä ainoa tapa välttää tämä, on tehdä vain tarpeeksi isoja kertaostoksia (esim. ostaa osakkeita vain 1000 euron kertaostoksina kuten itse teen). Usein tämän rahan säästäminen saattaa viedä hetken, mutta kannattaa silti tehdä, etteivät kulut nouse liian korkeaksi. Jos muuten sijoittaa lähinnä osinko-osakkeisiin, kannattaa pohtia myös osakesäästötilin perustamista ja sinne sijoittamista, koska suomalaiset osingot saat sinne verottomasti (jolloin saamasi osinkojen summa on myös isompi) ennen kuin otat rahasi sieltä ulos. Ks. https://www.omavaraisuushaaste.com/kannattaako-osakesaastotili/
Hyvä kirjoitus. Pienenä tarkennuksena: myös rahastoille pystyy luomaan kuukausisäästösopimuksen, siis ETF-sopimuksesta erillisen. Ei tarvitse säätää näidenkään kanssa jos ei halua. Nordnetissa tosiaan Jenkkiosakkeet ovat törkykalliita suomalaisasiakkaille, muuten oikein kelpo palveluntarjoaja.
Jes, kiitos, lisäilin tosiaan tuon rahastopätkän myös tuohon tekstiin – olin ohittanut sne.
Mielestäni sohaisut kivijalkapankkeja kohtaan ovat tässä kohtaa tarpeettomia.
Mitä Nordnet – tai muukaan välitysliike/netti”pankki” – ei tee, on asiakkaidensa aktiivista henkilökohtaista opastamista sijoittamiseen. Asiakkaan oletetaan löytävän tiensä itse heidän luokseen ja kiinnostuvan asiasta. Se ei kyllä kansankapitalismin edistämiseen riitä.
Mitä kivijalkapankit tekevät – ja ottavat siitä hyvästä toki aimo siivun rahastojen hallintokuluissa – on rahastoista opettamisen ja niihin perehdyttämisen yksilöllisissä face-to-face -tapaamisissa. Asia otetaan aina esille vaikka asiakas tulisi hakemaan vain asuntolainaa tai verkkopankkia – tällainen puolipakotettu talousopetus tekee ihmeitä suomalaiselle kansankapitalismille, mitä ei edes kouluissa saa.
Monissa tapauksissa Nordnettiin lopulta päätyminen on voinut alkaa kivijalkapankin kanssa tapaamisesta, ja asiasta puhumisesta. Jostain kiinnostuksen sijoittamiseen täytyy alkaa, ja kivijalkapankit ovat ainoita tahoja Suomessa, jotka huolehtivat myös sellaisten kansalaisten sijoittamisesta, joita asia ei oikeasti kiinnosta sen vertaa, että menisivät Nordnettiin ottamaan asioista itse selvää.
Minäkin laitan jatkossakin rahani pienikuluisiin passiivisiin indeksirahastoihin, mutta ollaan nyt toisillemme rehellisiä. Pienet kulut ovat lopulta seurausta siitä, että asiakas tekee kaiken työn eikä asiakashankintaan tarvitse käyttää senttiäkään. Kansankapitalismin edistämiseksi molempia tarvitaan edelleen.
Tuo on yksi näkökulma, mutta mielestäni on selkeää, että Nordnet oli markkinahäirikkö, joka herätti myös kivijalkapankit muutokseen. Tällaiset muutokset harvemmin syntyvät ellei ulkopuolelta tule painetta, oli oikeastaan kyseessä ala kuin ala. Ja mitä perinteisempi ala, sitä vähemmän asioiden halutaan muuttuvan.
Ja olen erittäin vahvasti sitä mieltä, että aktiivisten rahastojen tuputtaminen asiakkaalle ei ole kansankapitalismin eteenpäin viemistä – ainakaan siten, miten itse miellän sen. Parhaimmillaan kansankapitalismin edistäminen on sitä, että suositeltaisiin suoraan asiakkaille taloudellisesti järkevämpiä rahastoja ja ohjataan heidät pois sijoituskohteista, joissa toimittaja on suurin voittaja.
Tämän sanottuani, täytyy kuitenkin korostaa, että mielestäni pankit eivät tee mitään väärin, koska liiketoiminta on liiketoimintaa ja on vain luonnollista, että jostain voi pitää leivän päälle saada. Ja Nordnetilla täysin sama asia, kyllähä Nordnetkin kauppaa kaikkia omituisuuksia (kuten surullisen kuuluisat Smart-rahastot). Nordnet oli monen muun asian kanssa kuitenkin mullistamassa suomalaista sijoituskulttuuria ja 500 000 suomalaista asiakas on aika vahva todiste siitä. Ja asiakashankintaan eli markkinointiin (joka sisältää mainokset, blogit, podcastit, some-mainonta jne.) Nordnet on todennäköisesti käyttänyt aivan järjettömästi rahaa. Se on vain tehnyt sen vähän modernimmin kuin face-to-face asiakaspalvelulla.
Pienet kustannukset ovat merkki ennen kaikkea tehokkuudesta ja skaalahyödyistä. Suomessahan indeksirahastotkin ovat suhteessa vielä kalliita, kun vertaa esim. Yhdysvaltojen Vanguardia, joka on indeksirahastojen uranuurtaja, joka on tehnyt myös hartiavoimin töitä asiakashankinnan kanssa (myös ihan perinteisillä tavoilla jo montakymmentä vuotta).
Mutta oli miten oli menneisyydessä, nykyään asiat ovat hyvin. Kivijalkapankit ovat parantaneet menoaan viime vuosina huomattavasti, joten tänään kansankapitalismi voi paremmin kuin koskaan aikaisemmin.
Hieman vanhempi sijoittajapolvi muistaa vieläkin ajan, jolloin Nordnet oli oikeasti halpa välittäjä myös piensijoittajan kannalta. Sitten Nordnet osti pahimman kilpailijansa pois markkinoilta ja totesi, että suomalaisilta asiakkailta voi kiskoa huoletta korkeampia maksuja, ja nosti hinnat lähes (silloiselle) kivijalkapankkien tasolle. Asiakkaat mussuttakoon kaikessa rauhassa.
Ruotsissa Nordnetia kirittää mm. Avanza, joten ruotsalaisille asiakkaille (https://www.nordnet.se/se/kundservice/prislista ) on edelleen tarjolla myös Mini-hinnoittelu, joka suomalaisilta poistettiin silloin joskus. Myös välityspalkkiot Pohjolan ulkopuolelle ovat huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa. Suomalaiset asiakkaat mussuttakoon kaikessa rauhassa.
Nordnetin hyvä puoli on säilytyksen maksuttomuus myös vähän kauppaa käyville asiakkaille. Lisäksi olen siinä määrin kieroutunut, että mielestäni minkään pankin ei tarvitse tietää kokonaistilannetta omistuksistani ja taloudestani.
Mitäs mieltä olet Nordnetistä sijoituksena? Ihan hyvää osinkoa siitä saa. Vieläkö on kasvun varaa?pe siellä 20 tienoilla pyörinyt.
Uskoisin, että Nordnet on ainakin hetkeksi nyt nähnyt parhaat päivät, koska pitää muistaa, että viimeiset kaksi vuotta ovat olleet äärimmäisen hyviä markkinaympäristöjä Nordnetille pörssin käydessä kuumana. Nyt kun pörssit laskevat, ihmisten kaupankäynti into hiipuu, joka näkyy suoraan Nordnetin tuloksessa. Omiin silmiin markkinoilta löytyy tällä hetkellä paljon mielenkiintoisempiakin mahdollisuuksia.
kiitoksia, vaikka olen pitkään ollut nordnetin asiakas niin mm toi ostojen ja myyntien lisääminen graaffeihin oli uusi juttu. Hieno katsella jotain graaffeja, mm micro softia missä näkyy oma sijoitus 6/2018 🙂 Sitä tuntee itsensä oikein hyväksi sijoittajaksi kun noin hienosti on osannut hoitaa homman. Taidankin juhlistaa tätä loggaamalla pihalle ja aloittaa päivän työt
Hienoa, että jotain uutta tuli pitkäaikaiselle Nordnetin käyttäkällekin! Osto-myynti merkit ovat kieltämättä hauskoja ja niistä tulee pitkäjänteinen sijoittaja todennäköisesti hyvälle mielelle, lyhytjänteinen todennäköisesti pahalle 😀
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Itse olen sijoittamisen suhteen aloittelija, tutustunut tekstien ja videoiden muodossa aiheeseen 1kk verran. Loin tilin nordnettiin ja latasin ensimmäiset 200€. Ajatuksena laittaa 200€/kk sivuun ja sijoittaa ne esim. indeksirahastoihin nyt alkuun kun kaikki minulle vielä uutta. Sitä jäin miettimään kun markkinat ovat menossa kohti taantumaa, kannattaako aloitus juuri tässä hetkessä uutena tulokkaana indeksirahastoisin sijoittamalla 200€/kk vai kannattaako odottaa vielä joitakin kuukausia? Kiitos.
Jos pystyt 200e/kk sijoittamaan rahastoihin tästä eteenpäin niin ehdottomasti kannattaa aloittaa jo nyt. Ollaan kuitenkin tultu alaspäin jo jonkun verran ja vaikka alaspäin mentäisiin jatkossakin, niin ajallinen hajautus hoitaa homman hyvin, kun pörssi taas takaisin nousuun lähtee. Nyt on parempi aloittaa kuitenkin kuin yli vuoteen. Kuten viisain sanonta kaikista kuuluu, paras päivä aloittaa sijoittaminen oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras on tänään!