Omistan 59 442 esinettä, mutta kuinka montaa esinettä käytän?

Olen kirjoittanut jo siitä kuinka monta esinettä omistan. Mutta entistä mielenkiintoisemmaksi asia menee kun miettii kuinka montaa esinettä itseasiassa käytän! Aloitin siis vuoden alussa käyttämieni esineiden laskemisen ja nyt on aika julkistaa tulokset kun olen käytännössä käynyt kaikki vuodenajat läpi ja koska muutin juuri, on hyvä aika kerrata kaikki esineet, joita olen käyttänyt.

Jos minulla oli jonkinnäköinen arvio siitä, kuinka monta esinettä omistan, en rehellisesti sanoen osannut arvioida, kuinka montaa kyseisestä esineestä itseasiassa käytin. Kuukauden laskelmien lopputulos olikin jännittävä yllätys myös allekirjoittaneelle. Mennään siis suoraan asiaan.

Esineiden jaottelua

Olen Converse-mies, ainakin töissä

Olen suhteellisen varma, että sain kirjattua ylös 99% käyttämistäni tavaroista, vaikka esineitä paljon olikin. Otin aina puhelimeen ylös kun käytin jotain ja listan läpikäyminen oli asteen aikaa vievempää, sillä moni esine esiintyi listalla kymmeniä kertoja.

Käydäänkin siis käytetyt esineet läpi kätevästi yläluokkiin jaoteltuna. Kiinteät sisusteet kuten vessanpönttö sekä ruoka ja juoma, jotka kulutan eivät ole esineitä tässä laskennassa.

Keittiötarvikkeet (52)

Iso paistinpannu
Iso kattila
Ison kattilan kansi
Pieni kattila
Pienen kattilan kansi
Paistilasta
Tiskiharja
Juuresharja
Leikkuulauta
Sakset (2 kpl)
Haarukka (6 kpl)
Veitsi (6 kpl)
Lusikka (4 kpl)
Juomalasi (5 kpl)
Juomamuki (6 kpl)
Syvä lautanen (3 kpl)
Matala lautanen (6 kpl)
Ruuan säilytyslaatikko
Kansi laatikolle
Pienempi ruuan säilytyslaatikko
Kansi laatikolle
Leikkuuveitsi

Makuuhuonetavara (22)

Sänky
Sängyn lakana (2 kpl)
Tyyny ja tyynylakana (2 kpl)
Peitto ja peiton lakana (2 kpl)
Vieraspatja
Yöpöytä
Yöpöydän lamppu
Lamppuja (4kpl)
Kirja (8 kpl)

Eläminen ja viihde (31)

Samsung Galaxy S7 -puhelin
Puhelimen laturi
Kannettava tietokone (2 kpl)
Kannettava tietokoneen laturi (2 kpl)
Hiiri
Näppäimistö
Hiirimatto (2 kpl)
Ulkoinen kovalevy
Nintendo Switch, sen dock, HDMI-piuha ja virtapiuha
Nintendo Switch Pro Controller
TV
Kuulokkeet
Kaukosäädin
Keittiön pöytä
Keittiön tuoli (3kpl)
Olohuoneen pöytä
Olohuoneen tuoli (2 kpl)
Sohva
Sohvan tyyny (2 kpl)
Matto (3 kpl)

Vaatteet (66)

T-paita (15 erilaista)
Bokserit (10 erilaista)
Sukat (12 eri sukkaparia)
Kauluspaita (3 kpl)
Farkut
College housut
Shortsit (3 kpl)
Huppari
Pitkähihainen paita
Vyö
Kesätakki
Aurinkolasit (2 kpl)
College-paita
Talvitakki
Kevät/syystakki
Pipo
Hanskat
Lenkkarit
Converset
Talvikengät
Koripallokengät
Sisäpelikengät
Puvun takki
Suorat mustat housut
Kravatti
Juhlakengät
Juhlavyö

Pesuhuonetavara (8)

Pesusieni
Käsipyyhe
Pyykinpesukone
Sähköhammasharja
Sähköhammasharjan laturi
Pyyhe (3 kpl)

Raha, kortit, arkivälineet ja maksuvälineet (15)

Lompakko
Maksukortti (4 kpl)
Matkakortti  (2 kpl)
Virike-etukortti
Ajokortti
Kirjastokortti
Tunnuslukukortti
Avain (2 kpl)
Avaimenperä (2 kpl)

Muut (21)

Teltta
Reppu (3 kpl)
Matkalaukku
800kpl peli/keräilykortteja
Imuri
Pölypussi (2 kpl)
Pölyhuiska
Siivousliina
Vessanharja

Kuinka monta esinettä tarvitsen vs. kuinka monta esinettä omistan?

Jos miettii, että laskin vuoden alussa kuinka monta esinettä omistan (pelikorteista puhdistettuna 4281, pelikorttien kanssa 59 442), niin käytän yllättävän vähän tavaroita. Minimalismin opein ainakin Yhdysvaltalaisten bloggarien mukaan ihmisen pitäisi pystyä elämään 100-200 esineellä riippuen siitä keneltä kysytään. Jos laskee jokaisen esineen, jota käytin viimeisen 8 kuukauden aikana, käytin yhteensä 215 esinettä (pelikorteista puhdistettuna).

Niin lähellä!!

En siis selviä 200 esinellä, vaikka kuinka olen pyrkinyt vähentämään materiaa elämästäni. Ei vain ole mahdollista. Kysymys onkin, onko elämäni vain rahassa säästeliästä, mutta materiassa ja muuten rikasta? En sanoisi näinkään. En keksi, mistä pystyisin juurikaan vähentämään, ilman, että elämänlaatuni alkaisi oikeasti kärsimään. Olen pyrkinytkin karsimaan elämässäni ennen kaikkea tavaroita, joita EN käytä, en niitä asioita, joita käytän.

Olenkin onnistunut kierrättämään, myymään, heittämään roskin ja antamaan pois satoja esineitä, joita omistan viimeisen kahdeksan kuukauden aikana. Nurkat ja varastot ovat tyhjentyneet nyt jo silminnähden ja vähemmästä tavarasta tulee oikeasti kevyempi olo. Vaikka elän tämän vuoden minimalistina ja minimikulutuksellla, en pyri vähentämään käyttämieni esineiden määrää alle 200:n tai minkään muun numeron.

Kävin ylläolevan listan läpi uudestaan kun aloin kirjoittaa tätä tekstiä ja huomasin, ettei listassa ole asioita, joista haluaisin luopua. Käytännössä kaikki käyttämäni esineet ovat sellaisia, että ne ovat tärkeässä osassa tekemään arjesta ja juhlasta viihtyisää ja elämisen arvoista.

En keksinyt listasta mitään turhaa, mutta voin sanoa, että esim. tietyt maksukortit voisi hoitaa nykymaailmassa jo puhelimella. Olen kuitenkin nuoresta iästä huolimatta vähän liian vanhanaikainen puhelimella maksamiseen. Ehkä ensi vuosikymmenenä sitten!

Videopelaaminen on enimmäkseen siirtynyt jo digitaaliseen muotoon ja pelikonsolin lisäksi ostan vain erittäin harvat asiat fyysisenä – suurin osa peleistä kun vain ladataan konsoleille. Hyvä huomata myös se, että varmasti listasta oli unohtunut jotain, mitä olen käyttänyt (kulutustarvikkeita kuten shampoo-pulloa en siis laske näihin mukaan). Reaalinen luku onkin varmaan hiukan yli tuon 215, mutta ei varmaan merkittävästi suurempi.

Yhteenveto

Nyt kun olen näyttänyt sinulle minun kaappini, mitä luulet, montaa esinettä sinä keskimäärin käytät vuoden aikana? Ja mikä tärkeintä – kuinka moni omistamistasi esineistä lojuu käyttämättömänä nurkassa vuodesta toiseen? Se on varmaan se vielä tärkeämpi kysymys. Ja luonnollisesti kiinnostaa, miltä luvut ja esineiden määrä näyttää sinun silmääsi?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

4 kommenttia artikkeliin ”Omistan 59 442 esinettä, mutta kuinka montaa esinettä käytän?”

 1. En vaivautuisi laskemaan, mutta luulen käyttäväni lukuisia listastasi puuttuvia esineitä. Kaulimen tai kirveen puuttuminen ei kovin paljoa ihmetytä, mutta kuinka pärjäät ilman kauppakassia, lattiamoppia, rikkalapiota tai useampaa siivousliinaa (pyyhitkö WC-pöntön samalla liinalla kuin kaiken muunkin)?

  Vastaa
  • Ajattelinkin, että listasta puuttui jotain – niin monta kuukautta listaa pidin. Kaulinta ja kirvestä ei tosiaan tule käytettyä. Niin ei tule rikkalapiotakaan (imuroin vain kaiken). Kauppa/roskapussit kieltämättä unohtuivat täysin listalta. Niitä varmaan tulee se yksi viikossa.

   Rättejä pitää kyllä lisätä muutama listaan, koska en tajunnut listata kaikkia, joita olen käyttänyt kaikkiin eri pintoihin. Lattiankin pesen tarpeen tullen old-schoolisti rätillä kun vanha moppini on kulunut loppuun ja en ole vielä ainakaan uutta hankkinut.

   Vastaa
 2. Mielenkiintoista nähdä, että olet päätynyt tuohon pariin sataan esineeseen.
  Itse olen nimittäin laskenut myös ja päätynyt tulokseen, että tarvitsen noin sata henkilökohtaista esinettä (sisältäen työvälineet) ja lisäksi puolisoni kanssa noin sata yhteistä kodintarviketta.
  Tietysti riippuu vähän laskutavasta, koska lasken esim lompakon yhdeksi esineeksi sisältöä erittelemättä ja esim kameran siirtopiuhan ja laturin siihen kameraan kuuluvaksi. Jokatapauksessa tuohon määrään mahtuu myös ei välttämättömiä, mutta sellaisia esineitä, jotka ilahduttavat meitä. Esim ranskalaiset antiikkiviinilasit, eli hyvin vähän sitä oikeasti tarvitsee.

  Tällä hetkellä omistan vähän enemmän, koska meillä on Suomessa varastossa pari laatikollista kirjoja, sekä levyjä. Kirjoja tuomme nykyiseen kotiimme aina Suomessa käydessä ja lukemisen jälkeen lahjoitamme eteenpäin.
  Pari vuotta meni 7 kilon repun kanssa nomadina. Silloin tavaroita oli noin 80, enkä kaivannut mitään muuta kuin joskus kolmansia kenkiä.

  Vastaa
  • Olen miettinyt paljon tuota, että miten juuri laskisi nuo asiat, mitkä tulee ns. palasina. Uudessa sängyssänikin kuitenkin on niin monta liikkuvaa osaa, että onko se vain 1 sänky vai läjä erinäisiä esineit – tästä tulee heti 10 esineen ero.

   Ja olen aina ollut sitä mieltä, että aina pitää olla jotain personaallista ja jotain, mikä tekee vain itselleen hyvän mielen. Itselleni nämä ovat usein jotain videopeleihin tai muuhun nörtteilyyn liittyviä asioita. Hauska fakta tuo repullisella selviäminen. Itsellänikin on käytännössä käytössä kolme kenkäparia ja siihen päälle juhlakengät, joita tuleekin sitten käytettyä huomattavasti harvemmin, mutta jotka on hyvä omistaa.

   Vastaa

Jätä kommentti