Kuinka nopeasti varallisuutta voi oikeasti kasvattaa? Vertailussa 6 eri talousbloggaaja

Kun aikoinaan löysin taloudellisen riippumattomuuden käsitteen, oli ensimmäinen kosketukseni siihen Mr. Money Moustachen blogi. Vaikka sivu ei mielestäni kokeneemmalle taloudellisen riippumattomuuden tavoittelijalle mitään tarjoa, koska MMM tekee niin paljon rahaa blogillaan, on se kuitenkin erittäin hyvä lähtökohta kenelle tahansa aloittelijalle MMM:n provoisoivan ja yksinkertaistavan kirjoitustyylin takia.

Pian MMM:n jälkeen löysin Pohatan blogin, joka oli se, joka sai itseni kirjoittamaan blogia. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Pohatan blogi on huomattavasti MMM:ää sekä muitakin jenkkitaloudellisenriippumattomuuden-bloggaajia parempi. Syynä tähän on avoimuus, samaistuttavuus sekä sokerikuorrutteen puute. MMM ja usealla muulla jenkkibloggareilla oikeat numerot ovat usein tulleet jälkikäteen blogiin, eikä kehitystä ole voinut seurata ns. reaaliajassa. MMM oli taloudellisesti riippumaton jo ennen blogin aloitusta! Tämä tekee bloggaajista aina vähemmän mielenkiintoisempaa seurattavaa.

Mielestäni taloudellisen riippumattomuuden blogeissa kaikista mielenkiintoisinta on se, että numerot ovat reaaliajassa esillä. Näin matkaa voi aidosti seurata ja elää bloggajan elämässä mukana. En usko, että olen tämän asian kanssa yksin. Mielestäni on huomattavasti mielenkiintoisempaa seurata Pohatan matkaa kuin MMM:n matkaa yksinkertaisesti sen takia, että Pohatta on aito esimerkki siitä, että kuka tahansa perusterve työllinen ihminen pystyy tähän. MMM:n 100 000 dollarin vuosipalkat bonuksineen IT-alalla heti valmistumisen jälkeen 2000-luvun taitteen IT-kuplan aikaan eivät ole kauhean samaistuttavia ihmiselle, joka elää nykymaailmassa. Ellet sitten ole korkeastikoulutettu lääkäri/lakimies/koodari Jenkeissä. Ja suurin osa tämän tai edes MMM:n blogin lukijoista ei näitä henkilöitä ole.

Mihin sitten olen menossa tällä kaikella? Tiedostan, että olen ikääni nähden löytänyt suhteellisen aikaisin taloudellisen riippumattomuuden tavoitteen. Ja, mikäli historia toistaa itseään, on tämä pelkästään hyvä asia. Aloin kuitenkin pohtimaan – miten vertaudun muihin bloggareihin? Vaikka olen muka nuorena keksinyt alkaa säästämään, miten nettovarallisuuteni vertautuu muihin bloggareihin tietyssä iässä?

Aloinkin siis selvittämään asiaa suomalaisista blogeista. Etsin muutaman bloggarin, jotka ilmoittavat nettovarallisuutensa kehityksen sekä ikänsä selvällä suomen kielellä (tai no, numeroilla) ja rakensin vertailukaavion, johon lisäsin myös itseni. Miten suomalaisten talousbloggaajien nettovarallisuuskehitykset vertautuvat toisiinsa iän myötä? Ai niin ja lisäsin vertailuun myös MMM:n ihan huvin vuoksi. Alla vertailu.

Nettovarallisuus = Varat – Velat

Nettovarallisuusvertailuun otin siis itseni, Pohatan, Tarinan Vaurastumisesta, Rikkaan Erakon, Matkalla Vaurauteen sekä MMM:n. Ennen kuin katson kuviota tarkemmin, pari tarkennusta vertailusta. Bloggaajien iät saattavat heittää vuodella suuntaan tai toiseen, koska yksikään bloggaja ei tainnut ilmoittaa tarkkaa syntymävuottaan. Laskin MMM:n nettovarallisuuden euroissa euro = 1,2 dollaria kurssilla. Ja mikäli bloggari oli ilmoittanut, että on naimisissa tai, että omaisuus on muuten vain yhteistä, jaoin blogissa ilmoitetun summan kahdella.

Jos aloitan itsestäni, olen vertailussa ihan hyvissä asemissa. Koska kulutan korkeakoulun penkkiä vielä tämän vuoden loppuun, on selkeästi nähtävissä, että Pohatta on etenkin 20-vuotta täytettyään tehnyt erittäin kovaa tulosta allekirjoittaneeseen verrattuna, koska on kaiketi ollut täyspäiväisesti töissä samalla. Nyt, 26-vuotiaana lähtökohtani on suunnilleen sama kuin MMM:llä sekä Tarinalla vaurastumisesta. Olen aina ollut sen verran kilpailuhenkinen, että vertailu muihin motivoi itseäni aina kahta kovempaan suoritukseen. On kuitenkin selkeää, että nyt kun valmistun, täytyy minun pystyä parantamaan nettovarallisuuteni kulmakerrointa selkeästi tai jään muuten jälkeen.

Se, mikä itseäni yllätti, oli, että Pohatta on ikäänsä verrattuna rajusti MMM:ää edellä vielä. Kun puhutaan aikaisesta eläköitymisestä, tällä hetkellä kaavio herättää kysymyksen – kannattaako korkeakoulutus sittenkään? Mielenkiintoistahan on se, että niin MMM, minä ja Tarina Vaurastumisesta ovat kaikki käsitykseni mukaan korkeakoulutettuja, ja kaaviot ovat suhteellisen identtisiä. Tästä huolimatta, Pohatta todennäköisesti tykittää kaikkia edellämainittuja paremmin myös tulevaisuudessa kiitos korkoa-korolle efektin.

Toisessa päässä taas Matkalla Vaurateen on hyvä esimerkki siitä, kuinka jos kolmenkympin jälkeen löytää taloudellisen riippumattomuuden, ei ole todellakaan liian myöhäistä. Kun elämä on käytännössä jo asettunut aloilleen, pystyy kehittämään omaisuuttaan erittäin aggressiivisesti kuten Matkalla Vaurauteen on selkeästi tehnyt.

Kuten varmasti huomaat, näin jonkun verran vaivaa numeroiden kaivamiseen. Se, mistä yllätyin eniten oli kuitenkin se, kuinka epämääräisesti suurin osa bloggareista ilmoittaa omaisuutensa/säästönsä/sijoituksensa. Oletin löytäväni huomattavasti enemmän blogeja, joissa olisin iän ja nettovarallisuuden saatua nivottua yhteen, mutta en kuitenkaan löytänyt.

Mitä mieltä itse olet? Onko kiinnostavampaa seurata bloggaajia, jotka ovat avoimia numeroiden suhteen vai bloggaajia, jotka kirjoittavat hyvin, mutta eivät ole yhtä avoimia numeroidensa suhteen? Ja jos bloggaat, mikä on syysi siihen, että et nettovarallisuuttasi / ikääsi paljasta? Onko täällä ketään, joka tykkää seurata ns. kirjoittajan ”matkaa” taloudelliseen riippumattomuuteen ja tämä on pääsyy blogien seuraamiseen? Entä mitä ajatuksia kaavio sinussa herättää – rohkaiseva vai ei?

Tärkeintä sijoittamisessa onkin sen aloittaminen. Aloita sinäkin nyt varallisuutesi kasvattaminen avaamalla ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin ja aloittamalla osakesijoittaminen.

23 kommenttia artikkeliin ”Kuinka nopeasti varallisuutta voi oikeasti kasvattaa? Vertailussa 6 eri talousbloggaaja”

 1. Lukuja on ihan kiva seurata motivaation vuoksi. Minä olin 26-vuotias kun aloitin bloggaamisen 2013 ja nyt olen 30-vuotias. Aloittaessani bloggaamisen omaisuuteni oli n. 11 000€. Nyt nettovarallisuus näyttää 113 000€. Kyyti on ollut tasaisen varmaa ilman suuria pomppuja kumpaankaan suuntaan.

  En halua kuitenkaan seurata liikaa muita, sillä yhdessä vaiheessa keskityin liikaa säästämiseen ja unohdin että rahaa voi myös käyttää sellaisiin asioihin mistä oikeasti pitää, kuten harrastuksiin, matkoihin ja elämyksiin. Yritin varmaan voittaa muut bloggarit säästämisessä 😀 Tällä hetkellä minulle on ihan sama miten muut menestyvät, menen omia polkujani eteenpäin sopivalla säästö/tuhlausasteella. Tämä ei kuitenkaan ole kilpailu toisia vastaan… Vaan ihan oma matka. Seuraan tietysti silti mielenkiinnolla muitakin.

  Vastaa
  • Viime vuodet ovat kyllä olleet sijoittajalle kuin sijoittajalle erittäin kiitettäviä kun pörssien kulmakerroin on muistuttanut kirjoituksessa mainittujen blogaajien nettovarallisuutta. Niin outoa kuin se onkin, en malta odottaa, että laskumarkkina iskee ja silloin nähdään, onnistuuko varallisuuden kasvattaminen samaan tahtiin.

   Tottahan on tuo, että vauhtisokeus saattaa iskeä jos ajattelee pelkkää säästämistä, mutta sanoisin, että on huonompiakin kohtaloja kuin ”säästää” liikaa, haha. Ja ilman muita tämä matka olisi kyllä 100 kertaa tylsempi.

   Vastaa
 2. Tämä oli mielenkiintoinen blogikirjoitus ja olet selvästi nähnyt vaivaa kaivaessasi bloggaajien talouslukuja pitemmältä ajalta. Varsinkin tuon kaavion avulla saa nopeasti muodostettua kuvan nettovarallisuuden kehittymisestä eri ikäisillä bloggareilla.

  Mitä tulee kysymykseesi, onko kiinnostavampaa seurata hyvin kirjoittavia bloggaajia vai niitä, jotka ilmoittavat talouslukunsa avoimesti, vastaisin etteivät nämä ole toisiaan poissulkevia asioita. Mieluiten seuraisin bloggaajia, jotka kirjoittavat mukaansatempaavasti ja kiinnostavista aiheista sekä seuraisivat omaa talouttaan avoimesti. Jos ihan ehdottomasti toinen olisi laitettava toisen edelle, niin kyllä se olisi sitten laadukas sisältö.

  Omassa blogissani kerron hyvinkin tarkasti nettovarallisuuteni sekä tuloni ja menoni, mutta ikäni ilmoitan ympäripyöreästi ”nelikymppinen”. Voisihan tuossa profiilissa lukea eksaktisti 38-vuotias, mutta noin suurinpiirtein ilmaistuna ei ikää tarvitse olla joka vuosi päivittämässä 😉

  Vastaa
  • Kieltämättä meni pieni hetki, kun sain numerot kasattua, mutta onneksi kirjoituksessa mainitut bloggarit olivat tehneet hyvää työtä nettovarallisuuden seurannassa. Tuo ympäripyöreä iän ilmoittaminen tuntuu kieltämättä olevan aika yleistä. Itseäni se mietityttää vain sen takia, että nelikymppinen voi olla esim. juuri 38v tai sitten 45v. Siinä alkaa olemaan jo eroa. Ja olen samaa mieltä siinä, että laadukas sisältö ennen kaikkea, vaikka avoimuutta arvostan myös suuresti.

   Vastaa
 3. Hieno kirjoitus, kiitos vaivannäöstä!

  MMM oli varmaan jenkeissä aika ainutlaatuinen tapaus aikanaan. Siellä varmaan jotkut elivät kunnon ”high lifea” silloinkin. Ja vielä sai vaimonsakin mukaan ajatukseen 🙂

  Vastaa
  • Kiitos! IT-kuplan aikaan varmaan joo harvalle kävi mielessä ”HEI NYT SÄÄSTETÄÄN”, kun rahaa tuntui tulevan ovista ja ikkunoista myös Suomessa. Etenkin pörssien osalta tilanne vaikutti olevan yllättävänkin samanlainen kuin nykyään paitsi, että P/E arvot ovat inhimillisemmät suurimmalla osalla yhtiöistä ja ne tekevät aidosti tulosta.

   Vastaa
 4. Mielenkiintoinen kirjoitus. Ja kiva nähdä muiden kehitystä samalla kaavoilla. Minä seuraan myös tarkasti varallisuuteni kehitystä juurikin samanlaisella kaavoilla ja lisäksi teksteissä. Toisaalta varallisuuteni on arviota aluksi neljän vuoden osalta, koska silloin en vielä tehnyt säännöllisesti vertailtavia laskelmia. Ja koska olen nyt hiukan päälle neljäkymmentä menen kaaviossa tuonne ’Matkalla vaurauteen’ – bloggarin ikäjaksoille. Jännää miten moni on vetäissyt noin 250.000 varallisuuden kasvun noin viiteen vuoteen. Hyvä kaavio!

  Vastaa
  • Otin ihan randomilla kohdehenkilöt, mutta täytynee katsoa myös sinun blogisi tiedot, jos sieltä tosiaan ikä ja seuranta löytyy tarkasti. Mielestäni varsin ok lähteä kisaamaan, jos sen tekee tulojen kasvattamisella ja säästöprosenti, kasvattamisella sen sijaan, että sijoittaisi ”varman 50% vuosituoton” kohteisiin.

   Vastaa
 5. Oikein mielenkiintoinen kirjoitus ja vertailu! Ainahan on hyvä benchmarkata!

  Omavaraisuushaaste, kuten kirjoitat, olet samoissa lähtökohdissa kuin minä valmistuessani koulusta. Oma käyräni tosiaan tulisi olla vuoden verran vasemmalla. Nettovarallisuutta en kirjannut ylös aivan säästö- ja sijoitusprojektini alussa, mutta kirjanpitoani katsoessa se on ollut samaa suuruusluokkaa kuin sinulla.

  Kulmakerroin omassa käppyrässäni kasvaa juuri tuolloin, kun käyrä vertailussasi alkaa. Silloin aloittelin ensimmäisen todellisen kokopäivätyön, ostin asunnon ja aloin laajentamaan sijoituksiani osakemarkkinoiden ulkopuolelle.

  Minulle oli yllätys, että MMM:n käyrä on tuollainen kuin se on, ottaen huomioon hänen ansiotasonsa. Itse en yllä lähellekään. Korkoa korolle efekti ja kasvaneet ansiot kyllä alkavat minulla hiljalleen toimia todenteolla vaurastumisessa. Suuri ongelma on löytää säästöille ja sijoitusten tuotoille niiden ansaitsema työpaikka.

  Vastaa
  • Kiitos kommentista! Täytyypi korjata tuo kuvio heti kun ehdin kirjoitukseen sinun osaltasi.

   Benchmarkkaus parasta.

   MMM:n käyrää varmaan selittää se, että koska jaoin numeron kahdella ja hänen vaimonsa tulot olivat pienemmät, on kahdella jakaminen ehkä vähän raju jako. Käytännössähän suurin osa omaisuudesta on teknisesti MMM:n omaa. Toisaalta naimisissa omaisuus on kahtia, joten minkäs teet. Toisaalta, Jenkeissä jopa säästävällä ihmisellä menee varmasti suunnilleen 2 kertaa enemmän rahaa kuin Suomessa. Oletan ainakin näin.

   Ja totta puhut, että etenkin tällä hetkellä sijoituksia on koko ajan vaikeampi löytää. Itse varmaan käännyn tutkiskelemaan sijoitusasuntoja kunhan saan vakituisen työn ja ostan ensiasuntoni.

   Vastaa
 6. Itse kun näitä blogeja luen niin tykkään kun kerrotaan tarkasti varallisuudesta. On jännää seurata kuka saavuttaa vaurauden ensin ja ennenkaikkea miten, sun hyvästä kaaviosta näkee hyvin kenellä on paras vauhti. Seuraan myös mihin bloggaajat hajauttavat sijoituksiaan ja esim. epäonnistuneista sijoituksista on hyvä saada oppia omaan matkaan kohti vaurautta. 23v 43k tällä hetkellä.

  Vastaa
  • Erittäin hyvässä tahdissa sinäkin! Olen siitä ehdottoman samaa mieltä, että virheistä kirjoittaminen on tärkeää, koska silloin oppii itse analysoimaan virheensä paremmin ja toisaalta lukijat saattavat pystyä välttämään saman virheen.

   Vastaa
 7. Kiinnostava kirjoitus! Itse olen ilmoittanut blogissani tarkat luvut ja 30 vuotta täyttäessäni kerroin tarkan ikänikin, mutta silti olen esittelyssä ollut kokoajan (29 – 32 -vuotiaana) ”kolmekymppinen” 😀 . Ehkä 34-vuotiaana muutan sen ”kolmevitoseksi” ja 38-vuotiaana ”neljäkymppiseksi”. 😉 (Mutta mä nyt siis en olekaan taloudellisen riippumattomuuden havittelija, vain muunlainen talousbloggaaja. Silti vertailun vuoksi; oma viivani on melko samanlainen kuin sinulla, mutta 6 vuotta oikealla.)
  Ehdottomasti kiinnostavampaa on tarkat luvut kuin kaikenlaiset epämääräiset hiukan kiertelevät ilmaukset! Silti se laadukas sisältö on mielestäni kaikkein tärkeintä. Ja hyvä kieliasukin olisi plussaa. Talousbloggareilla on yleensä aika hyvää kieltä, mutta yllättävän monella tekstit välillä vilisee kaikenlaisia hassuja kirjoitusvirheitä! 😮

  Vastaa
  • Kiitos! Saatan hyvinkin tietää syyn noihin kirjoitusvirheisiin, koska välillä sorrun samaan. Itse käytän blogia usein vain höyryjen päästelyyn ja tämäntapainen oikeasti suunniteltu ja moneen kertaan muokattu blogikirjoitus on aika harvinainen. Koska panostin tähän sisältöön paljon, käytin myös oikolukemiseen aikaa. Mikäli sitten kirjoitan ajatuksenvirtaa, on myös todennäköistä, että en oikolue tekstiä, joka johtaa auttamatta kirjoitusvirheisiin 😀 Veikkaisin, että sama ilmiö on myös muilla talousbloggareilla.

   Vastaa
 8. En ole myöskään tarkkaan ikää suoraan postauksissa sanonut, mutta tavoitteet sivulta sen saa selvästi laskettua kun on kerrottu milloin olen 40 ja 50 vuotias 😛
  Bloggaushistoria kuitenkin aivan liian lyhyt vielä, että pääsisi tällaisiin vertailuihin mukaan 😀

  Vastaa
  • Juurikin noin suurimman osan tämänkin kirjoituksen bloggareiden iästä päättelin. Suoraa ikää ei mielestäni maininnut yksikään bloggari jos oikein muistan. Ja eipä tässä vertailussa ollut mitään kriteerejä, valitsin ne, jotka osuivat ensimmäisenä silmään 😀

   Vastaa
 9. Mielenkiintoinen kirjoitus tosiaan. Itse pyrin olemaan avoin sijoitusteni kanssa, mutta en halua paljastaa koko omaisuuteni arvoa. Jotenkin kuvittelen, että se voisi paljastaa liikaa. Vaikka en usko olevani mitenkään todella erikoisessa tilanteessa. Ulkoapäin näkyvän omaisuuden ilmoittaminen tässä iässä vain epäilyttää, kun Suomessa ollaan niin huonoja vaurastumisen suhteen. Voi ollo, että lisään muuta omaisuuttanikin joskus blogiin, kun ikää tulee, mutta en usko, että ilmoitan ikinä tarkalleen milloin sen sain/ perin jne.

  Vastaa
  • Varmaan aika monella on tuo, että se paljastaisi ”liikaa”. Vaikka itse olen vähän kysymysmerkki sen kanssa, mikä on liikaa kun miettii, että Suomessa verotiedot ovat julkiset. Tietysti tulot eivät ole sama kuin varallisuus, mutta korrelaatio usein sama. Ja verotiedot kun ovat vielä ihmisten oikeilla nimillä ja eikä nimimerkeillä kuten talousblogeissa.

   Vastaa
 10. Haha aivan mahtava kirjoitus! Tähän on selvästi nähty aikaa ja vaivaa, ja postauksen lukeminen olikin todella mukavaa. Itse aloin noin kuukausi sitten bloggaamaan taloudestani, ja en ymmärrä ollenkaan miksi jotkut eivät voi blogissaan tarkkoja lukuja/syntymävuottaan paljastaa. Itsestäni on paljon mukavampi seurata blogeja, joissa on kaikki luvut näkyvillä ja siksi teen sitä myös itse ja pysyy itsekin jotenkin paremmin kärryillä varallisuuden kehityksestä! 😀

  Vastaa
 11. Itse törmäsin vuonna 2009 Pasi Havian taloudellinenriippumattomuus.com blogin. Olin tuolloin 32 vuotta ja nettovarallisuuteni oli 31.000 euroa.

  En ryhtynyt itse bloggaamaan, mutta luin useita muitakin blogeja: Get rich slowly, MMM ja kaikkia suomalaisia. Aloitin systemaattisen sijoittamisen opiskelun, säästämisen, sijoittamisen ja parempien tienestien hakemisen.

  Sijoitusvälineisiin on kuulunut ETF-rahastot, suorat osakesijoitukset, sijoitusasunnot, metsä ja listaamattomat yritykset.

  Nyt 8 vuotta myöhemmin nettovarallisuuteni on 739.000 euroa. Ilman blogeja, niiden kannustusta ja oppeja se olisi tuskin 200.000 enempää. Joten on kannattanut! Kyllä toisten numeroiden ja konkreettisten sijoituskeissien läpikäynti auttaa ehdottomasti!

  Samalla on tullut vaimokin vedettyä mukaan. Hänellä nettovarallisuus on paisunut samassa 8 vuodessa n. 80.000 eurosta n. 600.000 euroon.

  Yli 1,3 miljoonan nettovarallisuudella (ilman blogeja olisi ehkä 0,4m) me olemme nelikymppisenäkin teoriassa taloudellisesti riippumattomia, mutta pidämme niin paljon nykyisistä töistämme, että olemme jatkaneet. Itse saatan ryhtyä kuitenkin parin vuoden päästä kirjoittamaan kirjoja, harrastamaan hyväntekeväisyyttä ja auttamaan parissa start-up projektissa, koska ne kiinnostavat – vaikka pöydällä olisi erittäin rahakas duunitarjouskin.

  Vapaus. Sitä se raha tuo. Onnensa pitää sitten jokaisen rakentaa itse.

  Eli kannustusta – ja kiitos sinullekin bloggaamisestasi. Muutat sillä todennäköisesti oman elämäsi – ja varmasti monen muun!

  Vastaa
  • Kiitos tästä erittäin inspiroivasta kommentista! Tällaisia tarinoita kuulee Suomessa erittäin harvoin, koska kaikki bloggarit ovat vielä matkalla. On selkeää, että olet hienosti hajauttunut sijoituksia sekä selkeästi edennyt myös uralla parantaen tulojasi sijoitusten kanssa samaa tahtia.

   Hienoa myös kuulla, että olet saanut vaimosi säästämiseen mukaan. Teillä molemmilla on jo tuossa iässä tarpeeksi omaisuutta taloudelliseen riippumattomuuteen. Pystyn myös samaistumaan noihin erilaisiin tulevaisuudensunnitelmiisi. Itse haluaisin todennäköisesti tehdä juuri samanlaisia asioita saavutettuani taloudellisen riippumattomuuden (ja myös ennen sitä).

   Vapautta tässä tavoitellaan – on hienoa, että on joku, joka on päässyt sinne jo. Antaa puhtia entisestään omien tavoitteiden saavutteluun.

   Vastaa

Jätä kommentti