Bloggaajien tulot – kuinka paljon blogilla tienaa?

Blogilla tienaaminen on muuttanut ajan saatossa hyvin paljon muotoaan. Aluksi oli nettisivuja, jotka tekivät rahaa. Sitten oli blogeja. Sitten tuli videot ja some. Nyt influenssereilla onkin monia eri kanavia, joissa kaikissa voi tehdä rahaa ja joissa kaikilla on eri yleisöt sekä tavat tehdä julkaisuja ja rahaa.

Bloggaajien tulot vaihtelevatkin suuresti eri bloggaajien välillä sekä sen mukaan, mitä muita kanavia he käyttävät.

Tässä kirjoituksessa tutkinkin, miten bloggaaja tienaa, kuinka paljon he tienaavat ja mistä kaikesta tämän arvioin koostuvan. Kerron myös, miten oman bloggaamiseni tulot ovat kehittyneet perustamisvuodestani lähtien ja miten oletan tämän jatkuvan tästä tulevaisuuteen.

Tänään aiheena siis onkin tämän vuoden parhaiten tienaavat bloggaajat – sekä se, miten tällaisen anonyymin talousbloggajaan tulot rinnastuvat Suomen suosituimpien bloggaajien tuloihin.

Kuinka paljon minun blogini tuottaa?

Tämä on kysymys, jonka vastaus kiinnostaa monia lukijoitani. Avataanpa siis blogini tuottoja siltä ajalta kun olen blogiani pitänyt ennen kuin mennään kovatuloisiin bloggaajiin. Tämä antaa hieman käsitystä siitä, miten tällainen aika keskimääräinen bloggaaja Suomessa pärjää ja millaista kehitystä voit kaltaisellani blogilla odottaa. Aloitin siis Omavaraisuushaasteen pitämisen vuoden 2016 alussa, joten blogini on nyt toiminut neljä täyttä vuotta ja 2020 on viides vuoteni. Omavaraisuushaaste on tuottanut seuraavasti vuosien varrella.

2016: 50€
2017: 70€
2018: 449,50€
2019: 4500€
2020: ???€

Tämän vuoden numerot ovat vielä auki, mutta tienaan tänä vuonna ainakin yli 10 000 euroa blogillani eri lähteistä. Kirjoitan tammikuussa tarkemmin siitä, kuinka paljon lopullinen summa on ja mistä kaikkialta se on syntynyt – suurin lähde tähän mennessä on kuitenkin selkeästi affiliate-tulot, joihin käytän pääosin kahta eri palvelua Adtractionia* sekä AdServicea*.

En ole siis muuttumassa blogien tulokuninkaaksi vähään aikaan, mutta kuten aina blogissani kirjoitan – niin tuloissa kuin menoissa – pienistä puroista syntyy iso joki. Kirjoittaisin Omavaraisuushaastetta vaikka en saisi senttiäkään ja rehellisesti sanoen en uskonut pääseväni edes lähelle nelinumeroisia vuosituloja, kun tämän blogin aloitin – ja tänä vuonna rikon jo viisinumeroisia lukuja!

Blogiani aloittaessani ajattelin, että 100 euroa vuodessa oli mukava vaivanpalkka siitä, että kirjoitan joka viikko blogitekstejä. Hieman ehkä hävettää, että vaikka aloin kirjoittamaan blogia rahasta, en silti ymmärtänyt, kuinka arvokkaita tekstini voivat itseasiassa olla. Hyvä opetus siitä, ettei koskaan kannata aliarvioida oman työnsä arvoaan – missään!

Olenkin siis posiitivisesti yllättynyt Omavaraisuushaasteen kehityksestä ja toivon, että pystyn kasvattamaan blogitulojani hitaasti, mutta varmasti. Aivan samalla tavalla kuin kaikkia muitakin tulojani. Mutta, jos olen itse vasta omalla tavalla aloittanut matkaani tuloja keräävänä bloggaajana, katsotaan, miten Suomen kärkibloggaajat tienaavat ja miten he tässä onnistuvat.

Parhaiten tienaavat bloggaajat 2019 – analyysi

Alla lista parhaiten tienaavista suomalaisista bloggaajista kiitos avointen verotietojen ja Iltalehden. Katsotaan ensin listaa ja tuloja ja mietitään sen jälkeen, mistä bloggaajien tulot oikeastaan koostuvat ja mitä he tekevät bloggaamisen lisäksi.

1. Natalia Salmela 169 400€ – bloggaaja ja toimitusjohtaja
2. Janne Naakka 131 00€ – bloggaaja ja tubaaja

3. Sara Parikka 108 500€ – bloggaaja, näyttelijä
4. Karoliina Sallinen-Pentikäinen 105 966€, bloggaaja, markkinointipäällikkö
5. Özgun Didem 97 500€, bloggaaja
6. Metti Forssell 94 700€, bloggaaja, tubaaja

7. Iina Hyttinen 92 700€, bloggaaja, yrittäjä
8. Ulla-Riitta Koskinen 92 700€, bloggaaja, kampaaja-yrittäjä

Käytännössä kaikki listassa ovat lifestyle- tai muotiblogeja – näin talousbloggaajia listalle ei ole vielä päässyt.

Ykkösenä oli blogissani monta kertaa mainitsemani White Trash Disease -blogin pitäjä Natalia Salmela, joka bloggaamisen lisäksi vetää aivan ihan eri aiheista yritystä (Satokausikalenteri), tekee podcasteja jne. on monessa somessa aktiivinen. Vaikka kaikki bloggaajat ovat omalla tavallaan yrittäjiä, Nata tekee ehkä selviten omaan silmiini kirjaimellisesti ihan kahta eri työtä – ja se näkyy myös tuloissa. Olen aina arvostanut Salmelan työmoraalia ja olen pyrkinyt ottamaan myös hänen blogistaan niin paljon oppia kuin talousblogi voi ottaa oppia lifestyle-blogista.

Kakkosena listalla on Janne Naakka, joka on muoti- ja lifestyle blogaaja sekä tubettaja.

Sara Parikan tilanne kolmosena on samanlainen kuin Natalialla, vuonna 2019 hän oli niin Salatuissa Elämissä kuin myös bloggaajana – ja kun tekee kahta työtä (ja on Suomen suosituimpia bloggaajia), näkyy tämä suoraan tuloissa.

Samaa pätee listan loppuihin henkilöihin. Perinteisen bloggaamisen lisäksi, lähes jokainen top8 listalla oleva henkilö tekee käytännössä kahta eri työtä, bloggaamista ja perinteistä päivätyötä. Sanoisinkin siis, että he ovat jokaisen euron aidosti ansainneet ja työskentelevät käytännössä päivässä enemmän kuin moni johtaja.

Hienon nimistä blogia But I’m a human not a sandwich pitävä Iina Hyttinen on top5:stä ainut, joka on lähes puhdas Internet-freelancer bloggaajana ja sisällöntuottajana. Muotibloggarit tuntuvat olevan ainoita, jotka keskittyvät 100%:sesti bloggaamiseen, someen ja tarvittaessa Youtubeen.

Listassa on kuitenkin hyvä huomata, että yhä useampi bloggaaja, somevaikuttaja ja influensseri on järkevä ja ei enää tienaa toiminimellä, vaan heillä alkaa olla omat osakeyhtiöt. Tämä on huomattavasti verotehokkaampaa ja tekee muutenkin täyspäiväisen yrittäjän elämästä järkevämpää. Valtteri Sandbergin tulot eivät listalla esim. näy tämän takia. Myös Janne Naakka on perustanut yrityksen tänä vuonna, joten ihmiset siirtyvät vähitellen ammattimaisempaan suuntaan.

Sama koskee todennäköisesti Suomen menestyneitä pitkän aikavälin bloggaajaa – Sara Vannista, jonka yritys teki vuonna 2019 liikevaihtoa 238 000 euroa ja liikevoittoa lähes 150 000 euroa. Myös Natalia Salmelalla on yritys, joten kaikkien tulojen lisäksi hänellä on myös yrityksen kautta vielä enemmän tuloja – oikea taso siis myös hänellä on huomattavasti korkeammalla.

Pystyisinkö koskaan bloggaamaan ammatikseni ja miten bloggaaja tienaa?

Nettisivuilla tienaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta huipulle päästäkseen tarvitsee usein personaallisen tyylin tai uniikin lähestymistavan asiaan kuin asiaan. Omaan silmiini jokainen lifestyle-blogi näyttää samalta, mutta jos asiaa tutkii tarkemmin ymmärtää, että se johtuu siitä, että joku oli ensimmäinen sekä uniikki ja monet muut ovat vain imitoineet menestynyttä tyyliä – jotkut paremmalla, jotkut huonomalla menestyksellä.

Kirjoitan ensi vuoden alussa enemmän blogin ansaintalogiikasta, mutta yksinkertaisesti kaikki on vain kiinni bloggajan lukijoiden määrästä, sisällön laadusta ja mainosten laadusta sekä määrästä. Tiedostan, että oman blogini vahvuus on teksti ja kirjoitusten aiheet, mutta heikkoutena blogin esteettinen puoli sekä jonkun mielestä heikko henkilöbrändi (koska en kirjoita omalla naamallani). Jokaisen bloggaajan olisi hyvä ymmärtää omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja keskittyä vahvuuksiin – harva meistä on hyvä kaikessa samaan aikaan.

Parhaiten tienaavat bloggaajat sekä someinfluensserit ovatkin aivan omassa kategoriassaan, koska he saavat enemmän yhteydenottoja kuin he oikeastaan pystyvät tekemään. Älä kuitenkaan kadehdi bloggaajia ja heidän tulojaan. Jos miettii, kuinka paljon omaa aikaani menee näin harrastebloggaajana blogiini, voin luvata, että huipputuloisilla bloggaajilla menee todennäköisesti lähes koko valveillaoloaika bloggaamiseen, sen oheistoimintoihin ja vielä toisen työn tekemiseen siihen vieressä!

Iltalehtien kommentit nauravat bloggaajille, mutta uskon, että kaikki listalla olevat bloggaajat tekevät kaksi kertaa enemmän töitä kuin kukaan, joka jaksaa iltapäivälehtien kommentipalstalla huudella.

Bloggaajat ovatkin käytännössä yrittäjiä, joiden aivot eivät todennäköisesti ole koskaan lomalla – ja vaikka he olisivat lomalla jossain Karibian auringossa – ovat he silti aina töissä. Huipputuloisia bloggaajia onkin turha kadehtia, päinvastoin, heidän työmoraalinsa on jotain, mistä jokainen meistä voisi ottaa oppia – aivan kuten kaikkien muidenkin yrittäjien!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

Jätä kommentti