Kuinka paljon häät maksavat – tosielämän esimerkki

Kuinka paljon häät maksavat? Vaikka häät voivat maksaa mitä tahansa 0 euron ja miljoonien eurojen välillä, on niiden suunnittelu silti todennäköisesti yksi elämän stressaavimmista sekä onnellisimmista tehtävistä. Tänään avaankin erittäin yksityiskohtaisesti häistä syntyviä kuluja, mikä toivottavasti auttaa jokaista tämän tekstin löytäjää hahmottelemaan hääbudjetin todellisia kustannuksia.

Ja ei, en ole itse mennyt naimisiin. Tarkoista tilastoista saan kiittää kaveriani, joka rakastaa excelöintiä ja on vielä minuakin tarkempi erilaisten kulujen ja oman talouden rahavirtojen seuraamisessa. Hän myös auttoi minua Viisaan Sijoittajan, että myös tulevan henkilökohtaista taloutta käsittelevän kirjani oikolukemisessa massiivisesti.

Dokumentaatio häiden kuluista on niin tarkkaa, että voin luvata, että et löydä mistään Internetistä tällä tasolla kuluja eriteltynä. Suomessa häät maksetaan usein omasta taskusta, häälahjojen tapaan, joten häiden kustannukset ovatkin tärkeä kysymys käytännössä kaikille, jotka häät joskus pitävät.

Pidemmittä puheitta, mennäänkin siihen, kuinka paljon häät maksavat ja mistä kaikista asioista kulut syntyvät ja miten ne jakautuvat.

Kuinka paljon häät maksavat?

Kyseessä oli siis noin 70 hengen häät, jotka pidettiin pääkaupunkiseudulla tilassa, joka on erinomainen etenkin kesähäihin. Eräs häävieras paikan päällä itse asiassa oli käynyt jo häissä aikaisemmin samaisena kesänä samassa tilassa. Kuluja kannattaakin katsoa sen mukaan, koska usein hääbudjetti skaalautuu kävijämäärän mukaisesti suoraan ylöspäin.

Häät maksoivat kokonaisuudessaan 21 297 euroa. Katsotaan tarkemmin, miten kulut jakautuivat kategorioittain.

näin paljon häät maksavat
Tarjoilut 6128 €: Tarjoilut ovat ylivoimaisesti isoin kuluerä häissä ja samalla se on myös se, joka skaalautuu eniten juuri hääväen koon mukaan. Tarjoiluissa on mukana ruuat ja juomat ja huomioitavaa on, että näissäkin häissä alkoholit oli haettu halvemmasta Virosta. Suomesta ostettuna budjettiin olisi todennäköisesti voinut lisätä vielä yhden tuhannen euroa lisää – ainakin. Tarjolla olikin montaa erilaista ruokaa erilaisille ruokavaliolle ja ruokaa sai tarpeen mukaan hakea itse aina lisää.

Henkilökunta 3169 €: Henkilökunta on kulueränä erittäin tapahtumapaikasta riippuvainen. Tässä kyseisessä tapauksessa itse tilan vuokra oli edullinen, mutta se ei sisältänyt juomatakuuta tai henkilökuntaa valmiina. Häitä suunnitellessa kannattaakin verrata näitä kokonaiskustannuksia, sillä joskus juomat, tilat sekä tilahenkilökunnan kaikki saa yhteen hintaan – toisissa häätiloissa taas joutuu maksamaan kaikista erikseen. Usein häissä selviää erittäin pienellä henkilökunnalla – tai vain bestmanien ja kaasojen avustuksella eli ilmaiseksi eli tämä kulu harvemmin kasvaa, vaikka häät kasvaisivat parilla kymmenellä vieraalla.

Tila 1 480 €: Tila on kulueränä erittäin vaihteleva, koska olen ollut myös häissä, jossa tilavuokraan kuului käytännössä lähes kaikki – ruoka, juoma, tilat sekä henkilökunta. Kuten siis mainittu, tässä on paljon varianssia erityisesti paikkojen suhteen ja moni häätila käy varsin hyvin niin 40, 60 kuin jopa 80:llekin vieraalle. Usein kyseessä on vain järjestelykysymys. Yhteissumma tarjoiluista, tilasta ja henkilökunnasta onkin kaikissa häissä ne isoimmat ja tärkeimmät, mihin kannattaa käyttää eniten aikaa kulujen suhteen.

Morsian 1848 €: Morsian on kulu, josta en itse lähtisi säästämään, olisin mies tai nainen. Hää on kuitenkin hääparin yhteinen juhla ja ainutlaatuisuutensa vuoksi järki kannattaa pitää päässä, mutta tämä ei ole se kohta, missä kannattaa säästää parisataa euroa ellei kaikista muista kuluista ole jo pihistelty. Kuluihinhan kuuluu esimerkiksi häämekko, meikit, kuljetukset ja niin edespäin.

Sulhanen 951 €: Sama pätee sulhaseen, mikä myös morsiameen.

Vihkisormus 2060 €: Vaikka en henkilökohtaisesti ole erityisesti minkään kiiltävän fani, olen kysynyt varmaan teini-iästä lähtien kaikilta tyttöystäviltäni, millaisen vihkisormuksen he haluaisivat (koska jokaisessa pitkässä suhteessa olen luonnollisesti ollut varma, että tämä se on, tähän mennessä aina ollen väärässä, heh). Yli 2 000 euroa on omaan makuuni paljon, mutta toki tässä vaikuttaa erittäin paljon tulotaso sekä hääparin taloudellinen tilanne.

Koska vihkisormusta toivottavasti pitää lähes kaikkialla ja suurimman osan elämästään, kannattaa se valita sen mukaan, että miellyttää silmää, mutta samalla ettei se ole liian kallis. Vihkisormuksiakin saa käytännössä melkein kaikissa hintaluokissa lähtien aina 200 eurosta ja yläkattoa hinnalle ei käytännössä ole.

Koristeet 1751 €: Koristeihin käytettävä raha riippuu ennen kaikkea kahdesta asiasta:
1) Häiden teemasta
2) Häiden paikasta

Olen ollut häissä, joissa avioparilla oli erittäin erilaiset teemat mielessä, joten mikä oli ratkaisu? Puolet häistä oli toisella tavalla ja toinen puoli toisella tavalla koristeltu! Voin luvata, että niissä häissä koristeet menivät huomattavasti yli 2 000 euron. Näissä häissä, missä koristeet maksoivat 1751 euroa, koristeet olivat suhteellisen perinteisiä hääkoristeita ja asetteluja niin ulkona kuin sisällä. Itse hääpaikka ei koristeita sisältänyt omaan hintaansa.

Majoitus 463 €: Majoitus voi sisältää omasta budjetista ja häistä riippuen niin hääparin majoittumisen kuin vaikka bestmanien ja kaasojenkin majoittumisen. Kaikki riippuu logistiikasta sekä omasta budjetista. Hurjimmat säästäjät saattavat mennä myös suoraan kotiin häiden jälkeen, vaikka se epäortodoksista olisikin. Suomessa hyvän hotellisviitin yhdeksi yöksi kuitenkin saa tähän 463 euron hintaan.

Häätiimi 823 €: Häätiimin kustannukset riippuvat paljon juuri siitä, mitä bestmaneille ja kaasoille on annettu työksi – ja kuinka paljon heidän asioitaan kustannetaan ja kuinka paljon niistä jää henkilöiden itsensä kustantamiksi. Usein tätä määrittää niin hääparin kuin häätiimin kustannukset sekä elintaso – vähän samaan tapaan kuin polttareissakin. Tärkeintä onkin ottaa huomioon kaikkien henkilökohtainen taloudellinen tilanne ja kustannus voi vaihdella erittäin suuresti häistä riippuen.

Kuljetus 1 197 €: Kuljetuksiin voi kulua myös oikeastaan mitä vain 0 euron ja tuhansien eurojen välillä. Jotkut lennättävät sukulaisiaan ulkomailta asti tai ulkomaille. Tässä tilanteessa kyse oli kuitenkin vain bussi ja limusiinikuljetuksista kirkolta hääpaikalle. Kuljetuksiin saakin huomaamattomasti kulutettua yllättävän ison summat, joten se on hyvä huomioida, jos miettii liikkumista kahden paikan välillä hääpäivän aikana.

Tulosteet 591 €: Tulosteet ovat osaltaan kuin koristeet, mutta käytännönmukaisempia. Printtituotteet ovat kuitenkin lähtökohtaisesti yllättävän kalliita pienissä määrin – niiden yksikköhinnat taas alenevat huomattavasti, jos puhuttaisiin sadoista tai tuhansista kappaleista.

Muut 836 €: Muissa kustannuksissa on kaikki, mitä ei pysty suoraan kohdistamaan mihinkään. Yllättäviä lisäkustannuksia tai esim. taksikyyti myöhästyneelle vieraalle.

Paljonko juomia häihin?

Häiden kustannuksista korkeimmat ovat yleensä tarjoilut, niin ruuat ja juomat kuin myös häätilat. Tähän löytyy kuitenkin erilaisia ratkaisuja tilasta riippuen ja esimerkiksi, joitain tiloja voi vuokrata ns. juomatakuulla. Jos ihmiset siis juovat tarpeeksi alkoholia (tilavuokran verran), et joudu tilasta vuokraa laisinkaan maksamaan! Pidin esimerkiksi oman kirjan julkistustilaisuuden kavereilleni tällaisissa tiloissa, mutta voin sanoa, että kustannuksia näistä silti syntyi yli 40 hengen tapahtumassa yllättävänkin paljon.

Äärimmäisen yleinen vaikea kysymys on myös se, kuinka paljon juomaa häihin tarvitsee ostaa? Ruuasta tarkkaa tilastoa ei ole, koska usein häissä tämän ongelman voi taklata muutamalla ruokalajilla per vieras yhdistettynä sitten pääosuuden jälkeisiin snackseihin. Juomapolitiikka sen sijaan onkin paljon vaikeampi, jos haluaa pitää open baria tai ostaa juomat etukäteen (esim. Virosta). Häiden juoman kulutuksesta löytyykin äärimmäisen mielenkiintoinen graafi, joka antaa osviittaa siihen, kuinka paljon suomalaiset keskimäärin kuluttavat häissä alkoholia.

Muistutuksena, kyseessä oli siis noin 70 hengen häät ja sanoisin, että häiden demografia miehineen, naisineen ja ikäluokkineen oli aika perinteisen tasaisesti jakautunut kaikille ikäluokille – 20-35-vuotiaita toki ehkä ihan vähän enemmän.

häiden juomien kustannukset

Huomautettakoon, että häät olivat ennen ananaslonkeroa. Kuten näkee, suurin osa juomista meni näillä numeroilla enemmän kuin hyvin kaupaksi. Se, miksi tonkkaviinit eivät menneet juuri kaupaksi oli pitkälti, että kukaan ei todennäköisesti uskaltanut avata avaamattomia tonkkia ilman hääparin lupaa. Yllättävän paljon häissä pystyykin todennäköisesti kontrolloimaan juomien kulutusta ihan sillä, miten juomia asettelee esille.

Keskimääräinen hääbudjetti Suomessa

Hääbudjetti luonnollisesti vaihtelee riippuen siitä, onko häissä 60 vierasta tai vaikka 100 vierasta. Mutta itse asiassa, jos katsoo kuluja tarkemmin, kauhean moni ei skaalaudu merkittävästi vierasmäärän kasvaessa. Keskimääräinen hääbudjetti Suomessa onkin edelleen aika lähellä 10 000 euroa. Tämä on kuitenkin alkanut elämään jonkun verran pitkälti kiitos inflaation, joka vaikuttaa ennen kaikkea ruokaan sekä juomaan kallistuvasti.

Uskonkin, että 2020-luvulla häiden kustannukset keskimäärin liikkuvat keskimäärin 15 000 euron paikkeilla, joka on jo erittäin paljon. En ole rehellisesti itse miettinyt, mikä olisi oma hääbudjettini, mutta koska vieraita olisi oletettavasti jossain samassa 60-80 välissä, uskoisin, että oma hääbudjetti rehellisesti menisi keskiarvon yläpuolelle – jo lähemmäs 20 000 euroa – onhan häät ainakin toivottavasti vain kerran elämässä.

Hääbudjetissa voi säästää paljon, jos näkee vaivaa

Vaikka nämä häät eivät olleet niinkään erityisen halvat, eivät ne olleet kuitenkaan mitkään täysin överit. Mielenkiintoista onkin se, että aikaisemmat häät, joissa olen edellisinä kesinä olleet, ovat kustantaneet usein sen 8000 – 10 000 euroa avioparin arvion mukaan. Mutta toki siihen ei ole aina laskettu yhtä tarkasti kustannuksia kuin tässä esimerkissä.

Häiden kustannuksissa voi kuitenkin säästää merkittäviä määriä ennen kaikkea isoimmissa kuluissa. Näistä viisi isointa ja samalla helpointa säästökohdetta ovat:

1. Ruoka ja juoma
2. Tilat ja tilan henkilökunta
3. Vihkisormus
4. Koristeet
5. Logistiikkakustannukset

Nämä kustannukset ovat usein sellaisia, että jos ei vedä niitä aivan pohjalle, häiden laatu ja kokemus ei juuri kärsi. Montaa näissä asioissa saa alennettua pelkästään sillä, että tekee niitä itse tai perheen, kaasojen tai bestmanien tuella. Olen ollut häissä, joissa on ollut pöytään tarjoilu, kuten hienoissa ravintoloissa. Toisaalta olen ollut myös hääbuffet-tyylisissä häissä, joissa ei ole henkilökuntaa laisinkaan paikalla ja, jossa olen itse bestmanina tehnyt osan töistä.

Joskus riittää, että pitopalvelu on toimittanut ruuat häihin ja yksi henkilö pitää ruokia hoidossaan. Joskus hääpaikkaan on kuljetus esim. kirkkohäiden jälkeen, toisissa taas paikalle saapuminen sekä poistuminen on täysin omakustanteista.

Usein, jos näkee vaivaa tai omaa oikeanlaisia suhteita, kuuluu järjestöihin tai säätiöihin esim. itse hääpaikan kustannukset voi saada erittäin alas – joskus jopa nollaan! Oikealla ajoituksellakin on väliä, sillä eräskin tuttuni onnistui hankkimaan vihkisormukset Timanttisten konkurssimyynnistä äärimmäisen halvalla! Samanlaiset säästövinkit toimivat häissä kuin kaikissa muissakin elämän isoissa kulutuspäätöksissä.

Lopulliseen hääbudjettiin voikin vaikuttaa moni asia, mutta aivan kuten kaikessa muussakin kulutuksessa elämässä, tasapaino omanlaisen kuluttamisen ja törsäämisen välillä voi löytää vain sinä itse. En kuitenkaan koe, että häät, joissa olen ollut ovat olleet huonompia tai parempia sen takia, että niihin olisi upotettu enemmän tai vähemmän rahaa – tärkeintä on ollut, että häät ovat olleet hääparin näköiset ja ympärillä on ollut kivoja ihmisiä.

Olisi mielenkiintoista kuulla myös sinulta, jos olet naimisiin mennyt, kuinka paljon häät maksoivat? Entä millaisia kompromisseja ja suunnitelmia häihin meno vaati?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

24 kommenttia artikkeliin ”Kuinka paljon häät maksavat – tosielämän esimerkki”

  • Heh, joo varmasti oli huomattavasti halvempaa – pelkästään 80-luvullahan inflaatio oli Suomessa 7% vuositahtia, joten hintataso on noussut yli tuplat noilta ajoilta myös hääasioissa. Ja toki ei nykyäänkään kaikki häät maksa näin paljon, olen ollut myös huomattavasti halvemmissa häissä itsekin, toki ne olivat myös pienemmät.

   Vastaa
 1. Meillä 70 hlö häät viime kesänä maksoivat hyvin tarkkaan saman verran, eli 21 000 euroa. Siihen tosin laskettu mukaan myös häämatkan kustannukset sekä kihla- ja vihkisormukset, joiden osuus kuluista oli yhteensä noin 7 000 euroa. Mielestäni kokonaiskuluiltaan häät maksoivat varsin paljon, sillä juhlissa ei varsinaisesti ollut mitään ylimääräistä ja valinnatkin olivat kustannuksiltaan mallia ”ei halvinta, ei kalleinta”. Budjettia olisi ollut vaikea merkittävästi karsia ilman vierasmäärän selkeää rajoittamista. Pirun hauskaa toki oli ja kiva järjestää edes kerran elämässä kunnon juhlat!

  Vastaa
  • Hauskaa, että samankokoiset häät tulivat maksamaan tosiaan suunnilleen yhtä paljon! Samaa mietin, kun kaverini taulukkoja katselin, että sinänsä en löydä ihan superhelposti mitään leikattavaa – ellei tosiaan sitten oikeasti säästä sellaisista asioista, joista ei häiden kohdalla välttämättä jokainen halua edes säästää. Ja täysin samaa mieltä, harvemmin elämässä tulee oikeasti isoja juhlia järjestettyä, niin mieluusti sen tekee ihan kunnolla.

   Vastaa
 2. Olemme menossa naimisiin ensi kesänä. Häiden koko 26 hlö ja ovat Helsingin keskustassa. Muut isot hankinnat on jo tehty, jäljellä on enää ruoka- ja juomakulut sekä muutamat muut pienet kulut. Ruoka- ja juomabudjetti (tilavuokra + henkilökunta sisältyy hintaan, jos ostaa yli 2500€:llä) on aika tarkalleen tiedossa, koska on valmismenu viinikaatoineen + hääkakku, aika tarkalleen 3500€. Ei ole ihan halvin maistelumenu 😉 Kaikki muut hankinnat tähän mennessä ovat olleet 2600€ (josta sulhasen ja puolison kihla- ja vihkisormukset 2100€). Lisäksi tulee vielä muita pieniä hankintoja n. 500€ edestä. Yhteensä siis 6400€. Kulut laitetaan tasan puoliksi. Häämatka ei sisälly hintaan, päätetään kohde ja budjetti myöhemmin. Vierailta on pyydetty lähinnä rahaa (jos ovat kysyneet lahjatoiveita), joten se tulee kattamaan osan kuluista.

  Vastaa
  • Kuulostaa siltä, että varsin hyvä diili kuitenkin kun on tuo perinteinen ruoka/juoma takaus tilassa. Itselläni oli itse asiassa kirjajulkkareissa noin 45 kaveria ja ja ruoka/juomahinta heille (ilman kakkua :D) oli aika lähelle tuon 3 500 juurikin. MIelenkiintoista myös nähdä, että kihla- ja vihkisormukset teilläkin asettuvat tuohon 2000 euron paikkeille!

   Vastaa
 3. Huhhuh, onpa kyllä törsätty jos menee 20 000€. Meillä meni kaikkeen noin 6000€ ja noin 50 vierasta. Mutta kaikki tehkööt miten haluaa, esimerkiksi itse en näe järkeä 2000€ sormuksessa. Tykkään itse eniten pelkistetystä titaanisormuksesta josta tulee mieleen tiskialtaan harjattu teräspinta.

  Vastaa
 4. Meillä oli vieraita 110.
  Tilat 50 € (valtavan iso tila, jossa suurtalouskeittiöt ym, saatiin erään yhdistyksen kautta)
  Ruuat, noin 800
  Pääemäntä 200€
  Hääpuku morsiamelle 500€
  Sulhasen pukuvuokra 180€
  Kutsut ym askartelut 100€
  Vihkisormus 300€
  Tilojen somisteet 200€

  Sitten ehkä jotain muita satunnaisia kuluja joitain satoja. Tarkkaa budjettia ei pidetty mutta alle 3000€ päästiin. Häät oli vuonna 2017.

  Vastaa
  • Tilat ja ruuat tuolle henkilömäärälle kyllä mestarillisesti hoidettu! Juuri nuo yhdistykset jne. ovat kyllä hyvä portti tuohon halvempaan tilavuokraan. Tuo 800 euron ruoka kyllä 110 hengelle on aidosti aika kova – sehän tekee alle 8 euroa per henkilö!

   Vastaa
 5. Häät vuonna 2008, budjetti miltei 15000 €, maksettu pankkilainalla (!). Kutsuttu 200 ihmistä, paikalle tuli 140 ihmistä, ikimuistoinen juhla. Hinnassa juhlatilan vuokra, pitopalvelun ruoat, juomat itse hankkien, bändi, asuvuokrat, kuljetukset, majoituksia, sormukset, koristeet, valokuvaus. Vieläkin naimisissa, vaikka myös vastamäkeä ollut matkan varrella. Laina toki jo maksettu. Ei mitkään överit juhlat mutta once-in-a-lifetime meiningillä.

  Vastaa
  • Hienoa kuulla, että onni edelleen kantaa! Ja tosiaan 15 000 euroa ei mielestäni kuulosta överiltä, kun kuitenkin 140 ihmistä paikalla. Pelkästään kestitisminen vienyt ison osan varmasti yhdessä tilan kanssa, ja vielä kaikki tuo kaupan päälle, niin hyvin organisoitu. 16 vuottakin tuosta jo, mielenkiintoista olisi kyllä tietää paljokohan tuo koko setti nykyään maksaisi, onko inflaatio kuinka paljon päässyt puremaan.

   Vastaa
 6. Viime kesänä pohdin itsekin pää pyörällä että millaiset häät halutaan järjestetään. Ei kirkkohäitä, mutta tarjoilupuoli olisi pitänyt olla priimaa.. Ei liikaa vieraita, mutta rajaaminen tuskaa.. Ei liian kallista, mutta ei mitään pliisua.. Kompromissitkaan ei miellyttäneet tipan tippaa..
  Lopputulema: sormukset yht. 2000 eur, hotelliyö ja ravintola yht. 450 eur, kampaaja 35 eur. Yhteensä noin 2500 euroa ja mentiin kahdestaan maistraatissa naimisiin. Leijonan osa meni sormuksiin, mutta päätin että jos ei kerran juhlia pidetä niin otetaan sitten edes miellyttävät sormukset muistoksi. Eikä päätös ole yhtään kaduttanut jälkikäteen 🙂

  Vastaa
  • Hienoa kuulla! On ollut mielenkiintoista kuulla ihmisten erilaisia tarinoita ja numeroita. Ehkä yllättäenkin noi sormusten euromäärät ovat monella liikkuneet juuri tuossa 2 000 eurossa, mikä on hauska yhteensattuma.

   Vastaa
  • Kyllä häät saa järjestettyä 0 eurolla, jopa niin että niistä tienaa. Tyyliin seurakunnan tilat saa käyttöön esim 50-100 hengelle 50e +25e/h.

   Ruuan kun tekee itse jotain kiusausta, salaatti kesällä, niin ei maksa kuin max 3e/hlö. Kahvi + mansikkakakku 1e/hlö. Juotavaa ehkä 1e/hlö, maitoa, virvoitusjuomia 1,5l pulloissa, ei kukaan yli litraa juo.

   Kuljetukset hoituu hyvin vieraiden autoilla, kun melkeen kaikilla on autot, ja loput joilla ei ole niin mahtuu mukaan.

   Yöksi tottakai kotiin.

   Juhlapuvun morsiammelle voi hommata käytettynä halvalla, ja myydä se sitten samaan hintaan pois.

   Työntekijä tarvitaan tarjoiluihin, niin kyllä joku tuttu sen tekee, kun voi häntä vastavuoroisesti auttaa.

   Kokonaiskulut 40 hengen juhlista siis Tila 150e
   Syötävät 200e
   Muut 100e
   Yhteensä 450 euroa.

   Tuon rahan saa helposti takaisin kun sanoo että lahjan voi antaa rahana, niin saa katettua hääkulut. Tulee todennäköisesti 1000 euroa lahjarahaa ja ylikin.

   Lisäksi melkein kaikki vanhemmat maksaa ylpeänä lapsensa häät, jos ilmoittaa että budjetti on 450 euroa.

   Vastaa
   • Tämä tosiaan erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka monta muuttujaa kuluissa on – ja tapoja miten niitä voi säätää juuri niin tappiin kuin mahdollista. Säästöä pystyy tehdä juuri niin paljon kuin haluaa. Mutta toki monelle häät on sellainen, että ei jaksa kaikkea tuota säätöä tehdä, mutta jos jaksaa, niin häät pystyy hyvin huomattavasti pienemmälläkin budjetilla tekemään.

    Vastaa
 7. Vajaa 10 vuotta sitten. Vieraita taisi olla 25, joista muutama oli lapsi. Häät pidettiin pienessä kaupungissa. Maistraatti, kirkko, ravintolassa hääjuhla ja asiaan kuluvat oheishärpäkkeet. Seisovapöytä toiveilla, jälkiruokatarjoilu ja kaksi lasia viiniä ruuna kanssa ja kahvin kanssa konjakki/likööri.

  Hintaa tuli juhlista vähän päälle 5000 euroa. Budjettiin ei sisältynyt 3000 euron sormusta (ulkomailta ostettu) ja lahjaksi saatua morsiamenhääpukua. Häämatka tehtiin sitten myöhemmin.

  Sormus asia todella jakaa mielipiteitä. Itse olen sitä mieltä, että sormus on se mitä konkreettisti juhlista jää käteen ja turhempaankin sitä rahaa saa kulumaan.

  Vastaa
  • Ei ollenkaan hullumpi hinta kokonaisuudessaan. Tosiaan nuo yksittäiset ostokset kuten sormus vaikuttaa merkittävästi kokonaishintaan. Useasti olen myös kuullut sormukseen liittyen, että jos liian kallis, niin moni ei uskalla sitä edes pitää (3000 euroakin voi olla monelle erittäin palon). Asia tosiaan jakaa ihmisiä erittäin paljonkin eri syistä.

   Vastaa
 8. Avo- tai avioliitto tai rekisteröity parisuhde mahdollistaa monet taloudelliset edut verrattuna itselliseen elämään.
  ”Jos asut yksin, työmarkkinatukeasi pienentävät ne pääomatulot ja muut kuin palkkatulot, jotka ylittävät tulorajan 311 e/kk. Jos olet avio- tai avoliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa tai alaikäisten lasten vanhempi, tuloraja on 1 044 e/kk. ”
  Edellä olevan kaltaista on lainsäädännössä vaikka kuinka. Toisaalta lainsäätäjä on katsonut, ettei puolisoa tarvitse elättää eikä tukea millään lailla.
  Häät voidaan katsoa sijoitukseksi sosiaaliseen arvonnousuun. Reskonttaus sille?

  Vastaa
 9. Hei!
  Mielenkiintoista exceliä häistä.
  Katselin, että olikohan jollain rivillä valo-/videokuvausta huomioitu?
  Vai onko nykyisin enää tapana taltioida niitä?😃
  Sen kustannus on myös yksi lisä budjettiin.

  Vastaa
  • Joo itse asiassa hyvä huomio! Näissä häissä kuvaus taisi tulla tutun kautta. Ammattikuvaajaa olen kyllä monissa muissa kaverien häissä nähnyt, joten tämä kyllä ehdottomasti aika yleinen kuluerä.!

   Vastaa
 10. Tänä kesänä juhlittiin omia häitä 95 vieraan kera, ja tässä kulut karkeasti:
  – Ravintolan lasku 11 500 e (ruuat, juomat (7 annosta/hlö), kakut, tila itsessään ei maksanut erikseen)
  – Valokuvaaja 1500 e
  – Bändi 1500 e
  – Sormus 3600 e
  – Kukat 900 e
  – Hääparin puvut, asusteet, kampaus yms 1000 e
  – Kaasojen mekot, bestmanien kravatit 510 e
  – Hääyö hotellissa 260 e
  – Vihkijä maistraatista 250 e
  – Paperituotteet 150 e (canvalta tilattuna huomattavasti edullisemmin, kuin painofirmoilta!)
  – Muuta sälää 450 e

  Eli yhteensä samaiset reilu 21 000 euroa. Mielestäni ei jouduttu tekemään kompromissia mistään. Ainahan sitä voisi enemmänkin kuluttaa halutessaan, mutta tällä saatiin kyllä aivan mahtavat juhlat!

  Kun paikkaa mietittiin, verrattiin myös tilaan, minne olisi pitänyt itse hoitaa ruuat ja juomat yms ja maksaa tilavuokra erikseen. Aikalailla samaan hintaan oltaisiin tultu siinäkin, vaikka juomat tietenkin edullisempia tilata ulkomailta, kuin ravintolassa. Ravintola-häissä on ehdottomasti se etu, ettei itse tarvitse olla etukäteen eikä jälkikäteen laittamassa mitään. Meillä myös tila oli sellainen, ettei kukkien lisäksi muita koristeita tarvinnut. Ravintolan puolesta tuli kynttilät, pöytäliinat yms yms.

  Vastaa
  • Kiitos jaosta! Ja onpa kyllä hassua kuinka moni hää oikeasti osuu tuohon 20 000 euron pintaan. Ennen vanhaan sanottiin, että häät maksavat keskimäärin sen 10 000 euroa, mutta näyttää siltä, että 20 000 euroa on uusi 10 000 euroa.

   Koen myös, että tila ja ravintola on kaikin puolin, niin käytännöllisyyden kuin taloudellisen puolen osalta se tärkein valinta.

   Vastaa

Jätä kommentti