Kuka keksi taloudellisen riippumattomuuden?

Monesti mietin, että mistä oikein löysin taloudellisen riippumattomuuden. Mitä enemmän sitä mietin, sitä vähemmän käsitykseni siitä tarkentuu. En tiedä mikä tai kuka ajatuksen istutti päähäni. Veikkaisin, että kyseessä on joko Dividend Mantra tai Mr. Money Moustache. Se ei kuitenkaan ole oleellista tässä kirjoituksessa.

Moni tavoittelee taloudellista riippumattomuutta, mutta mielenkiintoinen kysymys kuuluu, kuinka moni tietää, mistä se on saanut alkunsa? Kuka on taloudellisen riippumattomuuden esi-isä tai äiti? Joku varmaan tietää, mutta veikkaisin, että suurin osa ei. Itse en tiennyt tai ollut koskaan kuullutkaan kyseistä henkilöstä.

Matkatkaamme siis vuoteen, jolloin ihminen käveli ensimmäisen kerran kuussa.
Mutta ei ihan kuitenkaan vielä.

Taloudellisen riippumattomuuden esi-isä Joe Dominguez syntyi vuonna 1939 ghetossa Harlemissa. Tästä huolimatta hän kuitenkin onnistui saamaan hyvän työn Wall Streetiltä osakeanalyytikkona ja onnistui säästäämään inflaatiokorjattuna n. 423 000 dollaria eläköityessään vain 30-vuotiaana. Amerikkalainen unelma.

Vuosi jolloin Joe Dominguez lopulta eläköityi, oli siis 1969. Tällöin Joe Dominguez yhdessä vaimonsa Vicki Robinin kanssa astuivat taloudelliseen riippumattomuuteen eivätkä vastaanottaneet palkkaa työstään enää koskaan.

Eläköitymisensä jälkeen Joe ja hänen vaimonsa perustivat liikkeen nimeltä ”New Roadmap Foundation”, joka pyrki kouluttamaan ihmisiä pois maanisen kuluttamisen ikeestä. He kuluttivat suurimman osan ajastaan ideologian levittämiseen.

Kaikkien vuosien kokemusten jälkeen he kirjoittivat lopulta kirjan ”Your Money or Your Life” vuonna 1992, jota on myyty yli 600 000 kappaletta ja jota pidetään ensimmäisenä taloudellisen riippumattomuuden raamattuna joka ainakin MMM:n mukaan on nyt jo vanhentunut.

Joe Dominguez kuoli vain 58-vuotiaana syöpään. Tästä huolimatta hän sai elää lähes puolet elämästään taloudellisessa riippumattomuudessa. Varmasti hyvä elämä.

Ajattelin kaivaa kirjan käsiini ihan vain yleissivistyksen vuoksi ja ymmärtääkseni paremmin ideologian alkuperiä. Olen myös suuri historian ystävä, joten uskon, että nautin kirjasta joka tapauksessa. Saisikohan sitä netistä jostain ilmaiseksi… Mikäli saan sen käsiini, täytynee siitä kirjoittaa blogiini ensimmäinen kirja-arvostelu.

Olitko itse koskaan kuullut kyseisestä henkilöstä tai taloudellisen riippumattomuuden alkuperästä?

3 kommenttia artikkeliin ”Kuka keksi taloudellisen riippumattomuuden?”

  1. Kirja löytyy Amazonista edullisesti. Vanhentunut se on lähinnä sijoitusmenetelmien suhteen, koska kukaan ei pysty saamaan korkosijoituksilla nykyään sellaista tuottoa kuin 70-80 luvulla. Osakesijoituksia Joella ei ollut, vaan tasainen eläkekassavirta perustui nimenomaan korkotuloihin.

    Kirja on kivenkova lähtökohta asiaan, ja koska se käsittelee lähinnä kulutusta ja lukijaa itseään, on se ajankohtainen aina. Perusanti on sen filosofia. Alkuteoksena Joen kirjan legendaarisuus tulee selkeästi esiin. Se käsittelee ongelmien lähtösyitä.

    Vastaa

Jätä kommentti