Kun osaat tämän yhden asian, olet parempi sijoittaja kuin 99% ihmisistä

Oletko hyvä tekemään montaa asiaa samaan aikaan? Oletko hyvä pitämään ohjat omissa käsissäsi ja olemaan kontrollissa? Oletko impulsiivinen ja teet päätöksiä usein hetken fiiliksen perusteella? Jos vastasit mihinkään näistä kyllä, olet todennäköisesti keskimääräistä huonompi sijoittaja.

Tänään kerronkin yhden suurimmista salaisuuksista ja taidoista sijoitusmenestykseen, jonka me kaikki voimme oppia, mutta jota meistä kukaan ei luonnostaan osaa. Taito on etenkin nykyisillä erittäin turbulenttisilla markkinoilla äärimmäisen tärkeä, jotta ei tee sitä klassisinta sijoittajan siirtoa, joka tuhoaa sijoitustuotot – eli myy halvalla ja osta kalliilla.

Kun seuraat pörssiä ja reagoit sen liikkeisiin, tulet todennäköisemmin epäonnistumaan

Paras tapa epäonnistua sijoituksissaan on reagoida pörssin liikkeisiin. ”Hei, nyt se laskee! Ostan tai myyn”. ”Hei huomenna on Nokian osavuosikatsaus, osake on laskenut jo niin paljon, että se ei voi kuin nousta”. Ja muita kuuluisia viimeisiä sanoja.

Olemme tottuneet läpi elämämme reagoimaan erilaisiin ärsykkeisiin ja sen takia ihmiset ovatkin selvinneet niin pitkälle. Pystymme reagoimaan suurimpaan osaan asioista edes jollain tavalla sen sijaan, että lamaantuisimme täysin.

Mitäs jos sanoisinkin, että sijoittamisessa tämä reagointi ei välttämättä ole aina hyvä asia? Entä, jos reagoimmekin suurimmaksi osaksi väärin? Ja vaikka reagoisimme oikein, ei se ole sen arvoista, koska odotusarvo ei ole puolellamme.

Mutta kerro jo! Saatat ajatella. Mikä on se suuri salainen taito, jolla voimme olla huomattavasti keskimääräistä parempia sijoittajia, jos edes pörssiin reagointi ei tuota niitä satumaisia tuottoja? Täältä se tulee, sijoittamisen Graalin malja.

Salaisuus sijoittamisessa menestymiseen – älä tee mitään

Luit oikein. Tärkein taito sijoittamisessa on se, ettei tee mitään. Ja ehkä tarkemmin, älä tee mitään, mitä et olisi tehnyt eilen, toissapäivänä tai viikko sitten. Usein kysytään pitäisikö ostaa vai myydä. Ja milloin se pitäisi tehdä. Ja sitten arvotaan mikä olisi oikea toimintatapa, vaikka tärkeätä olisi usein myös olla kysymättä koko kysymystä.

Olet toivottavasti päättänyt joskus järkevästi sijoittaa pitkäjänteisesti ja säännöllisesti rahastoihin – tai vaihtoehtoisesti olet luonut sijoitusstrategian, josta pitää kiinni osakeostoissa. Järkevintä on pysyä niissä, tapahtui mitä vain – eli olla tekemättä mitään silloin kun strategiasi ei käske toimimaan.

Strategiassa pysyminen ja ei-minkään-tekeminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeata ja tämä reagoimatta jättämisen taidon puute aiheuttaa sen, että pörssit syöksyvät ja välillä nousevat kauheaa tahtia. Välillä syntyy Bitcoinin-kaltaisia kuplia ja välillä kuplat poksahtavat, koska ihmiset eivät luota päätöksiinsä, järkeen ja aikaan, vaan he tarvitsevat kontrollin tunnetta ympäröivään markkinaan.

Usein kuitenkin paras vaihtoehto on vain istua paikallaan tekemättä mitään ja luottaa omaan sijoitusstrategiaan, noustiin pörssissä hurjaa tahtia tai virtasi veri kaduilla. Pörssisyklin vaiheet liikkuvat koko ajan, mutta hyvät strategiat toimivat kaikissa syklin vaiheissa.

Jos annat itsellesi luvan ajoittaa ja ottaa kontrollin, tulet varmasti tekemään virheitä. Saatat olla keskimääräistä fiksumpi ja ostaa vähän enemmän, kun pörssit laskevat. Mutta mitä, kun paukkusi loppuvat ja pörssi laskee, kuinka hyvin pystyt pysymään strategiassasi ja olla myymättä, kun kaikki sijoituksesi kääntyvät miinusmerkkisiksi hetkellisesti? Tiedät tämän vasta, kun olet sen aidosti kokenut. Mutta usein paras tapa välttää tämä kokemus ylipäätänsä on olla tekemättä mitään.

Illuusio kontrollista on todellisempi kuin aito kontrolli

Itse koin tämän kyseisen hetken, kun kaikista faktatietoisista päätöksistäni huolimatta myin koronakriisissä ravintolaosakkeeni pois. Toinen niistä (McDonald’s) nousi nopeasti vanoihin huippuihin – ja niiden yli. Toinenkin (Restaurant Brands International) nousi 100% myyntiluvuistani – erittäin lyhyessä ajassa. Otin turskaa monta tuhatta euroa aivan turhaan ja vaikka sijoitin näistä myynneistä saadut rahat vähintään yhtä hyviin sijoituksiin, olisi oikea tie ollut vain olla tekemättä mitään.

Vaikka tiesin, että en pysty kontrolloimaan pörssiä, pyrin silti myymällä ja ostamalla kontrolloimaan omaa kohtaloani. Tämä on täysin järjetöntä, koska kun korona iski kaikki osakkeet laskivat. Oli siihen syytä tai ei. Koin, että siihen oli syy, että ravintola-alan osakkeet laskivat, mutta samalla pyrin ennustamaan mahdotonta – eli ravintola-alan tulevaisuutta. Ei ollut siis mitään mitä kontrolloida, oli vain illuusio kontrollista ja tulevaisuuden ennustamisesta. Ja juuri tämä illuusio kontrollista on se, minkä takia niin moni meistä ostaa nousussa ja myy laskussa. Emme halua jäädä pois tulevista voitoista, emmekä halua olla osallisia tulevaan laskuun.

Sen lisäksi, että ”myy laskussa, osta nousussa” on aivan väärin päin ajateltu, on se paras esimerkki siitä, miksi parasta olisi olla pörssin osalta vain laput silmillä. Tehokkain tapa on ostaa sokeasti kerran kuukaudessa tai muuten säännöllisin väliajoin. Et osta ja myy kotiasi tai sijoitusasuntoasi, joten miksi tekisit niin yritysten kanssa? Ajallinen hajauttaminen ja siihen uskominen (tutkimusten mukaisesti) on yksinkertaisuudessaan nerokas ja ainoa ilmainen lounas sijoitusmarkkinoilla.

Kyse on ennen kaikkea kontrollin illuusiosta ja inhimillisestä erheestä.

Samasta syystä, jonka takia esim. 89 prosenttia suomalaisista pitää itseään vähintään yhtä hyvänä kuskina kuin muut autoilijat, ja joka kymmenes pitää itseään erinomaisena kuskina. Suurin osa siis meistä kuvittelee, että kun asia on kontrollissamme, kaikki on hyvin. Yliarvioimme kykymme kontrolloida asioita, jotka eivät ole meidän kontrollissamme läpi kaiken elämän – ja se voi koitua kohtalokkaaksi niin sijoittamisessa kuin auton ratissakin.

Ei-minkään-tekeminen onkin sijoittajan aliarvostetuin ja harvinaisin taito ja juuri siksi se on niin arvokas.

Mikä on sinusta sijoittajan tärkein yksittäinen taito?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Kun osaat tämän yhden asian, olet parempi sijoittaja kuin 99% ihmisistä”

  1. Tavallaan jutussasi on perää ja myös ei. Vaikka sijoittaminen olisi 50 vuoden aikatähtäimellä, niin enemmän saa irti jos osaisi myydä ne korkeimmat huiput ja ostaa takaisin syvimmät pohjat. Esim 2008 juuri ennen finanssikriisin alkua ja heti takaisin keväällä 2009, tai helmikuussa 2020 myynti ja maaliskuun koronapohjassa takaisinosto. Noiden ajoitus on vain erittäin vaikeaa ja siksi vaikea onnistua.

    Vastaa
    • Niin siis jos käytössä on kristallipallo joka kertoo milloin ollaan huipulla ja milloin pohjalla niin silloin tietysti tämä on optimaalinen strategia. Vähän samalla tavalla lotto on erinomainen sijoitus, kunhan vain osaa valita oikeat numerot. Meille, joilla kristallipalloja ei ole, markkinoiden ajoittaminen on kuitenkin todella huono strategia.

      Esimerkiksi vuonna 2016 Yhdysvaltojen pörssit olivat historiallisen korkealla, nousukautta oli kestänyt 7 vuotta yhtäjaksoisesti mikä on härkämarkkinan normaali kesto, moni talous”guru” julisti että kohta romahtaa. Tuosta tilanteesta pörssikurssit ovat kaksinkertaistuneet. Jos siis myi tuolloin kuvitellen myyvänsä huipulla, mikä oli silloisten tietojen perusteella ihan järkeenkäypä oletus, jäivät 100% tuotot sivu suun. Markkinoiden ajoitus on käytännössä mahdotonta, ja on paljon järkevämpää tyytyä strategiaan joka tuottaa hyviä tuottoja realistisilla mahdollisuuksilla, kuin yrittää huipputuottoja lähes olemattomilla mahdollisuuksilla

      Vastaa
      • Tuo pitää paikkaansa, oleellisena mitä juuri tarkoitin oli että jos ostit 2008 huipulla ensikertalaisena suurilla summilla kerralla, pääsit omillesi vasta monen vuoden jälkeen. Jos on vähänkin epäilyksiä alkavasta romahduksesta niin paras on säännöllinen pieni sijoitus joka kuukausi. Isot kertasijoitukset kuuluvat selviin pohjiin.

        Vastaa
        • Tapio oikeastaan sanoikin kaiken oleellisen tässä ja tämä keskustelu onkin juuri kirjoitukseni ytimessä. Ajoittaminen on mahdotonta, muuten osakemiljonäärejä ja miljardöörejä olisi paaaljon enemmän. Tämän kirjoituksen aihe on yksi, mitä käsittelen tulevassa sijoituskirjassani vielä tarkemmin, koska se on mielestäni osakesijoittamisen ytimessä. On hyvä muistaa, että ei myöskään ole sellaista tilannetta kuin varmat pohjat.

          Finanssikriisi 2008 oli hyvä muistutus siitä, että pohjia ei van tuntunut olevan, vaan pörssit jatkoivat laskemistaan paljon pitempään kuin varmasti, kukaan osasi odottaa. Muistan, kun juuri 18-vuotiaana luin siitä, että ollaan huolissaan onko Helsingin pörssillä enää edes tulevaisuutta, koska vaihtomäärät olivat niin pienet, kun kaikki vain myivät osakkeitaan 😀 13 vuotta myöhemmin, kuinka ajat ja puheenaiheet ovatkaan muuttuneet.

          Vastaa
  2. Voisitko perustella väitettäsi ”… syntyy Bitcoinin kaltaisia kuplia…? Mitä jos bitcoinin kysyntä on lisääntynyt siksi, että keskuspankkien tyhjästä nyhjäämä fiat-raha ja hirvittävä velkavuori on ajamassa kaikkia omaisuuseriä kuplaan? Bitcoinia sentään on rajattu määrä. En näe syytä, miksei jokaisen kannattaisi edelleen sijoittaa bitcoiniin vaikkapa yhtä prosenttia portfoliostaan. Kyseessä on kuitenkin menneen vuosikymmenen parhaiten tuottanut omaisuuserä. Menneisyys ei toki ole tae… Mutta näille bitcoin-kupla puheille olisi siis mielenkiintoista saada perusteita.

    Vastaa
    • Bitcoin tosiaan oli vain esimerkki ja siitä olen aiemmin kirjoittanut monessa aiemmassa tekstissä läpi vuosien, mutta lyhyesti: Bitcoiniin sijoittamisen voi perustella itselleen millä tavalla tahansa, mutta loppupeleissä kyse on siitä, mitä mieltä aktiivitreidaajat ovat. Etenkin viime vuoden sisään Bitcoin on käytännössä laskenut kun pörssi on laskenut ja noussut, kun pörssi on noussut.

      Kuka tahansa voi yhden prosentin hajautuksen Bitcoiniin laittaa, mutta en itse näe, että salkussa 1%:n paino on minkään sijoituksen kanssa järkevä ellei halua vetää lottokuponkeja (itselläkin 5% varallisuudesta on kiinni spekulointisalkussa, jossa voin sekoilla mitä haluaa). Jos Bitcoiniin ja sen asemaan fiat-turvana uskoo, luulisi että olisi varmis laittamaan siihen kiinni huomattavasti merkittävämpiä summia – rahan printtaaminen ei kuitenkaan ihan lähiaikoina tule loppumaan. Koen, että Bitcoinin suurin ongelma onkin sen trendimäisyys.

      Se tulee pysymään korkealla, niin kauan kuin ihmiset siitä jaksavat innostua. Maailma ja etenkin teknologia kehittyy niin nopeasti, että on mahdollista, että kryptovaluutat ovat 10 vuoden päästä jo antiikkista teknologiaa ja joku muu hype on ne ehtinyt korvata – jolloin kaikkien kryptojen arvot romahtavat. Jokainen sijoittaja sijoittaa tavallaan, mutta en itse näe järkeväksi kuin sijoittaa lyhytaikaisen spekulatiivisesti asiaan, joka on todennäköisesti maanisdepressiivisin sijoitustuote markkinoilla. Mutta nämä ovat täysin makuasioita, tulevaisuus tulee vasta näyttämään, miten maailma makaa.

      Vastaa
  3. Tä on vähän turhan radikaalisti sanottu. Esim. Jos haluaa hyödyntää korkoa-korolle ilmiötä kasvu-osakkeella, on vähän pakko myydä silloin kun on voitolla. Myös kapitaalin puute meikäläisellä köyhällä on iso syy myymisen esim. suosiolla joku ei-niin-hyvä sijoitus tai tasapainottakseen portfoliota. Ostamisesta taas olen jokseenkin samaa mieltä, kuhan seurataan kuitenkin kurssikehitystä. Esim. itsellä on monesti tunne että rahaa ”palaa taskussa” kun sitä on, joskus on tullut ostettu liian kovalla hinnalla ja tulee pahaa mieli.

    Vastaa
    • Ehdottomasti myynnille ja ostamisellekin on paikat salkussa (ja esim. juuri luuseriosakkeiden kanssa kannattaakin olla tarkkana ja että ei roikuta niitä liian kauan salkussa, jos liiketoiminnoissa on oikeasti ongelmia). Se ei kuitenkaan poista sitä, kuinka tärkeä taito tekemättömyys oikeasti on. Sijoittajat tekevät keskimäärin liikaa huonoja liikkeita aktiivisella salkunhoidolla, kuin sillä, että eivät tekisi mitään (juuri tuossa yllämainitun kristallipallon puutteen takia).

      Vastaa
  4. Pitkäaikaissijoittamisessa indekseihin tämä pätee hyvin. Mutta yksittäisissä osakepoiminnoissa ei niin hyvin. Ylivoimaisesti suurin osa yksittäisistä yhtiöistä häviää indeksille. Joten pitää ymmärtää ainakin mihin on sijoittanut ja tarvittaessa luopua sijoituksesta, koska lopulta lähes kaikki firmat ovat konkurssissa.

    Vastaa
    • Juuri näin ja kyse on onkin tasapainon taiteesta. On aivan yhtä tärkeä taito osata luopua luuseriliiketoiminnoista, kuin pitää kiinni hyvistä – niin huonoina kuin hyvinä kurssiaikoina. Ja kun sen osaa, niin päästään juuri tähän, mistä kirjoitin. Usein kuitenkin, jos pitää valita vain toinen, tekemättömyys voittaa aktiivisen oman salkun säätämisen, koska siinä on usein tunteet järjen sijaan vallassa.

      Vastaa
  5. Olen lähtökohtaisesti onnistunut sijoituksissani noudattamaan mainitsemaasi kultaista sääntöä ’’älä tee mitään’’.

    Tosin nyt joutunen hyvinkin tekemään sijoitusrintamalla paljon erilaisia siirtoja, sillä aioin jatkossa rakentaa varallisuuttani perustamani sijoitusyhtiön nimiin enkä henkilökohtaisesti omistaen.

    Sijoitusmatkaani voi seurata osoitteessa: https://sijoitusyhtiokapitaali.wordpress.com/

    – Sijoitusyhtiö Kapitaali

    Vastaa

Jätä kommentti