Kun vakuutus pelastaa yli 1000 euroa

Vakuutus on maailman paras keksintö. Olen maksanut uskollisesti vakuutuksia siitä asti kun muutin omilleni 19-vuotiaana. Olen erittäin tarkka esineideni kanssa ja olen myös ollut onnekas tähän mennessä, koska en juuri sairastele koti – tai ulkomailla. Joku siis voisi sanoa, että olen maksanut 7 vuotta vakuutuksia turhaan. Oikeasti olen maksanut 7 vuotta vakuutuksia, jotta voin nukkua yöni rauhassa.

Olin siis suunnitellut meneväni viikoksi elokuussa ennen vaihtoon lähtemistäni Budapestiin Szigetiin 9 päiväksi nauttimaan festaritunnelmista (ks. enemmän tai vähemmän örveltämään). Olimme suunnittelleet matkan jo viime vuoden lopussa ja kaikki lentolipuista majoitukseen oli jo hankittu. Sitten tapahtui jotain odottamatonta…
Matkakumppanillani diagnosoitiin sairaus, jonka taki selvisi nopeasti, ettei hän pääse reissulle mukaan. Olisin voinut tässä kohtaan alkaa kysellä muita kavereitani, mutta koska koin, että reissu oli meidän yhteinen, päätin, etten lähde itsekään tänä vuonna.

Aloinkin siis selvittelemään talousasioita. Miten saisin festariliput, majoituksen ja lentoliput peruttua? No, kuten saatoit arvata, lentolippuja ei voi palauttaa. Ne voi vain perua ilman, että rahaa saa takaisin. Festarilipuissa ja majoituksessa tilanne oli täysin sama. Kaikissa oli tiukka ei-palautusoikeutta ehto. Sziget on festivaalina niin valtava, että myös lippujen eteenpäin myyminen osoittautui yllättävän haasteelliseeksi muualle Eurooppaan.

Sitten muistin. Minullahan on matkavakuutus LähiTapiolassa. Korvaisiko se jotain? Tein korvaushakemuksen ja laitoin hakemukseen kaikki matkasta aiheutuneet kulut sekä lento, ja festariliput. Muutama päivä myöhemmin sain korvauspäätöksen. Kaikki matkasta aiheutuneet kulut korvattiin kyselemättä sen ihmeempiä! Menin tämän päätökseen jälkeen selaamaan vielä matkavakuutuksen ehtoja, ja huomasinkin, että mikäli matka peruuntuu ja matka on tilattu yhdessä yhden tietyn matkakumppanin takia, korvataan kaikki, mikäli kyseinen matkakumppani sairastuu. Vakuutus siis korvasi yli tuhat euroa, vaikka minulle ei käynyt mitään. Uskomatonta.

Mielestäni huomattavaa tässä on juuri vakuutusten hienous. Voit maksaa monta vuotta vakuutuksia ja se saattaa tuntua turhalta. Kuitenkin kun miettii, mitä tapahtuisi esim. ulkomailla, jos sairastut ja sinulla ei ole matkavakuutusta, ymmärtää miksi vakuutukset kannattaa olla. Opin joskus koulussa, että vakuutus on kansantalouden öljy – se pitää kaiken toiminnassa, koska suuria riskejä ei pystyttäisi ottamaan ilman sitä. Kun epäonni osuu kerrankin omalle kohdalle, ymmärtää tämän paremmin kuin hyvin.

8 kommenttia artikkeliin ”Kun vakuutus pelastaa yli 1000 euroa”

  • Ei ole enää valitettavasti myynnissä kun vakuutus kattoi kaiken. Mutta Ticketswap.comista saa mielestäni edelleen varsin inhimilliseen hintaan noita lippuja kun ne sinne laitoin myyntiin ennen kuin sain vakuutuskorvaukset.

   Vastaa
  • Laskeskelin, että olen 7 vuodessa maksanut aika tasan tonnin vakuutusmaksuja. Ja olen kuitenkin ollut siitä onnellinen, ettei pesukoneeni, kännykkäni, läppärini tai mikään useasti hajoava ole hajonnut. Myös monilla matkoillani ympäri mailman olen selvinnyt terveenä ja ilman haavereita. Onni on ollut puolellani ja en silti ole jäänyt vakuutuksissa tappiolle. Mielestäni se kertoo paljon siitä, kuinka haloja vakuutukset oikeasti ovat.

   Yksi ruokamyrkytys tai tapaturma ulkomailla tekee nopeasti jo paritonnia. Sen takia pidän itsestäänselvyytenä vähintään koti-, matkatavara-, matka- sekä tapaturmavakuutusta. Kun minulla ei ole enää tulevaisuudessa opiskelijana YTHS:n turvaa, harkitsen myös sairaskuluvakuutusta.

   Vastaa
 1. Itsellä sairaus esti matkan pari vuotta sitten. Olin varannut halvimmat lennot ja majoitukset etelän kohteesta, ilman peruutusoikeutta tietenkin, ns. budjettimatkalainen reppuineni kun olen. Jouduin perumaan nuo viikkoa ennen matkan alkua.
  No sain lentoyhtiöltä verojen osuuden takaisin – on muuten niiden velvollisuus palauttaa ne lentokenttäverot. Eurooppalaisen matka- ja matkustajavakuutus maksoi sitten mukisematta takaisin loput lentolipuista sekä majoituksen kokonaan. Jatkuva matkavakuutus on MUST jos reissaa edes pari kertaa vuodessa.

  Toinen asia mitä monikaan ei tiedä, auton vuokrausta varten voi ostaa omavastuuvakuutuksen vaikka Euroopan alueelle vuodeksi, kotimaa poislukien. Näitä myy mm. iCarhireinsurance.com Englannissa. Osto onnistuu luottokortilla netin kautta. Itse maksoin jotain 51€. Eli autoa vuokratessa voi vakuutuksiin jättää vaikka tonnin omavastuun ja mällin sattuessa tuo vakuutus korvaa sen! Taannoisella Espanjan turneella mulla oli auto kaksi viikkoa vuokralla hyvin edullisesti tonnin omavastuun sisältävällä vakuutuksella. Laskin että mainitsemani englantilainen vakuutus maksoi itsensä takaisin jo reilussa neljässä päivässä paljon edullisempana vuokraushintana verrattuna vuokraajan tarjoamaan täysvakuutukseen!

  Vastaa
  • Mielenkiintoista, tuota en tiennytkään omavastuuvakuutuksesta! Tai lentolippujen veroista. Toisaalta, jos vakuutusyhtiö maksoi mukisematta liput veroineen, niin eipä sitä parinkympin takia viitsi lentoyhtiötä pommittamaan. Pitänee tutustua hiukan ainakin, jos tulee käytyä Ameriikoissa tulevaisuudessa. Muuten harvemmin autoa jaksaa hommata matkaa varten. Hyviä vinkkejä!

   Vastaa

Jätä kommentti