Kuukauden ostokseksi erinomainen yhtiö väliaikaisissa(?) vaikeuksissa – Qualcomm

Ja juuri kun olin mennyt lupaamaan, että menen pelkillä numeroilla loppuvuoden sijoituspäätöksissäni uuden strategian mukaan, tein poikkeuksen. Ostin siis Qualcommia vaikka analyysin mukaan minun olisi pitänyt ostaa Omega Healthcarea tai Welltoweria, jotka kuuluvat Healthcare REIT-yhtiöihin. Mikä siis sai minut vaihtamaan mieleni ja ostamaan Qualcommia strategiastani huolimatta? Syitä tähän on monia, joista suurimmat listaan seuraavaksi.

1. Olen seurannut yhtiötä jo yli vuoden aktiivisesti

Huomasin jo vuosi sitten, että teknologiayhtiöt ovat erittäin alipainotettuja salkussani. Syynä tähän on niiden usein matala tai olematon osingonmaksu, joka ei sovi strategiaani. Uppoavaan laivaan nimeltä Nokia en koskaan astunut, vaikka se suhteellisen hyvä osingonmaksaja on viime vuosina ollutkin. Seurasin kauan Inteliä ja Qualcommia (jotka ovat siis kilpailevia siruvalmistajia), mutta Intel on Microsoftin tapaan saanut uutta tuulta purjeisiinsa ja on mielestäni noussut ylihintaiseksi.

Qualcomm ei koskaan vaikuttanut ylihintaiselta etenkään sen markkinaosuuteen nähden mobiililaitteissa. On erittäin todennäköistä, että juuri sinunkin puhelimessa on Qualcommin siru, joka on koko puhelimen sydän ja joka käytännössä mahdollistaa älypuhelinten suorituskyvyn.

2. Apple sekä Blackberry oikeusjutut löivät kurssia 20% alaspäin

Oikeusjutut ovat juuri näitä tapahtumia, jotka ovat aiheuttaneet sen, että Qualcomm on hetkittäisissä ongelmissa. Oman näkemykseni mukaan siis. Jotkut analyytikot ja muut sijoittajat ovat sitä mieltä, että oikeusjutut ovat vain alkua ja aiheuttavat myös tulevaisuudessa suuren loven Qualcommin tuloksentekokykyyn. Itse kuitenkin uskon Qualcommin tulevaisuuteen, teknologiseen etumatkaan sekä siihen, että vaikka Apple (joka siis käyttää puhelimissaan Qualcommin siruja) haastoi Qualcommin oikeuteen, tulee Apple myös jatkossa tilaamaan sirunsa Qualcommilta. Myös Qualcommin toimitusjohtaja toisti tämän ajatuksen Q2 (kyllä Q2) tulosjulkistuspuhelussa.

Mistä oikeusjutut siis ovat peräisin? En mene tässä kirjoituksessa yksityiskohtiin, mutta lyhykäisyydessään molemmissa Blackberryn ja Applen tapauksissa kyse on Qualcommin patentti – ja lisenssioikeuksista, joita Qualcomm on edellämaininneiden yritysten mukaan väärinkäyttänyt (ks. laskuttanut liikaa). Huomattavaa on, että Qualcomm maksoi lähes miljardin korvauksia Blackberrylle oikeusjutun sovittelusta, joten on todennäköistä, että myös Applelle tulee Qualcomm avaamaan lompakkoaan, mutta Qualcomm on niin vahvassa taloudellisessa tilanteessa ja hyvässä tuloskunnossa, ettei one-off miljardin kirjaukset tunnu yrityksen toiminnassa mitenkään. Jos haluat lukea lisää oikeusjutuista, suosittelen lukemaan artikkelit juttuja koskien Seeking Alphasta.

3. Q1 tulokset löivät ennusteet selvästi

Qualcommin odotettiin tekevän Q2:ssa 1,20 dollarin osakekohtainen tulos. Oikea tulos oli 1,34 dollarin osakekohtainen tulos. Liikevaihdon odotettiin olevan 5,9 miljardia dollaria. Tulos oli 6 miljardia dollaria. Molemmat luvut olivat kasvua viime vuodesta ja etenkin Samsung Galaxy S8:n suosio lupaa hyvää myös tulevaisuudelle. Tämän lisäksi Qualcomm tuottaa uutta SnapDragon 835 sirua Sonyn Xperian uuteen malliin sekä Xiaomin uuteen puhelimeen.

4. Tärkeä yrityskauppa tulevaisuuden kannalta sai Yhdysvaltain kilpailijaviranomaisilta vihreää valoa

Muutama kuukausi takaperin Qualcomm ilmoitti, että ostaa brittiläisen NXP Semiconductors yrityksen, joka keskittyy erityisesti telematiikkaan sekä autossa olevaan tekniikkaan. Kuten jokainen pystyy kuvitella, kaiken järjen mukaan tässä kentässä on aivan valtava mahdollisuus kun autoihin tulee koko ajan lisää ja lisää erilaisia sensoreita. Qualcomm pystyy yritysostoksen avulla olemaan mukana itseohjautuvissa autoissa, joka tulee omalla sijotusaikajänteelläni olemaan erityisen suuri mahdollisuus.

5. Salkussani on liian vähän teknologia-alan osakkeita ja sirubisnes ei tule koskaan katoamaan

Teknologia on yksi asia, josta voi rehellisesti sanoa, että se tulee tuskin minun elinaikanani vähenemään maailmassa. Se muuttuu koko ajan huomaamattomammaksi sekä pienemmäksi, mutta sitä on koko ajan ympärillämme enemmän ja enemmän. Siksi on vain loogista, että tarvitsen pitkän ajan osakesalkkuuni laadukkaita yrityksiä, jotka ovat varmasti olemassa myös 10, 20 tai 50 vuoden päästä. Sirubisnes on myös siitä erityinen teknologia-alan bisnes, että sitä tullaan aina tarvitsemaan.

Jokainen vempele toimii jollain sirulla. Ja tulee myös toimimaan tulevaisuudessa. Loppujen lopuksihan tulemme todennäköisesti olemaan siinä, että meillä on vain jäljellä se siru (joka menee sci-fi tyyliin ihomme alle tjtv). Oli miten oli, sirubisnes tulee olemaan myös tulevaisuudessa kannattavaa liiketoimintaa ja Qualcomm on mielestäni erittäin hyvin asemoitunut myös tulevaan kehitykseen.

Koska lait, niin en ala sijoitussuosituksia tekemään, mutta suosittelen jokaista lukijaa kuitenkin tutustumaan Qualcommiin tarkemmin. Mielestäni yritys on erittäin laadukas ja mielenkiintoinen. Itse näen omistavani sitä varmasti jopa ”eläköityessäni”.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukauden ostokseksi erinomainen yhtiö väliaikaisissa(?) vaikeuksissa – Qualcomm”

    • Eipä noilla one-off summilla juuri ole mitään väliä vaikka nousisivatkin miljardeihin. Tärkeintä on se, ettei Qualcommin ansaintamalli kärsi pakotetulla lisensoinnin hinnanlaskun tai muiden oikeusjuttujen tekijöiden takia. Qualcommilla on kuitenkin erinomainen kassa ja tällä hetkellä myös kassavirta. Niin kauan kuin kassavirta ei ala tökkimään, hyvältä näyttää.

      Vastaa

Jätä kommentti