Fuusio tuo lyhyen aikavälin haasteita Tiedolle, joten tankkasin sitä lisää

Pörssit ovat olleet jälleen viimeisen kuukauden kunnon myllerryksessä. Jonkun mielestä tämä voi olla hieman ahdistavaakin, mutta itselleni tämä on vain mukavaa vaihtelua. Tämä johtuu siitä, että minulla on sijoitussuunnitelma jo valmiina tulevaa oikeaa pörssiromahdusta varten, jos sellainen on tulossa kaiken tämän laman maalailun myötä.

Tämän lisäksi olen juuri ja juuri pääsemässä takaisin arkeen, kun olen totutellut kuukauden ajan nyt uusiin työtehtäviini sekä uuteen kotiini. Elämäni on ollut aivan yhtä pomppuisaa kuin pörssi viimeisen kahden kuukauden aikana, jolloin sijoittamiselle ei ole jäänyt niin paljon ajatteluaikaa kuin yleensä olen jättänyt. Koska merkittävästi noussut palkkani kuitenkin alkoi nyt tulla tililleni ja olen ostokset kotiani varten tehnyt, oli aika jatkaa tavalliseen tahtiin kuukausittaisia osakeostoksiani.

Syö tai tule syödyksi

Tieto

En ole itse koskaan työskennellyt IT-konsulttitalossa, mutta lyhyen työurani aikani olen työskennellyt jo kymmenien eri IT-konsulttitalojen kanssa ihan pienistä start-upeista jättimäisiin IT-konsulttitaloihin.

Ala onkin erittäin myös mielenkiintoinen sijoittajan näkökulmasta, koska samalla kun alalla on tilaa monelle erikokoiselle yritykselle, suurin osa alan mammutteista kasvaa ennen kaikkea yritysostoksilla.

Se, miksi IT-konsultit kasvavat enemmän yritysostoksilla kuin ”luonnollisesti” johtuu alan osaajapulasta. Oikeastaan yritystä ostaessa, IT-konsulttitalot eivät osta yritystä vaan sen henkilöt ja heidän osaamisensa. Tämä sinällään harvinaista, koska suurimmassa osassa aloista yleensä ostetaan vain liiketoiminnot, tehtaat jne. mutta IT-konsulttialalla ei ole tehtaita tai juuri mitään muutakaan fyysistä. Osaaminen on avain.

Tieto ilmoittikin muutama kuukausi takaperin fuusioituvansa (ostavansa) norjalaisen suunnilleen samankokoisen IT-talon Evryn. Tieto onkin nyt mielenkiintoisessa tilanteessa. 1,7 miljardin markkina-arvolla se on isoimpiin (esim. CGI:n 18 miljardiin verrattuna) aika pieni tekijä. Kuitenkin esim. Siilin, Vincitin, Goforen tai Digian rinnalla Tieto on aivan järkyttävän kokoinen mammutti. Ja Evry-fuusion myötä se tulee kasvamaan tuplasti koossa. Tieto onkin päättänyt, että se ei halua tulla syödyksi, vaan kasvaa kokoon, jossa siitä tulee käytännössä saalistaja.

Olen tämän takia ehkä hieman puolueellinenkin Tiedon suhteen. Vaikka Tiedolla on jostain syystä käsittämättömän negatiivinen maine word-to-mouthissa (joka on kuitenkin vähän parantunut viime vuosina), on harvinaista nähdä suomalaista yritystä, joka ei vain päädy isomman kitaan. Tänäkin vuonna olemme kuitenkin nähnyt kuinka isojakin ja tunnettuja suomalaisfirmoja on osteltu vaikka kuinka paljon – Kotipizza, Amer Sports jne.

On mukava omistaa suomalaista yritystä, joka on päättänyt, että aikoo olla itse se, joka ostelee pienimmät toimijat alalla ja kasvaa itse alan mammutiksi. Tällaisia suomalaisia yrityksiä tarvittaisiin huomattavasti enemmän ihan kansantaloudenkin kannalta ja olen ilolla mukana tässä tarinassa. Ja koska Tieto on toteuttanut strategiaansa onnistuneesti viimeiset 10 vuotta, joka näkyy niin osakekurssissa kuin osingon jatkuvassa kasvussa, on Tieto myös sijoituksena ollut kiitettävä.

 

Milloin Tiedon ja Evryn fuusion hyödyt alkavat näkymään tuloksessa ja osakkeen hinnassa?

Koska Tiedon kasvaminen ja fuusio Evryn kanssa on käytännössä, mihin kasvuodotukset nyt enimmäkseen painottuvat, on tärkeää huomata, että fuusion hyödyt eivät näy heti. Tänä vuonna se aiheuttaa lähinnä lisäkuluja (irtisanomispaketteja, uudelleenorganisoitusmiskuluja jne). Näin on myös ensi vuonna.

Vasta vuonna 2021 voimme olettaa näkevämme säästöjä ja one-off maksujen poistumista tilinpäätöksestä. Ensi vuosi tuleekin todennäköisesti olemaan yksi vuosi vielä lisää, kun Tietoa voi rauhassa salkkuun lisätä ilman pelkoa turhasta kasvupreemiosta, koska fuusion tuomat hyödyt eivät tule vielä vuosiin näkymään tuloksessa. Tämän ajan voi nauttia 6% osingosta tai tankata entisestään lisää silloin TietoEvry nimellä kulkevaa yhtiötä salkkuun.

Ennen kuin hyödyt alkavat näkyä, en usko, että Tiedon osakekurssi on karkaamassa mihinkään stratosfääreihin. Voi olla, että fuusion tuomat epävarmuudet sekä muutenkin yleinen epävarmuus pörssissä tulee laskemaan Tiedon osaketta entisestään. Mikäli pörssiromahdus tulee, Tieto ei ole mikään turvasatama, vaan se tulee varmasti myös pörssin mukana rajusti alas – oli se oikeutettua tai ei. Esim. viime finanssikriisin aikana Tiedon osake kävi selkeästi alle 10 euron, joka tosin osaltaan johtui myös yhden ison asiakkaan (Nokian) huonosta menestyksestä.

Kuten kuukausi sitten lupasinkin, Tietoa salkkuuni tulikin elokuussa kahteen otteeseen lisää. Ensin 1293,00 eurolla eli 56 kappaletta ja sitten 1284,48 eurolla eli 58 kappaletta.

Mitä vuorossa osakerintamalla seuraavaksi?

Nyt kun olen Tietoa tankannut salkkuuni kolme kertaa tässä neljänneksessä, on aika katsoa muita vertailuni osakkeita tarkemmin ja miettiä, mitä syyskuussa salkkuuni otan. Potentiaalisia ostoksia nykyturbulenssilla näyttäisi olevan Fortum ja IBM – sekä mahdollisesti Citigroup, mikäli pörssit rommaisivat oikein kunnolla.

Uutena kiikarissa on myös tänään historian ensimmäisen pörssituloksensa julkistanut Aallon Group, jonka antiin osallistuin ja jonka kurssi nähtävästi reagoi hyvin tämän päivän tulokseen. Ajan kanssa pitää kuluttaa lisää aikaa myös Aallon Groupin tutkimiseen kun aikaa irtoaa.

Yhteenveto

Vaikka vaihdoin juuri työpaikkaa, pysyn edelleen finanssialalla ja IT-maailman puolivälissä, joten voi olla, että osakeostokseni tässä kuussa heijastavat myös hieman tätä. Opin IT-maailmasta koko ajan enemmän ja tuntuu, että näen, mihin suuntaan maailma on sen osalta menossa yrityksissä (jos olisin alasta ymmärtänyt yhtä paljon kuin nyt, olisin esim. 5 vuotta sitten mennyt vain all-in Microsoftiin, mutta nyt onkin jo aivan liian myöhäistä).

Maailma on täynnä hypeä tekoälystä jne. mutta fakta on, että yritysten IT-järjestelmät ovat keskimäärin vielä niin kaukana siitä, että mikään oikea tekoäly voisi niitä hoitaa, että alalla riittää työsarkaa vielä moneksi vuosikymmenneksi eteenpäin.

Ja juuri tähän väliin tuleva TietoEvry tulee iskemään ja palvelemaan asiakkaitaan. IT-investoinnit on se, joka pitää yrityksen kuin yrityksen kilpailukykyisenä ja tehokkaana myös tulevaisuudessa, joten on selkeää, että niistä ei ole varaa (tai ainakaan kannata) tinkiä edes hieman epävarmempina aikoina.

Uskon, että käytännössä millään IT-konsulttitalolla, joka on todistanut pystyvänsä tekemään järkevää tulosta, on vaikeaa mennä pitkällä aikavälillä sijoituksilla metsään. Tieto on hevonen, jonka minä olen tähän kisaan valinnut ja olen harvinaisen luottavainen siihen, että Tieto tulee olemaan yksi avainosakkeistani matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen vielä kymmenenkin vuoden päästä (ellei se tule itse syödyksi, jolloin voin kerätä vain pikavoitot pois ja keksiä rahalle uutta tekemistä).

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

2 kommenttia artikkeliin ”Fuusio tuo lyhyen aikavälin haasteita Tiedolle, joten tankkasin sitä lisää”

  1. Itse en kyllä koskisi Tietoon pitkällä tikullakaan. Se on käytännössä pelkkä koodarien vuokrauspulju. Ei mitään kilpailuetuja ja laatu on sellaista schaibaa, että hirvittää. P.S. Jos CV:ssä lukee Tieto, niin voin sanoa, että se ei ole mikään positiivinen juttu.

    Vastaa
    • Tuntuu, että kilpailuedut näillä IT-toimijoilla on usein niiden koko. Mitä isompi, sen isompia projekteja sen isommille taloille. Mitä pienempi IT-talo, sen paremmin saa keikkaa pienemmille taloille. Nyt kun Tieto tekee loikan keskisuuresta suureksi, muuttuu varmasti asiakaskantakin merkittävästi.

      Yllättävää, jos tosiaan on noin, että Tieto olisi negatiivinen asia CV:ssä. En ole koskaan kuullut aikaisemmin, että jollain yrityksellä olisi noin negatiivinen klangi!

      Vastaa

Jätä kommentti