Asunto-ostoksesta huolimatta heinäkuussa salkkuuni tuli yhtä osaketta lisää

Kun tein kesäkuun lopussa listausta tulevista sijoituksistani, tiesin, että tilanteet muuttuvat tässä kohtaa vuotta aina kovaa. Q2 tuloskausi on alkanut ja yritysten arvostukset ovat vaihdelleet erittäin rajusti. Tämän takia jouduinkin katsomaan hieman tarkemmin, mitkä osakkeet näyttävät nyt tuloskauden aikana aidosti mielenkiintoisilta. Kesäkuun lopussahan kärkeen vertailussani nousivat.

1. Nordea
2. Intel
3. Nokian Renkaat
4. H&M
5. Fortum
Kunniamaininnat: Wärtsilä, Citigroup ja IBM

Katsotaan miltä yritykset näyttävät tällä hetkellä, muutama viikko tulosjulkistuksista eteenpäin.

Nopea katsaus potentiaalisiin ostokohteisiin heinä-syyskuulle

IT-alalla on paljon laadukkaita sijoitusmahdollisuuksia trendikkäiden yritysten ulkopuolella

Nordea – Kuten kirjoitin Twitterissä, Nordean Q2 oli odotetun surkea. Ennusteet alitettiin rimaa hipoen ja uutta osinkopolitiikka (ks. pientä osingonlaskua) vihjattiin ilmoitettavaksi Q3 ilmoituksessa, vaikka von Koskull sen kielsikin. Nordea laski kurssireaktiona kuutisen prosenttia.

Mielestäni Nordean case pysyy kaikesta huolimatta samana. Nordea on edelleen erittäin halvasti hinnoiltetu. Vaikkaa osinkoa leikattaisiin 15-20%, on osinkotuotto lähes 10% nykyisellä osakkeen hinnalla. Jos en omistaisi Nordeaa laisinkaan, ostaisin sitä nyt salkkuuni.

Mutta koska Nordeapainoni (ja pankkialan painotukseni) osakesalkussani on niin suuri, en lisää Nordeaa ennen kuin yritys on saanut kaksi onnistunutta neljännestä putkeen ja näyttää siltä, että pahin rämpiminen on ohi.

Intel – Intel näyttää edelleen halvalta muuten erittäin paisuneella IT-sektorilla. Osinkotuotto IT-sektorilla on kuitenkin yleisesti niin masentava, että melkein mieluummin sijoitan nopeasti kasvaviin IT-firmoihin, kuin 2% osinkoa jakaviin hitaan kasvun IT-firmoihin kuin Inteliin.

Nokian Renkaat – Nokian Renkaat ovat erinomainen pitkän ajan sijoitus, joten tulen jatkamaan Nokian Renkaiden lisäämistä tulevina kuukausina.

H&M – H&M julkisti tuloksena ja se oli huomattavasti ennusteita parempi. H&M tippuikin ostoslistaltani pois ainakin tällä hetkellä. En vieläkään omista laisinkaan vaate tai asusteyrityksiä! Yksi syy tähän on myös se, että en rehellisesti sanoen ymmärrä niiden liiketoiminnasta tarpeeksi.

Fortum – Fortumin Q2 tulos oli erittäin kova. Fortum tulee palamaan salkkuuni tulevina kuukausina, jos osakkeen hinta ei karkaa käsistä sinä aikana. Fortum on hyvin defensiivinen osake ja hyötyy niin korkeasykleistä kuin myös pystyy tarjoamaan järkevää osinkotuottoa laskusuhdanteessa. Täydellinen osake nykyiseen taloustilanteeseen siis.

Wärtsilä julkisti huonon tuloksen ja sen arvostus alkaa purkautua vähitellen. Vieläkään Wärtsilä ei kuitenkaan ole halpa, joten en tule siihen koskemaan ellei rytinä jatku.

Citigroupin tulos oli tasaisen hyvä, osinko nousee, juna jatkaa matkaansa. Tulen lisäämään Citigroupia lisää kun markkinat alkavat taas hermoilemaan ja Citigroup rommaa tapansa mukaisesti paljon rajummin kuin yleinen markkina.

IBM:n Q2 tulos ei ollut ihmeellinen, mutta IBM oli niin aliarvostettu, että osake on noussut vuoden alusta ensiostoksestani jo 40%. Toivon, että markkinat menettäisivät luottonsa IBM:ään taas hetkeksi, jotta voisin tätä sinistä jättiä lisäämään salkkuuni. Nykyinen 4,5% osinkotuotto ei ole kyllä huono, mutta tiedän, että jossain kohtaa dippi IBM:n kohdalle taas tulee, koska se ei ole yhtä trendikäs kuin muut IT-yhtiöt.

 

Heinäkuussa salkkuun päätyikin lisää Tietoa  – tulevaa IT-jättiä

Olen kirjoitellut Tiedosta perusesittelyn blogiini, joten mikäli Tieto on sinulle vieras yritys, voit tutustua kirjoitukseen täältä. Kävin tänä vuonna myös Tiedon yhtiökokouksessa, josta voit lukea tunnelmista täällä.

Yksinkertaistettuna Tieto on kuitenkin suomalainen ICT-yhtiö, joka on tähän mennessä kilpaillut keskiluokassa. Monille tuttuja pieniä samankaltaisia firmoja ovat mm. Vincit, Gofore tai Siili Solutions ja isompia esim. CGI, Accenture sekä TCS. Tieto on ollut kokoluokassaan aina hieman kummajainen, koska se ei ole ollut pieni, mutta ei mikään jättiläinenkään.

Tieto siis pystyi kahmimaan Pohjoismaisilla markkinoilla projektejä, joita pienemmät eivät voi, mutta aivan massiivisia projekteja (esim. Nordean kokoisen firman ICT-uudistusprojektia), ei Tiedolla käytännössä ole resursseja hoitaa. Kesäkuussa Tieto kuitenkin ilmoitti, että se yhdistyy norjalaisen EVRY:n kanssa, joka on suuruusluokaltaan suunnilleen samaa tasoa kuin Tieto (Tieto hieman isompi). Tämä tulee tekemään tulevasta TietoEVRY:stä aidon jättiläisen, joka pystyy ottamaan jo oikeasti maailmanluokan projekteja vastaan.

Fuusiot ovat alkuun aina kivuliaita (jatkuva YT-rumba, joka ei muutenkaan ole vierasta Tiedolle), mutta vuosien vieriessä niiden tuomat synergiaedut pääsevät oikeuksiinsa – kunhan muutos johdetaan hyvin. Fuusio onkin aina samaan aikaan riski ja mahdollisuus, joten ostoksessa korostuukin luottamus Tiedon johtoon.

Tieto julkaisi myös Q2 tuloksen edellisellä viikolla, joka oli analyytikoille pettymys. Suurin osa tulospettymyksestä kuitenkin selittyi kausivaihteluilla sekä yksittäisillä menoilla ja yhtiö ei alentanut koko vuoden ennustettaan. TietoEVRY:llä alkaakin nyt aivan uusi vaihde sen historiassa ja olen mukana erittäin pitkällä aikavälillä.

Kun kävin elämäni ensimmäisessä yhtiökokouksessa huhtikuussa, vakuutuin entisestään Tiedon johdon kyvystä kasvattaa yrityksen toimintaa kannattavasti. Apuna yhtiöllä on vielä moni eri megatrendi, joten uskon, että Tiedolla on vielä huomattavan paljon tilaa kasvaa. Ja samalla kun yritys kasvaa, saa sijoittaja nauttia n. 5%:n tasaisesti kasvavasta osinkotuotosta.

Yhteenveto ja tulevat kuukaudet

IBM oli ICT-yhtiöistä korkeimmalla kesäkuun lopun vertailussani, mutta koska IBM:n osake jatkaa nousuaan, alkoi se muuttua vähitellen suhteellisen kalliiksi ja kun osavuosikatsauksia ennen tein vertailun uudestaan, Tieto nousi IBM:n yli ostokohteekseni.

ICT-ala tulee kasvamaan pitkällä aikavälillä välttämättä, joten haluan sinne lisää painotusta salkussani Tällä hetkellä kun minulla on aivan liian vähän painoa kyseisellä alalla (n. 10% salkkuni painosta). Koska ”joudun” kuitenkin ostamaan asunnon tässä kuussa, en pysty tässä kuussa ostamaan kuin yhtä osaketta.

Asunnon oston lisäksi, heitän käytännössä kaikki loppunkuluttamani kalusteet ja irtaimistot roskiin (olen käyttänyt samoja asioita käytännössä 15-vuotiaasta lähtien, joten tämä on varmaan ihan hyvä aikuistumisriitti), joten euroja tulee kulumaan tulevana kuukautena huomattavasti enemmän kuin ilman muuttoa olisi. Uskon kuitenkin, että juuri nyt minimalistivuotena ajoitus muuttoon oli paras mahdollinen, koska saan karsittua omistamiani esineitä rajummin kuin koskaan ja keskityn todennäköisesti paljon enemmän ostamieni asioiden laatuun, kuin olisin ennen keskittynyt.

Rahaa tulee menemään enemmän, mutta uskon, että pitkällä aikavälillä laatuun sijoittaminen kannattaa myös rahallisesti. Toivottavasti pian kuitenkin kun palkkani ja ensimmäisen sijoitusasuntoni vuokra alkaa kulkemaan, on varaa palata taas takaisin kaksi osaketta/kuukausi tasolle ostoksissani.

Tieto lisää salkkuuni tulikin siis 1294,52 eurolla eli 54 kappaletta ja mikäli varaa riittää (ja osakekurssi ei nouse merkittävästi), tulen sitä myös lisäämään salkkuuni syyskuussa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

2 kommenttia artikkeliin ”Asunto-ostoksesta huolimatta heinäkuussa salkkuuni tuli yhtä osaketta lisää”

  1. Olen myös harkinnut Tiedon hankkimista omaan salkkuuni, mutta en ole oikein saanut selkeään kuvaa, mistä jo pitempään jatkunut laskutrendi johotuu tässä tapauksessa. Fuusio tuo toki varmasti epävarmuutta, samoin Q2:n odotettua heikompi tulos, mutta en tiedä ovatko nämä ainoat ajurit. Näkisitkö, että Tiedon kurssilasku jatkuu vielä lähiaikoina vai onko jotain ajureita näköpiirissä, mitkä saisivat kurssin taas nousu-uralle? Tiedosta löysin yllättävän vähän tietoa (heh), kun koitin kaivella, Ideresinkään raportteja en päässyt lukemaan.

    Vastaa
    • Keskimäärin epävarmuus johtaa aina kurssilaskuun ja näin iso fuusio lisää aina paljon epävarmuustekijöitä yrityksen ympärille. Tähän lisättynä se, että Q2 oli kertaneljänneksenä huono ja, että Helsingin pörssi on ylipäätänsä ollut paineessa viimeiset viikot on johtanut siihen, että Tieto on nyt halvimillaan neljään vuoteen.

      Itselleni tämä tarkoittaa vain sitä, että lisäilen sitä vain salkkuuni lisää, koska pitkällä aikavälillä Tieto pystynee kasvattamaan niin tulostaan kuin osinkoaan pitkälle tulevaisuuteen ja aikanaan kurssikin nousee kun kasvu-ja fuusiokivuista päästään. Ja samalla voi nauttia n. 6% osingoista nykyhinnoille, joten what’s not to like kun yritys toimii alalla, joka ei ole ainakaan pienenemään päin.

      Vastaa

Jätä kommentti