Kirjoittelin aiemmin tässä kuussa, kuinka leikkasin ankarasti luuseriyrityksiä pois osakesalkustani. Oli vaikea myöntää olevansa väärässä tiettyjen sijoitusten osalta, mutta nyt on huomattavasti kevyempi olo ja, koska luuseriosakkeet eivät enää jarruttaneet salkkuni kehitystä, nousikin nettovarallisuuteni viikon alussa yli 100 000 euron! Koska myinkin osakkeita lähes 10 000 eurolla, kasvoi käteiskassani liian isoksi omaan makuuni.
Otinkin siis sijoittusstrategiani mukaisesti yhden yhtiön ostoon ja samalla yritin löytää kaikista yrityksistäni, joita seuraan korvaajia hyvin menestyneelle Munich RE:lle. Seurannan, mietinnän ja analyysien jälkeen lähdin tekemään pieniä lisäyksiä salkkuuni kuitenkin samalla pitäen käteiskassan kasvavana. Seuraavassa yritykset ja syyt, miksi ne salkkuun tulivat.
Gjensidige Forsikring – norjalaista laatuvakuuttamista
Gjensidige Forsikring on norjalainen vakuutusyhtiö, joka on ollut olemassa jo yli 100 vuotta. Yrityksellä on vaikeasta nimestään huolimatta Norjan vahvimpia kuluttajabrändejä ja vähän aikaa sitten se astuikin Norjassa yhteistyöhön Nordean kanssa kun Nordea osti Gjensidigen pankin 500 miljoonalla eurolla. Tämän rahan Gjensidige pystyy käyttämään omiin yritysostoksiinsa tai mikäli ostettavaa ei löydy, ylimääräisen osingon jakamisena. Koen, että pankin myyminen oli hyvä siirto Gjensidigelle, sillä pankkiregulaatiot sitovat enemmän pääomaa kuin vakuutusregulaatio. Gjensidigen yleinen osingonmaksukyky kasvaa myös pankista luopumisen jälkeen jopa ilman myynnistä saatua summaa.
Ostin Gjensidigea, koska yrityksen kurssi on sahannut paikallaan heikkojen vahinkokausien takia. Myös Norjan kruunun heikkeneminen kannusti ostamaan Gjensidigea salkkuun. Uskon, että tulen kasvattamaan myös jatkossa Gjensidigen osuutta salkussani, sillä kyseessä on laatuyhtiö isolla L:llä vahvan liiketoiminnan ja brändin kanssa yhdellä maailman tasaisimmista talouksista. Gjensidige Forsikringia salkkuuni tuli 1996,75 eurolla eli 137 kappaletta.
Restaurant Brands International – maailman toiseksi paras pikaruokayritys
Restaurant Brands International on yrityksiä, joita olen seurannut siitä asti kun se aloitti Burger Kinginä pörssissä. Paino sanalla seurannut, koska en koskaan ostanut Burger Kingiä. Mikä oli virhe, koska se ostettiin pian 3G:n ja Berkshiren yhteistyllä pois pörssistä. Vähän tämän jälkeen se listattiin pörssiin uudestaan Restaurant Brands Internationalina, jolla oli tarkoitus kasvaa Yum Brandsin kaltaiseksi pikaruokaloiden brändin hallitsijaksi. Alkuperäinen Restaurant Brands International listattiinkin pörssiin allaan Burger King sekä kanadalainen kahvilaketju Tim Hortons.
Jatkoin sivusta seuraamista ja Restaurant Brands International jatkoi kasvuaan. Osti myös välissä Popeyes-kanapikaruokalan. Seurasin käytännössä vierestä kun Restaurant Brands Internationalin osake kasvoi sen 300-400% ja osinko samassa ajassa saman verran. En ymmärrä, miksi en painannut aiemmin osta-nappia, koska seurasin firmaa koko ajan aktiivisesti. Tai oikeastaan tiedän. Mielestäni se oli koko ajan ”liian kallis”. Sama syy, miksi moni on jättänyt elämänsä aikana ostamatta Konetta. Mutta aivan kuten Kone, Restaurant Brands International on laadukkaimpia yrityksiä laadukkaimmalla yritysjohdolla mitä olen pörssissä nähnyt.
Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä. Burger King ja Popeyes kasvavat hurjaa vauhtia ympäri maailman ja jopa alkuperäiselle kotikaupungilleni Hyvinkäälle tullaan avaamaan Burger King! Osake on laskenut viime aikoina hieman kauppasodan ja yleisen pörssiheilunnan takia. 3% osinkotuotto on myös hyvä yritykselle, jolla on edelleen erittäin paljon kasvupotentiaalia jäljellä. En odota Restaurant Brands Internationalin tekevän mitään muuta kuin menestyvän myös jatkossa. Restaurant Brands Internationalia salkkuuni tulikin 1979,02 eurolla eli 40 kappaletta.
Tieto – hallitua kasvua alalla, josta kasvu ei lopu elinaikanani
Tieto on vähitellen alkanut kasvattaa osuuttani salkussa. Ja miksi ei olisi. Yritys on parantunut tulostaan aika tappavan tasaisesti ja ala on Pohjoismaissa ja Baltiassa ehdottoman vahvalla jalansijalla tärkeimmässä megatrendissä eri digitalisaatiossa. Tuloksen tylsyyden lisäksi, myös kurssikehitys on ollut tappavan tylsää. Muistatko milloin viimeksi nähneesi yhtä masentavan näköisen osakekurssigraafin kuin Tiedon kurssi viimeiseltä viideltä vuodelta?

Yritä siinä sitten osakkeenomistajana olla tyytymätön. Etenkin kun samassa ajassa Tiedon osinkohistoria näyttää tältä.
2014: 0,9 euroa / osake
2015: 1,30 euroa / osake
2016: 1,35 euroa / osake
2017: 1,37 euroa / osake
2018: 1,40 euroa / osake
Jep jep. Tietoa lisää salkkuuni tulikin 1400 eurolla eli 50 kappaletta.
Oletko itse harkinnut mitään juuri ostamistani yrityksistä?
Gjensidigen lisääminen on ollut ajatuksissa. Varmaan ostankin sitä vielä lisää tämän vuoden puolella! Loistava yritys vaikka onkin vielä hieman pakkasella itsellä 🙂
Gjensidige itsellänikin ollut kiikarissa jo vaikka kuinka pitkään, mutta tuntuu, että juuri nuo heikot vahinkokaudet sekä se, että Gjensidige ei ollut ihan hereillä autovakuutusmuutoksessa Norjassa, vaikutti heikkoon tulokseen. Ja tämä taas johti kurssin pienoiseen laskemiseen. Odotan ensi vuodelta jo selkeää tulosparannusta sekä mahdollista lisäosinkoa, ellei yritysostokohteita löydy.
Gjensidige on täälläkin liipaisimella. Salkunsiivous meneillään siinä mielessä, että jäädyttelen ostoja useamman miinuksella olevan, mutta hyvää osinkoa maksavan Suomi-osakkeen kohdalla ja ostokohteiden vähentyessä Suomessa olen Amerikan valloituksen ohella tähyillyt myös muita alueita. Gjensidige pisti silmään Sammon kilpailijana, mutta myös samankaltaisena laatuyhtiönä, joka ei ole tällä hetkellä all time high-hinnoissa kovan viime talven korvausmaksujen takia, ynnä tietenkin maksaa erinomaista osinkoa. Vaikea löytää mitään negatiivista, enköhän lähiaikoina avaa Nordean salkkuun position ja lähde sitä sitten viikko-ostoilla pönkittämään. Mukava nähdä, että muutkin ovat tulleet samoihin päätelmiin eikä tämä ainakaan vähennä omaa intoa !
Itse tuntuu, että olen nyt siirtänyt painoani hieman pois Jenkeistä, koska ralli on ollut aikamoista Yhdysvaltain puolella ja tuntuu, että monen yrityksen valuaatio onkin mennyt jo siellä täysin överiksi. Myös yrityksissä, jotka voidaan lukea arvo-osakkeiksi. Eurooppa tuntuu junnaneen paikallaan jo niin kauan, että luotan, että täältä saa nyt hieman parempaa tuottoa verrattuna Yhdysvaltoihin tulevina vuosina.
Se auttaa aina kun näkee muidenkin ostavan samoja osakkeita kuin mitä itse on miettinyt! Kunhan perusteet ovat kohdillaan 😉 Myönnän, että vaikka Gjensidieä olen kauan seurannutkin, tein päätöksen numeroita tiirailemalla sekä vain 2 neljännesvuosikatsausta kuunneltuani. Ihan samanlaista syväanalyysia en siis tehnyt kuin esim. Nordean kanssa.
Tietoa juuri itsekin ostellut. Oli työpaikkana hannurista, mutta sijoituksena eiköhän paljon parempi =) Saatanpa lisätä vieläkin tätä.
Haha, ei välttämättä hyvä juttu sekään, että oli työpaikkana huono! Saako kysellä, vaihdoitko itse pienempään vai isompaan taloon Tiedolta poistuttuasi?
Huomattavasti pienemmästä löysin uusia hommia sen jälkeen, kun tuli Tiedolta kenkää. Loputtomat yt-kierrokset siellä rassasivat, muuten ok.
Hmm, joo kuulemani mukaan Accenturella meno on aika samanlaista. CGI:stä en tiedä. Tiedä sitten onko se isompien ICT-talojen yleinen tauti, että väki rullaa koko ajan ulos ja sisään.
En ole koskaan ostanut Tietoa, koska kuulen firmasta puhuttavan aina vain negatiivisessä sävyssä. Minun korvaani Tieto on monoliitti, joka tekee kaikki ohjelmistot kurjiksi ja kömpelöiksi, mutta silti voittaa paljon arvokkaita sopimuksia, ilmeisesti suuren kokonsa vuoksi. En tiedä onko todellisuudessa näin, mutta tämä mielikuva on vuosien saatossa syntynyt.
Joo, tämä Tiedon huono maine on tullut esiin melkein jokaisessa kirjoituksessani, jossa olen maininnut Tiedon! Ks. esim. https://omavaraisuushaaste.com//kuukauden-ostos-tieto2/ Tiedolla on omissakin työpiireissäni huono maine, mutta jotenki se silti kuitenkin on mukana myös muutamassa jopa täysin onnistuneessa projektissa.
Tuntuu, että Tiedon huono maine tulee jostain antiikkiselta ajalta tietyistä parista projektista (jotka on käsittääkseni tehty valtiolle/kunnille), jotka ovat epäonnistuneet pahasti. Mielestäni Tiedon tulos ja jatkuva kasvu puhuu puolestaan. Kun ICT-konsultteja ja koodareita hankitaan projekteihin, ei random puskapuhe maine juurikaan näissä vaikuta. Se mikä vaikuttaa on eurot ja eurot.
Tieto on mielestäni todistanut, että se pärjää kilpailussa jo monta vuotta putkeen, jonka takia uskallan siihen sijoittaa aina kun se näyttää hyvähintaiselta. Tiedon ala on kuitenkin sellainen, että se ei varmaan tule koskaan katoamaan eikä ainakaan pienenemään.
Olisi toki erittäin mielenkiintoista tietää mistä tämä huono maine tulee, kun kaikki tuntuvat sanovan, että Tiedolla on huono maine, mutta huonoja kokemuksia harvalta löytyy henkilökohtaisesti!
Vanha kunnon hykeläinen! 🙂 t.toinen
Mutta asiaan… katsoin Gjensidigeä eikä osinkohistoria ollut niin tasaisesti kasvava kuin olisin halunnut. Osaisitko tätä asiaa valottaa?
Oho, no nyt yllätti! Onkohan Hyvinkään vesijohtovedessä ollut jotain, joka on saanut sijoittamaan 😉
Joo norjalaisilla firmoilla on kokemukseni mukaan (toinen omistukseni Orkla) ollut tapana kasvattaa osinkoa/pitää se samana, ja jakaa aina erittäin randomisti lisäosinkoja. Tämähän selittää esim. Gjensidigen dippauksen 2015 vuonna kun vuonna 2014 jaettiin lisäosinkoa sen verran, että vuoden osinkotuotto nousi lähemmäs 15%! Orkla teki samanlaisen tempauksen viime vuonna, joka korottikin osinkotulojani merkittävästi.
Norjalaisten yhtiöiden osinko ei välttämättä kasva yhdysvaltalaisten osinkoaristokraattien tapaan vuodesta vuoteen tasaista tahtia, koska pomppuja välillä on. Yhteenlaskettuna nämä pomput kuitenkin ovat parempaa kuin mitä perus osingonnousulla saisi aikaiseksi. Odotan Gjensidigeltä samanlaista lisäosinkoa jo tänä vuonna tai viimeistään ensi vuonna tuon Gjensidige Bankin myynnin myötä, jolloin osinkotuotto% nousee taas hetkellisesti helposti yli 10%:n. Oletan parannusta myös ”perus” osinkoon, koska viime ja tämä vuosi oli surkeiden sattumusten sarja Gjensidigen liiketoiminnalle.