Kuukauden ostos: AT&T – Amerikassa kaikki on isompaa

AT&T on aito osinkoaristokraatti ja se onkin kasvattanut osinkoaan montakymmentä vuotta putkeen joka vuosi. Itselläni ei tästä huolimatta AT&T:tä ole ollut salkussa vasta kuin alle vuoden. Aloin ostamaan AT&T:ta kun sen hinta laski viime vuoden lopulla alle 36 dollarin/osake ja osinkotuotto alkoi kolkutella 5,5% rajaa. Ostaessani tämän erän osakkeen hinta pyöri jo 32 dollarin tienoilla ja osinkotuotto oli jo lähes 6,5%, joka on aivan järjetön AT&T:n kaltaiselle rahantekokoneelle.

Käytännössä AT&T on nostanut osinkoaan 2-4% vuositahtia viimeiset parikymmentä vuotta. Hitaasti hyvä tulee. Etenkin valmiiksi korkealla osinkotuotto%:lla. Mikäli AT&T ei yrityksenä ole tuttu, voit lukea perusteet siitä viime blogitekstistäni, jossa käsittelin AT&T:n liiketoimintoja.

Trump paratiisissa

AT&T on USA:n Elisa

Olen viime aikoina onnistunut poimimaan erittäin suurella prosentilla salkkuuni osakkeita, joihin Trump on vaikuttanut henkilökohtaisesti suoraan. Ja yleensä luonnollisesti negatiivisesti. Suurimpana esimerkkinä tästä Qualcomm, jonka yritysoston Trump henkilökohtaisesti blokkasi Kiinan-peloin, joka johti kurssin laskun lisäksi siihen, että Qualcommin toinen yrityskauppa on vielä Kiinan hyväksyttävänä ja deadlinet ovat paukkuneet Kiinan suunnalla moneen kertaan. Qualcomm on joutunut sivulliseksi uhriksi ja käytännössä aseeksi Trumpin ja Kiinan harjoittamassa kauppasodassa.

AT&T ei ole joutunut yhtä pahasti Trumpin silmätikuksi, mutta myös AT&T on joutunut politikoinnin uhriksi, kun sen Time Warner yritysostos on saanut huomattavia hidastuksia kiitos Yhdysvaltain oikeusministeriön oikeusjutun. Yhdysvaltain oikeusministeriö haastoi fuusion oikeuteen sillä perusteella, että se vahvistaa AT&T:n hinnoitteluvoimaa markkinoilla liikaa. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltain telemarkkin on samanlainen kuin Suomessakin eli teleliiketoiminta on muutaman yhtiön kauppa. Suomessa on Elisa, Telia, DNA. Yhdysvalloissa AT&T, Verizon ja T-Mobile/Sprint.

Trump on myös henkilökohtaisesti sanonut, ettei Time Warnerin ja AT&T:n fuusio ole hyväksi kansalaisille. Suurimpia ongelmia Time Warnerin ostossa on se, että Time Warner omistaa CNN:n, joka on kovimpana fake news-kampanjoinnin kohteena Trumpin osalta, koska CNN on tunnettu demokraatti-biasista, vähän samaan tyyliin kuin Fox News on republikaanien äänitorvi.

Huvittavaa onkin, että viime vuoden joulukuussa Disney ilmoittikin ostavansa 21st Century Foxin, ja tähän ei hallinnolla ollut mitään sanottavaa. Tämä on sinänsä yllättävää, sillä Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger on avoimesti demokraatti ja lahjoittanut esimerkiksi Hillary Clintonin presidenttivaalikisaan. Nyt myös Comcast on mukana huutokaupassa 21st Century Foxista yhdessä Disneyn kanssa.

Amerikassa kaikki on isompaa – myös yritysostot

Politiikan puuttumisessa yritysostoihin ja yritystoimintaan on sijoittajan kannalta hyviä ja huonoja puolia. Huonoja puolia on se, että jotkut tavallisetkin liiketoiminnot saattavat hidastua valtavasti. AT&T:n ja Time Warnerin ostoksen piti varmistua tammikuussa. Nyt mennään kesäkuussa ja päätös fiaskoon saatiin vihdoin viime viikolla. Nähdäkseni tulos oli se, mitä myös odotettiin, eli AT&T saa ostaa Time Warnerin ilman mitään myönnytyksiä ja oikeusministeriö hävisi oikeusjutun 100-0. Reaktiona AT&T:n kurssi laski 6%, jonka jälkeen painoinkin ostonappia.

Surullista kyllä tässä kulutettiin puoltoista vuotta turhaa aikaa sekä rahaa ja jälleen kerran Amerikan tapaan, voittajina poistuivat vain lakimiehet. Oli mielestäni alunperin selvää, että AT&T saa yritysoston menemään läpi, koska sisällöntuottaminen ei ole samalla tavalla oligopolisoitunut kuin esim. AT&T:n omalla alalla. Time Warner ostos oli minulle henkilökohtaisesti erittäin lähellä sydäntä, koska pidän elokuvista erittäin paljon ja tästä lähtien aina kun menen elokuvateatteriin ja näen WB:n tutun logon, voin istua mukavasti ja miettiä, että elokuvissa käyminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

TimeWarner muistuttaa paljon Telia Companyn Cmore ostosta, mutta toisin kuin Telia, AT&T ei kuitenkaan lopettanut tähän. Vain pari päivää Time Warner ostoksen varmistumisen jälkeen. AT&T:n paljastettiin olevansa kiinnostunut ostamaan n. 2 miljardilla dollarilla yhden maailman isoimmista itsenäisistä mainospaikkamarkkinapaikoista AppNexuksen. Ja pian tämän jälkeen julkaistiin tieto, että AT&T olisi ostamassa n. miljardilla loppuosaa jo sen osaksi omistamasta OtterMediasta, joka omistaa erilaisia streamauspalveluita esim. suurimman animestriimaus-palvelun Crunchyrollin.

Onko AT&T:n velkataakka jo liian iso?

AT&T on ollut aivan järjettömällä yritysshoppailukierroksella ja pelko markkinoilla onkin, että AT&T:n velkataakka kasvaa liian isoksi ja AT&T:lle käy General Electricit, joka kaatui omaan velkaansa ja tippui pari päivää sitten vihdoin virallisesti myös Dow Jones indeksistä.

On mielestäni kuitenkin selvää, että velkataakkapelot ovat liioiteltuja AT&T:n kohdalla, koska AT&T ei toimi rahoitusalalla (josta GE:n suurin osa tappioista syntyi), joten se ei ole yhtä riippuvainen ihmisten ja yritysten maksukyvystä. AT&T:n kaikkien näiden yritysostosten tavoite on nousta kilpailemaan Facebookkia ja Googlea vastaan digitaalisessa mainonnassa. Jos AT&T onnistuu saamaan edes 5-10% tästä markkinasta, on AT&T yksi koko maailman osakemarkkinoiden aliarvostetuin osake tällä hetkellä. Aika kuitenkin näyttää, miten tässä käy.

Kuten aina politiikassa ja myös sijoittamisessa, tuulet kääntyvät ja ovat aina väliaikaisia. Pitkällä aikavälillä Trumpin sekoiluilla ja impulsseilla ei juuri ole väliä yhtiöiden toimintaan ja kun kurssit painuvat epävarmuuden noustessa, on hyvä aika ostaa lisää. Näin totesi myös ostostrategiani, joka sijoitti AT&T:n 3. parhaaksi osakkeeksi viime vertailussa. Tämän takia AT&T:ta tulikin salkkuuni lisää 1344,78 eurolla eli 49 kappaletta.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukauden ostos: AT&T – Amerikassa kaikki on isompaa”

    • Itse uskaltaisin tankata AT&T:ta vaikka kaikella käteiselläni, koska kyseessä on ihan selkeästi yliarvioidut riskit. Paitsi jos markkinoiden mukaan 6,5% osinkotuotto on se uusi normaali. Ei haittaa minua! Jos AT&T oikeasti joutuisi leikkaamaan osinkoaan, niin en tiedä, mihin sitä tässä maailmassa enää voi sen jälkeen uskoa 😀 Vähän sama kuin jos McDonald’s leikkaisi osinkoaan.

      Vastaa

Jätä kommentti