Kuukauden ostos – osinkojen perässä kahden kuukauden ostokset

Lipesin ensimmäistä kertaa strategiastani. Sijoitusstrategiani on siis ostaa kerran kuukaudessa aina analyysissani parhaiten suorituneita yrityksiä. Tällä kertaa ostin analyysini mukaisia osakkeita, mutta kasvaneen käteisvaraston takia menin lankaan ja ostin 2 kuukauden ostokset kerrallaan. Sama vaiva on vaivannut minua myös edellisinä kesinä, kun käteinen alkaa poltella tilillä.

Tästä huolimatta tavoitteeni on jatkaa edelleen ostoksia myös ensi kuussa kuukausittaiseen tapaani, mikäli budjettini vain antaa periksi.

Tällä kertaa salkuuni tarttuikin siis lisää Telia Companya, joka on vuosikaudet junnannut paikallaan kuitenkin edelleen jakaen yli 5% osinkoa. Sopii minulle. Telia onkin tästä syystä kasvanut nopeasti salkkuni 2. suurimmaksi omistuksekseni heti Citigroupin jälkeen. Telia oli itsestäänselvä, mutta lisäsin salkkuun myös elämäni ensimmäistä jenkkiteleoperaattoria eli AT&T:ta.

Telian ostokseen olivat samat syyt, jotka olen maininnut monesti. Eli lyhyesti, mikäli et edestä artikkeliani jaksa lukea: Elisa tulee olemaan todennäköisesti aina suurin teleoperaattori Suomessa, koska se on aidosti suomalainen, Telia hyvä kakkonen ja DNA hyvä kolmonen. Myin Elisani 100% tuotolla aikanaan ja nykyään omistan Teliaa ja DNA:ta. Suomen oligopoliset markkinat kun aina pystyvät tuottamaan hieman ylituottoa täysin kilpailultuihin markkinoihin verrattuna.

Tämän takia teleoperaattorit ympäri maailman ovat oikeastaan aina hyvä, vakaa ja tylsä sijoitus. N. 5% osinkotuotto ilman suurempia kurssimuutoksia. Kuten Telia on todistanut. DNA on yllättänyt ja noussut parikymmenttä prosenttia listautumisen jälkeen, mutta se on minulle aivan sama, koska en osaketta ole kuitenkaan myymässä.

Mikä AT&T?

AT&T Yhdysvaltalainen holding company, joka tunnetaan ehkä parhaiten kuitenkin teleoperaattorina, jolla on n. 40% markkinaosuus Yhdysvalloissa. Se on Fortune 500 yhtiöistä ollut kauan jo top20:ssä ja yrityksen markkina-arvo lähenteelekin tällä hetkellä 230 miljardia dollaria.

Suomalaisten teleoperaattorien tapaan AT&T tarjoaa luonnollisesti myös paljon muita palveluita niin yrityksille, kuin yksityiskuluttajille. AT&T omistaa esim. alueellisia urheilukanavoja sekä tuottaa omaa sisältöään. Sisällöntuotto ja Netflixin sekä Amazonin pelko onkin yksi mielenkiintoisimpia syitä AT&T:ssä.

AT&T on tällä hetkellä yrittämässä jättimäistä yrityskaappausta, kun se pyrkii ostamaan Time Warnerin (jolla on alla mm. Warner Bros tuotantoyhtiö, jonka logon olet varmasti elämäsi aikana nähnyt satoja kertoja, halusit tai et) n. 80 miljardilla dollarilla. Kauppaa ei ole vielä hyväksytty kaikkien asianomaisten viranomaisten toimesta, mutta uskon vahvasti, että kauppa menee läpi. Markkinat eivät kuitenkaan luota kauppaan tai sitten eivät luota kaupan tuomiin hyötyihin, sillä AT&T:n osake on ollut teleoperaattoreilel harvinaisessa ”syöksykierteessä”. Teleoperaattoreilel kun syöksykierre on jo yli 10% lasku. Ks. alla oleva kurssikehitys vuoden alusta.


(Lähde: Google Finance)

Kiitos tämän kurssilaskun, hyökkäsin AT&T:n kimppuun strategiastani poiketen Telian lisäksi. Pysyi kurssi samana, laskee se lisää tai nousee jopa hieman, olen erittäin varma, että ostan AT&T:ta lisää myös elokuussa. Yritys on kasvattanut osinkoaan viimeiset 30 vuotta putkeen ja pystyy edelleenkin kasvattamaan osinkoaan joka vuosi. Samalla osinkotuotto on jo lähellä 5,5%, vaikka liiketoiminta ei ole edes alamäessä. Tällaisia alennusmyyntejä ei nykyisillä ennätyskurssitasoilla kauheasti ole tarjolla.

Minulla on vahva tunne, että minusta ja AT&T:stä tuli juuri elinikäisiä ystäviä.

8 kommenttia artikkeliin ”Kuukauden ostos – osinkojen perässä kahden kuukauden ostokset”

 1. Oma ostokseni osui Raisioon, joka omaa kasvavan osingon ja PE-luku on houkutteleva. Myös Telia ois tarkotus ostaa taas kunhan opintolainat tulee, tosin pienen erän vain. Tylsää on, mut ei mahda mitään, kun tuottoa pitäis saada. Jenkkilästä vain juurikin AT&T ois houkutteleva, kenties sitäkin ostan.

  Vastaa
  • Raisio on kieltämättä yllättävän hyvin kasvattanut osinkoaan viimevuosina, mutta jostain syystä se ei ole itse kiinnostanut kauheasti vielä. Pitänee tutustua ensi kertaa nyt tarkemmin… Teleoperaattorit ovat kyllä aina hyviä, mutta tylsiä sijoituksia. Oli pörssikurssien tai reaalitalouden tilanne mikä vain. Toisin sanoen mahtavia.

   Vastaa
 2. Itse ostin osinkosalkkuuni juuri myös Teliaa, ja myöhemmin ajatus ostaa AT&T:tä, tosin Verizonekin houkuttaisi. Telialla on hyvä osinkotuotto ja se on vakaa yhtiö. Ymmärtääkseni myös laajakaistaosastolla aikalailla kärkeä.

  Vastaa
  • Telia on kyllä ollut edullinen viimeiset – aika kauan! Itsellä myös Verizon, mutta pidän henkilökohtaisesti enemmän AT&T:n tavoitteesta kasvaa Time Warner ostoksen avulla kuin Verizonin Yahoo-ostoksesta. AT&T ja Verizon ovat menossa selkeästi eri suuntaan ja nähtäväksi jää kumman yrityksen ostokset ovat osuneet parempaan.

   Vastaa
 3. Kiitokset muistutuksesta AT&T kanssa. Ollut tarkkailulistalla jonkin aikaa ja eilen avasin position eläkesalkkuun. Minullakin oli vastoin periaatteita toinen kauppa jo heinäkuulle kun yhdellä pitäisi pärjätä.

  Vastaa
  • Hyvä, että kirjoitus muistutti! Nyt on kyllä aika mukava aika hypätä AT&T:n kelkkaan kun dollari heikkenee samaa tahtia kurssin kanssa. Vaikka jenkki-indeksit kutittelevat all-time-high lukuja, tuovat tulosjulkistukset ja niiden kurssireaktiot kyllä aina niin paljon ostopaikkoja, että varmaan ihan luonnollista tuo periaatteiden jyrääminen 😀

   Vastaa

Jätä kommentti