Kuukauden ostos: Qualcomm – siruvalmistaja keskellä kahden rintaman sotaa

Saksa ei pärjännyt kahden rintaman sodassa. Pärjääkö Qualcomm kolmen? Kirjoitin Qualcommista viimeksi huhtikuussa, kun ostin ensimmäisen erän sita salkkuuni. Qualcomm on siis siruvalmistaja, joka toisin kuin Intel tai Taiwan Semiconductors ei itse rakenna sirujaan. Qualcommin liiketoimintamalliin kuulu teknologian patentointi sekä lisensointi ja sirujen valmistus on ulkoistettu muille toimijoille.

Qualcommin osake on ollut jo puoli vuotta kovassa paineessa, jonka myötä sen osinkotuotto% on noussut yli 4%:n. Puolessa vuodessa uutisia lakijutuista on tullut suuntaan jos toiseen, mutta Qualcommin osake on pysynyt käytännössä paikallaan. Uskon, etta nykyisellä hinnalla (n. 52 dollaria), osakkeen hintaan on hinnoiteltu paljon huonoja uutisia. Millaisissa ongelmissa Qualcomm sitten on ja miksi itse päädyin sitä ostamaan ensimmäisen kerran ja nyt jo toisen kerran?

Osakkeita salkkuuni tulikin lisää 28kpl ja hintaa ostokselle tuli 1301,46 euroa.

Kiista Applen kanssa sopimusmaksuista

Kiista menee siis yksinkertaistettuna näin. Vuonna nakki ja keppi Apple allekirjoitti Qualcommin kanssa sopimuksen, jonka mukaan Qualcomm saa jokaisesta myydystä iPhonesta tietyn prosenttimäärän myydyn iPhonen hinnasta. Nyt Apple kuitenkin totesi, etta tämähän on huono diili. Itse ihmettelin, miksi Apple lähti sotajalalle, mutta sitten tuli uutinen iPhone X:n hinnasta, jota Apple nostaa entisestään verrattuna entisiin iPhoneihin ja ymmärsin, miksi Apple haluaa sopimuksesta eroon. Apple todennäköisesti haluaa kiistassa samanlaisen sopimuksen kuin muiden valmistajien kanssa, joissa puhelimen osien valmistajat saavat kiinteän summan riippumatta puhelimen hinnasta.

Näkemykseni mukaan Qualcomm on tässä oikeustaistelussa heikoilla. Applella on aivan liikaa rahaa ja valtaa älypuhelinmaailmassa, jotta Qualcomm pystyisi taistelun voittamaan. Best case scenario on puolustusvoitto, joka ei tuottaisi valtavia menetyksiä kassavirtaan. Pieni lovi taman taistelun tuloksena on Qualcommin liiketoimintamallille, mutta aika näyttää onko se aidosti merkittävä Qualcommin tuloksentekokyvyn kannalta. Tämä taistelu voi kuitenkin levitä hyvinkin jopa ensi vuoden puolelle.

Ostin Qualcommia myos osaltaan siksi, että näen tässä taistelussa Qualcommin hyviksenä. Apple -maailman suurin ja arvokkain teknologiayhtio – istuu maailman suurimman kassan päällä ja uusimman iPhonen ainoa uusi ominaisuus on se, että saat oman naamasi kakka-emojiin. Noh, ainakin he tietävät, mistä ihmiset tykkäävät, vaikka se ei maailmaa veisi eteenpain. Apple on ollut viimeiset vuodet teknologisesti jäljessa, mutta se on ylivoimaisesti taitavin yritys tekemaan rahaa hardware + software yhdistelmällä. Apple on lähestymässä pistettä, jossa sen ei tarvitse enää innovoida tehdäkseen rahaa, joka on harmi, koska alkuperainen iPhone teki aidosti maailman paremman paikan.

NXP Semiconductorsin yhtiön yritysosto

Vuoden alussa Qualcomm ilmoitti, että se aikoo ostaa NXP Semiconductorsin. NXP keskittyy erityisesti telematiikkaan sekä autossa olevaan tekniikkaan ja siruihin. Tässäkin Qualcommin rattaisiin heitettiin kapuloita kun pari aktivistisijoitajaa keksi, etta NXP:sta pyydetty hinta oli liian pieni. Näinpä he ottivat pienen osuuden NXP:sta ja alkoivat ajamaan n. 20 dollaria korkeampaa pyyntihintaa per osake kuin alkuperäinen Qualcommin tarjous. Samalla EU asettui poikkiteloin ostoksen kanssa, koska se totesi, etta ostos saattaa olla sirumarkkinoille haitallinen Qualcommin liian dominoinnin takia.

Muutama päivä sitten Qualcomm ilmoitti, että se jättää ostamatta pari NXP:n patenttia, jotta EU antaa ostoksen mennä läpi. Ja jos markkinoita on uskominen, maksanee Qualcomm NXP:sta todennäköisesti sen hinnan, mikä alunperin sovittiin ja aktivistisijoittajat jäävät nuolemaan näppejään. Näyttäisi siltä, että tämä saaga saadaan päätökseen ennen vuoden loppua.

Taiwan sakotti Qualcommia lisensointisopimuksista 700 miljoonan dollarin verran

Taiwanin(!?) kilpailuvirasto totesi, että Qualcomm on menetellyt hyvien liiketoimintatapojen vastaisesti lisensointisopimustensa kanssa ja vaati Qualcommilta 700 miljoonan dollarin vahingonkorvauksia. Saatat ihmetellä, miksi juuri Taiwan, maailmassahan on vaikka kuinka paljon eri maita? Syynä tähän mitä todennäköisemmin on aikaisemmin tekstissä mainittu Taiwan Semiconductors, joka on yksi Qualcommin suurimpia kilpailijoita ja – niin – taiwanilainen yritys. Rahamäärä sakossa on suhteellisen pieni Qualcommille, mutta Qualcomm on ilmoittanut lähtevänsä taistelemaan tätä vastaan. Syynä tähän on todennakoisesti se, etta jos Qualcomm antaa periksi yhdellä rintamalla, voidaan samaa sopimusta käyttää myos muilla markkinoilla, jolloin Qualcommin kokonaislasku kumuloituisi massiiviseksi.

On ehkä hyvä kysya, miksi ostin Qualcommia, koska näyttää että se on käytännössä piiritetty monen eri tahon toimesta. Ensimmainen syy tähän on luonnollisesti se, etta se nousi esiin strategiani osakeanalyysissa! Se, miksi päätin siihen sijoittaa lisää, on se, että sijoitushorisonttini on montakymmenta vuotta. En odota Qualcommin kurssin korjaantuvan edes muutaman vuoden sisään, koska taistelut ovat sen verran suuria. Fakta kuitenkin on se, etta Qualcomm on maailman johtavia sirunvalmistajia ja NXP ostoksen myötä tulee vahvistamaan asemaansa entisestään. Qualcommin tekniikkaa vaativien asioiden määrä tulee pelkästään lisääntymaan tulevaisuudessa, joten nukun yöni hyvin Qualcommin kanssa, vaikka kurssi huutaa punaisella ja samalla nostan hyvää osinkoa. Kun korjausliike vihdoin tulee ylöspäin, en ehtisi reagoida siihen, koska se tulee käymään nopeasti.

Jätä kommentti