Kuukauden ostos: Kraft Heinz – ketsuppia salkkuun

Yksi elämän tärkeimpiä kysymyksiä on: mikä on paras ketsuppi. Heinz, Felix, Pirkka, Rainbow, luomu, Meira, Lidl-ketsuppi? Vastaus on helppo: Heinz. Jos olet eri mieltä, mielipiteesi on väärä.

Kraft Heinz sai yrityksenä alkunsa kun 3G Capital ja Warren Buffetin Berkshire Hathaway ostivat Heinzin kuljeksimasta pörssistä 6 vuotta sitten. 5 vuotta myöhemmin Heinz listattiin pörssiin, yhdessä toisen amerikkalaisen elintarvikejätin Kraftin kanssa (jonka tunnetuin tuote Suomessa on todennäköisesti Philadelphia-levite, jonka oikeudet Euroopassa ovat kuitenkin Mondelezilla).

Heinz on kuitenkin Heinz ja minulle Heinz on aina ollut yhtäkuin ketsuppi. Ja Pittsburgh. Heinzin ketsupissahan on todennäköisesti eniten sokeria kaikista ketsupeista. Kuten amerikkalaiseen tyyliin kuuluu. Mutta luonnollisesti se on sen takia myös parhaalta maistuva ketsuppi!

Kraft Heinzin liiketoiminta

Oikeastihan mielipiteitä ketsupeista on niin monta kuin ihmisiä on maan päällä. Itselleni Heinz on aina ollut ainoa oikea ja harmittikin, kun en 6 vuotta sitten ihan ehtinyt ostaa Heinzia ennen kuin se ostettiin pois pörssistä. Nyt kuitenkin Heinzia saa taas pörssistä ja lähes 3 vuotta takaisinlistautumisen jälkeen Kraft Heinz pääsi salkkuuni.

Kraft Heinzhan on elintarvikeyritys siinä, missä esim. Orkla, Unilever, Danone, Nestle, General Mills, Mondelez jne. Kuten kaikilla elintarvieyrityksillä, vahvat brändit ovat avaintekijä elintarvikkeiden menestykseen. Maku on elintarvikkeissa tärkeä, mutta myös brändillä on usein huomattavan suuri merkitys. Kraft Heinzilla on paljon vahvoja brändejä etenkin Yhdysvalloissa, mutta Euroopassa eurooppalaisilla elintarvikejäteillä on huomattavasti vahvempi jalansija. Heinzin ja Philadelphian tästä huolimatta suurin osa Euroopassakin tietää.

Kraft Heinzilla on kuitenkin ollut viime aikoina ”ongelmia”. Ongelmia heittomerkeissä sen takia, että ongelmat ovat lähinnä keskittyneet siihen, ettei yritys ole pystynyt kasvamaan haluttuun tahtiin. Elintarvikeyrityksillä on ollut viime aikoina muutenkin vaikeaa ja markkinat ovat erittäin vahvasti kilpaillut ympäri maailman. Vuosi sitten Kraft Heinz yrittikin Berkishire Hathawayn ja 3G Capitalin johdolla erittäin rohkeaa yritysvaltausta, kun se ilmoitti tekevänsä tarjouksen Unileveristä (joka on markkina-arvoltaan jopa Kraft Heinzia suurempi). Unilever kuitenkin hylkäsi tarjouksen ja ostotarjouksen jälkeen Unileverin ja Kraft Heinzin osakkeet ovat menneet vastakkaisiin suuntiin.

Kun Kraft Heinz teki ostotarjouksen Unileveristä, Kraft Heinzin osake kävi 93 dollarissa. Unileverin osake nousi 45 dollariin. Nyt vähän yli vuosi myöhemmin Kraft Heinzin osake on lasketellut jopa 35% huipuista ja on nykyään vain n. 60 dollaria. Unilever taas on jatkanut nousuaan ja on nykyään n. 55 dollarin osake. Suuri osa tästä selittyy yksinkertaisesti yritysten liiketoiminnan eroilla. Unilever on onnistunut saamaan orgaanista kasvua ilman yritysostoja kun Kraft Heinzin orgaaninen kasvu on inflaation tasolla ja se hakee aggressiivisesti edelleen uusia yritysostokohteita.

Onko Kraft Heinz käänneyhtiö vai putoava puukko?

Jokaisella pitäisi soida hälytyskellot siinä kohtaa kun osake on tippunut 35% ja yrityksen liiketoiminta ei näytä kasvun merkkejä. Tämä kuulostaa epäilyttävästi putoavalta puukolta. Kyseessä voi myös olla väliaikaisissa ongelmissa oleva tuleva käänneyhtiö. Kumpaan kategoriaan Kraft Heinz sitten mielestäni kuuluu? Ei oikeastaan kumpaankaan.

En usko, että Kraft Heinz enää nykyiseltään tasoltaan kauheasti romahtaa (ellei tule yleistä pörssiromahdusta), mutta en usko siihenkään, että yli 90 dollarin tasoja nähdään yhtäkkiä vuoden parin sisään. Elintarvikebisnes on raakaa kilpailua, jossa pärjätään kustanusten leikkaamisella (joka Kraft Heinzilla on hallussa) sekä trendejä seuraamalla ja brändejä vahvistamalla.

Kraft Heinz kärsii kriitikoiden mukaan samasta taudista kun McDonald’s. Ihmiset syövät terveellisemmin jne. diipadaapa. No muutama vuosi tämän jälkeen McDonald’s on kasvattanut myyntiään kovaa tahtia joka vuosi ja osaken on melkein tuplaantunut ”ongelmavuosista”. Laittoiko McDonalds terveellisiä vaihtoehtoja menuun? Ei. Se vain yksinkertaisti menua ja nopeutti palvelua.

Kraft Heinz on todennäköisesti leikannut tarpeeksi ja kasvun uralle päästäkseen, sen pitäisi yksinkertaisesti myydä enemmän elintarvikkeitaan ja laajentaa portfoliotaan (myös terveelliisempiin tuotteisiin). Suurin osa kasvusta on kuitenkin mahdollista saavuttaa jo valmiiksi vahvoilla brändeillä ja tuoteinnovaatioilla. Salkussani löytyy toista elintarvikealan yritystä Orklaa, joka oli ostaessa vähän Kraft Heinzin tilanteessa. Orkla on kuitenkin osoittautunut yhdeksi parhaista sijoituksistani ja vaikka en odota Kraft Heinzista samanlaista sankaritarinaa, luo se hyvin lisää hajautusta salkkuuni hieman yli 4%:n osinkotuottoa samalla tarjoen.

Lopputuloksena oli kuitenkin, että Kraft Heinzilla oli mielestäni liikaa velkaa ja vaikka Kraft Heinzilla on paljon arvokkaita brändejä, päätin lopullisen analyysin jälkeen kuitenkin olla ottamatta yritystä salkkuuni. 

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukauden ostos: Kraft Heinz – ketsuppia salkkuun”

Jätä kommentti