Kuukauden ostos: Hoivapalveluita salkkuun – REIT:n voima

Tällä kertaa ostin aivan strategian mukaisesti hoivapalveluita. Atlantin toiselta puolelta. Kohteeksi valikoitui numeerisen analyysin perustella Omega Healthcare Investors (OHI), jota olen seurannut jo monta vuotta.

Trumpin häiriköinti Obamacaren ympärillä on aiheuttanut epäselvyyttä yrityksen ansaintamallin kestävyydestä, sillä Bushin aikana tehty terveydenhoidon uudistus tuhosi monen yhdysvaltalaisen terveydenhuollon REIT-yhtiön liiketoimintamallista pohjan kokonaan pois 2000-luvun alkupuolella.

OHI syöksyi tämän takia noin 90% alaspäin vuosien 1998 ja 2000 välissä ja tästä johtuen se joutui lopettamaan myös osingonmaksunsa muutamaksi vuodeksi. Mikä tulee alas, menee myös ylös ja nyt OHI onkin lähes 1990-luvun lopun luvuissa.

Omega Healthcare – korkeaa tuottoa, mutta vähän riskiä

2003 vuodesta lähtien OHI on kuitenkin kasvattanut joka vuosi osinkoaan sekä kurssiaan ja pohjilta oltaankin noustu hitaasti, mutta varmasti n. 500%. Tällä hetkellä OHI on erityisen mielenkiintoinen juuri sen takia, että sen osinkotuottoprosentti on ostohinnalleni n. 7,5%. Tämä on mielestäni äärimmäisen korkea verrattuna siihen, kuinka varma OHI:n osingonmaksukyky tällä hetkellä on.

OHI on koko ajan parantanut tulostaan ja osingonmaksukyky on pysynyt koko ajan äärimmäisen hyvänä. Vuoden 2017 Q1 tuloksen myötä OHI myös korotti osinkoaan 19. neljännestä peräkkäin. Osinko on tällä hetkellä n. 75% REIT-yhtiöiden tärkeimmästä numerosta eli Funds From Operations (FFO), josta REIT:ien pitää lain mukaan aina suuri osa maksaa osinkoina. FFO on verrattavissa tavallisen yhtiöiden kassavirtaan.

Entä OHI:n liiketoiminta? Mitä se tarkalleen tekee? OHI keskittyy erilaisten terveyspalveluiden käytössä olevien rakennusten hallinointiin ja sijoittamiseen. Kyseessä on siis perinteinen REIT, sillä erolla, että OHI keskittyy pelkästään terveydenhuoltoon. Terveydenhuollossakin on kuitenkin erittäin paljon erilaisia vaihtoehtoja ja OHI on erityisesti erikoistunut erityisesti Skilled Nursing Facilityihin (käytännössä sairaala tai keskus, joka tarjoaa kaikkea perus sairaanhoidosta, terapeutteihin ja puheterapeutteihin), Assisted Living Facilities (tavallinen vanhusten hoitokoti). Nämä ovat OHI:n core-liiketoimintoja, joista erityisen suurin paino on Skilled Nursin Facilityilla, mutta sen portfolioon liittyy vähän myös muita sivubisneksiä. OHI:n portfolion rakennuksista 996 sijaitsee Yhdysvalloissa ja Briteissä.

Mielestäni sijoitukset OHI:n kaltaisiin terveydenhuollon toimijoihin ovat aika lähellä itsestäänselvyyksiä ja jokaisen salkussa pitäisi olla edes pieni määrä näitä. Isoimpana syynä tähän ovat länsimaisten valtioiden ikäpyramidit, jotka kallistuvat koko ajan enemmän ja enemmän vanhuksiin päin, jolloin terveydenhuollon ja hoitokotien tarve kasvaa entisestään. En siis näe, että edes Trumpin ajamat muutokset Yhdysvaltain terveydenhuoltoon tulevat vaikuttamaan OHI:n liiketoimintaan enemmän kuin luonnollinen ikäpyramidista johtuva liiketoiminnan kasvu.

Suosittelen jokaiselle tutustumaan erityisesti terveydenhuollon REIT-yhtiöihin Yhdysvalloissa. Mielenkiintoisimpia näistä mielestäni erityisesti ovat OHI ja Welltower.

4 kommenttia artikkeliin ”Kuukauden ostos: Hoivapalveluita salkkuun – REIT:n voima”

  • Aina voi ostaa lisää, jos on varma sijoituksen laadusta 😀 OHI on kyllä siitä mielenkiintoinen, että osinkotuottoprosentti viittaa siihen, että jotain olisi vikana. Mitä kauemmin olen sitä kuitenkin sivusta seurannut, sitä varmempi olen, että mitään ei ole vikana ja OHI on vain arvosijoittajan unelma, joka on aliarvostettu muuten korkealle arvostetussa pörssissä.

   Vastaa
 1. Nyt on ilmeisesti paras aika ostaa REITtejä vuosikymmeneen, oletko yhtään perehtynyt näihin? Olisi mukava lukea ajankohtainen blogiteksti aiheesta!

  Vastaa
  • REIT:t ovat kyllä mielenkiintoisessa tilanteessa tällä hetkellä. Tälle vuodelle teksti ei mahdu, mutta koetan REIT:stä kirjoitella ensi vuoden puolella. Suurimman osan sijoitusurasta REIT:ejä on aina ollut salkussa, mutta myin viimeisimmät pois koron nousujen alkaessa.

   Vastaa

Jätä kommentti