Kuukauden ostos: Nokian Renkaat – yritys, jota ostin vain koska strategia sanoo niin

Nokian Renkaat on yritys, jota olen seurannut aina sivusilmällä mielenkiinnolla viimeiset 10 vuotta. Sen kurssissa on yllättävän paljon jännittäviä käänteitä samalla kun muu markkina voi olla tylsä ja vakaa. Tämä on sinänsä harvinaista laatuyhtiölle, jollaiseksi Nokian Renkaat lasken. Yksinkertaisen sijoitusstrategiani mukaan Nokian Renkaat kuitenkin nousi kaikkien laatuyhtiöiden seasta vertailun ykköseksi, joten joudun/saan sitä ostaa tässä kuussa. Minkä takia olen Nokian Renkaita sitten seurannut, mutta en ole aiemmin sijoittanut? Syitä tähän on monia.

Ai niin, ja ostin Nokian renkaita 1327 eurolla, joka tarkoittaa 36 kappaletta. Nämä olivat salkkuni ensimmäiset Nokian Renkaat.

Venäjä-riski

Yritän jakaa maantieteellistä riskiä salkussani, mutta Venäjä-riski on yksi asia, jota en salkkuuni juuri kaipaa. Syynä tähän on se, että menneisyydessä on nähty kaikenlaista venkoilua niin EU:lta, USA:lta kuin ihan Venäjältäkin. Ruplan arvo vaikuttaa rajusti Nokian Renkaiden tulokseen ja valuutta on välillä erittäin epävakaa Venäjän poliittisen riskin takia. Sen lisäksi, että Nokian Renkailla on tehdas Venäjällä, on Venäjä myös valtava osuus Nokian Renkaiden myynnistä. Venäjällä Nokian Renkaat on markkinajohtaja ja n. 30% myynnistä tulee Venäjältä.

Tällä hetkellä ainoita Venäjä-riskiä omaavia osakkeitani on Fortum, joka on ollut kauan uskollinen erinomaisen osingon maksaja ja nyt jopa reilusti voitolla Uniper-oston ilmoituksen myötä. Olen Fortumia todennäköisesti pian poistamassa salkustani, joten Nokian Renkaat on hyvä lisä, koska vaikka haluan alipainottaa Venäjä-riskiä salkussani, haluan sitä kuitenkin hieman edes salkkuuni ihan vain täydellisen hajautuksen takia.

Kilpailijat

Nokian Renkailla on isompia ja vahvempia kilpailijoita ympäri maailman. Ennen kaikkea Goodyear, Pirelli, Michelin sekä Bridgestone ja nykyään myös kiinalaiset selkeästi halvemmat vaihtoehdot. Nokian Renkaiden erikoisuus on aina ollut asiantuntijuus talvirenkaissa, etenkin Hakkapelaatan muodossa, ja tämän myötä myös talvirenkaiden katteet ovat olleet parempia kuin suurimmalla osalla kilpailijoista, jotka keskittyvät vähemmän talvirenkaisiin.

Nokian Renkaiden maine vahingottui hetkeksi talvirengastestihuijauksen myötä, mutta kuten kaikki yritysskandaalit, näillä on aina erittäin lyhyet jäljet ja Nokian Renkaiden tulosta kun katsoo tuskin kukaan edes muistaa koko ”skandaalia”. Mielenkiintoista tulee kuitenkin olemaan se, että tulevatko aasialaiset kilpailijat painamaan Nokian Renkaiden katteita alemmas kilpailun kovetessa.

Talvirenkaiden markkinat ja jatkuva kasvu

Talvirenkaat on se, mikä erottaa Nokian Renkaat geneerisestä rengasvalmistajasta, ja syy joka tekee siitä mielestäni aidon laatuyrityksen. Pelkkä kumin valmistaminen on toki haastavaa, muttei erityisen vaikea markkina penetroitua. Talvirenkaissa turvallisuus on kaiken a ja o ja niille markinoille tunkeutuminen onkin haastavampaa ja niissä usein on enemmän brändiuskollisuutta kuin tavallisissa renkaissa.

Itseäni kuitenkin huolestutaa se, mistä kasvu Nokian Renkaille tulee. Ja pystyykö se kasvamaan oikeasti haastajaksi normaaleillakin markkinoilla suurille toimijoille. Pystynkö näkemään Nokian Renkaita esim. Formula 1:ssä joku päivä? Kuulostaa huvittavalta ajatukselta, mutta yritys aidosti yrittää kasvaa, josta esimerkkinä Yhdysvaltoihin rakenteilla oleva tehdas, jonka tarkoitus olisi keskittyä tuottamaan renkaita Pohjois-Amerikan myyntiin, joka on erittäin pieni markkina-alue Nokian Renkaille.

Mahdollisuuksia Nokian Renkailla on kasvaa erinomaisesti, mutta olen silti edelleen vähän skeptinen. En oikeastaan tiedä miksi, intuitio vain sanoo niin. Joka tapauksessa, nyt on Nokian Renkaita salkussa ja mielenkiinnolla jään odottamaan, mihin suuntaan yhtiö kehittyy.

Jätä kommentti