Kuukauden ostos: Tieto – kasvua orgaanisesti ja yritysostoilla

Tieto on yritys, jolla on omassa ammatillisessa piirissäni jostain syystä heikko maine. Tästä huolimatta olen Tiedon osakkeenomistaja ja tietääkseni yritykseni on myös moneen otteeseen ollut Tiedon asiakas. Ja käyttää tälläkin hetkellä Tiedon palveluita. Välillä minusta tuntuu, että IT-alalla sinulla on usein hyvä maine kunnes kasvat liian isoksi, jonka jälkeen muutut joidenkin silmissä automaattisesti pahaksi. Saa nähdä milloin näin tulee käymään esim. Siili Solutionsille tai Vincitille, jotka tällä hetkellä paistattelevat vielä erinomaisessa valossa.

Iso tai pieni IT-osaaja, se mikä minua kiinnostaa, on tuloskunto. Ja Tiedolla tuloskunto on tällä hetkellä erinomainen. Viimeisimmän Q3 tuloksen mukaan Tieto vielä ylitti analyytikoiden ennustukset sekä paransi liiketulostaan kaikissa liiketoimintayksiköissä. Osakekohtainen tulos kasvoi lähes 10 senttiä verrattuna viime vuoteen, joka on omiaan parantamaan osingonmaksykykä sekä mahdollisesti uusia yritysostoja. Ja kuten olettaa saattaa, pörssi kiitti tästä Tietoa tulosjulkistuspäivänä kurssilaskulla, koska mitenkääs muutenkaan. Tällaista logiikkaa näkee myös usein esim. Koneen osakkeen kanssa.

Tämän lisäksi Tieto maksaa vielä tällä hetkellä hintaansa nähden erittäin kiitettävää yli 4% osinkoa ja IT-ala palveluineen ja tuotteineen on vähän sellainen, että siellä on vaikea muuttua pienemmäksi, koska tarve ei tule katoamaan mihinkään todennäköisesti seuraavaan vuosisataan. Tieto on maantieteellisesti hyvin hajautunut vaikka suurin osa liikevaihdosta tuleekin vielä tällä hetkellä Suomesta. Se ei kuitenkaan ole huono juttu, koska itselläni on Suomi-painotusta salkussani huomattavasti vähemmän kuin keskimääräisellä suomalaisella. Suurimmat sijoitukseni kun ovat Citigroup, Orkla sekä Telia, joista yksikään ei saa suurinta osaa liikevaihdostaan Suomesta.

Tiedon strategia vaikuttaa toimivan. Tulosjulkistuksissa ei juuri viime aikoina ole ollut negatiivisia yllätyksiä, yrityskauppoja on tullut viimeisimpänä ruotsalaisen konsulttiyrityksen Avegan osto. Tällä ostoksella Tieto pystyy vahvistamaan asemaansa entisestään Ruotsissa. Näin myös kassaa saadaan vähän tyhjennettyä, jotta ylimääräisiä osinkoja ei tarvitse maksaa (kuten aikaisempina vuosina on tehty). Vaikka pidän osingoista, uskon kasvun myötä pitkällä aikavälillä yrityksen kasvun palvelevan paremmin kestävää osingonmaksukykyä.

Ja Tietoahan tuli salkkuuni lisää tämän ostoksen myötä 1300 euron edestä eli 50 kappaletta.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukauden ostos: Tieto – kasvua orgaanisesti ja yritysostoilla”

    • Täysin fakta. Mutta nähdäkseni tämä on osa juuri tätä isomman IT-talon ”sairautta”, joka syntyy itsestään kun projektit muuttuvat monimutkaisemmaksi ja enemmä työvoimaa vaatimammiksi. Jokaisen IT-firman marginaalit tuntuvat laskevan, kun talo kasvaa tarpeeksi isoksi. Tässä on kuitenkin myös se tekstissä mainitsemani hyvä puoli, että on tiettyjä mitä vain nämä isommat ja ”pöhöttyneemmät” pystyvät tekemään projektin kokoluokan takia. Kun palailen Suomeen, palaan töihin juuri tällaiseen astetta isompaan ja monta vuotta kestävään IT-projektiin.

      Vastaa

Jätä kommentti