Kuukauden ostos: Tieto – liiketoiminta kasvaa, osinko kasvaa

Tieto on siitä omituinen tapaus Suomen pörssissä, että se on lähes jokaiselle suomalaiselle ihmiselle jollain tapaa tuttu, mutta silti ei sijoituksena kauhean suosittu. Jos olet töissäsi koskaan ollut tekemisissä minkään tietoteknisen kanssa, olet todennäköisesti törmännyt Tiedon tuotteeseen ja palveluun. Tieto on myös tuottanut koko ajan suhteellisen hyvin niin kurssinousun kuin osingonmaksun kasvaessa. Tämä tuntemattomuus, mutta erittäin hyvä tuloskunto johtikin siihen, että ostin tässä kuussa Tietoa lisää salkkuuni.

Tiedon stabiili kasvu ja odotusten lyöminen

Tieto
Tieto on kannattavasti kasvava

Kun kirjoitin viime vuoden marraskuussa viimeksi kun lisäsin Tietoa salkkuuni, Tieto oli kasvun polulla. Vuoden 2017 Q3 tuloksen mukaan Tieto ylitti analyytikoiden ennustukset sekä paransi liiketulostaan kaikissa liiketoimintayksiköissä. Osakekohtainen tulos kasvoi lähes 10 senttiä verrattuna viime vuoteen. Tämä mahdollisti niin osingon noston kuten myös yrityskaupat, joita Tieto tekikin jo viime vuoden lopussa Ruotsissa.

Kelataan puoli vuotta eteenpäin ja Tieto jatkaa marssia kohti parempaa liikevaihtoa ja tulosta. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Tieto ilmoitti sen tuloksen olevan ennen veroja 36,7 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 21,0 miljoonaan euroon. Analyytikot olivat ruotsalaisen ennakoineet keskimäärin 26,3 miljoonan euron tulosta. Samalla Tiedon osakekohtainen tulos parani 0,22 eurosta 0,41 euroon, kun markkinoilla odotettiin vain 0,28 euron tulosta.

Tulokset olivat huomattavasti parempia kuin mitä odotettiin ja kurssi kiittikin lyhyellä aikavälillä selkeästi. Viime aikoina Tiedon kurssi on kuitenkin lasketellut takaisin alaspäin ja suurin osa hyvän tuloksen aiheuttamasta noususta onkin jo kadonnut. Täydellinen paikka siis ostaa Tietoa.

Toisella neljänneksellä nähtiinkin taas toinen tulosjulkistus ja Tiedon tulos näytti tällä kertaa olevan alle odotusten. Tiedolla oli paljon negatiivista tuloksessa johtuen valuuttavaihteluista (joka pitää mielestäni aina pitkän ajan sijoituksissa sulkea pois tuloksesta) ja liikevaihto kasvoikin lähes 8% vertailukelpoisin valuutoin. Liikevaihdon ja liikevoiton oletetaan kasvavan tänä vuonna viime vuodesta. Ja miten kurssi reagoi? Tippui parhaimillaan 11%, jolloin itse painoin ostonappulaa (ostinkin siis elokuun ostoksen jo heinäkuun lopussa). Onnistuin ostamaan kirjaimellisesti pohjalla ja nyt ollaankin tultu jo 10% pohjista ylöspäin.

Tieto toimii alalla, joka kasvaa koko ajan ja myös yrityksen kannattavuus on kasvanut samalla kun liikevaihto on kasvanut. Tiedolla tuntuu olevan kaikki liiketoiminnat hanskassa ja se on keskittynyt juuri siihen liiketoimintaan, jotka se osaa parhaiten. En näe Tiedossa tällä hetkellä mitään negatiivista, koska yhtiö on parantanut jatkuvasti vuodesta toiseen kannattavasti toimintaansa.

Yhteenveto

Tieto ei ole jännittävä firma. Sen liiketoiminta ei ole millään tavalla myöskään jännittävää. Mutta se on hyvin johdettu yritys, jonka liiketoiminta on kannattavasti kasvavaa hamaan tulevaisuuteen. Yritysten palveluden digitalisointi ei ole päättymässä seuraavaan niin moneen vuoteen kun pystyn kuvitella. Osingon odotetaan kasvavan n. 4% tahtia joka vuosi, joka on nykyiselle 5% osinkotuotolle tarpeeksi nopea kasvutahti. Tietoa salkkuuni lisää tulikin 1345,44 eurolla eli 52 kappaletta.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukauden ostos: Tieto – liiketoiminta kasvaa, osinko kasvaa”

 1. Tieto on mielestäni edelleen malliesimerkki yrityksestä minkä tulos näyttää paperilla ihan ok:lta, mutta minkä ainut etu on sen koko. Jos googlaa ”tiedon projekti” niin ensimmäinen 10 osumaa ovat nopeasti vilkaistuna kaikki negatiivisia uutisia Tiedosta. Sen epäonnistumiset julkisissa projekteissa ovat päivittäinen vitsi IT-alalla ja sen huonot päätökset työntekijöihin liittyvissä asioissa kulkeutuvat entisten työntekijöiden kautta uusille korville.

  Syy miksi Tieto onnistuu vielä ylläpitämään sen tuloskuntoa on, että sen ainut todellinen kilpailija on CGI, koska moni julkinen projekti vaatii niin paljon porukkaa, että muut eivät pysty tarjoamaan kilpailukykyisiä hintoja. CGI kumminkin tuottaa ilmeisesti paljon parempaa laatua projekteissaan ja sen maine on varsin positiivinen IT-alalla.

  Mielenkiinnolla seuraan tilanteen kehittymistä. Voiko Tiedon kaltainen yritys jatkaa kasvuaan vai saavuttaako maine tuloksentekokyvyn ennenpitkää?

  Vastaa
  • Kirjoittelinkin viime kirjoituksessani Tiedosta juuri tuosta huonosta maineesta: https://omavaraisuushaaste.com//kuukauden-ostos-tieto/ Olen monesti itsekin miettinyt huonoa mainetta, koska kaikki talomme projektit, joissa Tieto on ollut mukana, ovat onnistuneet. Mietinkin onko huono maine syntynyt siitä, että suuri osa näistä isoista projekteista tuntuu olevan usein julkiselle puolelle, jossa sitten on muitakin ongelmia.

   Numerot kuitenkin puhuvat mielestäni vahvasti tätä yleistä mielikuvaa vastaan. Liikevaihto -ja voitto kasvavat koko ajan. Ja jotenkin tuntuu, että Tiedolla ei välttämättä ole niin huono maine muualla Skandinaviassa ja Baltialla kuin Suomessa. Tasainen suorittaminen viime vuosina on herättänyt oman luottamukseni ainakin johdon osaamiseen.

   Vastaa

Jätä kommentti