Helmikuussa astuin uusille vesille ja ostin Tietoa. Maaliskussaa palasin jälleen tuttuun ja turvalliseen eli Telia Companyyn. Telia Company on ollut niin kauan aliarvostettu kuin oikeastaan olen sitä seurannut (viimeiset 3v). Yhtiö on vähitellen pääsemässä eroon Aasian seikkailuistaan ja Tästä huolimatta nykyinen Telian keskihintani on alle tämänhetkisen kurssin. Koska kurssit ovat muuten etenkin Yhdysvalloissa kaikkien aikojen ennätyslukemissa, on vaikeaa löytää yrityksiä, jotka ovat aidosti aliarvostettuja nykytuloksellaan.
Teleoperaattorit ovat siitä mukavia osinkopapereita, että ne ovat uskomattoman tylsiä. 20% hinnanmuutos on jo shokeeraava. Telian osaketta varjostaa etenkin viimeisen viiden vuoden vertailuluvut toiseen Helsingin pörsissä olevaan teleoperaattoriin Elisaan, jonka osake on tuplaantunut 5 vuoden sisään. Samassa ajassa Telia Company on laskenut n. 30%. Mielestäni tämä on kuitenkin ennen kaikkea mahdollisuus eikä uhka.
Telian osinkotuotto osingonleikkauksesta huolimatta on edelleen selkeästi yli 5% ja jo pelkkä nykyinen liikevoittotaso pystyy kattamaan nykyisen osinkotason. Suomen . kuten suurimman osan muidenkin maiden teleoperaattorimarkkinat – ovat ja pysyvät oligopolistisina niin pitkään tulevaisuuteen kuin itse näen. Jenkeissä on AT&T sekä Verizon. T-Mobile yrittää pyristellä mukana japanilaisella rahalla. Suomessa on Elisa, DNA ja Telia. Brändejä teleoperaattoreilla on monia, mutta lähes kaikki niistä kuuluvat edellämainittujen yritysten sateenvarjon alle.

Suomen markkinatilanteesta kertoo hyvin se, että esim. matkaviestinverkossa liiketoiminta on keskittynyt lähes kokonaan kolmelle isoimmalle operaattorille. Elisan markkinaosuus matkaviestinverkon liittymistä on noin 39 prosenttia, TeliaSoneran n. 35 prosenttia, ja DNA:n n. 26 prosenttia. Kuten ylläolevasta kuvaajasta näkee, Suomessa Telia menetti vuosien 2006-2007 kohdalla huomattavasti markkinaosuuttaan etenkin DNA:lle. Tämän jälkeen 3 suurinta tekijää ovat käytännössä pysyneet omissa poteroissaan ilman sen suurempia muutoksia. Vaikka osallistuin myös DNA:n antiin, en odota, että suuria muutoksia markkinoilla tapahtuu.
Tärkeänä erona Teliassa verrattuna kilpailijoihin DNA:han ja Elisaan on se, että Telia poisti tänään roaming-maksut Euroopan alueella ensimmäisenä suomalaisena operaattorina, joka tulee olemaan valtava kilpailuvalttikortti etenkin nykymaailmassa, jossa niin moni kuluttaja matkaa aktiivisesti. Suurin syyhän tähän on EU:n lainsäädäntö, joka kieltää data roamingin lisäveloittamisen ulkomailla kesäkuusta 2017 lähtien. Telialla on kuitenkin first mover advantage tässä ja uskon, sen näkyvän positiivisesti tuloksessa hetkellisesti.
Elisa tulee olemaan todennäköisesti aina suurin Suomessa, koska se on aidosti suomalainen, Telia hyvä kakkonen ja DNA hyvä kolmonen. Ja toisaalta, kun omistan kahta teleoperaattoria, en edes kaipaa kilpailua markkinoille, oligopoliset markkinat kun aina pystyvät tuottamaan hieman ylituottoa täysin kilpailultuihin markkinoihin verrattuna. Tämän takia teleoperaattorit ympäri maailman ovat oikeastaan aina hyvä, vakaa ja tylsä sijoitus. N. 5% osinkotuotto ilman suurempia kurssimuutoksia.
Eli juuri sitä, mitä tarvitsen osaksi taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun yhdessä osinkokasvattajien kanssa.