Kuukausikatsaus: Elokuu 2018 – säästöprosentti 82,90% ja uudet tuulet

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai elämänhallintaan muuten tehdä muutoksia matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen.

Nyt kun sain vihdoin ostettuani ensiasuntoni, muuttuu kuukausikatsaukseni hieman. Ensinnäkin minun piti päättää kantani siihen ikuiseen väittelyyn, onko asuntolainan takaisinmaksu säästämistä vai ei. Jos maksaa asuntolainaa pois, onko se menoja vai ei?

Omasta mielestäni lainan takaisinmaksu ei ole kuluja (korkoja ja pankkikuluja lukuunottamatta), koska se kasvattaa henkilön nettovarallisuutta. Selvyyden vuoksi on kuitenkin hyvä nähdä, kuinka monta euroa kuukaudessa kuitenkin joudun ”maksamaan” pankkitililtäni pois. Tämän takia ilmoitan säästöprosentin jatkossa ilman lainan takaisinmaksua, että lainan takaisinmaksun kanssa.

Toisena uutuutena asuntolainan myötä (ja sen takaisinmaksun alun myötä), lisään kirjoituksiini velkani määrän sekä paljon olen sitä maksanut takaisin. Velkaahan minulla on nyt niin opintolainan ja asuntolainan muodossa, joita molempia maksan nyt samaan aikaan takaisin.

Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Elokuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Taloudellinen riippumattomuus on joka kuukausi kuukausi lähempänä

Tulot: 2913,23e (3068,53e)
Menot: 498,06e (2111,45e)
Säästöprosentti: 82,90% (31,19%)
Säästöprosentti lainojen takaisinmaksun jälkeen: 82,90% (en vähentänyt lainaa vielä tässä kuussa) 

Tässä kuussa muutama jenkkifirma maksoi osinkojaan tililleni. Tämä selittää tavallista kuukautta korkeammat tulot. Minulla oli myös lakisääteiset palkkakeskustelut elokussa työpaikallani ja sain kuulla, että saan palkankorotuksen. Palkankorotus tulee olemaan suhteellisen nimellinen, enkä tiedä tarkkaa summaa, mutta se todennäköisesti näkyy vasta lokakuun palkassani. Odotan innolla vaikka korotus olisikin vain kymmeniä euroja.

Menoni pysyivät tututtuun tapaan erittäin hyvin aisoissa ja olen huomannut, että koska olen jättänyt klubeilla ramppaamisen vähemmälle nyt valmistumiseni jälkeen, ovat etenkin alkoholiin liittyvät kuluni vähentyneet n. 100 euroa kuukaudessa! Tästä tulee aika suuri summa nopeassa ajassa ja se näkyy etenkin säästöprosentissani kuukaudesta toiseen.

Säästöprosenttini olikin mahtavaa nähtävää ja etenkin viime vuoteen verrattuna numerot olivat kaunista katsottavaa. Aina kun säästöprosenttini ylittää 80%, olen onnistunut kuukaudessa erinomaisesti. Huomioitavaa on se, että viime vuonna tähän aikaan lähdin Etelä-Koreaan vaihtoon. Loppuvuoden kulutusluvut eivät siis ole välttämättä ihan vertailukelpoisia viime vuoteen ja opiskelijaelämäloppukiriini.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen? Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

Vuoden 2018 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 15639/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 2384,86/4300 euroa

Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 65,49%) (8695/25946)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80% 

Ensimmäisenä ja tärkeimpänä. OSTIN ASUNNON. Kyseessähän oli allekirjoittaneen ensiasunto ja asuntoa tuli haettua hieman yli 8 kuukautta, ennen kuin löysin mieleiseni. Asunnon ostaminen oli tärkein tavoitteeni tälle vuodelle ja olenkin iloinen, että se täyttyi nyt jo. Yksi tämän vuoden tavotteista on siis varmasti jo täyttynyt!

Toisena olen melkein tavoitteessani uuden sijoitetun pääoman tavoitteesta. Suurimpia syitä tähän on se, että asunnon osto tapahtui myöhemmin kuin oletin, joten minulla on ollut ylimääräistä rahaa laittaa sijoituksiin. Toisaalta tätä myös edistää se, että olen onnistunut pitämään kulutukseni hallussa tänä vuonna ja olen myös saanut jo mukavan palkan näin työurani alkuun heti valmistumista seuraavana vuotena.

Myös säästöprosentti tuntuu pysyvän hyvin hallussa, joten saatan tänä vuonna hyvinkin saavuttaa jopa yli 60% säästöasteen, josta olen erittäin ylpeä. Valitettavasti pystyn nyt virallisesti julistamaan, että tulen jäämään tämän vuoden osinkotavoitteesta selkeästi. Saa nähdä pääsenkö edes viime vuoden osinkotavoitteeseen tämän vuoden osinkotuloillani… Aika näyttää.

Lainat ja sijoitukset

Tulojen, menojen ja säästämisen ohessa olen myös ehtinyt ottaa paljon lainaa lyhyen elämäni aikana. Lainojeni tilanne tässä kuussa näyttää seuraavalta.

Asuntolainaa jäljellä: 127 718,86 euroa
Opintolainaa jäljellä: 21 709,33 euroa
Lainoja yhteensä jäljellä: 149 428,19 euroa


Samalla kun maksan lainoja pois järjestelmällisesti kuukaudesta toiseen, sijoitan myös tasaisesti kuukaudesta toiseen sijoitusstrategiani mukaisesti, niin ylä- että alamäissä. Elokuussa sijoitinkin Tietoon, joka laski yli 11% tulosjulkaisupäivänään. Tieto oli tullut sijoitusvertailussani 2. sijalle ja kurssireaktio olikin mielestäni selkeästi ylimitoitettu. Ainakin näin lyhyellä tähtäimellä analyysini näytti osuvan oikeaan ja onnistuin Tietoa ostamaan alennusmyynnistä.

Yhteenveto

Elokuu oli hurja kuukausi. Ostin asunnon. Sain tietää, että saan pienen palkankorotuksen. Otin melkein tuplat nettovarallisuudestani velkaa. Sijoitukseni nousivat harvinaisen laajalla rintamalla. Hallitus julkaisi, että vuonna 2020 saisimme kauan odotetun osakesäästötilin!

Päivä lyhenee koko loppuvuoden, mutta tuntuu, että syksyllä asioita alkaa aina tapahtua, kun ihmiset palailevat kesälomiltaan ja maailma herää kesähorroksesta. Kaikki tuntuu menevän tällä hetkellä erittäin mukavasti.

11 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Elokuu 2018 – säästöprosentti 82,90% ja uudet tuulet”

  1. Itse olen päätynyt omakotitalossa siihen, että lainan lyhennys on periaatteessa säästöä mutta laskennallisesti ajattelen lisäksi, että asunto kuitenkin vanhenee ja kuluu n. 1% per vuosi. Joten sen verran olen lisännyt ”kuluihin”. Tuo on samalla eräänlainen turvamarginaali kun laskee omistusasumisen hyötyä.

    Vastaa
    • Talossa, jota voi kutsua ihan pitkäaikaiseksi kodiksi tuo kuulostaa varsin loogiselta! Itsellä eri tilanne kun tiedän, että en asu tuolla kuin maksimissaan pari vuotta. Pitemmällä aikavälillä nyt ostamani asunto ei olekaan niinkään koti vaan ihan vain sijoitus muiden joukossa, koska tarkoitus olisi se jättää vuokralle.

      Vastaa
    • Maksan nyt ensimmäiset 5 vuotta aika aggressiivisesti lainaa pois, koska jouduin ottamaan ns. ASP-lisälainan eli maksan käytännössä kahta eri asuntolainaa pois. Todennäköisesti siis lainanmaksun kanssa säästöprosentti jää suhteellisen alhaiseksi nyt ensimmäiset 5v. Kiinnostaa itsekin, koska en ole asiaa tarkemmin laskeskellut.

      Ainoa asia, mikä tätä voi muuttaa on jos pörssiromahdus tulee viiden vuoden sisään. Tällöin tulen vähentämään lainan maksamisen nopeutta selkeästi, jotta rahaa jää enemmän osakkeisiin. Tällä hetkellä laskelmieni mukaan tuloni riittävät hyvin siihen, että voin sijoittaa sen 1300e/kk osakkeisiin sijoitusstrategiani ja samalla vähentää lainoja (myös opintolainaa, jotta saan opintolainanvähennyksen verotuksessa). Nyt kun indeksit ovat niin korkealla, en tuota enempää halua osakkeisiin laittaa kuukaudessa.

      Vastaa
  2. Sulla on vauhti päällä! Onneksi olkoon – monistakin asioista 🙂

    Mut jostain tunnusluvusta mä oon nyt iloinen – mulla on nyt just vähemmän velkaa kuin sulla.. wuhuu 😉

    Vastaa
      • Kiitos! Vauhti on kyllä omastakin mielestä kova, mutta jos rehellisiä ollaan niin nälkä kasvaa syödessä ja haluaisin, että vauhti olisi tätäkin nopeampi! Ja joo lainan määrä kyllä vähän kauhistuttaa, mutta onneksi syyskuusta lähtien nyt alan maksamaan sitä takaisin aika rajustikin. Toisaalta tiedän, että velkavivun avulla pystyn kasvattamaan varallisuuttani vielä nopeammin… Tasapaino on vaikea löytää.

        Vastaa

Jätä kommentti