Kuukausikatsaus elokuu 2023 – varastettu lompakko ja säästöprosentti 54,08%

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Elokuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4045,44 €
Menot: 1857,89 €
Säästöprosentti: 54,08 %

Tulot olivat kuukausipalkkani ei muuta.

Menot olivat erittäin korkeat – syy selviää kohta ja johtui lähinnä yhdestä yksittäisestä ostoksesta, joka ilmestyy aina kerran vuodessa kohdalleni.

Säästöprosentti oli tyydyttävät 54,08% ja tulee kokemaan painetta myös ensi kuussa, kun joudun vaihtamaan lisää niin jenejä kuin woneja tulevaa Japani-Korea-matkaamme varten. Onnekseni molemmat valuutat ovat tällä hetkellä erittäin heikkoja, joten on erinomainen aika matkustaa näihin maihin! Jeni oli viimeksi näin heikko finanssikriisin aikoihin.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 380,76 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 225,08 €
Matkustaminen: 74,2 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 27,85 €
Harrastukset ja liikunta: 1 000 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 0 €

Isoin tapahtuma koko kuukautena oli, että lompakkoni varastettiin festareilla keskiyön paikkeilla ja siinä meni käytännössä kaikki korttini! Weekend-festareilla oli suhteellisen paljon rosmoja tänä vuonna liikkeessä, koska kaveriltani pöllittiin samaisena päivänä aiemmin lompakko ja itseltäkin yritettiin edellisenä päivänä taas pölliä reppuani. Johtuukohan talouden tiukemmista ajoista vai mistä, koska olen festareilla käynyt niin pitkään ja Weekendilläkin niin monta kertaa, että olin aika yllättynyt.

Luottokorttiani oli käytetty mihinkäs muuallekaan kuin App Storeen, mutta en nähnyt, mitä sillä oli ostettu. Tämän lisäksi sillä oli ostettu illan Hesemätöt isommalle porukalle (pienemmissä osissa lähimaksulla). Tekijät eivät olleet ensimmäistä kertaa liikkeellä, minkä näki App Storen laskutetuista summista, jotka olivat juuri tietyn rajan alta, että vahvistusta ei kysyttäisi.

Täytyy kuitenkin antaa luottokorttifirmalle/pankille propsit siitä, että veloitusten hakeminen takaisin oli äärimmäisen helppoa verkkopankista ja taloudellinen tappioni jäi siihen, että jouduin maksamaan uudet kortit.

Eniten harmittaakin lompakkoni menetys, koska siellä oli esim. tyttöystäväni antama Japanista ostettu charmi ja oletan, että lompakkoa ei tulla koskaan palauttamaan, koska se ei vieläkään Poliisille tai löytötavaratoimistoon ole eksynyt. Laitoin samalla myös itselleni varmuuden vuoksi väliaikaisen luottokiellon, koska lompakossa oli myös henkkarini. Eräälle kaverilleni tehtiin identiteettivarkaus opiskeluaikoina ja se oli kuulemma suhteellisen tuskaista paperisotaa.

Opin tästä myös sen, että kuinka vähän lompakolla oikeasti nykyään enää tekee. Itselläni oli paljon kortteja siellä, mutta oikeastaan en juuri muita kuin maksukortteja jäänyt kaipaamaan. Tykkään pitää edelleen maksukortteja eri paikassa kuin puhelinta, koska puhelimen kadottaminen on nykyihmiselle huomattavasti tuskaisempaa – ja jos siinä menisi vielä kortit samalla, niin se olisi todennäköisesti aika kamalaa. Pitää kuitenkin hommata uusi lompakko, johon mahtuu vähän vähemmän kortteja.

Olen itse palauttanut 3 lompakkoa viimeisen vuoden aikana, joten olin lähes varma, että lompakko palautuu (koska kyllähän Suomessa lompakot palautuvat), mutta näin ei näköjään ole käynyt. Mikä on luonnollisesti pieni pettymys. Oletin, ehkä vähän naiivistikin, että lompakko heitettäisiin johonkin kadulle tai palautettaisiin, kun hyöty siitä on saatu irti.

Niin ja siihen isoon ostokseen, joka syntyi harrastuksissa. Ostin siis Pokémon-kortteja tuhannella eurolla! Tarkalleen tämän vuoden MM-kisojen osallistujapalkinnot. On huvittavaa, miten Pokémonin nousu suosioon on nostanut hintoja, koska silloin kun itse vielä pelasin, kyseiset kortit maksoivat 100-200 euroa. Hinnat ovat kymmenessä vuodessa viisinkertaistuneet. Noh, kerrankos sitä vuodessa keräilee.

Sijoitukseni elokuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei mitään ihmeellistä tässä kuussa ja uskon, että vuokralaisetkin saattavat hyvin olla pitkäaikaisempia vuokralaisiani koskaan, koska kukaan ei halua ostaa ensiasuntoa nykykoroilla – ainakaan seuraavaan vuoteen. Vaikka se erittäin hyvä diili saattaisi olla. Tällä hetkellä talous on kuitenkin niin epävarma etenkin Suomessa, että en edes itse osaa sanoa, mihin suuntaan olemme menossa.

Osakerintamalla taas tapahtui elokuussa enemmän kuin pariin vuoteen! Ensinnäkin kirjoitinkin jo mitä tein Revenion osakkeilleni. Myin siis kaikki Revenion osakkeeni, josta sain käyttörahaa itselleni lähes 18 000 euroa. Iso osa tästä menee seuraavan asunnon käsirahaan, mutta tämän lisäksi tein myös ostoja elokuussa paljon. Seuraavassa ostokseni elokuussa.

– Talenom 6,7€ /osake 2219 eurolla
– Qt Group 59,3€ /osake 2496 eurolla
– Talenom 5,9€ /osake 1091 eurolla
– Talenom 6,00€ /osake 1997 eurolla

Tämän lisäksi vähensin Aallon Group omistustani kurssihintaan 10,25 euroa yhteensä 6009 eurolla. Aallon Groupin strategia ja kaikki etenee hyvin, mutta kurssi ei ole käytännössä edennyt mihinkään pitkään aikaan.

En ole näillä näkymissä Aallon Groupista luopumassa, mutta koen, että tässä kohtaa laitan saman toimialalla mieluummin enemmän rahaa Talenomiin kuin Aallon Groupiin, koska sentimentti on niin paljon negatiivisempi Talenomin osakkeella kuin Aallon Groupin osakkeella, joka on pitänyt hyvin pintansa pörssin laskiessakin.

Näiden ostostenkin jälkeen minulla on nyt myös käteiskassassa hyvin ammuksia jäljellä, vaikka pörssit lähtisivät vieläkin kovempaan laskuun ja samalla olen valmis Talenomin sukeltaessa entistä enemmänkin, painottamaan Talenomia Aallon Groupin kustannuksella entistäkin enemmän.

Yhteenveto

Niin oudolta kuin se saattaa kuulostaakin, on erittäin kiva olla taas töissä ja arjessa kiinni! Tuntui, että olin lähes kaksi kuukautta lomalla ja siinä ajassa kaikki elintavat olivat ehtineet mennä roskista alas liikuntaa lukuun ottamatta. Rutiini on huomattavasti helpompi pitää arjessa myös blogin kirjoittamisen osalta. Pääsen myös töissä edistämään pääprojektiani, että paria intohimoprojektiani, mistä olen aidosti innoissani. Olen huomannut, että töissä motivoituakseni tarvitsen sitä pakollista peruspuurtoa, mutta aina myös jotain omaa sivuprojektia, joka antaa energiaa.

Pyrin myös syksyllä ja ennen joulua pääsemään joihinkin podcasteihin puhumaan kirjan merkeissä, koska ainakin vielä Rahapodi, Neuvottelija sekä Inderes-podia en ole vielä ainakaan ehtinyt kiertämään. Käyn tekemässä myös pari puhujakeikkaa ympäri Suomen, joten niitä odotan myös innolla. Tämän lisäksi Viisas Sijoittaja myy saamani lukujen mukaan edelleen erittäin tasaisesti ja on hyvien arvostelujen myötä saavuttanut kiitettävän word-to-mouth-efektin, mikä on parasta mitä tietokirjalle oikeastaan voi toivoa. Toivon, että joulun kunniaksi saataisiin vielä 3. painos painoon ja myyntiä entisestään painettua eteenpäin! Jos siis pidit kirjasta, siinä voisi olla erittäin hyvä idea vaikka pukin konttiin jollekin!

Myöhemmin syksyllä ja talvella on myös paljon odotettavaa ulkomaanmatkojen, pitkien joululomien ja hämärtyvien iltojen muodossa (syksy on lempi vuodenaikani), joten vaikka Helsingin pörssi lyllertää pohjamudissa, olen jälleen energiaa täynnä ja valmis uusiin haasteisiin.

Ai niin ja kun sitä on viime aikoina paljon kyselty, niin pääsen vihdoin ensi viikolla aloittamaan uuden kirjoitussarjani (vain 8 kuukautta myöhässä!), jossa käyn syväanalyysin avulla läpi yritys kerrallaan – aloittaen oman salkkuni yrityksistä. Ja ei-niin-yllättäen ensimmäisen syväanalyysin kohde onkin mikäs muukaan kuin Talenom, joka varmasti vastaa samalla moneen kysymykseen ja siihen, miksi esim. elokuussa paljon Talenomia edelleen tankkasin salkkuuni.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi erittäin edulliseen 24,9 euron hintaan alekoodilla VIISASSIJOITTAJA23! 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus elokuu 2023 – varastettu lompakko ja säästöprosentti 54,08%”

 1. Hei

  Olen vasta alkanut seuraamaan sinua ja voi hyvin olla, että olet jo asiaa avannut jossain. Kiinnostaisi tietää tässä blogissa mainitsemasi Talenom ostojen perustelut tunnuslukujen/tulevaisuudennäkymien valossa. Miksi siis lisäsit niitä salkkuusi muun kuin edullislta vaikuttavan hinnan takia?

  Kuuntelen myös parhaillaan kirjaasi, joka vaikuttaa erinomaiselta teokselta 🙂

  Vastaa
  • Mahtava kuulla, että kirja on toiminut! Ja itse asiassa ajankohtainen kysymys, en ole siihen vielä blogissa vastannut.

   Mutta kahden viikon sisään julkaisen blogissa erittäin pitkän analyysin Talenomista, joten siinä avaan oikeastaan kaikki ajatukseni Talenomista, mitä on. Tämä tuleva kirjoitus toivottavasti avaa kokonaiskäsitystä siitä, miksi olen osaketta niin aggressiivisesti lisäillyt.

   Vastaa
 2. Moikka!

  Onko ollut mitään kiusausta jäädä jo nyt vapaaherraksi?

  Omien laskelmien mukaan tuolla 400k varallisuudellasi esimerkiksi 7% vuosituotolla kuukauden bruttotulot olisivat 2 333 € ja nettotulot 1 686 €.

  Tämähän ei edes huomioi pääoman kuluttamista (arkun pohjalla olisi edelleen ne 400 000 kolikkoa), mahdollisia sivutuloja / valtion tukia / korkeampaa tuottoprosenttia, eläkettä, perintöä, jne.

  Itse laskeskellut että 300-500k nettovarallisuudella voisin jo harkita. Ja ainahan voi palata takaisin töihin jos asiat menee persiilleen.

  Ps. toiveena kirjoitus joskus tämmöisistä eri skenaarioista, millä summilla voisi vapaaherruutta harkita.

  Vastaa
  • Hyvä kysymys! Ei ole itse asiassa vielä ja tähän on kaksi isoa syytä.

   1) Tykkään työstäni tällä hetkellä erittäin paljon. Vaikka olisin miljonääri, jatkaisin nykyisessä työssäni tavallisesti siltikin, koska se antaa elämään tällä hetkellä paljon enemmän kuin se ottaa. Tilanteet kuitenkin muuttuvat koko ajan, joten en oleta, että työelämä on yhtä hauskaa läpi koko elämän.

   2) En ole vielä kulutustasolla, johon oletan päätyväni. Eli käytännössä talouden kiinteät kustannukset tulevat nousemaan, jos/kun saamme perheenlisäystä. Ja jos tämä toteutuu, samalla muutamme isompaan asuntoon, joka luonnollisesti myös nostaa kuluja. Sen jälkeen kun ns. loppuelämän asumistilanne on selvillä, niin pystyn laskemaan tarkemmin, mikä on todellinen kulutukseni taso loppuelämän ajaksi.

   Itse asiassa tekstidraftina löytyykin myös tuon aiheinen teksti eli on tulossa – aikanaan!

   Vastaa

Jätä kommentti