Kuukausikatsaus: Heinäkuu 2017 – juomien salakuljettaminen festareille on hyvä sijoitus

Ei ehkä se normaalein talousblogin kirjoituksen otsikko, mutta silti niin totta!

Kuukausi on siis jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, olenko edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö suunnitelmiin tehdä muutoksia. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Heinäkuu 2017 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 3643,17e (1976,09e)
Menot: 1842,85e (1003,82e)
Säästöprosentti: 49,41% (49,20%)

Niin kulutus kuin tulotkin palautuivat takaisin maan pinnalle viime kuukauden hulluista numeroista. Hyvä niin. Tässä kuussa sain vanhaan tapaan palkan, viimeiset päivärahat, osinkoja, opintotuen sekä suurimman osan vaihtostipendistäni. Toisen osan stipendistä saan kunhan palaan matkalta. Tässäkin kuussa oli siis jonkun verran tuloja, jotka olivat ns. one-off eivätkä toistu tulevaisuudessa.

Menoissa oli sen sijaan paljon hyviä valintoja. Ensinnäkin vietin viikonlopun Tallinnassa kaverillani, joka opiskelee siellä. Luonnollisesti samalla rahtasin Super Alkosta jonkun verran juomaa Suomeen. Varmasti kesän paras sijoitus! Siitä seuraavalla viikolla vietinkin 4 päivää Ruissalossa Ruisrockissa ja sain vietyä joka päivä toisen kaverini kanssa puoli litraa herkullista Virun Valgeaa alueelle tällä korkkitempulla.

Festareiden juomahinnat ovat korkeammat kuin baarissa, joten tällä säästin varmasti yli 100 euroa yhtenä viikonloppuna. Ei paha. Pitää myös muistaa, että salakuljettaminen sekä turvamiehen silmiin tuijottaminen kun hän tarkistaa pullon sinettiä ja siitä aiheutunut jännitys kuuluu mielestäni tärkeäksi osaksi aitoa festarikokemusta. Ostin myös suhteellisen kalliin (mutta toivottavasti laadukkaan) ison matkalaukun vaihtoani varten. Myös vuokrani nousi hetkellisesti, koska kämppikseni muutti pois ennen vaihtoon lähtöäni.

Samalla vietin elämäni viimeisen kuukauden opiskelijana Suomessa, mikä näkyi huomattavasti kasvaneina pubi- ja klubikustannuksina. Tähän päälle vielä päätimme ostaa kaverini kanssa lennot Berliiniin vielä ennen vaihtoani, mutta ne olivat onneksi vain satasen. En voi sanoa, että olin tyytyväinen kulutukseni määrään, koska tavoite kuitenkin on alle tonni kuussa, mutta *insert nuoruutta koskeva klisee tähän*. Onneksi kuitenkin tulot olivat edelleen kiitettävät, joten säästöprosenttini pysyi tyydyttävänä.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

2017 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin  10343 / 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa 3356,76 / 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen  1433,83 / 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (Nyt 61,59%)

Koska keulin hieman sijoitussstrategiastani tässä kuussa, ylittyi 10 000 vuoden sijoitustavoitteeni jo heinäkuussa! Voin rehellisesti sanoa, etten nähnyt tämän tapahtuvan näin nopeasti. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa sijoituksia kerran kuukaudessa tahtiin kunnes tili näyttää nollaa Koreassa.

Koko kuukauden säästöprosentti aloitti nyt heinäkuussa jo alenemisen. Jos haluan päästä tavoitteeseni tänä vuonna säästöprosentin suhteen – noh, se näyttää aika epätodennäköiseltä. Aika näyttää. Elokuu on viimeinen kuukausi, jonka vietän Suomen maaperällä ja töissä tänä vuonna, joten syys-joulukuu tulevat näyttämään karmealta säästöprosentin suhteen. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka nopeasti koko vuoden säästöprosentti romahtaa vaihdossa ollessani.

 

Kuukauden sijoitukset

Tässä kuussa sijoitin siis analyysieni mukaan, mutta ostin kahden kuukauden edestä osakkeita. Tässä kuussa ostokseni olivatkin AT&T sekä Telia Company, jotka ovat molemmat teleoperaattoreita sekä jakavat mukavaa 5,5% osinkotuottoa. Tylsiä, mutta tehokkaita sijoituksia tavoitteideni saavuttamisessa. Elokuussa lisäilen varmaan lisää AT&T:ta, mutta aika näyttää, koska osakkeessa on ollut viime aikoina sen verran turbulenssia. Ostopaikkoja varmasti tulee tulevilla viikoilla.

ASP-tilille minun ei tarvitse enää mitään lisätä ja ostan ensimmäisen asuntoni, kun elämäntilanne on siihen oikea.


Yhteenveto

Kesä-elokuu ovat kulutukseltaan aina muuta vuotta korkeammat, mutta se ei allekirjoittanutta haittaa. Kesällä on usein auringon ja lämmin takia keskimääräistä hauskempaa ja enemmän tekemistä. Olen valmistautunut hyvin Etelä-Korean vaihtooni ja vaikka en osingoilla aivan pelkästään siellä elä, olen varma, että huomattavasti alentuneilla tuloilla huomaan pienetkin osingot tililläni. Ja sitä paitsi, Telian toinen iso potti on vielä tulematta tililleni tältä vuodelta!

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Heinäkuu 2017 – juomien salakuljettaminen festareille on hyvä sijoitus”

 1. …”huomattavasti alentuneilla kuluilla Koreassa”.. Oletko ihan varma? 😀 Nimimerkki ”vaihto 2012 neva föget”.

  Ei vaan, upeat tulokset jälleen. Tokihan joudut palauttamaan noi opintotuet kuitenkin? Saat sen verran tuloja että raja lienee täynnä?

  Ja ruissiin on viety myös tissiminigripeissä aikanaan.

  Vastaa
  • Oho, painovirhepaholainen käynyt! Tarkoitushan oli sanoa tosiaan, että alentuneilla tuloilla, haha. Joo menot tulevat varmasti kasvamaan, Aasiassa on niin paljon nähtävää 😀

   Joo tosiaan opintotukia nostelen vain sen takia, että opintolainaa ei voi hakea, jos ei nosta tukia. Kaikki tuet olen joutunut palauttelemaan viimeisen 3 vuoden aikana työssäkäynnin takia. Pitää vain pysyä tarkkana, että pystyy aina palauttamaan ne ennen toukokuuta, ettei Kela ala perimään niitä hullun koron kanssa.

   Naisille on kyllä helpompaa tuo salakuljetus! Klassikko. Tai varmaan miehilläkin jonnekin haaroihin voisi laittaa minigrip pusseja, hmh.

   Vastaa

Jätä kommentti