Kuukausikatsaus heinäkuu 2021 – lomakuukautenakin reilusti plussalla!

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Heinäkuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini kesäkuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 3714,01€
Menot: 1534,4€
Säästöprosentti: 58,70%

Tuloni olivat tavalliset heinäkuussa eivätkä sisältäneet kuin peruspalkkani.

Menoni taas olivat ennätyskorkeat, sillä olin koko heinäkuun kesälomalla ja kävin kaikkialla Turusta, Jyväskylään aina Tampereelle asti. Kotonani vietin vähemmän aikaa kuin muissa kaupungeissa – olin siis menossa aika koko ajan. Tästä kaikesta huolimatta moni tavoitteeni eteni heinäkuussa valtavasti ja heinäkuussa säästöprosenttikin pysyi lähellä 60 prosenttia.

Jos kokolomakuukausi jolloin olen koko ajan menossa johonkin näyttää tältä, en oikein tiedä, mitä tarvittaisiin siihen, että en rahaa säästöön saisi jossain kuussa nyt kun olen kaiken turhan arkikulutuksen saanut karsittua pois kiitos minimalistivuoteni.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan vielä tarkemmin miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 200,78€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 211,68€
Ravintolat ja alkoholi: 250,84€
Matkustaminen: 118,6€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 85,11€
Harrastukset ja liikunta: 260€
Terveys: 386,5€
Muut: 20,89€

Kuten kuluista näkyy, söin ja join aika hyvin lomalla kuten pitää. Ensimmäisen rokotteen sekä Jyväskylän (silloin) suhteellisen hyvän koronatilaanteen takia uskalsin käydä heinäkuussa myös ensimmäistä kertaa yli vuoteen baarissa tanssimassa. Olen iloinen, että kävin, koska pian sen jälkeen tilanne taas paheni koko Suomessa ja nyt koronatilanteesta on mahdoton mitään sanoa.

Voin rehellisesti sanoa, että kaipaan festareita ja klubeja ja kaksi kertaa puolentoista vuoden sisään tuntuu äärettömän tylsältä. Onneksi Suomessa kuitenkin rokotukset rullaavat suhteellisen tehokkaasti eteenpäin ja saan omankin toisen rokotteeni jo parin viikon sisään, joten olen optimistinen loppuvuodesta, vaikka nyt näyttääkin huonolta pelkkiä tartuntalukuja katsoessa. Ulkomaanmatkailu varmaan jää suosiolla ensi vuoteen.

Muissa kuluissa harrastuskulut nousivat harvinaisen korkeaksi, koska aloitimme yhdessä tyttöystäväni kanssa uuden harrastuksen ja uskon, että harrastuksiin kuluu jatksossa se 50 euroa kuukaudessa kuin aiemmin suurin osa urheilusta, mitä olen tehnyt, on ollut ilmaista. Tämän lisäksi kuluissa luonnollisesti näkyy matkustaminen ympäri Suomea, joka oli kuitenkin yllättävän halpaa VR:llä mennessä, koska ostin liput keskimäärin ajoissa.

Sijoitukseni heinäkuussa 2021

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut sisältäen pankkikulut.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1265,7€

Ei mitään ihmeellistä siis sijoitusasuntojeni osalta ja molemmat vuokralaiset ovat olleet alusta asti tyytyväisiä asuntoihin, joten olen ainakin tähän asti selvinnyt erittäin helpolla vuokranantajana.

Osakesijoitusten ihmeellisessä maailmassa olen viime aikoina saanut erityisen paljon kyselyjä Alibaban tilanteesta ja siitä pidänkö sitä salkussani myös jatkossa. Vastaus on, että kyllä pidän. Seuraan Kiinan markkinaa ja kirjoitin Kiinaan sijoittamisen riskeistä jo aikapäiviä sitten. Uskon, että Kiina-riskit voivat toteutua jatkossa vielä rajummin, mutta matalien arvostustasojen takia Kiinaan sijoittaminen on edelleen omalle riskitasolleni kannattavaa.

Yleisesti ottaen seurasin erittäin vähän osakemarkkinoita lomallani, sillä pyrin irrottautumaan niin sijoittamisesta kuin töistä täysin heinäkuussa ja tässä onneksi onnistuin. Hyvä tuuri kävi myös siinä, että satuin katsomaan Jenkkipörssiin samana päivänä kun Medpace julkaisi tuloksensa. Medpacen osake dippasi aika nopeasti 8% ja vain nopean osavuosituloksen vilkaisun jälkeen, en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin lisätä Medpacea entisestään salkkuuni n. 1600 eurolla.

Mikään Medpacen tarinassa ei ole muuttunut, joten olen iloinen jokaisesta isosta dipistä, joita osakemarkkina tarjoaa Medpacen osakkeelle, niin pystyn mukana olemaan koko ajan vähän isommalla painolla – ja halvemmalla hinnalla. Ja samalla pysyn tässä kerran kuukaudessa ostostahdissani osakkeissa.

Tämän lisäksi lisäsin spekulointisalkkuuni Harviaa uskomattoman Q2-tuloksen jäljiltä 3000 eurolla, mutta tämä vain sen takia koska Harvia on siisti. Koska kyse on spekulointisalkkuni ostoksesta, ei takana ole sen enempää syvempää analyysiä kuin, että tulos hyvä ja Harvia kova. Spekulointisalkkuani pystyykin seuraamaan reaaliajassa täältä.

Osakestrategiani siis jatkaa aivan vanhaan malliin eikä muutoksia ole näkyvissä.

Sijoituskirjan eteneminen

Vuoden alussa lupailin, että tänä vuonna vihdoin saan kirjaunelmiani eteenpäin (tavoitteenani on siis kirjoittaa niin romaaneja kuin tietokirjoja). Koska olin koko heinäkuun lomalla ja puolitoista viikkoa Turussa omistautuneena pelkästään kirjan kirjoittamiselle, asiat etenivät valtavasti. Sain kirjoitettua Turussa valmiiksi kokonaisen ensimmäisen draftin sijoituskirjaani!

Käsikirjoituksella on pituutta arviolta n. 350 kirjan sivua ja olen äärettömän tyytyväinen kirjan sisältöön jo tuollaisenaan, kun kyse on kuitenkin lähes täysin alkuperäistekstistä ja käytin vain vähän samoja ideoita, joita olen blogissani kirjoitellut. Toki tekstissä on vielä paljon kirkastettavaa, kirjoitusvirheiden korjausta jne. mutta pelkästään se, että kirjalla on nyt virallinen alku, keskiosa ja loppu, on valtava askel eteenpäin.

Seuraavana tavoitteena onkin viimeistellä julkaisukuntoon ensimmäiset 50 sivua kirjasta ja lähettää ne yhdessä kirjasuunnitelman kanssa eri kustantamoille ja selvittää josko kustantamoja kiinnostaisi kirjani.

Ja tässä pääsemmekin siihen, mikä heinäkuussa oli hienointa. Ennen kuin ehdin lähestyä yhtään kustantamoa, eräästä kustantamosta ehdittiin jo lähestyä minua! Keskustelut ovat vasta alkutekijöissä, mutta ainakin alku vaikuttaa lupaavalta ja tähänastisen perusteella olisin mielelläni kyseisen kustantamon kirjailija – he kun olivat mahdollisesti kiinnostuneet myös kirjasarjasta ja enemmän kuin vain yhden kirjan julkaisusta, mikä on mahtavaa. Toki yritän pitää jalat maassa, koska itse teksti on vielä lähettämättä ja tiedän, että se tulee vaatimaan aivan varmasti paljon muokkauksia ennen kuin on kirjaan kelpaavaa tekstiä.

Kirjan kirjoittaminen on aina ollut yksi elämäni suurimpia unelmiani. Nyt kun homma näyttää todellisemmalta ja mahdollisemmalta kuin koskaan aikaisemmin, olen luonnollisesti äärettömän innoissani. Ja tietenkin haluaisin jakaa myös tämän matkan blogissani lukijoiden kanssa kirjan kirjoittamisesta, kustantamiseen ja aina siihen, kun kirja on kaupoissa ulkona! Kyseessä kuitenkin on ennen kaikkea talousblogi, niin pyydän vastaamaan alla olevaan kyselyyn, kiinnostaako tällainen kirjanjulkaisuprosessiin liittyvä sisältö lukijoita, jotta tiedän mitä tehdä, jos homma tästä etenee. Kiitos!

Yhteenveto

Neljä viikkoa lomalla menivät äärettömän nopeasti ja tuntuu, että samalla ehdin lepäämään valtavan hyvin, näkemään erittäin paljon kavereita, matkata ympäri Suomea ja kaiken lisäksi pääsin huomattavasti lähemmäs tämän vuoden tavoitettani. Työni alkoivat jälleen tänään ja tästä eteenpäin myös kirjan työstämiselle on vähemmän aikaa ja energiaa kuin lomalla, mutta pyrin puristamaan joka päivä tunnin kirjan kirjoittamiseen, jotta saan sen ensimmäisen kunnon korjatun toisen version valmiiksi parissa viikossa.

Sain lomalla levättyä, osakesalkkuni on kaikkien aikojen korkeimmassa lukemassa ja unelmat tuntuvat toteutuvan yksi kerrallaan, kun niiden eteen jaksaa tehdä pitkäjänteisesti töitä. Heinäkuu oli erinomainen ja olen äärettömän innostunut tulevasta syksystä ja siitä, mitä se eteensä tuo!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

8 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus heinäkuu 2021 – lomakuukautenakin reilusti plussalla!”

 1. Hienoa! Onnittelut kirjaprojektin etenemisestä! Odotan innolla että pääsen lukemaan 🙂

  Ja kiinnostaa kyllä tällainen tietokirjailijaksi-julkaisusarja, vaikka en itse haaveilekaan kirjan kirjoittamisesta. Prosessin eteneminen ja siihen liittyvät jutut kiinnostavat kuitenkin ihan yleisesti.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja kiitos kommentista, näyttää äänestystuloskin siihen suuntaan, että varmaan tämän kirjoitussarjan aloitan. Toivottavasti siitä on apua myös kaikille tuleville tietokirjailijoille, jotka blogiin aikanaan eksyvät!

   Vastaa
 2. Hienoa, että kirjaprojekti etenee suunnitellusti! 🙂 Itseäni kiinnostaa ainakin kuulla kaikista kirjan kirjoittamiseen liittyvistä yksityiskohdista. 🙂

  Ps. Säästöprosenttisi oli muuten tältä kuukaudelta 58.7 prosenttia eikä ”vain” 41.3 prosenttia 😀

  Vastaa
 3. LOL! Taas näitä ’asuntolainanlyhennys ei ole kulu’ mantroja.
  Voi kuule, se on pakollinen maksuerä, joka heikentää kuukausittaista kassavirtaasi. Jos sitä ei maksa niin pankki pakkolunastaa asuntosi. 🙂
  Kuulostaa aika lailla kululta minulle vaikka se nettovarallisuutta samalla lisääkin.

  Vastaa
  • Tämä on klassikkoaihe näissä kuukausikatsauksissa ja talousblogeissa ylipäätään. Mutta tosiaan, kun en tee kassavirtalaskelmia, niin lasken tuon säästöprosenttiin. Omaan silmääni näyttäisi oudolta, jos nettovarallisuuteni kasvaisi kovaa tahtia, mutta säästöprosentti olisi kummallisen matala joka kuukausi, siksi olen tähän ratkaisunu päätynytkin.

   Vastaa
 4. Saanko udella, että millä ohjelmalla kirjoitat kirjaasi? Olen siis itsekin aloittanut pitkäaikaisen unelmani toteuttamista ja suunnitellut romaania, vaikka työn ohessa ja perhe-elämässä aika on kortilla. Jonkin verran on jo valmista tekstiäkin. Mieltäni on askarruttanut se, että onko kustantamoille suurta merkitystä sillä, onko teksti ohjelman ja asetteluiden puolesta jo alkuvaiheessa standardien mukainen, vai auttaako kustantamo juuri tuollaisten asioiden kanssa, jos kelpuuttavat sisällön. Ammattikirjailijathan käyttävät tietääkseni hommaa varten räätälöityjä ohjelmia. Sehän nyt on epätodennäköistä, että mikään kustantamo kirjastani aikanaan kiinnostuu, mutta en halua sen jäävän kiinni ainakaan siitä, että teksti on kasattu vääränlaisella ohjelmalla. 🙂 Itse olen tehnyt tähän asti tekstiä Google Docsilla, aikalailla sen oletusasetuksilla.

  PS. Blogisi on todella hyvä, varmaankin paras suomenkielinen sijoittamiseen, talouteen ja jopa elämänhallintaan liittyvä blogi. Tykkään siitä, että käsittelet talousasioita laajalta rintamalta etkä keskity pelkästään sijoittamiseen. Jatka samaan malliin!

  Vastaa
  • En ole hankkinut mitään erityitä ”kirjailijan” softaa, vaikka niitäkin markkinoilla on tarjolla, vaan olen tehnyt kirjaani kylmästi Microsoft Wordiin ja tallennan sen OneDriven pilveen. Näin minulta löytyy eri versiot tallesta ja ei tarvitse stressata sitä, että kone hajoaa tai jotain. Word (tai vaikka tuo Google Docs) on mielestäni tarpeeksi hyvä työkalu kirjoittamiseen, koska kyse on kuitenkin vain tekstistä.

   Kustantamot pystyvät tosiaan sitten tekemään sen muotoilun miten haluavat ja tärkeintä mielestäni on vain keskittyä itse tekstiin. Muotoseikoista kustannussopimus ei varmasti jää kiinni, jos teksti on toimivaa. Ja tsemppiä kirjoittamiseen – kustannussopparin ja tekstin kirjoittaminen on äärettömän vaikeaa etenin juuri fiktiivisellä puolella, johon todennäköisesti itsekin joskus tähtään.

   Ja kiitos erittäin paljon kauniista sanoista blogiin liittyen – merkitsee itselleni erittäin paljon.

   Vastaa

Jätä kommentti