Kuukausikatsaus heinäkuu 2022 – kesäloman menot ennätyskorkeat

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Heinäkuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4000,04€
Menot: 1511,93€
Säästöprosentti: 62,21%

Tulot koostuivat tässä kuussa lähinnä palkasta ja summa on pysynyt tasaisena nyt koko vuoden. Se, missä ero kuitenkin oli valtava tavalliseen kuukauteen verrattuna oli menot. Menot olivat lähes kaksinkertaiset tavalliseen kuukauteen nähden, jonka myötä säästöprosentti laski korona-ajan pohjalukemiin 62,21%:iin. Kun katsotaan kulutusta tarkemmin, löytyy selkeä syy tähän jaottelusta.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 147,7€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 197€
Ravintolat ja alkoholi: 709,19€
Matkustaminen: 106,1€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 115,98€
Harrastukset ja liikunta: 199€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 36,96€

Terveys: 0€
Muut: 0€

Olin siis kesälomalla hieman ennen kesäkuun loppua heinäkuun loppuun eli koko tässä kuukausikatsauksessa olevan kauden ja vähän yli. Kun keräsin numeroita tätä kuukausikatsausta silmällä pitäen, mietin tätäkö ikä tekee myös minulle – elämän suurimmat nautinnot ovat ruoka ja juoma.

Koska olin kesälomalla samaan aikaan niin kavereideni kuin tyttöystäväni kanssa, menoa paikasta toiseen oli erittäin paljon läpi heinäkuun. Tämähän johti siihen, että söin ja join – paljon. Olin päättänyt, että en heinäkuussa välitä hinnoista tai mistään muistakaan rajoista, vaan olen täysin lomamoodissa, joten kulutukseni oli oikeastaan juuri niin maksimi kuin se mahdollisesti voi olla ravintolan ja alkoholin osalta, joka tosiaan oli lähes puolet koko kulutuksesta heinäkuussa.

Tulin ensimmäistä kertaa neljään vuoteen kipeäksi hyvän työntekijän tavoin kesäloman alkuun (yllätäen hieman Provinssin jälkeen, jossa olin kolme päivää 30 000 muun ihmisen kanssa) samaan aikaan tyttöystäväni kanssa, joka johti erityisesti korkeaan Wolttailun määrään. En ole varmaan koskaan Wolttaillut niin paljon kuin heinäkuussa ja nyt arkeen palatessa en Woltia todennäköisesti enää laisinkaan käytä.

Jos rehellisiä ollaan, vähän pelotti laskea ravintola- ja alkoholikulutuksen lukuja heinäkuulle juuri tämän kasvaneen Wolttailun takia, kun muistan lukeneeni esim. Shirly Karvisen kuluttaneen suhteellisen suuria rahamääriä Wolttiin pitkällä aikavälillä. Jos kuitenkin 700 euroa on se taso mihin pääsen, kun menen ulos pari kertaa viikossa ja käyn ravintolassa minkä ehdin, ei minun tarvitse todennäköisesti koskaan olla huolissani kulutuksestani ruuan suhteen, heh. Hyvä myös muistaa, että vaikka minulla myös lounaskortti on, en sitä heinäkuussa käyttänyt.

Muu kulutus oli suhteellisen normaalia kesälomasta huolimatta. Ostin hieman kesävaatteita pitkästä aikaa, leffasarjalippuja lisää. Tämän lisäksi ostin Nintendo Switch-online palvelun laajemman version, jonka ostoa olin venyttänyt käytännössä jo monta vuotta.

Videopelien osalta loppu- ja alkuvuosi näyttää lupaavalta ja pelattavaa tulee itselleni seuraavan puolen vuoden aikana enemmän kuin pitkään aikaan uuden Bayonettan, Pokémonin ja Zeldan muodossa. Viihdekulut siis pysynevät kohonneena läpi loppuvuoden ja I’m all for it!

Sijoitukseni heinäkuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiviiseksi. Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1320€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei mitään ihmeellistä heinäkuussa.

Heinäkuussa en poikkeuksellisesti tehnyt myöskään yhtään osakeostosta, koska olin myös sijoitusasioista lomalla ja en pörssiä saati salkkua seurannut koko loman aikana.

Toinen osa isoja mätkyjäni tulee maksettavaksi lokakuun alussa, joten pidän todennäköisesti elokuussa ja syyskuussa osakeostokset tonnin tasolla, mutta pyrin niitä tekemään ajallisen hajautuksen nimissä aivan kuten aiemminkin edes sen verran.

Yhteenveto

Loma tosiaan alkoi hienosti kolmen päivän kuumeella ja sitä seuranneena toipilaisuudella, mutta muuten loma meni hienosti. Saatoit myös huomata, että olin tavallista epäaktiivisempi blogissa heinäkuun ja syy tosiaan oli se, että vaikka alunperin minulla oli tarkoituksena kuluttaa paljon lomatunteja myös blogia varten, päätin kuumeen jälkeen, että pidän heinäkuun kokonaan lomana. Tämä oli hyvä päätös ja nyt olenkin valmis palaamaan arkeen ja vanhaan tuttuun suoritusmoodiin, missä olen suunnilleen sen 10kk vuodessa ja mistä nautin myös.

Lomalla oli hauskaa huomata se, että vaikka tekemistä oli paljon, ei pelkkä hedonistinen nauttiminen ole minua varten – tarvitsen myös haasteita, että myös nauttiminen tuntuu mielekkäältä. Tämä vahvistaa entisestään sitä fiilistä, että kun FIRE:n joskus saavutan, töiden tekeminen varmasti jatkuu muodossa tai toisessa kuten olen aiemminkin asiaa pohtinut.

Loma oli mahtava irtaantuminen kaikesta arjesta, mutta samalla myös arkeen oli kiva palata. Ehkä viikon pitempään olisin voinut lomalla olla lähinnä sairastumisesta johtuen, joka vei osan hyvistä kesäpäivistä alta pois.

Seuraavana vuorossa onkin paluu sorvin ääreen, niin töissä, blogin kirjoittamisessa, sijoittamisessa kuin myös kirjan viimeistelemisessä julkaisukuntoon! Tekemistä syksylle on paljon ja odotan sitä innolla. Ja saatoinpa juuri ylittää erään valtavan rajapyykin (täytyy tehdä vielä tarkemmat tarkistuslaskennat), josta todennäköisesti lisää jo torstaina!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

10 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus heinäkuu 2022 – kesäloman menot ennätyskorkeat”

 1. Ei tähän nyt oikein muuta voi sanoa, kun että hieman olen pettynyt. Senkin hedonistituhlari!

  Ei vaan, kyllä elämästä pitää vähän osata nauttiakin. Itse olen tässä parhaillaan lomilla, viimeistä viikkoa ja mitä ravintolamenoihin tulee, niin omatkin kulut loman aikana varmasti nelinkertaistuneet normaaliin nähden.

  Kiva kun jaksat tätä blogia kirjoitella. Eksyn aina säännöllisen epäsäännöllisesti lukemaan. Mielenkiintoisia tarinoita! Jatka samaan malliin.

  Vastaa
  • Haha, kiitos! Ja loma yhdistettynä kesään kyllä nostaa ravintolakuluja merkittävästi – mikä on kieltämättä ihan hyvä merkki myös usein siitä, että sääkin on kesällä ollut erittäin mukava. Ja kiva kuulla, että blogiin tulee eksyttyä silloin tällöin – antaa aina pontta kirjoitella uusia tekstejä!

   Vastaa
 2. Moi, kiitos rehellisestä blogista. Mielenkiinnosta kyselen tuota isolta vaikuttavaa nettopalkkaasi, sillä muiden blogitekstien perusteella aloitit nykyisessä positiossasi 5t€ palkalla mikä ensin nousi indeksikorotuksella (varmaankin max 100€) ja tämän jälkeen sait 800€ korotuksen. Tienaan itse 5400e+lounas ja puhelin = 5600e eli paperilla vain hieman vähemmän, mutta nettona tilille kilahtaa 3370e eli yli 600e vähemmän kuin sinulle, vaikka samoilla nurkilla taidamme asua ja siten veroprosentissa ei pitäisi kamalasti eroja olla?

  Vastaa
  • Joo tosiaan, muistisi palvelee ihan oikein, mutta tuon lisäksi tämän vuoden maaliskuun kuukausikatsauksessa mainitsin, että sain vielä uuden tasokorotuksen eli nyt palkkani on 6500e + lisät. Katselin verokorttiani ja tosiaan tulorajani olen tänä vuonna asettanut 90 000 euroon (tulee menemään varmaan hieman sen yli) ja veron ja tyelelelelel:n kanssa palkasta katoaa tällä hetkellä n. 2500e, puhdas veroprosentti itsellä tällä hetkellä 29%. Tämä varmaan selventää eron!

   Vastaa
   • Ok kiitos selvennyksestä. Heitän loppuun vielä sellaisen knoppitiedon, että verokoneeseen päästäkseen täytyy todellisuudessa tienata ainakin 110t€, sillä todellisesta bruttopalkasta tehdään vielä erinäisiä vähennyksiä valtionverotusta varten. Voit halutessasi pyytää omat julkiset verotietosi nähtäville, jolloin huomaat, että verottajalta saamasi bruttopalkka tulee todellisuudessa kertoa about 1,10-kertoimella, jotta päästään oikeaan tienaamaasi summaan.

    Vastaa
 3. Hei,

  Blogiasi on mielenkiintoista lukea, kiitos!

  Kohtuulisen hyvätuloisena (brutto 150k) ja nuorena (20-30v), kamppailen usein erilaisten houkutusten ja säästämisen/sijoittamisen väillä. Olisi kiva ostaa hieno auto ja uusi kello, matkustaa, yleisestikin ”palkita itsensä”. Toisaalta taas kun näitä laskee auki ja katsoo mitä tämä raha sijoitettuna tarkoittaisi esim. 10 tai 20 vuoden päästä, tulee hankinta yleensä jätettyä tekemättä, tai jos jotain isompaa hankkii tulee mietittyä olisiko tämäkin raha pitänyt vain sijoittaa. Varallisuutta on kertynyt jo ihan hyvin (~250k), varsinkin ottaen huomioon nuorehkon iän, muttei selvästikään tarpeeksi. Ehkä tarkoittaakin etten oikeasti tienaakaan tarpeeksi. Ehkä taustalla on myös jonkinlainen huijarisyndrooma tunne siitä ettei omat tulot välttämättä pysy yhtä suurina tulevaisuudessa. Joskus myös mietin että omat tulot ovatkin juuri siinä rajoilla että voisi ostaa jonkin hienon auton/kellon tai vastaavaa, mutta näin varmasti tuntee moni muu sekä enemmän että vähemmän tienaava. Ehkä vasta nyt olen ymmärtänyt mitä ns. lifestyle creep oikeasti tarkoittaa käytännössä 😀

  Näistä on vaikea puhua kavereiden tai vanhempien kanssa, kun tulo ja varallisuusero on niin suuri, niin ajattelin tänne kirjoittaa vähän omaa pohdintaani. Ehkä tässä on tarttumapintaa johonkin tai sitten ei, ei niin väliä. Ja oletkin muistaakseni jo kirjoittanut vähän samantyyppisistä aiheista FIRE-artikkeleissasi

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja olet tosiaan päässyt poikkeuksellisen korkealle tulotasolle nuorena, joten suuret onnittelut! Itsensä palkitseminen on ehdottomasti järkevää, kunhan vain suurin osa näistä palkinnoista oikeasti tuo hyvää oloa ja fiilistä sekä auttaa jaksamaan arjessa. Jos kuitenkin palkinto tuottaa hyvää mieltä sen ostoshetken ja that’s it, silloin usein se varmasti onkin järkevämpää jättää tekemättä. Tämä taso yleensä löytyy parhaiten vain oppimisen ja erehdyksen kautta ja itsekin tulee edelleen välillä tehtyä ostoksia, joissa jälkeenpäin ei ole mitään järkeä, mutta oppia elämä kaikki!

   Ja ymmärrän huijarisyndrooman, mutta kannattaa vain ajatella niin päin, että sinulla on taitoja, josta ollaan valmis maksamaan merkittäviä summia ja kysynnän sekä tarjonnan laki on puolellasi nyt kuten myös todennäköisesti tulevaisuudessakin, jos pidät osaamisestasi yllä. Todennäköisempäähän on, että 10 vuoden päästä tienaat vielä huomattavasti enemmän!

   Ja lähipiiri tosiaan tekee tuon omalla tavalla myös hankalaksi, joka oli yksi syitä, miksi tätä blogia aloin kirjoittamaan. Vaikka lähipiirissäni on kaikista taustoista olevaa porukkaa, on se silti edelleen painottunut keskiluokkaiseen – alle keskiluokkaiseen porukkaan. Isoista summista on hankala puhua tuollaisessa porukassa, ei kateuden, vaan ihan tarttumapinnan puutteen takia. Ja tervetuloa kommentteihin milloin vain, jos ajatuksia herää mistä vain, kommentit ja keskustelu on kuitenkin blogin kirjoittamisen suola ja ilman lukijoiden kommentteja, kokemuksia ja ajatuksia tämä olisi kuolettavan tylsää hommaa 😀

   Vastaa

Jätä kommentti