Kuukausikatsaus heinäkuu 2023 – säästöprosentti vain 33,83 %

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Heinäkuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4081,79 €
Menot: 2623,13 €
Säästöprosentti: 33,83 %

Tulot olivat tavanomaiset eikä niissä ollut mitään lisiä, vaan pelkkä tavallinen palkkani.

Menot taas olivat korkeammat kuin minään kuukautena 2020-luvulla. Eli korkeammat kuin koskaan vuoden 2019 vuoden jälkeen, kun muutin uuteen asuntooni!

Säästöprosentti olikin tästä johtuen ennätyksellisen alhainen ja pohdin hetken kuukauden aikana, tuleeko tästä pitkästä aikaa jopa miinusmerkkinen kuukausi. Ei sentään, mutta hämmentävää on nähdä, että vaikka kuussa oli valtavia kuluja, säästöprosentti jäi silti ihan mukavasti plussalle – vaikka onkin merkittävästi alle tavoitetasoni.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 360,03 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 161,47 €
Ravintolat ja alkoholi: 456,65 €
Matkustaminen: 1530 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 114,98 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 0 €

Heinäkuu oli viimeinen kuukausi asumiskuluja suhteellisen pienillä koroilla, koska koko koron mahti ei ole vielä asuntolainaani osunut. Tästä johtuen asumiskulut olivat vielä suhteellisen alhaiset, mutta tästä eteenpäin ne tulevat nousemaan merkittävästi korontarkistuksen ollessa elokuussa.

Olin lähes koko heinäkuun lomalla, mikä näkyy aina etenkin kahdessa kululuokassa – ruoka/juoma sekä matkustaminen kategorioissa. Olimmekin avovaimoni kanssa yli puolet kesälomasta muualla kuin kotona Helsingissä, mutta Suomessa kuitenkin. En ole itse koskaan kaivannut ulkomaan matkoja kesälle, koska Suomen kesä on kaikinpuolin täydellinen – ei liian kylmä eikä etenkään liian kuuma.

Sen sijaan rahaa paloi tulevaisuuden matkaan paljon tässä kuussa. Ostimmekin pitkän aikaa suunnittelemamme matkan Koreaan ja Japaniin loppuvuodeksi! Olemme reissussa vähän yli kaksi viikkoa, mutta onneksi lennot olivat suhteellisen edulliset koska loppuvuosi joulua ja uutta vuotta lukuunottamatta ei ole se the aika käydä Koreassa ja Japanissa. Minulla on tuttuja molemmissa maissa (kaverini Japanissa ja korealainen exäni Koreassa), mikä helpottaa matkailua entisestään, mutta olemme tästä huolimatta hotellissa kaikki yöt molemmissa maissa.

Se, missä olin kuukaudessa tyytyväinen oli, että vaikka rahaa paloi paljon, ei turhaa kuluttamista juuri tullut. Ja toisin kuin viime kesälomalla, en tullut kipeäksi. Viime vuonna vietimme molemmat ensimmäisen viikon lomastamme kuumeessa. Kesäloma olikin virkistävä ja toinen lyhyempi kahden viikon pätkäni lomasta alkaakin jo itse asiassa tänään!

Sijoitukseni heinäkuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1682,17€

Korkojen nousu on tehnyt selvää tuhoa kassavirtoihin asunnoissani, mutta onneksi talouteni on sen verran ylijäämäinen, ettei tämä ole ongelma. Asuntojen ainoa tarkoitus muutenkin on muuttua aikanaan vain vakuudeksi, joten tärkeintä on, että tyhjiä kuukausia asuntoihin ei tule.

Loppuvuoden joudun olemaan ostamatta osakkeita, koska säästän käsirahaa seuraavan asuntomme ostoon, mutta heinäkuussa tein vielä ostoksia.

Ostinkin Talenomia ennen tulosjulkistusta heinäkuussa 300 kappaletta keskihintaan 7,29 euroa/osake eli n. 2192 eurolla. Jälkeenpäin katsottuna olisi pitänyt odottaa tulosjulkistuksen jälkeiseen aikaan, koska osake jatkoi tästä laskuaan, mutta pitkällä aikavälillä uskon, että tämäkin hinta on edullinen.

Mietin vielä vähän salkkuni painotusta loppuvuodesta, joten voi olla, että myyn vielä pieniä osia muita salkkuni osakkeita, jos Talenomin osake jatkaa matelua, koska koen, että tilaisuus on edelleen poikkeuksellisen hyvä lisäostoihin. Kirjoittelen tästä vielä erikseen oman tekstin, kun toivottavasti elokuussa saan vihdoin jo vuoden alussa lupaamani tekstisarjan yritysanalyyseistä alkuun Talenomin muodossa sekä viimeistään ensi kuukausikatsauksessa.

Yhteenveto

Heinäkuu eteni erinomaisesti ja sain niin rentouduttua kuin nähtyä paljon kavereita, joita ei ollut arjen myllerryksessä ehtinyt niin paljon näkemään etenkin ulkopaikkakunnilta. On ollut myös kiva huomata, että heti kun itselläni on ollut aikaa syventyä ajankohtaisiin sijoitusasioihin blogissani, ovat ne myös ihmisiä kiinnostaneet.

Viisaan sijoittajankin julkaisusta on jo kohta lähes puoli vuotta! Töitä sen markkinoinnin eteen on vielä paljon on tehtävissä, koska törmään viikottain ihmisiin, jotka sijoittamisesta paljon tietävät, mutta eivät ole koskaan kirjasta edes kuulleet. Aivan kuten koko varallisuusmatkani, myös kirjan markkinointi suomalaiseen sijoitustietoisuuteen vaatii vain pitkäjänteistä työtä ja hyvien arvostelujen siivittämänä jaksan tätä myös tehdä, kuten alla olevasta twiitistänikin näkee.

Kustantajalta saamani tietojen mukaan kirja löytää yli 500 lukijaa ja kuuntelijaa lisää joka kuukausi, joten suunta on oikea. Mahtavinta on ollut nähdä, että esim. Helmet-kirjastoissa varauksien määrä on pysynyt julkaisuhetkestä samana ja jopa noussut hieman – eli varauksia tulee enemmän kuin, mitä kirjasto ehtii kirjoja lainaamaan eteenpäin!

Eipä muuten pitkääkään aikaan, kun on myös Helsingin Kirjamessut, joissa olen siis puhujana yhdessä Sijoittaja-kirjan kirjoittaja Terho Puustisen kanssa lauantaina. Virallinen ohjelma ei ole vielä valmistunut, mutta vuoro osunee johonkin keskipäivän paikkeille.

Loma antoi myös energiaa uusiin projekteihin ja niitä minulla on käynnissä niin monta, että voin hyvin sanoa, että aika ei riitä päivässä kaikkiin lähellekään. Osa on henkilökohtaisia intohimoprojektejani, jotka eivät liity blogiin tai sen aiheeseen mitenkään ja osa taas liittyy myös aiheeltaan tarkemmin blogin aihepiiriin. Mutta niistä enemmän myöhemmin, kun asiat etenevät!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneen sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi erittäin edulliseen 29 euron hintaan! 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti