Kuukausikatsaus helmikuu 2022 – säästöaste lähes 80% ja osakeostoksilla

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Helmikuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4134,38€
Menot: 866,99€
Säästöprosentti: 79,03%

Tuloni olivat helmikuussa suhteellisen tavalliset, mukana oli muutaman lomapäivän rahat, mutta ei muuten mitään ihmeellistä. Veroprosenttini ei ollut tänä vuonna yhtään niin paha kuin aluksi pelkäsin (29% + sitten TyElit ja muut), mikä näkyy positiivisesti suurempina nettotuloina kuin oletin. Menoni sen sijaan olivat jälleen suhteellisen hallussa myös helmikuussa, joten kuukausi oli kaikin puolin onnistunut säästöprosentin ollessa erittäin lähellä 80%, mikä on optimitasoni.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähkön, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 338,15€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150€
Ravintolat ja alkoholi: 211,55€
Matkustaminen: 62,3€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 15,99€
Harrastukset ja liikunta: 5€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€

Terveys: 0€
Muut: 84€

Oikeastaan kaikki muu oli aika täydellisesti paitsi ravintolat ja alkoholi, joka on ollut jo jonkun aikaa itselleni se kaikista haasteellisin. Sosiaalisen elämän normalisoituessa huomaan, että ravintoloissa tulee käytyä tavallista enemmän, Wolt laulaa edelleen liian usein darrapäivinä. Koronasta johtuen kissanristiäisten määrä on kasvanut tavallistakin korkeammaksi, jonka takia juon alkoholia n. joka toinen viikonloppu, joka on taso, mistä mieluusti ottaisin yhden viikon pois vaikka kuulemma elämän parhaita vuosia elänkin tällä hetkellä.

Muuten kulutus pysyi erinomaisesti hallussa myös helmikuussa. Ehkä iloisin olen siitä, että ruokabudjetti ravintoloita lukuunottamatta on pysynyt 150 eurossa ja kun minä ja tyttöystäväni molemmat laitamme yhteiselle taloustilillemme 150 euroa kuussa, riittää se elämiseen aina talvisin ja keväisin. Kesäisin ei, koska ostamme niin paljon marjoja, että ne nostavat aina kesän ruokakauppabudjettia selvästi, mutta tämä tulee ajankohtaiseksi todennäköisesti vasta kesäkuussa.

Sijoitukseni helmikuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiviiseksi.

Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa (kokeilin helmikuussa saada sijoituslainaa, mutta olen edelleen liian vivutettu pankin mielestä).

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoitukset jatkoivat tavallista porskutusta ja vuokralaisista ei kuulunut mitään. Kaikki hyvin siis.

Osakesijoituspuolella helmikuu olikin sitten aktiivisin kuukausi miesmuistiini, koska kauan seuraamani Medpace julkaisi odotetun hyvän osavuosituloksen, mutta laski silti 20% yhdessä päivässä. Reaktio oli aivan naurettava ja laitoinkin loput rahani seuraavasti Medpaceen kyseisen päivän aikana. Alla ostokset helmikuussa.

– 15.2.2022 Medpace Holdings 15 kappaletta 2244,11 eurolla (tässä kohtaa olin liian aikaisin liikkeellä, koska en olettanut päivän päättyvän rymysukellukseen)
– 15.2.2022 Medpace Holdings 17 kappaletta 2238,69 eurolla (tämä ostos osui aika lähelle pohjia)

Tämän lisäksi kuten kirjoitin viime kuussa, tein myös ison sijoituksen työpaikkaani (joka on brittiläinen listaamaton yhtiö, jonka osakkeita voi ostaa ja myydä kerran vuodessa) ja Medpace sijoitusteni lisäksi sijoitinkin työpaikkaani tarkalleen 51 217,23 euroa eli lähes koko käteiskassani. Työpaikkani muuttuikin kertaheitolla isommaksi sijoituksekseni, mutta onneksi ala on suhteellisen defensiivinen muun salkkuni tapaan, joten ajoitus ei sinänsä ole huono, vaikka se söi käteiskassani samalla hetkeksi pörssien korjausliikkeen ja Ukrainan kohdalle.

Seuraavassa palkassa saan kuitenkin vuosibonukseni, joten tämä antaa minulle lisää panoksia lisäostoihin, joita tulen varmasti tekemään tästä eteenpäin tavallista aktiivisemmin, koska niin monen salkkuni osakkeen osake on mielestäni ostohinnoissa Talenomista Medpaceen sekä Digital Realtyyn. Myös Aallon Group on edelleen äärimmäisen mielenkiintoinen. Revenio on pitänyt kiinni arvostaan yllättävänkin kovaan ja olen siitä jopa lievästi yllättynyt. Samalla tähtäimessäni on edelleen QT Group, jos siihen ehdin enemmän vielä perehtyä.

Kokonaisuudessaan olen tällä hetkellä erittäin tyytyväinen salkkuni kokonaisuuteen, koska olen saanut suunnitellun mukaan kasvatettua Medpacen osuutta salkussa merkittävästi ja pyrin lisäämään sen osuutta entistä enemmän nykyisen maailmantilanteen takia. Yritys on käytännössä täysin immuuni Venäjän aiheuttamalle sodalle, joten on aika kasvattaa panoksiani Atlantin tuolla puolen.

Yhteenveto

Kuten aina vuoden lyhyin kuukausi meni uskomattoman nopeasti, mutta samaan aikaan tuntui, että siinä ehti tapahtua enemmän kuin kokonaisessa vuodessa. Oli talviolympialaista ja jääkiekon olympiakultaa, sain kauan unelmoimani kustannussopimuksen Tammen kanssa sijoituskirjastani ja kuukauden lopuksi Venäjä käänsi historiankirjat kerralla uusiksi. Hengästyttävä määrä asioita kaiken kaikkiaan ja samalla työkiireeni pitivät minut arjessa aivan yhtä kiireisinä kuin aina.

Toivon, että maaliskuussa ehtii hieman huilahtaa ja edistää myös kirjaani merkittävästi eteenpäin. Jos ei, olen ottanut huhtikuulle vähän yli viikon pituisen loman, jolloin voin rauhoittua ja viimeistellä kirjani. 1.5. olisi tarkoitus palauttaa viimeistelty käsikirjoitus kustantamolle oikolukuun ja kaksi kuukautta meneekin varmasti paljon nopeammin kuin voi uskoakaan!

Ukrainan sodassa on tapahtunut myös huomattava määrä kehitystä viikon sisään viime kirjoituksestani ja saan siitä kyselyitä jatkuvasti, joten torstaina uusi katsaus tilanteeseen, oma sijoitusstrategiani tässä kriisissä ja paljon muuta!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus helmikuu 2022 – säästöaste lähes 80% ja osakeostoksilla”

Jätä kommentti