Kuukausikatsaus helmikuu 2023 – säästöprosentti 74,36%

Helmi-maaliskuu on ollut sellaista myllerrystä kirjan julkaisun ja orastaneen pankkikriisin takia, että kuukausikatsaus meinasi kokonaan jäädä tekemättä helmikuulta! Tänään kuitenkin hieman myöhässä helmikuun kuukausikatsaus perinteiseen tapaan.

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Helmikuun kuukausikatsaus tulee myöhemmin kuin tavallisesti, koska kuukauden alussa oli kirjan julkaisu ja sen jälkeen ajankohtaiset aiheet osingoista verotukseen menivät aikataulun edelle. Nyt kuitenkin hieman myöhässä helmikuun päivitys. Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Helmikuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4446,22 €
Menot: 1139,86 €
Säästöprosentti: 74,36 %

Tulot olivat lievästi tavallista korkeimmat, koska talvilomien lomarahat tulivat palkan yhteydessä. Muita lisätuloja helmikuussa ei ollut.

Menot pysyivät yllättävän hyvin hallussa, kun miettii, että tein helmikuussa yhden ulkomaanreissun.

Säästöprosentti oli tavoitteen mukainen eli erittäin korkea melkein 75% ja muutenkin koko kuukausi oli oikeastaan ihan kaiken tavoin erinomainen.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 303,99 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 165,15 €
Ravintolat ja alkoholi: 332,93 €
Matkustaminen: 281,8 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 55,99 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 0 €

Korkotarkistukseni on elokuussa, joten saa nähdä, ovatko korot kääntyneet siinä kohtaan jo kunnolla laskuun, vai onko juuri huippu siinä kohtaan. Sillä aikaa asumiskuluni pysyvät vielä suhteellisen maltillisina.

Ravintolat ja alkoholi olivat jälleen korkeita helmikuussa pitkälti sen takia, että maksoin ison osan työlounaista omalla rahalla, olin pitkästä aikaa oikeasti pilkkuun asti radalla ja tämän lisäksi tein pidennetyn viikonloppureissun kavereiden kanssa Saksaan, joka luonnollisesti nosti ruoka- ja juomakuluja merkittävästi.

Samasta syystä myös matkustuskulut olivat luonnollisesti tavallista korkeammat.

Videopeleistä pitää vielä sanoa, että helmikuussa oli ehkä moneen vuoteen elämäni paras yllätys, kun Nintendo julkaisi tyhjästä yllätyksenä remastered version top5 kaikkien aikojen lempipelistäni – Metroid Primestä, jota pidetään samalla myös yhtenä kaikkien aikojen parhaista videopeleistä, ansaitusti. Pelin tunnelma ja immersio on edelleen aivan omalla tasollaan, vaikka kyse on 20 vuotta vanhasta pelistä, mestariteos kaikin tavoin.

Sijoitukseni helmikuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei tuttuun tapaan mitään ihmeellistä paitsi, että maaliskuu on itse asiassa viimeinen kuukausi kun maksan vanhan toisen sijoituslainani toista osaa (laina jaettiin aikanaan kahdeksi eri lainaksi ASP-säännösten takia). Tässä kuussa Helsingin sijoitusasunnon taloyhtiö keräsi tuplavastikkeen mikä oli mielestäni vain hyvä tässä taloudellisessa tilanteessa.

Maaliskuussa onkin sitten viimeinen kuukausi, kun kassavirta asunnoista on negatiivinen, jonka jälkeen se kääntyy positiiviseksi. Tämä onkin kätevää ja helpottaa sijoittamista osakkeisiin tulevilla kuukausilla.

Osakesijoituksista puhuttaessa olen jo monta kuukautta puhunut siitä, että säästän rahaa vuosittaiseen mahdollisuuteen sijoittamaan työnantajani emoyhtiön Howden Group Holdingsin osakkeisiin. Viime vuonna kirjoitin, että tein Groupiin n. 50 000 euron sijoituksen. Tänä vuonna sijoituksen koko oli n. 38 338 euroa. Erittäin iso sijoitus siis, mutta uskon sijoituksen myös jatkossa olevan erinomainen.

Tätä ostosta rahoittaakseni myin aivan pienen osan erittäin paljon noussutta Medpacea pois salkustani 2002 euron edestä ennen Q4 tuloksen julkaisua. Myynnistä huolimatta Medpace jatkaa edelleen salkkuni toiseksi isoimpana omistuksena Talenomin tullessa ihan perässä. Tämän lisäksi sijoitukseen laitoin luottotilini tappiin ja lainasin tyttöystävältäni muutama tuhatta euroa, jotka olivat hänen matkakassassaan (ja jotka saamme todennäköisesti vihdoin tänä vuonna käytettyä). Maksan lainat todennäköisesti suhteellisen nopeasti takaisin, koska saan vuosibonuksen kuukauden myöhässä tähän ostosikkunaan maaliskuun palkan mukana, jolloin tuloni aina räjähtävät hetkellisesti.

Maaliskuussa tosiaan vuorossa sitten on paluu taas kuukausittaisiin osakeostoihin samalla tavalla nykyisiin sijoituksiin. Talenom on edelleen listallani ensimmäisenä potentiaalisena lisäsijoituksena ja uskon lisääväni sitä varmaan aivan pikapuoliin lisää salkkuuni, josta lisää sitten maaliskuun kuukausikatsauksessa.

Yhteenveto

Helmikuu oli numeroiden puolesta erinomainen kuukausi, mutta kuten kirjanjulkaisutekstissänikin mainitsin, oli helmikuussa myös pitkälti vain jännityksestä johtuvia terveyshuolia.

Koska minulla oli omituinen olo yksi helmikuun perjantai, kävin maanantaina työterveydessä tekemässä rutiiniverikokeet, joissa sitten löytyi yksi sydämeen viittaava veriarvo, joka oli selvästi yli raja-arvojen. Tämä johtikin sitten suhteellisen stressaavaan puolentoista viikon jaksoon, jossa kävin jokaisessa sydäntestissä mitä on mahdollista tehdä aina magneettiin asti.

Kaikki kuitenkin näytti täydelliseltä tätä yhtä veriarvoa lukuun ottamatta, joten sain terveen paperit ja tämä helpotti omaa oloani selvästi. Todennäköisintä oli, että kirjan julkaisu vain stressasi minua niin paljon, että omituinen olo rinnassa johtui vain siitä. Ja veriarvo oli koholla vain sattumalta samaan aikaan. Sain myös olla aika kiitollinen työterveydestä tässä tilanteessa, koska julkisella esim. aika magneettiin olisi ollut 4 kuukauden jonotuksen takana, nyt se hoitui viikon odotuksella.

Ja niin tosiaan, kirjakin tuli lopulta ulos maaliskuun alussa ja vastaanotto on tähän mennessä ollut erittäin innostunut ja pitkälti äärimmäisen positiivinen lukijoiden toimesta, joten olen äärimmäisen onnekas. Sainpa myös juuri eilen tietää, että toinen painos kirjasta on lähtenyt painoon ja ensimmäinen 1500 kappaleen painos on myyty loppuun!

Tämän lisäksi kirja on roikkunut jo kaksi viikkoa Bookbeatin viiden kuunnelluimman tietokirjan joukossa (tällä hetkellä neljäntenä), mikä on jotain mitä en koskaan uskonut tapahtuvan – tällä hetkellä minulla onkin monta asiaa, josta saan juuri nyt olla kiitollinen.

————————————–

Sijoituskirjani Viisas sijoittaja-tunne itsesi ja osakemarkkinat on vihdoin julkaistu! Voit tilata sen nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* 23 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 vain 21 euron hintaan. Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä* ja Storytelistä* sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

19 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus helmikuu 2023 – säästöprosentti 74,36%”

 1. Tienaan nettona 3000e/kk. Minulla on lainaa miljoona euroa 25v laina-ajalla. Lainan lyhennys on 5833e/kk mukaanlukien korot. Koska lainanlyhennys ei ole menoerä, niin tämän takia minulla on varaan miljoonan euron lainaan ja kuukausittaiset menoni ovat vain 2500e korkojen muodossa 😀

  Kiitos omavaraisuushaaste tästä tiedosta!

  Vastaa
  • Heh, joo tämähän on ikuisuuskeskustelu, mistä ollaan keskusteltu koko blogin 8-vuotisen iän ajan. Päädyin tähän malliin sen takia, koska lainanmaksu lisää nettovarallisuutta. Isossa kuvassa siis nettovarallisuus kasvaa suhteellisen hyvin kiitos lainanmaksujen, joka kuukausi, mikä näyttäisi hassulta, jos säästöprosenttini näissä kuukausikatsauksissa olisi erittäin matala. Mutta tosiaan, täysin makukysymys, miten nämä haluaa kirjata.

   Vastaa
 2. Nextstorystä olen kuunnellut kirjaasi (n. 90% kuunneltu). Olen tykännyt todella paljon, korostat hienosti sijoittamisen psykologista puolta, mikä on yllättävän isossa roolissa meillä kaikilla. Tiedostaa asian tai ei.

  Oli hauska huomata kirjassa kohta, missä kerrot pohjien etsimisen olevan mahdotonta ja sijoituspäätös tehtävä kun kurssi täyttää omat tunnusluvuista lasketut kriteerit (tai jotenkin näin). Tuli heti mieleen alkuvuosi, milloin ilmoitit ostavasi QT groupia osarin jälkeen lisää, koska osari olisi todennäköisesti negatiivinen ja kurssi laskisi vielä lisää. Ei tullut tuolloin negaria ja kurssi tais olla osaripäivän päätteeksi +15%. Tiedän kyllä, että kenen tahansa on vaikea tehdä aina kuten opettaa. Tuli vain tuo QT mieleen heti kun tämä kohta kirjassa tuli.

  Hyvää alkanutta kevättä! Itse lähden tähän vuoteen paljon itsevarmempana kirjasi ansiosta, vaikka olen muutaman sijoitusaiheisen kirjan lukenut ennen sitäkin.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Ja Qt esimerkki on ehdottomasti hyvä, mikä tekeekin sijoittamisesta samalla niin mielenkiintoista, koska se on aidosti elämänmittainen matka. Varmasti itsekin tulee tekemään virheitä ihan niin pitkään kuin sijoitan – tärkeintä kuitenkin oppia ja vähentää niitä ajan myötä.

   Ja aivan mahtavaa kuulla, että kirja on auttanut juuri tuohon oman tekemisen luottamuksen kasvuun. Lämmittää erityisesti mieltä.

   Vastaa
 3. Moi,
  kiitos blogista.
  QT:n ostamiseen sain idean blogistasi, onkin nordnetissä minulla parhaiten tuottanut, 47% tuottoa.
  Talenomia saatan ostaa myös, Michael Burryn juttuja tulkiten olisi pankkirysäyksen jälkeinen markkinapohja tän kuun lopussa (no USA:ssa, varmaan sitten euroopassa myös jossain siinä paikkeilla) niin silloin hyvä hetki ehkä tankata, heh.
  Mutta asiaan:
  Miten hoidat sijoitussuojan? Noin yleisesti ottaenhan korvataan pankkitileillä olevasta rahasta 100000e ja sijoituksista n.20000e, tapauksessa jossa pankki/palveluntarjoaja kaatuu/ei pystykkään maksamaan asiakkaalle hänen rahojaan ulosnosto/myynti tilanteessa. Toki joku Nordnet ei varmaan ole kaatumassa, mutta jos haluaa periaatteen vuoksi olla varmoilla vesillä, ja nykymaailmasta ei ikinä tiedä, ja asiat tapahtuvat äkkiä kun tapahtuvat…Eli jos ajatellaan että tähtää vaikka 1Milj.euron omaisuuteen osakkeiden/rahastojen muodossa, niin millä hoidetaan näiden arvopapereiden vakuutus? googlesta ei löydy mitään sellaisia vakuutuksia ainakaan. Yhdellä palveluntarjoajalla kun saa vain n.20ke asti suojaa…niin tarvitsisi olla tili 50 eri palveluntarjoajalla..no näitähän ei ole luotettavia niin montaa olemassakaan, jne….

  Vastaa
   • Jussi: Hienoa kuulla, että idea toimi! Itselläkin erittäin hyvin plussalla nyt, mutta laskelmoin tosiaan väärin negatiivisen tulosvaroituksen, jonka takia panostus tällä hetkellä muuhun salkkuun verrattuna suhteellisen pieni. Mutta lisäilen hitaasti, jos uusia hyviä mahdollisuuksia Qt:n osalta tulee.

    Ja kuten nimetön sanoi, osakkeet eivät tosiaan ole pankeilla tallessa eli niitä ei tarvi sinällään suojata, jos pankki kaatuu. Tarkalleen kaikki osakkeet ovat Euroclearin järjestelmässä eli osakesijoitukset eivät katoa, jos pankkisi kaatuu, he ovat vain välittäjiä. Täytyy myös muistaa, että EU:ssa on 100 000 euron vakuutus pankkitalletuksille eli ihan perus säästötilisi rahat ovat myös EU:n puolesta vakuutetut tähän saakka. Itsellä ei lähellekään 100 000 euroa ole pankkitileillä käteisenä, joten pankkikriisin leviäminen ei sinällään pelota.

    Kiitos kysymyksestä, tästä sainkin idean, että voisin aihetta käsitellä ihan omassa kirjoituksessa, koska asia varmasti montaa tällä hetkellä pohdituttaa Suomessakin!

    Vastaa
    • jaaha, pitää perehtyä eurocleariin. Aikaisemmin googlatessa näytti ettei sijoitussuojaa arvopapereille ole pankeissa kun siihen n. 20-25ke asti.
     Ja miten tuo Euroclear edes toimii, jos ostan vaikka IB:n kautta jenkkiosakkeita, niin miten ne voi olla Euroclearin järjestelmässä…(vai onko ne jenkkien vastaavassa silloin) ja millä lomakkeella näitä penätään takaisin pankin kaatuessa… No joo, menen asioiden edelle.
     Miten muuten olet kehittänyt paineensietosi siihen tasolle, että pystyt tienaamaan palkkatöillä sen n.7500ekk? Itsellä tuntuu olevan vähän joskus helisemässä, jos teen 4ke palkkaa kuukaudessa. Varmaan tähän auttaa jokin sellainen kikka, ettei tee muuta kuin työtä elämässään, ja opiskelee työasioita paljon vapaa-ajalla. Miten paljon teet (suurinpiirtein) kuukaudessa työtunteja? Varmasti ei jää 37,5h tasolle.

     Vastaa
     • Joo käsittääkseni IB pitää niitä omalla platformillaan, ei Euroclearissä, mutta tosiaan sama pätee myös tähän. Osakesijoitukset ovat keskimäärin turvassa ellei omistettu yhtiö mene konkurssiin, koska omistusosuutesi yhtiöstä ei katoa mihinkään, vaikka joku pankki menisikin konkurssiin.

      Työssäni nykyään varmaan haastavinta ja stressaavinta on ihan perinteinen esimiestyö eli erilaisten ihmisten johtaminen, missä en ole vielä niin hyvä kuin haluaisin, koska oma esimieskokemukseni on suhteellisen lyhyt. Asiantuntijaosuus, joka suurimman osan palkastani selittää ei niinkään itseä stressaa, koska työni on niin mielenkiintoista, ettei se suurimman osan ajasta edes työltä tunnu, mistä luonnollisesti olen onnekas.

      Ja joo 37,5 h ei riitä eli keskimääräinen työviikkoni on n. 40 tuntia viikossa, mutta toki saldot siitä kertyvät ja saan päättää, otanko ne vapaana vai rahana (yleensä otan vapaana, koska marginaaliveroprosentti), joten ei tarvitse ns. tyhjiä ylityötunteja tehdä ja sitten saa helposti lomia, kun tarvitsee.

      Tärkeintä itselle stressin hallitsemiseen on ollut se, että vaikka itsellä on etätyömahdollisuus niin käyn joka päivä toimistolla töissä. Ja kun läppäri ja toimisto ovet takana sulkeutuvat, en työjuttuja mieti tai työpuheluita tai sähköposteja katso. Olen oppinut, että en töitä jaksaisi, jos työ- ja vapaa-ajalle ei olisi selkeää rajaa, joten tämä on erittäin iso asia minkä olen oppinut.

      Vastaa
      • Tjaa,
       jos nyt esim nordnet kaatuisi, niin mistä löytyisi sellainen lomake, jolla voisi ottaa yhteyttä ja penätä menetettyjä arvopaperirahojaan euroclearilta, jos olisi yli 25ke arvopapereita nordnetissä. Kuulostaa vaan hurjalta että tämmöisiä järjestelmiä olisi, tosiaan googlaamalla en ole löytänyt tarkempaa infoa.

       Kuulostaa uskomattomalta että pystyt tienaamaan tuolla tapaa 7500ekk, en pysty mitenkään käsittämään miten yllät tuohon noin. Onneksi olkoon.
       Itsellä siis peruspalkka 3,4ke, ja ylitöistä saa 1,5kertaisen palkan. Peruslähtökohta onkin, että teen ylitöitä säännöllisesti, että saan palkkaa nostettua. Mutta jo siinä 4ke tasolla (n. 1h ylitöitä/per päivä) alan olemaan nopeasti jo ihan säpäleinä. En oikein ymmärrä mitä pitäisi tehdä, tavoite on nostaa ylityömäärää 2,5h/pv tasolle, että saisin 5ke palkkaa, mutta heti kun ylitöitä tekee, alkaa tekemään pirun tiukkaa. ensinnäkin työnantajan vaatimukset kasvavat, ikäänkuin palkkani olisi kasvanut,(eli ylityöni tekeminen ei ole mitään simppeliä suorittamista, vaan samaa vastuullista tekemistä kuin työajalla). Toisekseen keho ei oikein anna periksi, tulee kaikenlaista kremppaa, stressivatsaa, unettomuutta, peräpukamaa, ja muuta , niin että olo on kaikenaikaa epämukava ja kivulias.
       Töitä olen hakenut muualta paremman palkan perässä, ei tahdo tärpätä.
       Tuo kuulostaa täysin absurdilta ja uskomattomalta, että kun lähdet konttorilta kotiin, unohdat työasiat. Itse nimenomaan opiskelen vapaa-ajalla ylitöiden lisäksi työasioita, koska en millään kerkeäisi selvittämään työajalla roikkuvia stressaavia selvitettäviä asioita, se olisi mahdotonta edes olettaa, koska työajalla on myös pomolta vahva vaativus että teen tuottavaa työtä, enkä selvittele asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta tulevia epäselviä asioita (näissä siis kestää aikaa, asiakkaat ja yhteistyökumppanit vaatii asiaa x ja y, ja on epäselvää teemmekö vai emme, ja mistä on kyse, ja niin edelleen).
       Nytkin olen valveilla, yritin mennä nukkumaan jo monta monta tuntia sitten, mutta en saa unta kun työhuolet pyörii päässä, että näin täällä…

       Miten muuten, käytkö työpäivän aikana syömässä? Entä nukutko normaalisti öisin? On kyllä todella huikeaa jos et opiskele vapaa-ajalla ammattisi asioita, ja selviät suurinpiirtein normaalilla työajalla, ja tienaat tuollaisen palkan.

       Vastaa
 4. Koetko että pystyt elämään elämääsi ”täysillä” firetyksestä huolimatta? Jätätkö joitain asioita ja kokemuksia tekemättä kulujen minimoiseksi ja maksimaalisten säästöjen toivossa?

  Vastaa
 5. Saako kysyä, miksi lisäät Talenomia etkä Aalon Groupia? Eikö jälkimmäinen ole kohtuullisemmin hinnoiteltu? Itse kirjanpito-ihmisenä tykkään, kun IFRS:stä poiketen Aallon Group poistaa liikearvoaan tasapoiston. En tiedä/usko osaako kaikki aina ottaa sen hinnoittelussa huomioon, jos vain tuijottavat tunnuslukuja.

  Vastaa
  • Ehdottomasti! Syitä Talenomiin Aallonin sijaan on oikeastaan kaksi: salkkuni rakenne. Olen ostellut Aallon Groupia tässä pari vuotta nyt suhteellisen paljon salkkuuni ja koen, että nyt painoni salkussa sen osalta on niin korkea kuin haluan sen olevan. Eli osasyy tulee suoraa oman salkkuni kokonaisuudesta.

   Toinen syy on se, että vaikka Aallon Group onkin huomattavasti konservatiivisemmin arvostettu, uskon Talenomin pystyvän toteuttaa strategiaansa Suomen lailla myös vähintään 1-2 maassa, jonka he ovat valinneet ulkomailta. Jos tämä onnistuu strategian mukaisesti, Talenom on huomattavan edullisesti hinnoiteltu tällä hetkellä tunnusluvuista huolimatta.

   Ja Aallon Groupin arvostuksesta puhuttaessa, ei varmasti kaikki ole tästä tietoisia. Ja toisaalta yllättävän harvahan on oikeasti aika tietämätön oikeastaan edes koko yhtiöstä! Joka on myös osasyy matalalle arvostukselle. Tämä ei kuitenkaan ole moneen vuoteen muuttunut, joten Aallon Groupin pitää vielä kasvaa, ennen kuin se useamman sijoittajan tutkaan päätyy ja kun tämä lopulta tapahtuu, todennäköisesti myös yhtiön arvostustasot nousevat tällöin automaattisesti. On kuitenkin vaikea sanoa, tapahtuuko 2, 5 vai 10 vuoden päästä, jonka takia en itse sitä tällä hetkellä ole lisäämässä edullisesta arvostuksesta huolimatta.

   Vastaa
 6. Onneksi olkoon kirjan julkaisusta! Pitää kuunnella kesälomilla kun on aikaa enemmän 👍
  Itse vielä untuvikko sijoittamisessa, joten kaikki muiden kokemukset ja vihjeet kiinnostavat. Rahastoon tullut laitettua semmoiset 16vuotta ja hyvin se onkin tuottanut siinä ajassa. Itsellä ollut periaate että pitää olla kämppä maksettu ja rahaa tilillä semmoinen potti että elelisi vuosia ilman töitä kunnes aloitan sijoittamaan osakkeisiin. Se aika sitten tulikin viime vuoden puolella ja pikku hiljaa aloin ostelemaan osakkeita kun näin ajankohdan omasta mielestä oikeaksi isoimpien kurssilaskujen jäljiltä. Mutta on kyllä pirun usvaiset näkymät tulevasta eikä nämä muutaman pankin ongelmat ainakaan sitä usvan määrää vähennä. Itse menen vähän niinkuin ”pers tuntumalla” noiden osake ostojen kanssa, eli mietin tarkasti mitkä firmat voisivat olla tuottavia tulevaisuudessa ja yritän tavata noita taseita ja velkoja mitä niillä on mutta kyllä se vaikeaa tuntuu olevan. Tähän mennessä olen ostanut 30K 11 eri putiikkia ja tarkoitus olisi yhteensä 100K laittaa kiinni vuoden sisään ja jatkossa sitten n 20K vuodessa. Mitä lukuja sä pidät tärkeimpinä katsoa firmasta mihin laitat rahaa kiinni? Itse yrittänyt katsoa että omavaraisuusaste ainakin olisi kunnossa…

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Rahastot ovat erinomainen vaihto pitkällä aikajänteellä, mutta hienoa, että myös osakesijoittaminen kiinnostaa. Toki vaurastumiseen indeksirahastot ovat aina se pomminvarma tapa etenkin tällaisessa epävarmassa tilanteessa.

   Ja on vaikea nimetä yksittäisiä tärkeitä tunnuslukuja, joita sijoittamisessa kannattaa katsoa, koska tärkeintä on juuri tuo tulevaisuuden miettiminen. Jos ei koko kirjaa ole aikaa kuunnella tai lukea, niin tuohon olen vastannut itseasiassa pitemmin kirjan epilogissa eli aivan viimeisessä luvussa, jossa vaan tarkemmin omaa sijoitusstrategiaani niin ostojen, myyntien kuin tiedon hakemisen osalta – kannattaa siis ehdottomasti ainakin se lukaista/kuunnella, jos ei muuten kirjaan ole aikaa tässä kohtaan!

   Vastaa

Jätä kommentti