Kuukausikatsaus helmikuu 2024 – säästöprosentti 72,09 %

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa lähes vuosikymmenen ja seurannut kuukausittaisia tulojani ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön. Vain seuraamalla omaa taloutta pystyy ymmärtämään, miten oikeasti rahan kanssa käyttäytyy.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2024 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Helmikuu 2024

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot:  4452,63 €
Menot: 1064,58 €
Säästöprosentti: 72,09 %

Tulot hieman tavallista korkeampia kiitos talvilomien lomarahojen. Muita lisätuloja ei ollut.

Menot olivat erittäin alhaiset, todennäköisesti alhaisimmat koskaan tällä korkotasolla koskaan eli niihin olen erittäin tyytyväinen.

Säästöprosentti olikin tässä kuussa kaiken tämän jälkeen erittäin hyvä 72,09%.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 623,77 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 154,13 €
Ravintolat ja alkoholi: 67,39 €
Matkustaminen: 55,5 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 37,85 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 47,94 €
Muut: 78 €

Sain pidettyä lähes kaikki helmikuun kulut erittäin hyvin aisoissa. Tavallisesta kulutuksesta eniten vaikutti ravintola- ja alkoholikulujen alhaisuus, koska kaappiin oli kertynyt suhteellisen paljon alkoholia, mikä piti juoda muissa bileissä pois.

Muuten kaikki kulut olivat erittäin tavallisia kuukausikuluja, jotka rullaavat ja ainoa lisäkustannus oli työttömyyskassan maksu, joka meni muihin kuluihin. Kaiken kaikkiaan kulutuksen numeroiden puolesta täydellinen kuukausi.

Sijoitukseni helmikuussa 2024

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni ja tulen laittamaan nykyisen asuntoni vuokralle aikanaan, kun muutamme uuteen asuntoon vuoden 2025 aikana. Sen jälkeen en usko uusia asuntoja hankkivani.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot (kuten osingot): 0 €
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoitukset pyörivät tavalliseen tapaan, joten niissä ei ollut mitään ihmeellistä.

Osakepuolella sitten itse asiassa olikin monenlaista tapahtumaa, vaikka ajattelin tämän vuoden jäävän hiljaiseksi säästämispakon takia.

Ensinnäkin, Medpacen osake jatkoi tuttua raketoimistaan ja oman makuni mukaan meni jo täysin arvostustasoiltaan yli. Osake on noussut 100% vuoden sisään, vaikka yhtiö on koko ajan tykittänyt ”vain” 20-25%:n kasvua vuodesta toiseen. Myinkin Medpacesta puolet salkustani pois 394 dollarin kurssihintaan 115 kappaletta eli yhteensä 41 960 eurolla.

Medpace jäi tästäkin huolimatta salkkuni toisiksi isoimmaksi omistuksekseni. Todennäköisesti hyppään mukaan suurimmalla osalla tästä rahasta takaisin, jos kurssi korjaantuu alaspäin. Jos ei, jatkan nykyisen osan holdaamista ja odottamista, että yhtiön arvostustaso taas käy järkeen.

Laitoin myös pienen määrän tästä rahasta heti markkinoille eli tein helmikuussa kaksi ostosta.

Ensinnäkin ostin Kempoweria lisää 23,58 euron kurssiin yhteensä 84 kappaletta eli yhteensä 1985,72 eurolla. 

Toisena, avasin uuden sijoituksen salkkuun Take-Two Interactiven myötä, josta kirjoitin vähän aikaa sitten mihin sijoittaa nyt– tekstissäni. Positio on siitä harvinainen, että se on aidosti todennäköisesti vain maksimissaan kahden vuoden positio ja mietin pitkään, laitanko sen spekulointisalkkuuni, mutta laitoin sen pääsalkkuuni, koska sijoituscase sen takana on selkeä ja numeroiden tukema.

Take-Two Interactivea salkkuuni tulikin ensimmäisessä ostoksessa 34 kappaletta 155,76 dollarin hintaan yhteensä 4944,30 eurolla. Lisäilen Take-Two:ta todennäköisesti näillä kurssitasoilla hitaasti, mutta varmasti yhdessä Medpace ja Kempower lisäysten kanssa, mikäli kurssi pysyy paikallaan tai laskee.

Yhteenveto – helmikuu 2024

Suurin syy korkeaan säästöprosenttiin helmikuussa oli se, että viikonloppuja lukuun ottamatta arkeni oli erittäin monotonista. Olin töissä, menin kotiin, kirjoitin tulevaa kirjaani neljä tuntia. Katsoin hetken TV:tä ja menin nukkumaan. Avovaimoni onneksi ymmärtää onneksi Viisas Sijoittaja kokemuksesta, että kirjan loppukiri vaatii tämän ja kohta voi alkaa taas elämään tavallista elämää, kun laitan käsikirjoituksen kustannustoimittajalle yhteistyöstöön.

Vielä on kuitenkin tehtävää, joten ei ole aikaa levolle! Sen aika on sitten kesällä.

Hyviä uutisia tuli myös, kun sain verotuspäätöksen ja saan tänä vuonna veronpalautusta ensi kertaa varmaan 3-4 vuoteen. Tämä taas lisää hieman sijoitusbudjettiani tähän vuoteen suunnitellusta, mikä on hyvä asia, koska olin valmistunut mätkyihin. Tulevina viikkoina kirjoitan taas vuosittaisen muista nämä asiat verotuksessa tekstin.

Tämän lisäksi vuosi on kokonaisvarallisuuden kannalta alkanut erittäin lupaavasti sijoitusten ja kulutuksen sekä tulojen näkökulmasta, joten yksi erittäin iso rajapyykkikin alkaa lähitulevaisuudessa häämöttämään. Tämän saavutan todennäköisesti viimeistään kesäkuussa, mutta katsotaan, milloin tähän tarkalleen pääsen!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus helmikuu 2024 – säästöprosentti 72,09 %”

 1. Mihin kohtaan olet laittanut näiden kasvuyhtiöiden osalta stopin tappioiden suhteen? Uskotko omaan näkemykseesi loppuun asti, vaikka kurssit tippuisivat ilman suurempia uutisia omista ostotasoistasi vaikka 30-50%?

  Vastaa
  • Juurikin näin. Olen kiinnostunut vain fundamenteista. Tällaiset tosi hurjatkin kurssiheittelyt kuuluvat kasvusijoittajan arkeen.

   Esimerkkinä vaikka Medpace, jota ostin ensimmäisellä kerralla noin 90 dollarin hintaan. Kurssi kävi noin 60 dollarissa. Nykyään se on noin 400 dollaria. Sama Qt Groupissa. Ostin ensimmäiset 50 eurossa ja viimeiset 35 eurossa. Nykyään kurssi on 80 euroa.

   Talenomin ja Kempowerin osalta taas nyt ollaan aallonpohjassa ja toki maksamani hinta voi olla kuin ollakin liian korkea, koska sijoitukset eivät aina kuitenkaan onnistu. Talenomin kohdalla tiedän tämän ensi vuoden toisella puolikkaalla ja Kempower todennäköisesti näyttää todelliset karvansa jo tämän vuoden toisella puolikkaalla. Ja sitten kun fundamentit muuttuvat/eivät muutu, niin teen muutoksia sen mukaisesti.

   Vastaa
 2. Olen viimeaikoina tutustunut henkilökohtaisen taloudenhallintaa ja katsonut lukuisia suomalaisia sijoitusaiheisia podcasteja sekä hieman ulkomaalaisia youtube kanavia. Pääasiassa neuvot keskittyvät lähes aina yksilön oman henkilökohtaisen kuluttamisen minimoimiseen ja yksilön tiukkaan kulukuriin vuosikymmenten ajan. Esim: Firettäminen elä nuukasti, osta klo 21.00 jälkeen punalaputettuja tuotteita, osta vaatteesi käytettyinä, älä käy yöelämässä, äläkä omaa kalliita harrastuksia ja sijoita niin paljon kun pystyt asuntoihin tai osakemarkkinoille ja rukoile, että ne nousee, jos tässä onnistuu, niin ehkä voi jäädä eläkkeelle vuosi-kaksi aikaisemmin kuin oma laskennallinen eläkeikä. Tai sitten ei…

  Osa neuvojen antajista ovat julkisuudessakin tuttuja. En näe heidän itse noudattavan tiukkaa kulukuria ja rajottavansa elämäänsä kuluttamalla mahdollisimman vähän.
  Monet neuvojenantajat löytyvät verokoneesta, tietysti huipputuloista on helppo säästää kuin alle 2000e/kk nettotuloissa säästämällä. Osa ”sijoitusguruista” pienentää verotustaan oman yrityksen kautta, hyödyntämällä holding yhtiöitä, työskentelemällä lääkäreinä ja ottamalla palkkansa työpanososinkojen muodossa, joka tarkoittaa käytännössä 25% korotusta verrattuna peruspalkansaajaan tai laskuttamalla oman firman kautta asiantuntijana ja sijoittavat siten firmansa kautta assetteihin (asunto, kiinteistö,osakkeet jne).

  Eräs lukioystäväni laskuttaa lääkärinä noin 400k-500k/vuosi oman firmansa kautta, päivystämällä terveyskeskuksissa. Tälläisiä summia kun saa nii ei tarvi paljon osata sijoittaa tai arvuutella Kempowerin osakkeella, kun taloudellisen vapauden saavuttaa muutamissa vuosissa.

  Tietysti on helpompi antaa helppoja neuvoja ja ohjeita kuluttamisen vähentämiseen kuin tulojen kasvattamiseen varsinkin Suomen taloudessa, joka on ollut alijäämäinen viimeisen 16 vuotta putkeen. Lisäksi tekoälyn kehityksen myötä teknologia-alan työpaikat tulevat vähenemään kokonaisuudessa, tarkoittaa se kauppatieteellisella ja teknologia-alalla työskentelevällä insinöörille ja kauppatieteilijälle kylmää suihkua ottaen huomioon, vielä alan räikeät koulutusmäärät, palkkojen on pakko tulla ales.

  Mitäs sanotte? Onko tämä totta vai katkeraa DI:n tylytystä?

  Vastaa
  • Kutakuinkin juuri noin. Ja jos miettii ”julkisuudesta tuttuja”, niin ongelma toki on pitkälti se, että jos teet ammatiksesi influensserihommia, niin ei sinulla välttämättä edes ole perus työelämästä kauheasti kokemusta. Jolloin myös vinkkejä tulojen kasvattamiseen on vaikea antaa.

   Oma talous on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki nuo kolme peruspilaria on aivan yhtä tärkeitä (kuluttaminen, tienaaminen, sijoittaminen). Jos keskittyy vain yhteen noista, on suhteellisen hankala vaurastua – jopa korkeilla tuloilla, jos vain polttaa kaiken rahan kuluttamiseen.

   Tuota seuraavaa kirjaa kirjoittaessani, joka pyrkii kattamaan koko henkilökohtaisen talouden kaaren, olenkin tullut yhteen johtopäätökseen: kaikki eivät voi olla miljonäärejä, mutta ihan kaikki kyllä pystyvät vaurastumaan enemmän kuin tällä hetkellä, jos vain tietävät mitä tehdä. Ongelmaksi vain usein muodostuu se, että ei oikein tiedä miten ottaa oma talous haltuun tai sitten vaihtoehtoisesti tulee luovutusfiilis, kun katsoo veropäivänä muita ja tuntuu siltä, että en koskaan pääse tuolle tasolle.

   En itse pelkäisi tulevaisuuden maailmassa korkeakoulutetun DI tai KTM:n puolesta (jotka todennäköisesti saavat nämä työkalut töihin ja joiden pitää vain opetella niitä käyttämään), vaan lähinnä niiden puolesta, joilla korkeakoulutusta ei ole. Kaikki teknologia halventaa ja vähentää usein juuri matalasti koulutetun osaamisen tarvetta (myös tekoäly), jonka takia myös eroarvoisuus tulee myös jatkossa kasvamaan. Tämä sitten onkin jo paljon laajempi yhteiskunnallinen ongelma, johon yksilö voi vaikuttaa vain omalla kohdallaan, teknologian kehitystä kun ei voi pysäyttää.

   Vastaa
 3. Oli pakko tulla jakamaan erään etapin saavuttaminen!

  Tarina on kiinnostavampi, jos sen kertoo perusteellisesti, joten täältä pesee: Aloitin suunnitelmallisen taloudenhallinnan 5v sitten täytettyäni 30. Olen aina ollut säästäväinen ja rahat olivat hyvin riittäneet puskurinkin ylläpitämiseen, mutta koin olleeni jo pitkään jumissa epätyydyttävässä elämäntilanteessa. Asuin kahdeksatta vuotta vuokra-asunnossa, johon en saanut ottaa lemmikkiä. Lemmikki puolestaan olisi täyttänyt kokemaani rakkauden tyhjiötä. Olin nimittäin vuosia ollut enemmän tai vähemmän sinkku ja ehkä luopunut siitä haaveesta, että kumppani löytyisi. Kumppanin kautta ajattelin saavuttavani oman kodin, johon saisi lemmikinkin tuoda.

  Sitten päätin sisuuntua. Elämäntilanteeni oli hankala sairastumisten ym vuoksi, mutta päätin ettei tämä vielä ole the end. Päätin ensin perustaa Aspi-tilin ja muutama kuukausi myöhemmin alkaa säästämään rahastoihin. Asetin tavoitteeksi ostaa Helsingistä itselleni kodin, johon voisin tulevan koirani tuoda, sekä säästää rahastoihin 10k.

  Kävikin niin, että työskennellessäni tavoitetta kohti ja säästäessäni jokaisen ylimääräisen pennin sekä käsitellessäni ongelmiani terapiassa, tuurini kääntyi. Löysinkin yhtäkkiä kumppanin, jonka kanssa muutin asumaan isompaan vuokra-asuntoon puolen vuoden päästä. Koiranpentuni kotoutui puoli vuotta myöhemmin. Puolen vuoden päästä siitä löysin Helsingistä asunnon, johon rahani riittivät ja ostin ensiasuntoni. Yksin. Asunto myös ylitti asettamani varovaiset toiveet, eli sisälsi myös oman pihan.

  Tästä on nyt 2,5v aikaa ja tätä nykyään minulla on 2 koiraa, joiden kanssa harrastan aktiivisesti. Voin paremmin ja terveyteni on kohentunut. Ja eilen 11.3.2024 se 10k rahastosäästötavoite myös täyttyi 😊 Aika hyvin perusduunarilta, joka tienaa alle 3k kuukaudessa!

  Vastaa
  • Aivan mahtavaa ja ilahduttavaa kuulla, että noinkin vaikeasta tilanteesta on päästy tilanteeseen, jossa elämä hymyilee! Ja hieno tarina juuri siitä, kuinka askel kerrallaan oman tilanteen niin taloudessa kuin muualla elämässä voi muuttaa parempaan suuntaan. Ilo kuulla tällaisia tarinoita, kiitos valtavasti jakamisesta!

   Vastaa

Jätä kommentti