Helmikuun 2021 kuukausikatsaus – säästöprosentti 71,58%

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Helmikuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini tammikuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta:

Tulot: 4950,51€
Menot: 1407,09€
Säästöprosentti: 71,58%

Helmikuussa niin tulot kuin menot olivat hieman korkeampia kuin tavallisesti. Tulojen osalta sain toiminimeni ALV-palautukset viime vuodelta, koska liikevaihtoni jäi suhteellisen alhaiseksi. Muuten tulot koostuivat lähinnä palkasta ja vuokratuloista.

Myös menot olivat harvinaisen isot, lähinnä johtuen siitä, että helmikuulle osui paljon one-off menoja, joita maksan kerran vuodessa. Säästöprosenttini olikin edelleen 70-80%:n välissä, jossa oletan sen pyörivän läpi vuoden ja mihin olen huomannut olevani tyytyväinen. Rahaa jää säästöön ja sijoituksiin tarpeeksi ja samalla en joudu luopumaan elämässäni mistään tärkeästä. Mutta mistä isommat menot sitten johtuvat?

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kodin ja sijoitusasunnon vastikkeen, veden, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Tämän lisäksi ne sisältävät kodin sähkökulut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 387,23€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150€
Ravintolat ja alkoholi: 67,1€
Matkustaminen: 33,6€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 123,55€
Harrastukset ja liikunta: 45,36€
Terveys: 0€
Muut: 600,25€

Muuten kulut olivat suhteellisen tavalliset, mutta viihteessä rahaa kului muutamaan kirjaan, jotka tilasin Amazonista. Olen lukenut tietokirjoja isoja määriä viime vuosina ja nyt tilasin kolme mielenkiintoisinta itselleni omaan kirjahyllyyn (jossa ei itselläni ole tällä hetkellä kuin Seven Habits, joka on edelleen kaikkien aikojen lempparini).

Tämän lisäksi isoja maksuja oli Ekonomiliiton jäsenmaksu sekä hotelliyö ystävänpäivänä tyttöystäväni kanssa.

Pohdin tällä hetkellä myös miten merkkaisin toiminimeni tulot ja menot järkevästi, koska suurimman osan menoista kuitenkin maksan omalta tililtäni, mutta koska ne voi vähentää toiminimen verotuksessa, eivät ne kuluja periaattessa ole. Sivutoiminen yrittäminen on Suomessa suhteellisen paljon aikaa vievää ja tämän vuoden jälkeen mietin ihan tarkoituksella mikä on blogilla tienaamisen tulevaisuus.

Sijoitukseni helmikuussa 2021

Helmikuussa tein erittäin suuria muutoksia. Markkinat tuntuvat olevan tällä hetkellä hieman rauhattomia, joten tyhjensin spekulointisalkkuni isoimmat gamblet pois n. 300% tuotolla. Myyntiin menivät siis Stable Road Acquisition Corp, JD.com sekä Virgin Galactic. Otan tämän viikon lomaa pörssistä (koska olen hiihtolomalla tämän viikon) ja sijoituksista (sekä Twitteristä). Näin sain mielenrauhan myymällä nämä osakkeet kuitenkin selvällä voitolla. Tällä hetkellä suurin osa spekulointisijoituksistani onkin vain käteistä ja lomaviikon jälkeen on hyvä palata markkinoille ja miettiä, miten maailma nyt makaa.

Pääsalkkuni jatkaa strategian mukaisesti ja ostin Alibaban osakkeita 1300 eurolla helmikuun puolessa välissä. Etsin pääsalkussani nyt hyvää aikaa lisätä etenkin Medpacen omistustani, koska tuntuu, että yritys on niin laadukas, että sen osake ei ota iskua juuri koskaan ja nousee huonoinakin päivinä. Ei ole mitään niin turhauttavaa kuin omistaa erittäin laadukasta yritystä liian vähän!

 

Yhteenveto

Helmikuu oli aika tavanomainen kuukausi, mutta näkyvien numeroiden ulkopuolella tapahtui aika paljon.

Sain neuvoteltua itselleni palkankorotuksen, joka astui voimaan maaliskuun alusta lähtien! Kirjoitan tästä pian enemmän, mutta tämä aiheuttaa muutaman asian – nettotuloni nousevat n. 400e kuukaudessa. Samalla, koska bruttotuloni nousevat lähes 1000e/kk, pystyn vihdoin viemään toisen sijoitusasuntoni suunnitelmaa eteenpäin ja pankki todennäköisesti minulle suostuu nyt seuraavan sijoitusasuntolainan antamaan.

Matka FIRE:een siis otti jälleen yhden askeleen eteenpäin ja tulevina kuukausina toivottavasti vielä toisen sijoitusasunnon muodossa. Pikku askelia tällä maratonilla, mutta hitaasti hyvä tulee! ja tuttuun tapaan, kirjoitan niin palkankorotuksesta kuin sijoitusasunnon hankkimisesta, kun asiat etenevät ja blogiaikataulu antaa periksi.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”Helmikuun 2021 kuukausikatsaus – säästöprosentti 71,58%”

  1. Huikea palkankorotus! Itselläkin pitäisi olla maaliskuun aikana kehitys- ja palkkakeskustelut. Haen kyllä 10 prosentin korotusta, että ihan noin valtavaa en usko. Mutta kaikki on kuitenkin kotiin päin. Vaihtamalla työpaikkaa kyllä pääsisi nopeampaan kehitykseen, kun muut työntekijät, jotka ovat olleet yrityksessä 15 vuotta minua pidempään, asettavat ns. rajat palkankehitykselle.

    Vastaa
    • Joo korkeat oli tavoitteet ja mukava korotus ehdottomasti tulikin! Kirjoittelen palkankorotus tekstin tässä aivan lähiviikkoina, nyt kun on tullut palkkaa nostettua neuvottelemalla aika paljonkin, joten toivottavasti siitä saat jotain ideoita omiakin palkkaneuvotteluja varten! Mutta toki tuo on aivan totta, että saman yrityksen sisällä palkan nostaminen on huomattavasti haastavampaa kuin työpaikkaa vaihtamalla.

      Vastaa

Jätä kommentti