Kuukausikatsaus: Huhtikuu 2017 – tulot ja säästöprosentti tapissa

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Huhtikuu 2017 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 3951,45e (2894,45e)
Menot: 828,38e (873,75e)
Säästöprosentti: 79,03% (69,83%)

Kuten aina viime kuukausina, tulot kertyvät palkkatuloista, opintotuesta, päivärahoista sekä etenkin nyt keväällä myös suurelta osin osingoista. Sain myös hieman syntymäpäivärahaa. Jos miettii viime kuukautta, jossa olin onnistunut säästämään valtavan osan tuloistani, en odottanut, että huhtikuu olisi ollut aivan yhtä iso menestystarina. Jouduin ostamaan vähän isompia kertostoksia sekä ramppasin viihteellä lähes joka viikonloppu. Jotenkin onnistuin illanvietotkin kuitenkin viettämään nähtävästi järkevästi. Mielestäni jokainen kuukausi kun kulutukseni jää alle tuhannen euron, on jollain tasolla onnistunut.

Järkevästä kulutuksesta huolimatta on hyvä huomata, että ennen kaikkea korkea säästöprosentti johtuu erittäin korkeasta tulotasosta. Suuri kiitos tästä voidaan antaa ennen kaikkea osinkotuloille, jotka olivat huhtikuussa vuoteni todennäköisimmät korkeimmat. Tulen loppuvuotena saamaan tasaisesti osinkoja, mutta yhtään yhtä isoa kuukautta ei ole enää tulossa. Huhtikuussa sainkin osinkoja n. 350 euroa. Toukokuussa saan todennäköisesti myös kiitos tulospalkkion hieman korkeammat tulot kuin normaalisti ja kesäkuussa tulevat lomarahat, joten siihen pisteeseen kaikki näyttää hyvältä. Pian näiden kuukausien jälkeen lähdenkin  vaihtoon, jolloin tulotasoni romahtaa joksikin aikaa täydelllisesti.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

2017 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 5188 / 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa 3356,76 / 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen  897,21 / 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (Nyt 63,78%)

Tärkeintä tässä on varmaan huomata, että säästöprosentti on oletetusti tällä hetkellä korkeampi kuin mikä tavoitteeni on. Tämä johtuu siitä, että tuloni tyrehtyvät käytnnössä lähes täysin syksyllä vaihtoon lähtiessäni. Jotta siis pääsen vuoden tavoitesäästöprosenttiin, täytyy minun pinnistää ensimmäisen 8 kuukauden aikana valtavat säästöt.

Kuukauden sijoitukset

Tässä kuussa kuukauden ostokseksi osui Qualcomm, jota olin tarkaillut jo erittäin pitkän aikaa sen hetkellisistä oikeusongelmista johtuen.  Qualcomm valmistaa siruja lähes kaikkien isoimpien matkapuhelinvalmistajien lippulaivoihin (esim. Applen ja Samsungin sekä Sonyn puhelimiin) ja sen kurssi on laskenut radikaalisti muutaman oikeusjutun takia. En kuitenkaan oleta oikeusjuttujen vaikuttavan Qualcommin kannattavuuteen merkittävästi pitkällä aikajänteellä, joten nyt oli erinomainen aika ottaa ottaa ensimmäinen positio Qualcommissa. Sattaa hyvinkin olla, että mikäli osakkeen hinta jatkaa luisuaan, tankkaan Qualcommia vielä lisää.

Tämän hetken potentiaalisimmat sijoituskohteet

Otin viime kuussa myös käyttöön uuden sijoitusstrategiani. Osakemarkkinat ovat edelleen ennätyskorkealla etenkin Atlantin toisella puolella, mutta tästä huolimatta kaksi yritystä Yhdysvalloista sai parhaat tulokset sijoitusstrategiani numeroanalyysissä. Näitä olivat Omega Healthcare Investors sekä Welltower Inc., jotka molemmat kuuluvat terveydenhuollon REIT-yhtiöihin, jotka maksavat erittäin korkeaa osinkoa, ja joista Welltower on jo melkein osinkoaristokraatti. Trump näyttää jättäneen Obamacaren ainakin hetkeksi omaan arvoonsa, joten suuria riskejä alalla ei ole enää näkyvissä.


Yhteenveto

Elämä on jatkunut aika tasaisesti viime kuussa ja varmaan elämän highlight oli viisaudenhampaan leikkaus viikko takaperin. Nyt on kaikki viisauden hampaat leikattu ulos suusta, eikä niistäkään tarvitse enää huolehtia. Suuri kunnioitus YTHS:lle, jossa saa vaikeankin viisaudenhampaan leikkauksen vain parilla kympillä. Opiskelija kiittää.

Toisena highlightina osakesalkkuni koko kasvoi menneenä kuukautena yli 60 000 euron kiitos Qualcomm ostoksen sekä McDonald’sin erinomaisen tulosjulkistuksen myötä, josta johtuen sen kurssi raketoi. Sain myös veropäätöksen, josta tuli jostain syystä 400 euroa mätkyjä, mutta kunhan teen kaikki vähennykset, saa nähdä paljon jää jäljelle, vai saanko jopa vähän palautusta.

Tässä kuussa kulutukseni todennäköisesti nousee, koska one-off ostoksia kuten festarilippuja tulee shopattua jonkin verran, mutta koska aloitan samaan aikaan diietin, laskenee ruokaostosteni hinta samalla hieman.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Huhtikuu 2017 – tulot ja säästöprosentti tapissa”

    • Nojaa. Peruspalkkani on selkeästi alle KTM-palkan mediaanista (yli tuhat euroa) ja joudun joka tapauksessa palauttamaan nostamani opintotuet 😀 Kivoja numeroita, mutta pitäisi pystyä tulevaisuudessa paljon parempaan. Kulutukseeni olen kuitenkin tyytyväinen!

      Vastaa

Jätä kommentti