Kuukausikatsaus: Huhtikuu 2018 – säästöprosentti 91,71%!

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Huhtikuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 3637,17e (3951,45e)
Menot: 301,54e  (828,38e)
Säästöprosentti: 91,71% (79,03%)

Tulot olivat tässä kuussa kuten myös viime kuussa erinomaiset (tosin pienemmät kuin viime vuonna, koska viime vuonna sain vielä opintotukia ja päivärahoja huhtikuussa). Kiitokset tästä saa osinkokevät, ja suurimpana osinkojen maksajana huhtikuussa kunnostautuivatkin Telia, Tieto, Orkla sekä Munich Re, jotka lopettelivat osinkokevään. Tästä eteenpäin osinkojen määrä tasaantuu myös tuloissani jokaiselle kuukaudelle. Tämä johtaa siihen, ettei maalis-ja huhtikuun kaltaisia piikkejä tuloissani nähdä ainakaan kiitos osinkojen. Tosin tulospalkka tulee toukokuussa ja lomarahat kesäkuussa, joten myös tulevina kuukausina on paljon aihetta iloon!

Menot olivat myös erittäin onnistuneet tässä kuussa. Numerot kuitenkin huijaavat vähän, sillä tein ostoksia luottokortilla huhtikuussa, jotka sitten näkyvät vasta ensi kuukauden menoissa, kun maksan luottokorttilaskuni. Vaihdoin ruokavaliotani hieman kevyempään (massakausi salilla nyt loppu ja tarkoitus olisi laihduttaa), joka näkyi yllättäen myös ruokakustannuksissani. Kun syö vähemmän ja terveellisimmin, menee vähemmän rahaa ruokaan, uskomatonta! Laskennallisesta syystä myös parikymmentä euroa otettiin pois, koska olin laskenut menoja helmikuulta (nettipankin varauksen takia) niin helmi-, että maaliskuulle, joten vähensin tuplakulut tässä kuussa.

Kokonaisuudessaan kuukausi oli aivan täydellinen. Selkeästi tavallista korkeammat tulot ja samalla myös sain kulutukseni pidettyä hyvin aisoissa. Säästöprosentti oli tässä kuussa siis ennätyksellisen korkea, enkä tiedä miten tällaiseen tulokseen voisi päästä uudestaan.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen? Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

Vuoden 2018 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 7609/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 1764,97/4300 euroa

Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 57,74%) (5690/13463)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80% 

Uutta pääomaa on tullut sijoituksiin tähän mennessä varsin hyvää tahtia. Uskon pääseväni vuoden tavoitteeseeni, jos saan pidettyä säästöprosenttini tavoitteessa eli 55%:ssa. Uskoisin, että tähän pääsen, koska olen nyt jo yli 55%:n. En usko, että yli 90%:n kuukausia tulee jatkossa enää yhtäkään tänä vuonna, mutta tavoitteeni ovat silti korkealla.

Ensiasunto on edelleen etsinnässä, mutta tuntuu, että markkinat ovat ylikuumentuneet ja sijoitusasuntojen ostajat ostavat käytännössä kaikki järkevät yksiöt parin tunnin sisään markkinoilletulosta, joten en ehdi niitä edes käydä katsomassa.

Osinkoja on kertynyt nyt jo selkeästi enemmän kuin vuonna 2016 yhteensä! Tällä hetkellä osinkoja olen kerännyt 1764,97 euroa verojen jälkeen ja ja olenkin jo selkeästi yli vuoden 2016 luvuista sekä enää 700 euron päässä viime vuoden kokonaisosinkotuloista. Kehitys on erittäin positiivista ja oikeansuuntaista.

Kuukauden sijoitukset

Huhtikuussa ostin strategiani mukaisesti Telia Companya lisää salkkuuni ja sen ajoitus onnistui 100%:sesti koska sain nauttia niin vuoden ensimmäiset osingot, että tulosjulkistuksen jälkeiset yli 10% arvonnousut. Lisäostoksena ostin lisää Qualcommia, kun se tipahti alle 50 dollarin. Tästä tulossa teksti myöhemmin tällä viikolla.


Yhteenveto

Kuukausi oli numerollisesti mahtava, ja osa sijoituksistani julkaisi erittäin hyviä neljännesvuosituloksia, osa vähän heikompia. Yllättävää kyllä, osa yrityksistä, jotka antoivat erittäin hyviä tuloksia, reagoivat negatiivisesti ja tämän takia salkkuni arvo onkin alkuvuoden pörssiheilunnan ansiosta pysynyt aika hyvin paikallaan.

Sinällään asiallahan ei ole väliä, koska olen kiinnostunut ennen kaikkea osingoista enkä niinkään arvonnoususta. Olisi tosin mukava nähdä, että kun yrityksen tulos paranee, heijastaisi osakkeen hinnan kehitys sitä samalla. Tämähän on vain psykologinen juttu, sillä mikäli markkinat alihinnoittelevat jonkun yrityksen, saa sitä järkevämmällä hinnalla kauemmin, joka on vain hyvä juttu piensijoittajalle. Tarkoitus on kuitenkin omistaa ostamiani firmoja ainakin sen 10 seuraavaa vuotta buy&hold taktiikalla. Silti arvonnousu olisi mukavaa. First world problems.

8 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Huhtikuu 2018 – säästöprosentti 91,71%!”

 1. Hieno säästöprosentti!
  Piti oikein tarkistaa, onko itselläni ollut koskaan noin isoa; Ei ole, vaikka viime vuoden heinäkuussa pääsin kyllä lähelle 91,31 prosentillani. 😀
  Onkos vuokrasi jotain 200-250 €, vai mitenkäs nuo menot nyt jakautuivatkaan?

  Vastaa
  • 91,31% on kyllä kieltämättä myös aivan järjettömän kova. Olisin päässyt itse suunnilleen samaan, jos en olisi tehnyt vähennyksiä aikaisemman kuukauden menoista, jotka olin laskenut vahingossa tuplaan. Ja juurikin näin, vuokra (johon kuuluu vesi,netti,sähkö koska oikeus opiskelija-asuntoon löytyy allekirjoittuneelta vielä vuoden loppuun asti) on n. 230e.

   Vastaa

Jätä kommentti