Kuukausikatsaus: Maaliskuu 2018 – suuret tulot, suuret menot?

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Maaliskuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 4438,57e (3666,92e)
Menot: 1685,56e (685e)
Säästöprosentti: 62,02% (81,56%)

Tulot olivat erittäin korkeat tässä kuussa ja syitä tähän oli monta erilaista. Ensinnäkin palkka, joka tosin oli aivan tavallinen. Toisena osinkokevät alkoi, jolloin suomalaiset yritykset alkoivat maksaa osinkojaan tililleni. Suurin kertapotti tuli Nordealta, joka oli vähän yli 500 euroa. Tämän lisäksi myös Koneen ja Cityconin osingot saapuivat maaliskuussa. Tässä ei kuitenkaan ollut kaikki, vaan koska valmistuin KTM:ksi joulukuun viimeinen päivä, sain  rahaa sukulaisiltani! Uskomatonta ja harvinaista allekirjoittaneelle. Sukulaiset tässä yksi isovanhempi ja äiti. Tämän takia tulot kasvoivat suhteellisen isoiksi kokonaisuudessaan maaliskuussa.

Menot olivat jälleen kerran valtavat kuten vuoden alkuun kuuluu. Suurimapana syynähän tähän on opintotukien palautukset. Olen siis joutunut nostamaan opintotukia viime vuonna, jotta pystyin nostamaan opintolainaa. Ja koska rikoin viime vuonna kaikki opintotukitulorajat, jouduin palauttamaan kaikki kuukaudet takaisin Kelalle. Liityin myös Ekonomiliittoon, josta tuli satasen yksittäiskustannus (en liittynyt työttömyyskassaan, koska tässä elämäntilanteessa en sitä tarvi). Jouduin myös pitkästä aikaa käymään lääkärillä ja apteekissa, johon kului hieman rahaa – täytyy katsoa elämäntapoja jatkossa huomattavasti tarkempaan. Myös ruokaan ja matkakuluihin meni tavallista enemmän, koska tyttöystäväni oli käymässä Suomessa 10 päivää ja söimme ulkona lähes päivittäin.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

Vuoden 2018 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 2675/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 1033,25/4300 euroa

Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 45,17%) (5388 / 9826)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80% 

Tämä on näitä hetkiä kun rakastan kuukausikatsausten tekemistä. Ylivoimaisesti siisteintä kuukausikatsauksien tekemisessä on tavoitteiden eteneminen verrattuna aikaisempiin vuosiin verraten. Olen tänä vuonna saanut osinkoja jo enemmän maaliskuuhun mennessä kun sain vuonna 2015 yhteensä! Kutsuisin tätä hyväksi edistykseksi. On myös hyvin oletettavissa, että huhtikuun jälkeen olen saanut osinkoja jo huomattavasti enemmän kuin vuonna 2016 yhteensä. Tuntuu hyvältä.

Mukavaa edistysmistä tapahtui myös säästöprosentin osalta, jossa olen koko ajan pääsemässä lähemmäs tavoitettani 55%:ia säästöprosentissa. Täytyy toivoa, ettei isoja one-off kuluja tule jatkossa kauheasti, koska kesällä 55% säästöprosentin ylläpitäminen on tunnetusti hankalaa allekirjoittaneelle.

 

Kuukauden sijoitukset

Maaliskuussa ostin strategiani mukaisesti lisää Nordeaa. Mielestäni on selkeää, että Nordea on huomattavan aliarvostettu tällä hetkellä ja ollut jo pitkään ja strategiani mukaisesti keräilen iloisesti 7% osinkotuottoa, joka kasvaa hitaasti, mutta varmasti. Olen kirjoitellut Nordeasta paljon, mutta mikäli osakkeen hinta pysyy nykyisissä hinnoissa vielä pitempään, jatkan varmasti Nordean tankkaamista myös tulevaisuudessa.

ASP-tilille minun ei tarvitse enää mitään lisätä ja ostan ensimmäisen asuntoni tänä vuonna kunhan löydän sopivan ajan ja paikan.


Yhteenveto

Kuukausi oli kokonaisuudessaan erittäin hyvä taloudellisesti kiitos lähinnä osinkojen ja valmistumislahjojen. Kunhan pääsen vihdoin viimeisistä opintotukikuukausista eroon, pääsen näkemään, mikä on oikea talouteni tila ja kuinka minimaaliseen kulutukseen parhaimillani pystyn.

Tulen jatkossa panostamaan hieman enemmän ruokani laatuun, koska olen vähän ehtinyt paisumaan ennen Koreaan lähtöä ja Koreassa ravintolaruuan saattelemana. Tämä nostaa hieman kulutusta, kun pitää ostaa parempilaatuista ruokaa, mutta ei budjetin kaatumisen verran.

Osinkokevät jatkuu ja joka viikko tuntuu, että jotain pieniä roposia tippuu säästötililleni. Kevät tuntuu erittäin mukavalta tämän takia ja tähän päälle vielä koko ajan lämpenevät ja aurinkoisemmat kelit. Tästä on hyvä jatkaa.

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Maaliskuu 2018 – suuret tulot, suuret menot?”

    • Tiukalle menee kyllä allekirjoittaneella, kun kaksi ensimmäistä Q:ta varmaan kattaa kuitenkin yli puolet osingoista. Vaikka jenkkiosakkeita onkin hyvä määrä salkussa, pelkään pahoin, että 4300e:stä varmaan vähän jään. Tosin kunhan pääsen lähemmäksi tavoitettani kuin viime vuonna, on suunta oikeanlainen! Sinulla varmaan vähän tasaisempi osinkovirta, jos oikein muistan kun omistit kaiketi MORL:n ja AMZA:n tapaisia jatkuvasti hyvää osinkoa maksavia rahastoja. Itse olen liian arkajalka, että uskallan noihin vivuttetuihin tuotteisiin koskea, vaikka osinkotuotto onkin kova.

      Vastaa
    • Kiitos! Olin tainnut jossain yhdessä aikaisemmassa kirjoituksessa korealaisesta tyttöystävästäni mainita ohimennen, mutta se varmaan hukkui kaiken muun kirjoitusmassan keskelle. 7500km:n etäsuhde ei kyllä tee hyvää kenenkään lompakolle, haha.

      Vastaa

Jätä kommentti