Kuukausikatsaus huhtikuu 2021 – säästöprosentti 83,37%!

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Huhtikuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini huhtikuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta:

Tulot: 5608,07€
Menot: 933,09€
Säästöprosentti: 83,37%

Tulot olivat jälleen korkeat kiitos palkankorotuksen sekä uuden sijoitusasunnon ensimmäisen vuokran. Nyt, kun hankin toisen sijoitusasunnon (josta kirjoitan ensi viikolla), minun täytyy todennäköisesti miettiä vähän tulo-menokirjanpitoani uudelleen. En tiedä antaako tulot oikeaa kuvaa, kun kyseessä kuitenkin on pitkälti kassavirtaneutraalit asunnot, jotka maksavat vain omaa lainaansa takaisin. Tätä täytyy pohtia ja mikäli sinulla on mielipiteitä, mitä lukuja tässä kuukausikatsauksessa olisi kiva nähdä, laita kommenttia!

Koska teen myös toiminimen kautta blogijuttujani nykyään, niiden tulot ja menot sekoittavat vähän yksityistalouteni kuluja ja menoja ja nykyään en toiminimen tuloja ja menoja laskekaan enää mukaan näihin kuukausikatsauksiin, vaan teen siitä erillisen loppuvuosikatsauksen, kun tilinpäätös vahvistetaan.

Kaikesta huolimatta säästöprosentti pysyi totutun korkealla pitkälti kiitos erittäin matalan kulutason taas jälleen tässä kuussa.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kodin ja sijoitusasunnon vastikkeen, veden, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Tämän lisäksi ne sisältävät kodin sähkökulut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 610,33€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 154,7€
Ravintolat ja alkoholi: 101,1€
Matkustaminen: 21,2€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 19,99€
Harrastukset ja liikunta: 25,77€
Terveys: 0€
Muut: 0€

Asumiskulut olivat tavallista korkeammat vain, koska laskin mukaan sijoitusasunnon mukana tulleen 150 euron kertakulun. Tämän lisäksi ravintolaan ja alkoholiin (eli pitkälti alkoholiin), meni enemmän kuin normaalisti rahaa, koska juhlin 30v-syntymäpäiviäni kahtena viikonloppuna.

Muuten kulutus pysyi enemmän kuin hyvin aisoissa ja kuten olen monesti sanonut, ennen kuin matkailu ulkomaille on taas mahdollista, en usko, että kulutukseni edes voi kauheasti nousta yli 1000 euron kuukaudessa – ja hyvä niin!

Sijoitukseni huhtikuussa 2021

Huhtikuussa, jos kulutukseni pysyi hallussa niin osakeshoppailu ei kyllä pysynyt. Tämä pitkälti tuloskaudesta johtuen. Käteiskassani alkoi polttelemaan, kun tuloskausi pärähti käyntiin ja kävin jopa viisi kertaa ostoksilla, kerran spekulointisalkkuuni ja neljä kertaa pääsalkkuuni strategiani mukaisesti. Ostokset olivat seuraavat.

Spekulointisalkku:

21.4.2021 UiPath – 68$ keskihintaan, 70 kappaletta

Pääsalkku:

26.4.2021 Revenio – 59,5€ keskihintaan, 33 kappaletta
27.4.2021 Medpace – 168$ keskihintaan 14 kappaletta
27.4.2021 Medpace – 170$ keskihintaan 10 kappaletta
29.4.2021 Helen of Troy – 208$ keskihintaan 9 kappaletta

Spekulointisalkun UiPath ostoksesta twiittasinkin ja ihmettelin, miten kuitenkin viime vuosikymmenen nopeiten kasvanut yritys maailmassa meni niin pienellä hypellä pörssiin. Ohjelmistorobotiikka-teknologia on itselleni töistä tuttua ja UiPath on alan johtaja. Arvostus toki tässäkin on aivan posketon, mutta se on vain normipäivä nykymaailmassa ja sopiikin siksi hyvin spekulointisalkkuuni.

Pääsalkussani lisäilin Reveniota tulosjulkistuksen jälkeen, koska kyllähän yrityksen liiketoiminta on aivan järjettömän kovassa terässä, vaikka maailma vasta heräilee koronasta. Revenion lisääminen on saattanut lyhyellä aikavälillä välillä vaikuttaa huonolta päätökseltä, mutta pitkällä aikavälillä se on aina kannattanut ja viimeisin neljännes antoi itselleni huomattavasti lisää kuntoa siihen, että Revenio aidosti on tasan niin laadukas yritys kuin aina kuvittelinkin.

Medpace taas on ollut pitkään kivi kengässäni, koska olen suhteellisen pienellä painolla ollut sen kanssa salkussa pitkään ja tuijottanut vierestä, kun osake on noussut, noussut ja noussut. Pelkästään tänä vuonna osake oli noussut parhaimillaan n. 50%. Ja itse olin lähinnä ollut mukana vain n. 10 000 euron painolla.

Arvelin kuitenkin, että tällä kurssikehityksellä osavuositulos ei voi kuin pettää, joten koetin kestää kärsivällisesti siihen asti. Osavuosituloksen jälkeen Medpace laskikin hetkessä 13% ja olin heti ostamassa vähän isomman potin. Medpace on itselleni selviten se Jenkki-osake, jonka kanssa voisin kaikista mieluiten mennä 10 vuoden syväuneen ja herätä sen jälkeen moninkertaisesti rikkaampana. Yritys on harvalle tuttu, ala sitäkin harvemmalle, mutta ala itsessään sitäkin defensiivisempi, että kasvampi tästä ikuisuuteen (lääkkeiden testaus). Toivon, että Medpace jatkaa kurssiluisuaan, että pääsen ostamaan sitä vielä halvemmalla – koronadipissähän Medpacea sai melkein 60 dollarilla…

Helen of Troyssa sama tarina, yritys oli hyvin varautunut (osin ihan tuurin takia) varastollaan maailmanlaajuisiin logistiikkaongelmiin esim. Evergreenin takia ja oli muutenkin painottanut investointejaan ensimmäiselle Q1:lle. Numerot olivat siis vähän huonommat kuin oletettiin ja kurssi dippasi 7%. Ostin siis heti lisää, koska niin Medpacella kuin Helen of Troylla sanottiin neljänneskatsauksessa selvästi, että tulosta näkyy ennätysmäärä toisella neljänneksellä alkuvuoden investointien ansiosta.

Yhteenveto

Huhtikuussa ylivoimaisesti isoimmat asiat elämässäni olivat se, että täytin 30 vuotta – ja toki myös se, että nettovarallisuuteni nousi samoihin aikoihin 300 000 euroon! Mieleni alkaa lipumaan jo kesää ja etenkin syksyä kohti, koska vaikka introvertti olenkin, alkaa korona yksinkertaisesti jo kyllästyttää.

Korona poistaa elämästä kuitenkin aika paljon oikeasti kivoja asioita ja itselleni tärkeitä asioita (kuten elokuvateatterit, festarit, matkailun, bilettämisen, työpaikan työhyvinvointipäivät jne.), jotka tuovat elämään enemmän kuin tervetullutta vaihtelua, jonka takia itselläni – kuten varmaan lähes kaikilla – on valmiina mitä kaikkea pitääkin päästä tekemään heti kun rokotteet saadaan tarpeeksi laaja-alaisesti jaettua ja elämä voi normaaliksi palautua.

Vielä tähänkään päivään kukaan tuntemani ihminen ei ole koronaa saanut ja pidän sormia ristissä, että asiat pysyvät tällaisina kunnes rokotteen viimein jokainen saa. Itse odotan innolla rokotteen saamista ja jopa työpaikalle palaamista tämän yli vuoden kestäneen etäilyn jälkeen!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

11 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus huhtikuu 2021 – säästöprosentti 83,37%!”

 1. Täytyy myöntää että kuukaudesta toiseen luen tuota sun menoraporttia yhtä häkeltyneenä. Ei voi kuin ihmetellä miten pienillä menoilla elät. Ymmärrän hyvin, että realiteetit on hyvin erilaiset elää sinkkuna pääkaupunkiseudulla kuin elää maaseudulla ison perheen kanssa. Silti sitä ihailee tuota kulupuolta. Meillä on taas laadittu taas tauon jälkeen budjetti jossa tulis pysyä, mutta perheellisenä 4t kuukausinen liikevaihto on pientä. On se vaan käsittämätöntä. Mutta pääasia etttä säästöönkin jää.

  Ja Reveniosta en voi olla kuin samaa mieltä. Pari vuotta seurannut ja vieläkään en ole ottanut salkkuun kun aina tuntuu niin kalliilta. Olis kannatttanut. Ja mieluummin jo aikoja sitten.

  Vastaa
  • Joo elämäntilanne vaikuttaa erittäin paljon. Ja tosiaan kulutustahan laskee entisestään se, että en tosiaan asu yksin vaan yhdessä tyttöyästävni kanssa, jolloin osa asumisenkuluista jaetaan puoliksi. Ja Helsinki tosiaan auttaa myös siinä, että omaa autoa ei tarvitse todennäköisesti ennen jos/kun saa lapsia, niin kiinteät kulut kuukaudessa pysyvät automaattisesti pienenä.

   Ja muistan, kun uudistin sijoitusstrategiaa hieman ennen koronaa ja mietin Reveniota salkkuuni. Ahdisti kauheasti, kun osake oli jo kymmenkertaistunut ja en ollut vieläkään mukana, mutta mitä enemmän liiketoimintaan tutustuin, sitä enemmän näin potentiaalia kasvulle edelleen. Oli vaikeaa hypätä erittäin hyvän tuottaneen osakkeen kyytiin, mutta onneksi se kannatti, koska liiketoiminta kuitenkin jatkaa edelleen erittäin voimakkaasti eteenpäin.

   Vastaa
  • Perheellisenä alle 3t menoihin pääseminen ei ole temppu eikä mikään, joren voit puhua vain omasta puolestasi. Toki kaukana vielä bloggaajan menoista, mutta mahdollistaa suht helposti vähintään 25% säästöasteen.

   Vastaa
 2. Kun lapsia on, niin pelkkä budjetti saatika sitten toteuma näyttää jo tältä (pelkästään minun osalta):
  Vuokra 1280
  Sähkö 33
  Nettipalvelut 40
  Ruoka ja päivittäistavarat 700
  Työpaikkaruoka 150
  Ravintolat 70
  Alkoholi, taxit, matkaliput 150
  Lääkkeet 15
  Auto 200
  Bensa 100
  Vaatteet 50
  Lahjat 60
  Sekalaiset 140
  Harrastukset 35
  Jäsenmaksut 15

  Yhteensä noin 2950 euroa. Tulot on noin 3850 euroa nettona. Ei paljon naurattaisi, jos tekisin samaa työtä kuin 4 vuotta sitten, jolloin käteen jäi 2300-2400€/kk.

  Vastaa
  • Tuo on kyllä karua – kiitos mielenkiintoisesta jaottelusta! Eikä näytä edes siltä, että olisi kauheasti ylimääräistä kulua lapsiperheelle, vaikka vuokra suolainen onkin (riippuen asunnosta lainanvähennys saattaisi olla jopa pienempi?). Ehkä ainoa, missä näen vuokran lisäksi säästömahdollisuuksia on ruokailu, mutta toki lasten kanssa se on yleensä aika vs. raha taistelu, joten varmaan ruokakin tulee kalliimmaksi lasten kanssa, jos ei ole aikaa aina tehdä ruokaa alusta asti.

   Vastaa
 3. Tuohon kulujen/menojen yhteenvetoon: Jos lasket vuokratulot tuloiksi niin samalla voisi mainita lainalyhennyksien määrän, niin lukijalle jää ”oikeampi” kuva siitä, paljonko esimerkiksi palkasta on se säästöprosentti. Asuntojen vuokratulot voisi täten ajatella ”sijoituksena”, jolla saat itsellesi asunnon lainan maksettuasti.

  Vastaa
  • Tuo voisi olla hyvä, ehkä pitäisi täysin erottaa pääomatulot omaksi sarakeekseen. Ja kuluihin oma rivi lainanvähennykset (ja muut asumisenkulut edelleen erikseen). Tätä täytyy vähän pohtia, ettei rivit mene liian epäselväksi, kiitos ehdotuksesta!

   Vastaa
 4. Mielestäni on ehdottoman tärkeää erottaa niin pääoma-, toiminimi- kuin palkkatulot toisistaan. Etenkin lainarahaa sijoituksissa käytettäessä on kyseessä vain rahojen läpivirtaus, jolloin ratkaiseva tekijä on kassavirta. Tärkeintä on mitä jää viivan alle, koska se määrittää kuinka vakaa sijoituskokonaisuus sinulla on.

  Oma kirjanpitoni sisältää noin 30 eri lukua tai niiden yhdistelmää, joita käytän kokonaiskuvan saamiseksi. Graafista esitystä on noin viisitoista eri taulukkoa, joita kutakin hyödynnän kulloisen tarpeen mukaan. Olen saanut pankilta hyvää palautetta esityksestäni, koska kaikki kysytyt tiedot ovat löytyneet helposti pitkän aikavälin tilastohistoria vahvistamana. Visuaalinen esitystapa on myös erinomainen tapa hahmottaa suuria kokonaisuuksia.

  Lisäksi näihin lukemiin tulee laskea mukaan arvioitu pääomatulovero oikean kuvan saamiseksi. Kirjanpidosta johtuen minullakin tulopuoli tuntuu laahaavan vuodesta toiseen, vaikka todellinen kehitys on tapahtunut varallisuuden kasvussa. Toisaalta blogeissa törmää hyvin laajaan tapaan tehdä kirjanpitoa, joten tärkeintä lienee että se on oman näköinen, eikä johda tahattomasti harhaan.

  Vastaa
  • Voisi selvyyden vuoksi kyllä tehdä tuon jaottelun. Itseäni ehkä häiritsee eniten se, että kaikissa näissä verotus toimii hieman eri tavalla – tuo pääomaverotuksen oikeellisuus ehkä eniten juuri hämää, mutta kaiketi korjauksen voisi tehdä kerran vuodessa, kun tulee veronpalautukset/mätkyt yhteensä.

   Haluaisin itsekin myös graafisen esityksen ja kaverilta kyselinkin, voinko hän tehdä itselleni PowerBI graafit, jotka näyttäivät blogissanikin paremmalta.

   Vastaa
 5. Suosittelen kyllä myös sinua vetämään erittelyn sijoitustoiminnan ja oman kulupuolen väliin. Enemmän kertoo muille jotka kuitenkin peilaavat kulujasi omaan elämään. Itse en laske omien sijoitusasuntojemme tuloja lainkaan perheemme kk budjettiin, vaikka tuottoja tylysti käytämmekin.

  Minua toki hämää myös se kun meillä koko 7hengen talous on samassa paketissa. Melkein naurattaisi laskea sieltä erikseen pelkät ”omat” menot. Lienee pääsisin samalle viivalle muiden supersäästäjien kanssa!

  Vastaa
  • Jep ihan oikeassa olet ja samanlaista palautetta tullut muiltakin niin alan varmaan tuon sijoitusten kassavirran ja lainan takaisinmaksun lisäämään omine riveineen tuloihin ja menoihin.

   Tuonkokoisessa perheessä joo ei varmasti omat kuluerät kauhean isoja ole verrattuna pienempiin toimijoihin perheessä 😀

   Vastaa

Jätä kommentti