Kuukausikatsaus huhtikuu 2023 – säästöprosentti 77,40 %

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Huhtikuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4510,70 €
Menot: 1019,53 €
Säästöprosentti: 77,40 %

Tulot olivat huhtikuussa hieman tavallista korkeammat kiitos työmatkoista koostuvien päivärahojen sekä parin pelikortin myynnin takia. Muuten ei mitään epätavallista. 200 euron palkankorotus, jonka sain, ei juuri näy, koska verottaja siitä jo suurimman osan vie.

Menot olivat kaikki asiat huomioiden erittäin matalat. Luottokortin matkalasku osui tälle kuukaudelle, mutta ilman tätä kustannusta, olisin päässyt tavoitteeseeni eli alle 1 000 euron kuukausikulutukseen, joka on hyvä merkki näin kesään mentäessä. Turhaa roinaa ei siis tule vieläkään ostettua.

Säästöprosentti olikin tässä kuussa siis erinomaiset 77,4%, johon ei voi olla kuin yksinkertaisesti tyytyväinen.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 326,09 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 250,74 €
Matkustaminen: 292,7 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 0 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 0 €

Kulutuksessa parasta oli ehkä se, että kuten näkyy, erittäin moni kohta näyttää pyöreää nollaa! En itse asiassa muista, milloin viimeksi näin moni kohta olisi näyttänyt nollaa. Tällaista ei usein näe.

Tämän lisäksi myös ravintola ja alkoholit osasto oli huomattavan matala verrattuna muutamaan aikaisempaan kuukauteen, joka on ihan hyvä merkki. Kävin terveystarkastuksessa, jota kautta menin niin työfysioterapeutille kuin ihan polven magneettikuvaukseen (olen ollut syntymästä asti polvivammainen toisesta polvesta, mutta se on merkittävästi rajoittanut liikuntamahdollisuuksiani vasta täysi-ikäisenä).

Olenkin nyt lisännyt liikuntaa sekä muuttanut syömistottumuksiani merkittävästi terveellisempään suuntaan, mikä on aina helpompaa kesäisin, mutta toivon, että buugi pysyy myös syksyn ja talven läpi. Polveni vaivasi poikkeuksellisen paljon tänä talvena, joten odotan lääkärin lausuntoa siitä, että kannattaako polvi leikata, koska teininä lääkäri sanoi, että pääsen 5-10 vuoden polvileikkauskierteeseen, mikäli se leikataan. Tämä ei kiinnostanut siinä kohtaan, joten toivottavasti nyt olisi parempia uutisia. Saa nähdä!

Matkustamisessa kuluja nosti luottokorttilasku helmikuun reissusta Saksaan ja laitan kulut aina vasta siinä kohtaan kuukausikatsaukseen, kun rahat katoavat tililtäni, joten siksi tämä kulu valui vasta huhtikuulle.

Sijoitukseni huhtikuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 722,06€
Asuntosijoitusten kulut: 1181,43 €

Vuokratuloissa huomattavaa on se, että koska ensimmäistä asuntolainaani hieman tavattua nopeammin pois viiden vuoden ajan, asuntosijoitusten tulot kattavat nyt asuntosijoitusten kulut – ja enemmän. Vaikka korot ovatkin nousseet. Tämä onkin kiva nähdä ja kun vuokralaiset ovat myös olleet ennätyspitkään (ymmärrettävistä taloudellisista syistä, koska harva uskaltaa ostaa tällä hetkellä omistusasuntoa), asuntosijoitukset alkavat nyt kerryttämään entistä enemmän hyvää omalle taloudelleni.

Toisena muut pääomatulot koostuivat niin Revenion kuin Aallon Groupinkin osingoista.

Osakesijoituksissa ostin kuten luvattu lisää Talenomia, kun sen tulokseen eivät pörssit olleet tyytyväisiä. Itse olin kuitenkin edelleen tyytyväinen etenemiseen ja pyrin tosiaan nyt toukokuussa ison analyysin Talenomista julkaisemaan myös blogissani. Ostin Talenomia 1991,48 eurolla 265 kappaletta. Revenio dippasi selkeästi myös tulosjulkaisun jälkeen, jossa ei ollut mitään dramatiikkaa, joten toukokuussa ostan lisää joko Talenomia tai Reveniota, kumpi ikinä vapun jälkeen mielenkiintoiselta näyttääkään.

Keskimäärin sijoituksilleni Q1 tuloskatsaus oli mielenkiintoinen, koska Talenom ja Revenio laskivat selkeästi tulosjulkistuksen myötä, mutta Medpace ja Qt Group taas nousivat selkeästi. Aallon Group julkaisee tuloksensa vain kaksi kertaa vuodessa, joten se ei liikkunut juuri mihinkään.

Eniten ärsyttää, ettei minulla ole ollut käteistä hyviä ostopaikkoja hyödyntämään, koska kun esimerkiksi kirjoitin Meta Platformsin olevan ostohinnoissa viime vuoden lopussa – tämän jälkeen osake onkin noussut n. 150% kuudessa kuukaudessa. Tämä on niin sanotusti ihan oma syy. En tiedä milloin opin sen, että käteispositio pitäisi yksinkertaisesti aina olla isompi, jotta voisin reagoida paremmin ostopaikkoihin kuten Qt Groupin dippiin – tälläkin hetkellä käteiskassani on vain 10 000 euroa, koska olen niin tottunut 100%:n osakepainoon.

Yhteenveto

Huhtikuu oli onnistunut kuukausi ei vain numeroissa, vaan muutenkin. Töissä pitkästä aikaa isot projektit ottivat valtavia askelia eteenpäin ja yksi kohta neljä vuotta työstämäni projekti on vihdoin valmis vapun jälkeisellä viikolla. On oikeasti palkitsevaa tehdä jotain 4 vuotta ja lopussa olla kaikista vastoinkäymisistä huolimatta tyytyväinen lopputulokseen – aivan kuin kirjaprojektissanikin.

Toisaalta on myös paljon mitä odottaa. Uuden Zeldan julkaisuun on enää alle 2 viikkoa aikaa, joka tarkoittaa allekirjoittanelle myös viikon pituista lomaa – joka on lähes täysin varattu uuden Zeldan pelaamiselle! Tässäkin on ollut lyhyt kuuden vuoden odotus sitten viime Zeldan, joka minut kerralla palautti videopelaamisen maailmaan pitkän tauon jälkeen.

Toki välissä täytyy myös syödä, vähän liikkua ja katsoa, että blogi pyörii, mutta sijoitusasiat pyrin hoitamaan toukokuun osalta kuukauden ensimmäisen puolikkaan aikana, koska tiedän, että ajatukseni ovat jossain aivan muualla loppukuukauden.

Ja pian tämän jälkeenkin on kesäloma! Ja koska olen nyt ollut yli 10 vuotta vakuutusalalla töissä, sain myös yhden extra lomaviikon tästä ikuisuuteen niin kauan kuin vakuutusalalla olen. Mielenkiintoinen historiallinen toimialakohtainen etu, kiitos ay-liitto.

Myös Viisas sijoittaja-kirjani on kohta jo kaksi kuukautta vanha! Ja niin myynti kuin arvostelut ovat olleet edelleen erinomaisia myös läpi huhtikuun. Myös kirjastoissa kysyntää riittää, sillä kirjalla on pelkästään Helsingin alueella varauksia 356, vaikka kappaleita kirjastossa on 54! Jonoa siis piisaa, joten osta itsellesi tai tutullesi vaikka valmistujaislahjaksi, jos kirjaa ei vielä ole – palautteen mukaan kirja on ollut erittäin onnistunut myös lukijoiden mielestä!

————————————–

Voit tilata sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* 23 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi vain 21 euron hintaan. Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä* ja Storytelistä* sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

Jätä kommentti