Kuukausikatsaus huhtikuu 2024 – osakeostoja 15 000 eurolla

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa lähes vuosikymmenen ja seurannut kuukausittaisia tulojani ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön. Vain seuraamalla omaa taloutta pystyy ymmärtämään, miten oikeasti rahan kanssa käyttäytyy.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2024 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Huhtikuu 2024

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot:  3401,69 €
Menot: 1 698,08 €
Säästöprosentti: 50,08 %

Tulot olivat huhtikuussa todennäköisesti alimmalla tasolla koko tänä vuonna johtuen pitkälti yhden kuukauden korkeammasta verotuksesta (joka johtuu kerran vuodessa laskutettavasta Premium työterveystyösuhde-edusta). Ensi kuussa kuitenkin laskelmieni mukaan tuloihin tulee toivottavasti kiva pomppu, kuten myös kesäkuussa lomarahojen myötä.

Menot olivat taas paisuneet siinä, missä tulot olivat laskeneet. Mutta kaikki kulutus oli hyviin tarkoituksiin, joten loppupeleissä olen kulutuksen tasoon tyytyväinen.

Säästöprosentti olin tässä kuussa aika tarkalleen 50%, joka on selvästi tavoitetasoani 70 %:ia matalampi, mutta silti tyydyttävällä tasolla.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 750,71 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 166,11 €
Matkustaminen: 55,5 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 192,48 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 383,99 €

Huhtikuussa oikeastaan kaikki muut kulut olivat tavallisella ja erittäin hyvällä tasolla, paitsi kaksi kategoriaa.

Viihde-osiossa suurin osa extrakustannuksista Netflixin ja Spotifyn lisäksi syntyi siitä, että ostin keikkaliput Usherin keikalle ensi vuodelle Hollantiin. Hotelleja ja lentoja en vielä varaillut ja itse asiassa keikka on niin kaukana, että en pystynyt edes hotelleja vielä varaamaan Amsterdamista, koska hotellin nettisivu ei sitä antanut. Odotan tätä erittäin innolla!

Muut kategoria taas paisui kahdesta syystä. Ensimmäisenä oli Suomen Tietokirjailijat ry:n jäsenmaksu. Haluan maksaa tätä maksua ihan vain sen takia, että olenhan itsekin tietokirjailija, mutta ennen kaikkea siksi, että kirjailijoiden asia on itselleni tärkeä. KIrja on edelleen parhaita tapoja oppia uusia asioita ja olen aidosti huolissani suunnasta, mihin maailma on menossa digitalisuuden myötä.

Isompi kulu tuli kuitenkin siitä, että päätin vihdoin investoida korkealaatuiseen parranajokoneeseen. Olen aina käyttäynt Philipsin vähän alle sadan euron parranajokoneita, mutta niiden laatu on ollut aina vähän vaihtelevaa. Viimeisin Philipsini oli kuitenkin niin huonolaatuinen, etten kestänyt sillä kuin kaksi vuotta ja nyt vaihdoin elämäni ensimmäistä kertaa Brauniin, joka on arvostelujen mukaan markkinoiden paras ja pitäisi kestää ainakin kuusi vuotta. Parasta olisi kestää 300 euron hintalapulla. Olen sen verran uudella alueella, että en tiedä saako rahalla laatua tässä, mutta toivotaan.

Sijoitukseni maaliskuussa 2024

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni ja tulen laittamaan nykyisen asuntoni vuokralle aikanaan, kun muutamme uuteen asuntoon vuoden 2025 aikana. Sen jälkeen en usko uusia asuntoja hankkivani.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot (kuten osingot): 128,04 €
Asuntosijoitusten kulut: 1578,76 €

Osinkoja maaliskuussa tuli Keskolta, joka selittää tuon vähän yli satasen muut pääomatulot.

Asuntosijoitukset ovat pyörineet autopilotilla ilman sen suurempia muutoksia nyt jo viitisen vuotta ja olen tyytyväinen siihen, että ne ovat erittäin matalaa ylläpitoa vaativaa. Vuokralaiset eivät ole nyt kummassakaan asunnossa vaihtuneet moneen vuoteen, mikä on erinomainen juttu – asunnot ovat kirjaimellisesti vaatineet minulta ei mitään vaivaa. Koska en ole remonttireiskatyyppinen ihminen ollenkaan, tämä on oikeastaan ainoa asuntosijoitustyyppi joka minulle sopii, heh.

Osakkeissa taas oli liikettä sitäkin enemmän. Laitoin lähes 15 000 euroa käteistä markkinoille erittäin masentavan pörssihuhtikuun kunniaksi. Ensinnäkin, ostin Medpacea kahteen otteeseen.

– 14 kappaletta 359,2 dollarin hintaan eli yhteensä 4 717,13 eurolla. (tämä oli itse asiassa koko tulosjulkistuspäivän alin noteeraus osakkeella ja ensimmäinen kerta koskaan, kun onnistuin 15 vuoden sijoitusurani ostamaan jotain päivän pohjanoteerauksesta. Toki tämä oli täyttä sattumaa, enkä edes yrittäny ajoittaa ostoa. Ostin osaketta vain heti, kun pääsin töistä).
– 14 kappaletta 374 dollarin hintaan eli yhteensä 4 911,11 eurolla.

Tämän lisäksi lisäsin Kempoweria;

– 137 kappaletta 18,08 osakekohtaiseen hintaan eli yhteensä 2481,96 eurolla

Ja viimeiseksi lisäsin vielä Take-Two Interactive sijoitustani hieman 22 kappaletta 142,5 dollarin kurssihintaan eli yhteensä 2942,61 eurolla.

Kuten siis näkyy, uskoni samoihin salkkuni yhtiöihin, ei ole juuri muuttunut ajan kuluessa. Medpace on edelleen isoin pörssiomistukseni. Onnistuin myymään puolet Medpace omistuksestani pois hyvään aikaan ja nyt ostelen niitä takaisin, mikäli markkina siihen mahdollisuuden antaa. Uskon, että tämä tulee ennen tai jälkeen tapahtumaan.

Uskonkin Medpacen olevan salkkuni isoin omistus tästä erittäin pitkälle tulevaisuuteen ja tulen ostamaan sitä niin nouseviin, kuin laskeviin kursseihin, aina kun ohjeistus+arvostus siihen antaa mahdollisuuden. Niin tasaista suorittamista yhtiö on tehnyt läpi pörssihistoriansa.

Kempowerin ja Take-Two Interactiven osuus salkussani ovat vielä suhteellisen pieniä (noin 10% koko osakesalkustani yhdessä), mutta lisään niitä myös kuukausittain, jos arvostustasot pysyvät tai laskevat nykyisestä. Medpacelle olen kuitenkin korvamerkinnyt vielä 30 000 euroa käteiskassastani, joten se menee prioriteettina muiden ostosten edelle.

Yhteenveto – huhtikuu 2024

Huhtikuu meni nopeasti ja kävin poikkeuksellisen paljon puhumassa erilaisissa tapahtumissa aina OP:n tapahtumassa Amos Rexissä, että Keski-Uudenmaan osakesäästäjien tilaisuudessa. Tämän lisäksi kävin myös parissa podcastissa, joista yksi julkaistiin nyt jo huhtikuussa ja muut tulevaisuudessa.

Sain myös tiedon (tai no arvion) rakennusyhtiöltä uudesta uudisasunnon valmistumisesta ja tein hieman laskelmia. Hyvä uutinen on se, että uudella aikataululla, pystyn jatkamaan kuukausisijoituksiani tuttuun tapaan (eli minun ei tarvitse säästää niin aggressiivisesti käsirahaa) ja onnistun asunnon valmistumiseen asti todennäköisesti noin 2 000 euron kuukausisijoituksilla säästämään tarvittavat 50 000 euroa kasaan, jotka olen sijoittanut lyhyen koron rahastoihin ja säästötilille.

Tätä tekstiä kirjoittaessani itse asiassa istun AirBnb:ssä Yhdysvalloissa Nebraskan Omahassa. Koska, kyllä vain. Ylihuomenna on Berkshire Hathawayn yhtiökokous ja minulla on liput (vaikka en Berkshire Hathawayn osakkeita omistakaan)!

Uskon, että kokemuksesta tulee ainutkertainen, todennäköisesti kauhean montaa vuotta ei Warren Buffettia ole enää edes mahdollista nähdä! Tulen kirjoittamaan reissuista ja tunnelmista niin HS Vision kolumni-paikkaani kuin myös tietenkin kuvien kanssa blogiini, kunhan palailen reissulta. Toivon, että niistä teksteistä ja kuvista pääsen tunnelmat välittämään!

Ja reissusta palattuani minua odottaakin työpöydällä läjä kustannustoimittajan kommentteja seuraavasta kirjastani, joita alan reissun jälkeen työstämään kahta kauheammin. Paljon tehtävää, paljon koettavaa, paljon odotettavaa – ja mikä parasta: paljon onnea ja työn hedelmiä jaettavana tulevina viikkoina ja kuukausina!

Noita odotellessa, jos haluat jotain kuunneltavaa, kävin Ylen pörssipäivä podcastissa vuosi ensimmäisen vierailuni jälkeen, jossa käsittelimme monia eri aiheita. Sinänsä blogia aktiivisesti seuranneille, ei välttämättä mitään uutta, mutta mukavaa rentoa kuunnteltavaa, jos podcasteista tykkää.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

4 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus huhtikuu 2024 – osakeostoja 15 000 eurolla”

 1. Mikä sun mielipide on siitä Medpacen arvostustasosta? Muistelen että jossain aiemmassa postauksessa sanoit keventäväsi kun oli noussut ”liikaa”, mutta ostit lisää nyt, onko jokin muuttunut ja nykyinen kurssi onkin perusteltu? Korjaa vain jos muistan koko homman väärin 😀

  Vastaa
  • Juurikin näin. Ja tosiaan silloin kirjoittelin, että todennäköisesti pyrin lisäämään Medpacet takaisin salkkuun, jos arvostustaso laskee. Nykyinen taso (eli kirjoitushetkellä noin 396) oli se missä myin. Kuten tekstistä näkyy, ostokset tehty nykyistä tasoa melkein 10% alempana ja tosiaan lisäyksenähän Medpace päivitti vielä ohjeistustaan ylemmäksi alkuperäisestä.

   Eli samanaikaisesti osaketta sai halvemmalla, että sen tulevaisuus näytti paremmalta. Nykytasolla en tosiaan vieläkään koskisi eli sinällään mikää ei ole muuttunut. Olen asettanut tietyt arvostustasot, joissa Medpacea lisäilen ja tuossa osavuosituloksen hetkellisessä kurssilaskussa, ensimmäinen taso osui juuri ja juuri vastaan.

   Vastaa
 2. Take Two:sta olisi mielenkiintoista lukea syväanalyysi! Taitaa tosin olla backlogilla paljon tavaraa, mutta tässäpä sinne yksi aihe lisää 😀

  Vastaa
  • Hyvä ehdotus, koska itse asiassa voisin kesällä kirjoitella syväanalyysin ainakin noista salkun osakkeista, joista sitä en ole vielä tehnyt eli Keskosta ja Take Two:sta. Kunhan saan ensin seuraavan kirjan valmiiksi, niin silloin jää enemmän aikaa pidemmille teksteille.

   Vastaa

Jätä kommentti