Kuukausikatsaus joulukuu 2021 – säästöprosentti yli 70%

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elin ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Joulukuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 2969,93€
Menot: 886,76€
Säästöprosentti: 70,03%

Tuloissa ei ollut joulukuussa mukana muuta kuin tavallinen palkka, mutta ilahduttavaa joulukuussa oli ehdottomasti vähäinen kulutukseni. Joululahjoihin ei mennyt juuri rahaa ja pitkästä aikaa kulutukseni laskikin alle 1000 euron, mikä on taso, jossa haluaisin olla joka kuukausi. Tämä nostikin säästöprosenttini yli 70%:n, mikä on tavoitetasoni. Nyt kun loppuvuotena tuloni ovat hieman laskeneet veroprosentin korotuksen takia, on 70%:n säästöprosenttiin pääseminen ollut haastavaa ja siihen pystyykin pääsemään vain järkevällä kulutuksella.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 203,06€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 166,26€
Ravintolat ja alkoholi: 121,35€
Matkustaminen: 93,30€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 18,99€
Harrastukset ja liikunta: 150€
Terveys: 6€
Muut: 127,8€

Kirjoitin marraskuussa siitä, että ravintola – ja alkoholikulutukseni oli lähtenyt aika hallitsemattomaan nousuun viime kuukausina ja vähensin etenkin alkoholin kulutusta joulukuussa, joka näkyi positiivisesti nyt jo kulutuksessani. Tämän lisäksi tein isompia investointeja harrastuspuolella joulukuussa ja uskon näiden kantavan helposti ainakin huhtikuuhun asti, joten isosta kertasummasta huolimatta kulutus pysyi järkevänä joulukuussa.

Muissa kuluissa suurimpana menoeränäni oli kotivakuutus, mutta muuten kulutukseni taso oli aika perinteinen eikä mitään muuta silmäänpistävää kuluissa juuri ole. Jouluna tuli myös tavan mukaisesti syötyä hyvin, mutta näyttää siltä, että jouluruoka ei ole erityisen tyyristä, kun suurimman osan siitä tekee itse. Paistoin tänä jouluna joulukinkun ensimmäistä kertaa itse ja yllätyin kuinka mehevää siitä tuli ja kuinka onnistunut kastikekin oli, vaikka vähän sovelsin siinä. Ehkä minussa pieni kokki piilee sittenkin, heh.

Sijoitukseni joulukuussa 2021

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä ensi vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntynee selvästi positiiviseksi.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei tässäkään kuussa ollut mitään ihmeellistä ja mitä kyselin vuokralaisilta kuulumisia joulun alla, kaikki tuntui olevan hyvin. Kahden vuoden aikana asuntosijoitushommissa ei ole itselläni mitään ihmeellistä tullut vastaan, joten odotan sitä päivää, kun pääsen oikeista ensimmäisistä vastoinkäymisistä kirjoittelemaan!

Osakesijoituspuolella tapahtuikin sitten vähän enemmän joulukuussa.

Ensinnäkin, tammikuun alussa ostin Talenomia lisää salkkuuni ja tällä hetkellä Talenom onkin salkkuni isoin sijoitus n. 50 000 eurolla. Talenomia tuli salkkuun 120 kappaletta, 12,66 kurssihinnalla eli yhteensä 1524 eurolla. Talenomin hinnasta on puhallettu huipuista jo yli 30%, joten tämä on luonnollisesti näkynyt nettovarallisuudessani negatiivisesti, mutta samalla tarjosi nyt uuden ostopaikan lisätä Talenomia salkkuun.

Listautumisantien osalta osallistuin niin Lamorin kuin Kempowerinkin antiin. Minun piti osallistua myös Administerin antiin, mutta siinä minulla kävi ns. Norrhydrot, jossa missasin annin kiireiden takia. Toisin kuin Norrhydron annissa, Administerin annissa missaus oli hyvä uutinen, koska Administerin anti ei alkanut positiivisessa valossa ja osake liikkuu edelleen listautumishinnan alapuolella. Plusmiinusnolla siis.

Olen etenkin vuoden toisella puoliskolla kerryttänyt käteiskassaani erittäin tietoisesti ja käteiskassani onkin tällä hetkellä ennätyksellinen 41 000 euroa. Tarkoitus on laittaa tämä kaikki helmikuun osakeannissa omaan työpaikkaani (joka ei ole pörssilistattu yhtiö ja jota salkussani jo onkin). Kirjoitan tästä oman kirjoituksen helmi-maaliskuussa, mutta samalla uskon kerryttäväni käteiskassaani myös tämän jälkeen.

Pörssien arvostustasot ovat edelleen mielestäni haastavat ja elämme aika poikkeuksellista aikaa (tästäkin tulossa kirjoitus yhdessä inflaatipohdinnan kanssa!). Onkin paljon sanottavaa nykyisestä tilanteesta ja pitää vain löytää aika kirjoittaa nämä tekstit ja mahduttaa ne blogiaikatauluun – toivottavasti osakeannit siis hieman rauhoittuvat tämän vuoden alulle.

Yhteenveto

En tiedä mihin tämä vuosi taas oikein meni. Korona tuntuu ainakin itselläni aiheuttaneen pienen ajantajun katoamisen ja kuukaudet vain tuntuvat valuvan ohi samalla, kun erilaisia rajoituksia elämään tulee ja menee. Kaikista iloisin olen siitä, että olen päässyt taas käymään elokuvateattereissa ja viime aikoina onkin tullut katsottua lähinnä ison screenin elokuvia, kuten Spiderman (joka oli mahtava) sekä Matrix 4 (joka taas oli mahtava pettymys).

Uskokaa tai älkää, myös sijoituskirjani on edennyt! Seuraavana vuorossa on Teams-puhelu kustannustoimittajan ja kustannuspäällikön kanssa ja uskon, että mikäli pääsemme yhteisymmärrykseen kirjan punaisesta langasta, voisi kustannussoppari olla ajankohtainen toivottavasti parin kuukauden sisään. Tämä olisi tietenkin aivan valtava uutinen ja tulen siitä blogiini kirjoittamaan heti, kun/jos tämä tapahtuu.

Kirjani käsikirjoitukseni alkaa olla jo erittäin hyvissä kuosissa, koska esilukijani ovat antaneet erittäin arvokasta palautetta ja olen ehtinyt pari editointikierrosta kirjaa jo tehdä. Uskon, että kustannussoppari vielä parantaisi omaa motivaatiotani editoida (olen ehdottomasti enemmän kirjoittaja, kuin editoija) ja toivon, että myös kustannustoimittaja pystyy tekemään tekstistäni entistä terävämpää ja paremmin luettavaa.

Joulukuu oli mukavan rauhallinen lopetus vuodelle 2021 ja lähdenkin vuoteen 2022 innolla ja optimisesti asioita eteenpäin viemällä. Seuraavina viikkoina blogissani onkin vuorossa henkilökohtaiset vuoden lempikirjoitukseni eli mitä muutoksia blogiin tulee vuonna 2022, tilinpäätös-teksti, vuosikulutukseni analysointi sekä sijoitusstrategiani tuotto indeksejä vastaan! Paljon kultaista kontenttia siis tulossa tulevilla viikoilla, joten muista pysyä kuulolla.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti