Kuukausikatsaus joulukuu 2022 – vuosi pakettiin 60% säästöprosentilla

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2022 viimeinen kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Joulukuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 3 263,88 €
Menot: 1 287 €
Säästöprosentti: 60,66 %

Tulot olivat tässä kuussa suhteellisen matalat, koska armeijapalkka, jonka sain viime kuussa vähennettiin tässä kuussa palkastani. Taisi myös verokorttini raja ylittyä juuri ja juuri joulukuussa, joka leikkasi vielä hieman palkastani. Plussaa oli kuitenkin, että sain yliopiston vierailijaluennoitsijana olemisesta parin sadan palkkion, joka puski kuukauden tulot yli 3000 euron.

Menot olivat edelleen aivan liian korkeat. Voisin syyttää inflaatiota, mutta fakta on, että kuussa oli jälleen yksittäisiä kuluja, jotka nostivat kulutuksen yli itselleni asetetun 1 000 euron rajan. Kaikki toki aivan syystä, kuten kohta käyn läpi, mutta peruskulutuksestani täytyy kokeilla etsiä jotain karsittavaa esim. ravintolan ja alkoholin muodossa, koska uskon, että pystyn edelleen pääsemään alle 1 000 euron kuukausikulutuksen yleisistä nousseista elinkustannuksista huolimatta.

Katsotaankin tarkemmin mistä vuoden viimeisen kuukauden kulut syntyivät.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 311,77 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 166,38 €
Ravintolat ja alkoholi: 396,45 €
Matkustaminen: 195,74 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 68,98 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 17,06 €
Muut: 130,83 €

Asumiskulut pysyivät hyvin aisoissa, koska mitään netti- tai sähkökuluja ei joulukuulle osunut. Elintarvike- eli ruokakauppakulut pysyivät myös hyvin aisoissa, mikä oli mukava nähdä.

Ravintolat ja alkoholi tuttuun tapaan erittäin korkealla, mutta tällä kertaa korkeat kulut johtuvat tyttöystäväni kanssa vietetystä vuosipäiväillallisesta Ravintola Ragu:ssa (joka on yksi lempiravintoloitani Helsingissä), mihin paloi n. 200 euroa. Olen vaatinut, että maksan aina vuosipäiväillallisemme, koska tyttöystäväni oikolukee jokaisen 100 blogitekstiäni vuodessa, vaikka hän luonnollisesti haluaisi puolet aina maksaa.

Myös matkustuskulut olivat poikkeuksellisen korkeat, koska pääsin vihdoin pitkään suunnittelemalleni matkalle Hollantiin hollantilaisen pitkäaikaisen kaverini luokse. Matka oli erittäin mielenkiintoinen ja opin, että Hollannin hallitus on pohtinut pitkään 40-60 sentin sähköhintakattoa – energiakriisi on muutenkin Hollannissa aivan eri tasolla kuin Suomessa, ja nukuin esim. yöt kahden peiton kanssa ja vaatteet päällä. Tämä taas muistutti siitä vanhasta viisaudesta, että matkailu tosiaan avartaa.

Kävelymatkalla lentokentältä kotiin sunnuntaiyönä kävi myös niin hassusti, että ohitseni mennyt vastaantulijalla koulutuksessa ollut koira nappasi minua takareiteen, kun olin pari metriä ohi siitä mennyt, joka sitten aiheutti yöllisen apteekkikäynnin sekä jäykkäkouristusrokotteen vahvistuksen seuraavana aamuna. Kiitos luojan työterveydelle, jonka avulla homma sujui äärettömän sujuvasti ja helposti.

Muuten joulukuu meni erinomaisesti, ilman flunssia ja pääsinkin näkemään montaa kaveria pitkästä aikaa.

Sijoitukseni joulukuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiiviseksi. Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei tässäkään kuussa mitään ihmeellistä. Korot tarkistuivat viime vuoden elo-syyskuussa kaikille lainoille, joten oletan korkojen olevan nykyistä alemmalla tasolla, kun tänä vuonna tarkistukset taas iskevät päälle. Olen äärimmäisen yllättynyt, jos olemme yli 3 % korkotasolla vielä tämän vuoden lopussa. Kirjoitan inflaatio-ja korkoennusteista todennäköisesti tammikuun alussa/helmikuun lopussa lisää ja tarkemmin, kunhan blogiaikatauluni antaa periksi.

Osakesijoituspuolella ei tapahtunut joulukuussa yhtään mitään, koska säästän tällä hetkellä helmikuun vuosittaiseen mahdollisuuteen ostaa työpaikkani emoyhtiön osakkeita. Pyrin ostamaan kerralla emoyhtiön osakkeita tänä vuonna n. 30 000 eurolla. Kertaostokset ovat näin isoja, koska mahdollisuus ostaa ja myydä osakkeita avautuu vain kerran vuodessa. Maaliskuusta eteenpäin jatkan taas perinteiseen tyyliin pörssiosakkeiden kuukausittaista ostelua.

Yhteenveto

Vuosi 2022 meni ohi aivan yhtä nopeasti kuin aiemmat vuodet 2020 ja 2021. En tiedä johtuuko tämä siitä, miten korona muutti elämämme arkea vai onko kyse vain vanhentumisesta, mutta aika tuntuu laukkaavan eteenpäin aivan hurjaa vauhtia. Koen olevani suhteellisen tehokas, mutta siitä huolimatta aika tuntuu loppuvan kesken kaiken sen tekemiseen, mitä haluaisin tehdä!

Tuttuun tapaan vuoden vaihde on kuitenkin blogissa äärettömän mielenkiintoista aikaa ja halusinkin hoitaa kuukausikatsauksen ensimmäisenä pois alta. Torstaista eteenpäin alkaakin mielenkiintoisten tekstien putki eli vuorossa onkin niin tilinpäätös (kuinka paljon varallisuuteni kasvanut tänä vuonna – vai onko se jopa laskenut?), sijoitusteni tuotto ja vertailu indekseihin sekä tietenkin koko vuoden kulutukseni analysointi!

Seuraavat viikot sisältävät siis aimo paljon mielenkiintoisia numeroita ja faktoja taloudestani ja taidankin heti tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen painua laskemaan nettovarallisuuttani ja sitä, tuliko tästä ensimmäinen vuosi koskaan, kun nettovarallisuuteni laski pörssin mollivoittoisuuden takia, vai pääsinkö tänäkin vuonna plussalle? Myös kirjani julkaisupäivään on enää vähän yli 8 viikkoa, joten jännitys tiivistyy sen osalta!

————————————–
Voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus joulukuu 2022 – vuosi pakettiin 60% säästöprosentilla”

 1. Hei!
  Olisin säästänyt pitkän pennin,kun olisin eksynyt sivustoillesi aiemmin.Olisi ollut viisaampi ratkaisu lähteä indeksirahastoilla liikkeelle,eikä sekoilla näillä taidoilla suorissa osakesijoituksissa viime vuonna.

  Vastaa
  • Harmi kuulla, että viime vuonna sijoitukset eivät menneet nappiin! Mutta tosiaan rohkaisuna voi sanoa sen, että suurin osa sijoittajista aina oppirahat maksaa ja se kuuluu usein tähän lajiin. Itsekin n. 15 vuotta sitten kun sijoittamisen aloitin, maksoin isot oppirahat ensimmäisistä epäonnistuneista sijoituksista, mutta tekemällä oppii ja tärkeintä on vain olla toistamatta samoja virheitä uudelleen.

   Mukava myös kuulla, että blogista on ollut hyötyä!

   Vastaa

Jätä kommentti