Kuukausikatsaus joulukuu 2023 – säästöprosentti 60,29%

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tulojani ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote oman taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Joulukuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4059,16  €
Menot: 1612,17 €
Säästöprosentti: 60,29 %

Tulot olivat joulukuussa ns. tavallisella tasolla. Loppuvuonna veroprosenttini on korkeampi, joten tulot olisivat jääneet matalammaksi kuin normaalisti, mutta Vuoden Sijoittajan rahapalkinnon realisointi nosti tulot tutulle 4 000 euron tasolle.

Menot olivat tutulla tasolla korkojen nousun jäljiltä. Muuten kulut pysyivät erinomaisesti kuukauden osalta aisoissa, mutta joululahjat nostivat hetkellisesti kulutusta.

Säästöprosentti oli hyvät 60,29% mikä menee tavoitetasoon ja etenkin korkotasoa miettien on erinomainen. Parempaan pystyy tavallisena kuukautena, mutta joulukuu on aina haastava.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 844,10 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 174,32 €
Matkustaminen: 58,8 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 56,36 €
Harrastukset ja liikunta: 49,6 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 278,99 €

Asumiskulut siis pysyivät edelleen korkeana asuntokokonaiskoron ollessa edelleen 4,3%:ssa. Euriborit korjaavat kuitenkin nyt nopeasti alaspäin ja koronlaskut alkavat näkyä jo ensi vuonna aika nopeasti korkokulujen laskussa – helpotus myös minulle. Kirjoitan koroista ja niiden kehityksestä tänä vuonna enemmän myöhemmin tammikuussa, koska tästä on kyselty erittäin paljon.

Muuten taso oli aika perinteinen. Muut kustannukset olivat tosiaan hetkellisesti isot, koska ostin avovaimolleni joululahjaksi vastamelukuulokkeet, jotka ovat viimeisen puolen vuoden aikana parantaneet äärimmäisen paljon elämänlaatuani – etenkin julkisissa kulkuvälineissä.

Sijoitukseni joulukuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot (kuten osingot): 83,57 €
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Toisen asuntoni vuokralainen laitteli viestiä joulukuussa ja sanoi, ettei ole lähtemässä, mutta kysyi sattuisiko minulla olemaan isompaa asuntoa vuokralla tarjolla hänellä. Kerroin, että nykyisen asuntoni jätän vuokralle aikanaan, joten voi olla, että minulla on valmis kämppä vuokralle heti, kunhan pääsen täältä muuttamaan uuteen asuntoomme.

Uusi asunnon rakennuksen aloitus on nykyisen taloustilanteen takia siirtynyt ja kämppä valmistuu todennäköisesti vasta 2025 puolessa välissä, kun alun perin sen piti valmistua vuoden 2025 alussa). Mutta oli mukava tietää, että olin tehnyt jotain oikein vuokranantajana, jos vuokralaiset kysyvät kämppää suoraan minulta.

Myös osakemarkkinoilla olin liikkeellä joulukuussa, koska taas hieman käteistä vapautui asunnon rakentamisen siirtymisen myötä.

Ostinkin Kempoweria 74 kappaletta 26,8 eurolla/osake eli yhteensä 1982,20 eurolla.

Tämän lisäksi sain vielä veronpalautuksia Digital Realty Trustin vanhoista osingoista sekä Keskon ensimmäiset osingot. Sijoitukset nousivat tuntuvasti etenkin Suomessa joulukuussa, mutta tästä lisää seuraavassa kirjoituksessa, jossa käyn läpi koko vuoden 2023 sijoitukset ja miten sijoitukseni ovat pärjänneet pitkällä aikavälillä indekseille.

Yhteenveto

Joulukuu oli äärimmäisen hektisen marraskuun jälkeen mukava paluu arkeen. Joulu ja uusi vuosi toivat mukavaa rauhaa myös muuten kiireiseen arkeen. Uuden asunnon rakentaminen tosiaan viivästyy, mikä on ihan kiva, koska saan siis vielä pari kuukautta sijoitettua osakkeisiin. Koen, että noususta huolimatta, Helsingin pörssi on vielä ihan ostohinnoissa, joten tämä on mukavaa.

Etsin myös lyhytjänteistä sijoituskohdetta kaikelle sille käteiselle, jota joudun säästämään ensi vuoden asunnon ostoa varten ja tällä hetkellä arvon lyhyen korkorahaston ja säästötilin välillä. Kirjoitan tekstin lopulta, kun olen vaihtoehdot analysoinut.

Muuten joulukuu meni erittäin paljon etenkin seuraavan kirjani kirjoittamisen parissa ja en olekaan kirjoittanut niin paljon kuin joulukuussa pitkään aikaan. Kirjan ensimmäinen versio alkaa valmistumaan, jonka jälkeen se lähtee ensimmäisille oikolukijoilleni ja tämän jälkeen alkaa viimeinen puristus allekirjoittaneen osalta ennen kuin alamme kirjaa kunnolla työstämään yhdessä luottokustannustoimittajani kanssa, joka myös Viisaan sijoittajan editoi.

Mitä pidemmälle kirjaprojekti etenee, sitä enemmän innoissani siitä olen. Maalis-huhtikuussa pääsen jakamaan ensimmäiset tiedot kirjasta kirjan nimen, tarkemman sisällysluettelon sekä kannen muodossa kaikkien lukijoiden kanssa – en malta odottaa, vaikka työtä vielä edessä onkin paljon. Sitä ennen saan myös ensimmäisen kirjailijapalkkani, jota odotan myös innolla – en niinkään sen takia, että sieltä tulisi paljon rahaa, vaan jotta opin tarkalleen, miten vaikeaa kirjailijoilla oikeasti on. Tuttuun tapaan tulen avaamaan kaikki nämäkin eurot blogissani.

Seuraavat viikot blogissa onkin vuorossa numeroiden avaamista, niin sijoitusteni kuin varallisuuteni muodossa. Sekä mitä kaikkea muutosten tuulia vuodessa 2024 on odotettavissa blogiin ja muutoinkin. Jatkankin tästä suoraan vuoden 2023 tilinpäätöksen kirjoittamisen pariin.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 29 euron hintaan Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti