Ihan alkuun vähän off-topic asiaa. Poistin nyt viimeisetkin mainokset blogistani ja Googlen kanssa oli hieman teknistä häiriötä. Kertoisitko siis kommenteissa, mikäli selaat tätä blogitekstiä ilman Adblockia ja/tai mobiililaitteella ja kerrotko, näetkö edelleen mainoksia (tai outoja tyhjiä kohtia). Ja mikäli näkyy, kokeile poistaa selaimesi evästeet ja kokeile uusiksi. Kiitos!
Sitten itse asiaan. Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.
Kesäkuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut)
Tulot: 3273,45e (10 180,06e)
Menot: 747,08e (2172,48 e)
Säästöprosentti: 77,18% (78,66%)
Tässä kuussa tuloni eivät olleet erityisen isot. Vaikka sain lomarahat! Tekstin nimen mukaisesti, kaipaan aikaa kun olin tuntityöläinen ja saatoin nostaa kaikki lomani rahana (ks. viime vuoden järjettömät tulot kesäkuussa). Tänä vuonna pidin kesäkuussa lomaa 11 päivä ja näiltä päiviltä maksettiin lomakertymäni mukaista palkkaa. Kertymä oli syntynyt sinä aikana kun palkkani oli lähes 1000 euroa pienempi kuin tällä hetkellä, joten normaali kuukausipalkkani oli erittäin heikko. Lomarahoja sen sijaan tuli päälle 1000 euroa, joten loppujen lopuksi ansiotuloni eivät olleet kauheasti korkeampia kuin tavallisessa kuukaudessa. Mutta sainpa pitää palkallista vapaata ensimmäistä kertaa elämässäni. Ensi vuonna sitten hyvät kertymät, täydet lomapäivät ja paremmat lomarahat.
Tuloja tuli myös osingoista kun esim. monesti kirjoittamastani Qualcommista irtosi osingot ja taisipa pieni potti tulla myös McDonald’sista. Sain myös vihdoin puoli vuotta valmistumiseni ja vaihdon loppumisen jälkeen toisen osan (200 euroa) vaihtostipendiäni yliopistolta. Verotonta tuloa, jee!
Menot olivat suhteellisen korkeat, koska olin tosiaan lähes puolet kuukaudesta Etelä-Koreassa lomalla. Paikan päällä kuutenkin kulutin rahaa jonkun verran ja maksoin treffejä ym. tyttöystäväni vastusteluista huolimatta. Vaadin, että voin maksaa enemmän, koska asumisesta minun ei Etelä-Koreassa tarvi maksaa. Onneksi ravintolat, liikkuminen ja muu lomatekeminen Koreassa on suhteellisen halpaa.
Tässä kuussa on hyvä huomata, että vaikka tuloni olivat lähes 3 kertaa pienemmät kuin viime vuonna samaan aikaan, oli säästöprosenttini lähes identtinen. Ettei vain olisi viime kesäkuussa elintasoinflaatio iskenyt minuunkin?
Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen? Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.
Vuoden 2018 tavoitteet
Uutta pääomaa sijoituksiin 11620/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 2082,13/4300 euroa
Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 63,22%) (7457/20273)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80%
Olen tänä vuonna saanut erittäin mukavasti uutta pääomaa sijoituksiini, mutta en siitä huolimatta ole nettovarallisuuteni kasvuun tyytyväinen. Näyttäisi siltä, että sijoitustuottoni ovat tänä vuonna olleet negatiiviset kiitos AT&T:n sekä Citigroupin rajun kurssilaskun sekä Qualcommin kohtalon ollessa vielä sekalainen. Oletan toisen puoliskon olevan se, jolloin markkinan liikkeistä huolimatta, omat sijoitukseni korjaava itseään ylöspäin.
Näin puolen vuoden jälkeen on myös hyvä huomata, että jään tänä vuonna selkeästi osinkotavoitteestani. En ole laskenut tarkkaan, muttta näyttää siltä, että jopa 3000 euroon pääseminen näyttää hankalalta. Tämä on huolestuttavaa ja täytyykin keksiä tapoja säästää entistä enemmän per kuukausi, jotta ensi vuonna pääsen lähemmäksi tavoitettani. Olen tällä hetkellä 5-vuotistavoitteeni tasan puolessa välissä ja ei hyvältä näytä osinkojen osalta.
Asuntomarkkinat ovat olleet erittäin hiljaiset viime aikoina, enkä ole edes käynyt näytöissä katsomassa uusia asuntoja. Noh, olen vasta 4 kuukautta ensiasuntoa etsinyt, joten ei sinänsä mikään kiire. Mukavaa olisi kuitenkin asunto ostaa ennen kuin korot lähtevät taas nousuun.
Kuukauden sijoitukset
Kesäkuussa ostin strategiani mukaisesti lisää AT&T:tä. Osinkotuotto tällä yhdellä maailman vanhimmista ja vakaimmista osinkoaristokraateista on noussut jo 6,5%, joten ostos oli pitkälti no-brainer. AT&T nostaa osinkoaan 2-4% vuodessa, joten 10 vuoden päästä odotankin jo n. 10% osinkotuottoa näille ostohinnoille dollarin kurssin muutoksista riippuen.
Joulu tuli minulle kuitenkin ajoissa kesäkuussa kun Yhdysvaltain pankkien stressitestien tulokset tulivat viime viikolla ja Citigroupin osingon nosto sekä osakkeiden takaisin osto ylitti omat ja markkinoitteni odotukset. Ostin Citigroupia aikoinaan sijoitusurani alussa kun se oli melkein mennyt konkurssiin ja maksoi 0,01 dollarin osinkoa per neljännes. Tänään Citigroup sijoitukseni on salkkuni suurin sijoitus, lähes 80% voitolla ja osinkotuotto keskihinnalleni on lähes 5%. Aika on maaginen asia sijoittamisessa.
Yhteenveto
Vuosi on on tähän mennessä mennyt yhdessä hujauksessa ja tuntuu hassulta, että mennään jo puolessa välissä. Heinäkuussa on kuitenkin se mahtava juttu, että pääsen pitkästä aikaa tekemään puolivuosikatsauksen! Ja samalla näen, missä mennää nettovarallisuuteni osalta. Onko 100 000 euroa yhtään lähempänä kuin vuoden alussa ja kuinka paljon matkaa on vielä jäljellä? Se selviää ensi viikon kirjoituksessani.
Peukku mainosten poistamisesta. Monella muulla sijoitusbloggaajalla tuntuu olevan asenne, että hyvä ne mainostulotkin on kerätä, ei niistä mainoksista haittaa ole. Paremmalta näyttää ilman mainoksia. Itsekään en mainostuloja halua blogillani kerätä.
Joo koetan saada blogista mahdollisimman mukavannäköistä (omien taitojen puitteissa :D), jotta se on kivempaa luettavaa niin lukijoille kuin minullekin. Vähän simppelihän ja joidenkin mielestä varmaan tylsä tämä ulkoasu silti on, mutta askel askeleelta parempaa kohtaa. Mainostuloja ei kuitenkaan niin paljon tule, että sillä voisi sivun huonoa ulkoasua perustella.
Kaikki on suhteellista. Toiselle joku asia on pientä ja toiselle suurta. Pienipalkkaisella terveydenhuoltoalalla työskentelevänä olisin iloinen noista kesäkuun tuloistasi. Julkisen sektorin lomarahojen leikkaus tuntuu kukkarossa ja elämässä sen verran, että ei tarvitse unelmoida ulkomaan matkoista ainakaan pariin vuoteen.
Luonnollisesti kaikki on suhteellista. Itse olisin minä muuna kuukautena ollut enemmän kuin tyytyväinen näihin tuloihin, mutta kun katsoo viime vuoden lukuja, ei voi olla tyytyväinen, koska suhteessa erittäin pieni summa. 30%:n lomarahaleikkaus kieltämättä tuntuu ihan samalla tavalla, koska sekin on suhteessa siihen mihin on tottunut erittäin suuri määrä.
Mutta siinä missä tulot ovat suhteellista, niin ovat menotkin. Itse reissasin ja kulutin rahaa festareilla jne. viime vuonna ja myös kuluni olivat 3-kertaa isommat kuin tänä vuonna. Jostain pitää luopua, mutta pitkällä aikavälillä siihen tottuu ks. https://omavaraisuushaaste.com//hedonismin-oravanpyora/
AT&T alkaa olla aika mojova osinkoprosentti 🙂
Joo, selkeästi alihinnoiteltuhan AT&T on ollut jo vähän aikaa ja siksi tullut tankattuakin aika paljon. Onneksi ei ole edes kauheasti miinuksella ja nyt kun osingot rullaavat niin voi vaan pitää ja unohtaa. Mikäli dollari nyt heikkenisi, voisin harkita lisäämistä, mutta näillä kursseilla keskityn Suomen pörssiin.
”Mukavaa olisi kuitenkin asunto ostaa ennen kuin korot lähtevät taas nousuun.”
Miksi näin? Eikö korkojen nousu yleensä paina asuntojen hintoja alaspäin, ts. korkojen ollessa suuremmat saisit asunnon ostettua halvemmalla?
Olisi helppoa, jos korkojen suhde asuntojen hintaan olisi noin yksiselitteinen, mutta valitettavasti se ei ole. Jos korot nousevat, tarkoittaa se myös, että inflaation kasvu kiihtyy. Inflaation kasvu taas vaikuttaa suoraan asuntojen hintoihin. Samalla se usein tarkottaa myös talouskasvua. Ja kaikki nämä johtavat asunnonhintojen nousuun. Hyvä esimerkkihän on finanssikriisi vuosikymmen sitten. Asunnot olivat huomattavasti kalliimpia suhdannehuipussa kuin nollakoroissa ja kun talous on pääsemässä jaloilleen.
Ja muutenkin lähes nollakorolla asunnon ostaminen tulee myös huomattavasti halvemmaksi kuin vain 25% pystyy enää vähentämään asuntolainan korkoja verotuksessa. Pelkkä prosenttiyksikön nousu korkoihin lisää tulevaa velkani osuutta 1200 euroa. Pitkällä aikavälillä siis korkojen nousu tulee aina kalliimmaksi, vaikka asunnon saisi esim. 5000-10000 euroa halvemmalla.