Kuukausikatsaus kesäkuu 2021 – säästöprosentti 83,21% ja elämä jatkuu sittenkin!

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Kesäkuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini kesäkuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 5540,23€
Menot: 930,46€
Säästöprosentti: 83,21%

Tulot olivat verojen jälkeen erittäin korkeat kiitos lomarahojen saapuessa yhdessä kesäkuun palkan yhteydessä. Tämän lisäksi sain jotain hämärää palautusta viime kuukauden Amazonin ostoksistani parikymmentä euroa.

Menot olivat mukavasti kesäkuussakin alle 1000 euroa, vaikka kuten kohta näkyy, rahaa kului millon mihinkin ja tuntui, että kesäkuu oli ensimmäinen kuukausi sitten viime kesän kun oikeasti tein paljon asioita joka viikonloppu oikeiden ihmisten kanssa, pitkälti kiitos parantuneen koronatilanteen. Olen kuitenkin tyytyväinen, jos myös koronan jälkeen pystyn kulutukseni pitämään 1000 euron pinnassa yksittäisiä matkailukuukausia lukuunottamatta.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 183,29€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 174,08€
Ravintolat ja alkoholi: 112,67€
Matkustaminen: 39,2€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 37€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 111,88€
Harrastukset ja liikunta: 0€
Terveys: 240,53€
Muut: 31,81€

Perus elämisen kulut elintarvikkeista asumiseen sekä ravintoloihin ja alkoholeihin pysyivät suhteellisen kurissa kesäkuussa, vaikka menoja oli paljon. Vaikka kesäkuussa oli juhannusta, mökkeilyä ja muuta etenkin alkoholi- ja ravintolakulut pysyivät suhteellisen matalana siihen, mitä ne voisivat pahimillaan olla (ja mitä ne olivat esim. opiskeluaikoinani). Merkittävää oli myös se, että vaikka kuluina se ei juuri näy, käytin enemmän HSL:n kertalippuja kuin kertaakaan koronan alkamisen jälkeen.

Myös videopelien vuoden isoin tapahtuma E3-messut olivat kesäkuussa ja sieltä itselleni positiivisin yllätys oli kun Nintendo julkaisi lokakuuksi Metroid-videopelisarjan viidennen osan Metroid Dreadin. Metroid on kaikista maailman videopelisarjoista lempparini yhdessä The Legend of Zeldan ohella ja luonnollisesti ostin Verkkokauppa.comista heti Metroid: Dread-videopelin special editionin, josta hintaa tuli vähän normaalia enemmän.

Huomionarvoista on myös, että kävin helteiden takia ensimmäistä kertaa parturissa kymmeneen kuukauteen. Jätin ihan hyvin mielin tukkareuhkani parturin lattialle.

Muissa kuluissa terveyteen meni kesä- ja myös heinäkuussa rahaa, koska kävin hammaslääkärillä vähän liian pitkästä aikaa. En ollut käynyt hammaskivenpoistossa ainakaan kahdeksaan vuoteen ja hammastarkastuksessa yli viiteen vuoteen, mutta onnekseni niin hammaskivitilanne, kuin reikääntymistilanne oli suhteellisen hyvin aisoissa ainakin hammaslääkärin mukaan.

Jos ihmettelette hintaa, niin ihan käytännön syistä käyn yksityisellä hammaslääkärillä, koska siihen on kävelymatka kotoani ja koronan takia julkinen on niin tukossa, että tästä helppoudesta maksan mieluusti parisataa euroa extraa, koska siihen pystyn.

Sijoitukseni kesäkuussa 2021

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut sisältäen pankkikulut.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1530,98€

Kesäkuu tosiaan on ensimmäinen kuukausi, josta näkee sijoitusasuntojeni tilanteen aidosti. Vuokratuloja saan kuukaudessa ennen veroja 1365 euroa ja kuluja asuntosijoituksista kertyy kuukaudessa tällä hetkellä n. 1640 euroa.

Suurin syy siihen, että asuntosijoitusten kulut ovat noin selkeästi isommat kuin vuokratulot löytyy ensiasunnostani, jonka laina on tällä hetkellä jaettu kahteen osaan ja jota maksanen vielä n. puolitoistavuotta (tai puoli vuotta riippuen, siitä mitä päätän tehdä) tuplasti nopeammin kuin minun tarvitsisi (eli 400 euron sijasta, maksan lainaa pois 800 euroa kuukaudessa).

Se, miksi maksan ensimmäistä asuntolainaani nopeammin pois on se, että tällä hetkellä laina on vielä ASP:na, ja joudun pian muuttamaan sen perinteiseksi asuntolainaksi. En halua joutua tilanteeseen, missä asuntolainani vakuudet eivät riitä, kun valtiontakaus poistuu ja toisaalta haluan myös päästä mahdollisimman nopeasti tilanteeseen, jossa asuntoni voivat toimia vakuutena lainalle, jonka otan osakkeisiin, kun seuraava pörssiromahdus iskee.

Perinteisen osakesijoitusten osalla tapahtui paljon, mutta tämä johtui pitkälti osakeantikiimasta. Osallistuin kesäkuussa kaikkiin anteihin ja kaikissa anneissa myös myin omistukseni pois ensimmäisinä päivinä. Laskeskelin, että yhteensä jäin näistä kaikista anneista voitolle n. 700 euroa, joten eipä näillä anneilla rikastu, mutta vähän helpohkoa taskurahaa pystyy onneksi tekemään.

Pyrin edelleen ostamaan osakkeita pääsijoitusstrategiani mukaan kerran kuukaudessa, mutta nyt kun pörssit ja omistamani osakkeet liikkuvat lähellä kaikkien aikojen ennätyksiä, en ota turhaa stressiä siitä, että käteiskassani kasvaa. Tässä kuussa en siis ostanut yhtään osakkeita pää- tai spekulointisalkkuuni osakeantien lisäksi.

Joudun jokatapauksessa kasvattamaan käteiskassani erittäin suureksi ensi vuoden alkuun mennessä, koska tarkoitukseni on lisätä työpaikkaani (joka on listaamaton yritys ja jonka osakkeita työntekijät voivat ostaa vain kerran puolessatoistavuodessa) pääsalkkuuni isolla kädellä. Tällä hetkellä omistukseni työpaikassani on vain n. 15 000 euroa ja pyrin ainakin kolminkertaistamaan tämän omistuksen ensi vuonna, joten tulen tarvitsemaan käteiskassaa erittäin paljon tässä.

Yhteenveto

Numeroiden valossa kesäkuu oli perinteisen hyvä – ja jopa parempi kuin normaalisti kiitos lomarahojen. Ehdottomasti isoin asia kesäkuussa oli kuitenkin se, että sain ensimmäisen koronarokotteen ja toiselle aika on varattu 30.8. Ensimmäisestä rokotteesta en mitään sivuoireita tai jälkioireita saanut ja rokotekäsikin oli jumissa vain yhden päivän. Odotan innolla, että saan toisen rokotteen ja toivottavasti pääsen sen jälkeen syksyllä takaisin työpaikalle ja elämään muutenkin tavallista elämää matkailuineen ja bileineen.

Myös lähitulevaisuudessa on paljon odotettavaa, koska tämän viikon jälkeen hyppään kesälomalle töistä. Loma on siitä erityinen, että tämä on 30-vuotiaan elämäni ensimmäinen loma, jolloin minulla on aidosti täysi loma! Opiskeluajan työsoppareista sekä työpaikan vaihdoksista johtuen minulla ei ole vielä kertaakaan ollut kokonaista neljän viikon lomaa. Tämän kunniaksi otinkin koko heinäkuun lomaksi ja katson, miltä tämä tuntuu.

Suunnitelmissa on omistaa 10 päivää tästä lomasta puhtaasti sijoituskirjani kirjoittamiseen (tai pitkälti editoimiseen, koska raakateksti n. 350 sivua on nyt valmis). Toivon, että kesälomani jälkeen olenkin valmis lähettämään ensimmäisen version kirjasta kustantamoille. Olenkin tavoitteessa ihan aikataulussa – tavoite on saada kustannussopimus kirjalleni vielä tämän vuoden puolella ja uskon, että se on varsin mahdollista! Tulen kirjoittamaan kirjan omalla nimelläni ja varmaan mediassa markkinoin kirjaani omalla naamallani ja nimelläni, mutta blogin kirjoittelu jatkuu varmasti nimimerkin takaa kuten ennenkin.

Sen, mitä olen ymmärtänyt kirjailijan elämästä nykyään on, että kirjailijan pitää tehdä suurin osa markkinoinnista itse ja kustantamolta ei tähän kauheasti rahallista panostusta ainakaan saa. Mutta kirjoitan myös varmasti ihan näistä kirjailijan arjen jutuista myös blogissani, koska uskon, että kirjailijan arjen taustat varmasti monia kiinnostavat (minua ainakin kiinnostaa, heh).

Ja toki tulen varmasti blogissanikin kirjastani kirjoittamaan paljon, mutta koetan olla nyt liikaa innostumatta ja viimeistellä kirjan kiitettävään kuntoon ennen kustantamoille lähettämistä. On pakko myöntää, että olen äärimmäisen tyytyväinen pelkästään sijoituskirjani raakaversioon ja odotan erittäin innolla, että pääsen siitä enemmän kertomaan tulevaisuudessa, mutta yksi askel kerrallaan.

Nyt kun olemme saavuttaneet myös vuoden puolen välin ensi viikolla kirjoitukset onkin omistettu puolivuosikatsauksille niin varallisuuden- kuin sijoitusten kehitysten osalta! Jatkoiko nettovarallisuus kovaa kasvuaa tämänkin vuoden alkupuoliskolla? Entä jatkoiko sijoitusstrategiani indeksien voittamista? Siitä lisää ensi viikolla!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus kesäkuu 2021 – säästöprosentti 83,21% ja elämä jatkuu sittenkin!”

  • Kiitos! Joo ehdottomasti pyrin äänikirjan version kirjasta myös saamaan aikaiseksi, koska se kuitenkin nykyään on niin suosittu media – ja kirja pyrkii myös olemaan hieman tarinavetoisempi kuin perus kuivat sijoituskirjat, joten varmasti myös sopii äänikirjaksi (moni sijoituskirja sisältää niin paljon kuvioita ja graafeja, että niiden kääntäminen äänikirjiaksi voi olla hankalaa).

   Vastaa
  • Tämä toki riippuu siitä millaisen sopparin kustantajan kanssa saan, mutta pyrin saamaan sellaisen sopparin, että kirja tulisi kaikissa muodoissa: fyysisenä, äänikirjana sekä e-kirjana. Tarkoitus kuitenkin on, että mahdollisimman moni sen pääsisi lukemaan!

   Vastaa
 1. Pimeen hyvät setit! Hienoa toi avoimuus kulujen ja menojen suhteen. Itsellä säästö-% nyt 23–24% matalien tulojen vuoksi, mutta ensi kuussa pompannee >70%. Metroidin taidan skipata toistaiseksi ja odottelen uusia Zeldoja… 😉

  Vastaa

Jätä kommentti