Kuukausikatsaus kesäkuu 2022 – säästöprosentti hurjat 86,02%!

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Kesäkuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 6200,44€
Menot: 873,18€
Säästöprosentti: 86,02%

Tuloissa oli mukana lomarahat sekä päivärahat työmatkoilta, joka nostavat aina kertaluontoisesti vuosituloja. Tulot tulivat todellakin tarpeeseen, koska mätkyjä tulee maksuun heinäkuun alussa hieman yli 5000 euron verran. Menot pysyivät myös yllättävän hallinnassa, kun miettii, että ostin kesäkuussa niin Provinssi- kuin Flow Festival liput (pakko nähdä Gorillaz).

Olen seurannut kulutustani jo hieman yli 7 vuotta ja kesä- ja heinäkuu ovat olleet trendinomaisesti ylivoimaisesti isoimmat kulukuukaudet lisääntyneiden menojen (eli elämän) takia, joten alle tonnin meneminen kesäkuussa oli mahtava yllätys. Säästöprosentti 86,02% oli suurin kesäkuun säästöprosentti sitten opiskelijavuosieni! Katsotaankin, miten kesäkuun kulutus kokonaisuudessaan rakentui.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 147,7€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150€
Ravintolat ja alkoholi: 138,79€
Matkustaminen: 133,7€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 302,99€
Harrastukset ja liikunta: 0€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€

Terveys: 0€
Muut: 0€

Asumiskuluihin ei osunut mitään ihmeellistä tässä kuussa. Samalla elintarvike- ja kauppabudjetti piti vielä kesäkuun. Kuten kirjoitin viime kuussa, kesä-elokuussa usein ostoskorini hinnat nousevat hieman, koska ostamme tyttöystäväni kanssa etenkin marjoja tavallista enemmän eli lähes päivittäin. Nyt kesäkuussa marjoja ei tullut ostettua päivittäin, joka näkyi todennäköisesti budjetin pysymisessä. Uskoisin, että heinäkuun lomakuukausi nostaa kauppabudjetin ensimmäistä kertaa tänä vuonna yli 150 euron.

Ravintola ja alkoholikulut liikkuivat normaalilla tasolla ja heinäkuussa nämäkin räjähtänevät käsiin Provinssin myötä. Toki näitä kuluja hallitsee se enemmän kuin tavallisesti, että nyt kotoa löytyy Virosta haettuja juomia. En usein käy Virossa tai muuallakaan ostamassa halpoja juomia, joten näiden hankkiminen näkyy positiivisesti vielä varmaan vuoden loppuun asti ainakin.

Matkustamisessa tavallisen HSL-lipun lisäksi tulivat junaliput Seinäjoelle. Viihteeseen menivät niin Provinssin kolmen päivän, kuin Flow’n yhden päivän lippu. Ilman näitä kuluja, kesäkuu olisi itseasiassa ollut äärimmäisen säästäväinen kuukausi!

Sijoitukseni kesäkuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiviiseksi. Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1320€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei mitään ihmeellistä tässä kuussa, nyt kun Helsingin asunnon vuokralainen vaihtui kaksi kuukautta sitten.

Osakesijoituspuolella en ollut niin aktiivinen kuin olisin halunnut, koska käteiskassani ei ole vieläkään hyvässä kunnossa tulevien mätkyjen takia. Käteiskassani meneekin tällä hetkellä aivan nollissa eikä juuri kestäisi yllättäviä kuluja. Kesäkuussa teinkin yhden strategian mukaisen ostoksen kun ostin Aallon Groupia 204 kappaletta, 10 euron kurssihinnalla eli yhteensä 2045 eurolla.

Aallon Group on äärimmäisen edullisesti hinnoiteltu tällä hetkellä, jos synergiaedut alkavat potkimaan sisään tavoitteiden mukaisesti ja uskon, että kokoluokan kasvaessa Aallon Group alkaa herättää yhä useammassa osakkeenomistajassa mielenkiintoa, joka nostaa osaketta aikanaan kahta eri tietä – vaihdon lisääntyessä arvostuskertoimet nousevat ja samalla korjaantuu aliarvostus. Salkkuni on erittäin defensiivinen toimialoiltaan ja Aallon Group on yksi salkun defensiivisistä kulmakivistä.

Yhteenveto

Tänään itse asiassa alkoi kesälomani ja kun tämä teksti tulee ulos, en ole koneen ääressä, vaan Seinäjoella todennäköisesti juuri astumassa Provinssin festarialueelle! Täydellinen nollaus loman aloitus kuukauden pituiselle kesälomalle erittäin työntäyteisen vuoden jälkeen.

Kesäkuu oli muuten erinomainen kuukausi, sillä sain kun sainkin sijoituskirjani käsikirjoituksen valmiiksi ja palautettua kustantajalle! Tässä meni muutama viikko kauemmin kuin oletin ja kirjoitan editoinnin vaiheista tarkemman tekstin heinäkuulle, mutta olen äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen ja enpä ole mihinkään yhteen asiaan kuluttanut niin paljon tunteja kuin kirjan tekemiseen.

Elokuussa kustannustoimittaja ottaa tekstin työn alle ja sitten alkaa mielenkiintoinen työ, jossa hiotaan loputkin kulmat timantiksi tekstistä. Odotan tätä innolla ja syksyllä pääsenkin tarkemmin kertomaan kirjan julkaisuaikataulusta, nimestä ja muista julkaisuun liittyvistä yksityiskohdista!

Nyt kuitenkin otan lomaa kirjasta ja töistä koko heinäkuun ja keskityn kaverien näkemiseen sekä blogin ylläpitoon. Matkoja ei kauheasti tänäkään kesänä ole luvassa. On paljon asioita, mistä haluan blogissa kirjoittaa ja kulutan varmaan viikon kesälomasta pitkälti blogin parissa (tai mahdollisesti kaikki sadepäivät) luonnostelemalla ja ideoimalla tulevaisuuden tekstejä. Toivonkin siis epätasaisen hyvää säätä heinäkuulle, koska tekemistä sadepäivillekin löytyisi.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti