Kuukausikatsaus kesäkuu 2023 – säästöprosentti 82,21 %!

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Kesäkuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksistani. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 6 553,79 €
Menot: 1 231,78 €
Säästöprosentti: 82,21 %

Tulot olivat kesäkuiseen tapaan poikkeuksellisen korkeat kesälomarahojen tullessa palkan päälle. Muita poikkeuksellisia lisätuloja en kesäkuussa saanut.

Menot olivat jälleen yli tuhat euroa, joka toimii itselläni tavoitetasona. Tämä kuitenkin on tavallista kesä-elokuussa, sillä kesällä on huomattavasti talvea enemmän menoja, festareita ja muita tapahtumia, joihin meneminen maksaa ja joissa oleminen maksaa. Kaiken tämän huomioon ottaen menot pysyivätkin siis jopa tavallista kesäkuuta hieman matalampana, vaikka ostin jopa kahden eri festarin liput kesäkuussa.

Säästöprosentti olikin kiitos erittäin korkeiden tulojen hurjat yli 80%! Tällaiset kuukaudet ovat aina nannaa nettovarallisuuden kasvulle ja muistuttaa aina itseäni tulojen korkeuden tärkeydestä matkalla FIRE:een.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 302,40 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 189,7 €
Matkustaminen: 126,5 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 285,49 €
Harrastukset ja liikunta: 69,99 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 50 €

Terveys: 37,7 €
Muut: 20 €

Kaikki muut luvut liikkuivat erittäin tavallisissa ja hallituissa luvuissa paitsi viihde, johon luonnollisesti kuului kahden eri festarin (Rockfestin sekä Weekendin) liput. Omastakin nuoruudestani festarilippujen hinnat ovat nousseet huomattavasti – vähintään 50%. Onneksi on palkkakin.

Toisaalta epätavallisia kuluja olivat myös kengät, koska ostin uudet sisäpeli/salikengät sekä kävin taas parturilla ensimmäistä kertaa vuoteen, kuten kesärituaaliini kuuluu. Jos olet nähnyt esim. kirjailijakuvani tai kuvani talousmedioissa viime kuukausina, 90% siitä tukkapehkosta on nyt pois, mutta se toki yllättävänkin nopeasti kasvaa takaisin!

Sijoitukseni kesäkuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1330€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoittamisen maailmassa ei tapahtunut mitään uutta. Korontarkistukset on nyt tehty molemmissa sijoituskohteissani, mutta hoitovastikkeen nousu on vielä tulossa toiseen tulevina kuukausina. Toinen kohde ei hoitovastiketta nosta, koska on aivan Tampereen keskustassa omalla tontilla.

Ensiasunnon ostajalle sekä pitkän linjan asuntosijoittajille nykyinen asuntomarkkinan tilanne kyllä avaa erinomaisen mahdollisuuden, koska en usko, että hinnat pysyvät näin alhaisina enää pitkään. Tuntuu, että jonkun verran markkinoilla on jo vähän pakkomyynnin oireita, kun jotkut sijoittavat hankkiutuvat isolla velkavivulla ostetuista yksiöistä eroon. Nollakorot ja korkeammat yksiöiden hinnat kuitenkin varmasti tekevät paluun jo 2020-luvulla, joten nyt on varmasti huonoimpia aikoja myydä ja parhaita aikoja ostaa asunto 2020-luvulla.

Osakesijoitukseni jatkuivat tuttuun tapaan. Ostin Talenomia lisää 1992,5 eurolla 265 kappaletta keskihintaan 7,51€/osake. Tavoitteeni on ostaa osakkeita kuukaudesta toiseen kerran kuukaudessa pörssin liikkeistä huolimatta, ja olen tässä hyvin onnistunutkin viimeiset 6-7 vuotta.

MUTTA nyt tulee todennäköisesti vihdoin tauko osakeostoksiini. Miksi? Koska oletan suurempaa osakemarkkinan romahdusta ja haluan ostaa halvemmalla? Ei, koska en usko markkinan ajoitukseen. Vaan yli 3 vuoden etsintäni tulevaa pitkän ajan kotiamme varten on vihdoin päättynyt! Jos haluan osakkeita ostaa lähitulevaisuudessa, se tarkoittaa salkun tasapainottamista eli sitä, että myyn joitain pienemmän tuotto-odotuksen osakkeita ja ostan tilalle paremman tuotto-odotuksen osakkeita. Se, miten toimin seuraavan vuoden aikana, riippuu paljon siitä, mihin suuntaan pörssit liikkuvat.

Asumme tyttöystäväni kanssa tällä hetkellä 50 neliön asunnossa kahdestaan, josta itse omistan 100%. Tyttöystäväni on säästänyt ASP:lle jo pitkään ja ajatuksenamme olikin, että seuraavan asuntomme ostamme yhdessä.

Tavoitteena oli ostaa asunto, jossa voisimme elää käytännössä loppuelämämme. Olimmekin siis suhteellisen tarkkoja siitä millaisen asunnon speksit olisivat pohjaratkaisusta, koosta, sijainnista, liikenneyhteyksiin, koulun/päiväkerhojen läheisyyteen ja niin edespäin. Emme halunneet oston kanssa kiirehtiä ja aika monta kertaa epätoivoisuutta olikin jo ilmassa, kun asuntojen hinnat vain nousivat ja vaikka budjettimme oli suhteellisen korkea – en ollut varma, löytyisikö koskaan juuri sellaista asuntoa, jota haimme.

Kesäkuun puolessa välissä silmiini osuikin eräs kohde hakuvahdistani, joka täytti lähes kaikki kriteerini, jotka tulevalle kodilleni olin asettanut. Ja tämän kohteen kautta löysin toisen kohteen, joka oli samalta rakennuttajalta ja jota ei oltu edes alettu vielä rakentamaan. Kyseessä oli siis uudiskohde, joka kaiken hyvän lisäksi oli vielä omalla tontilla Helsingissä. Kun katsoin kohdetta tarkemmin, kaikki sijainnista aina ikkunoiden ilmansuuntiin osuivat lopulta täydellisesti tarpeisiimme.

Varasinkin kohteen ja pyysin tarkempia esitteitä sekä kävin uudiskohteen näytössä. Kyseisen kaltaiset asunnot menevät jopa nykyisessä markkinassa yllättävän kuumille kiville, joten olen iloinen, että kohteen löysin ennen kuin se oli ennakkomarkkinoinnissa.

Kohteen valmistuminen on näillä näkymin todennäköisesti vuonna 2025, mutta tämä on vain hyvä asia, sillä sitä varten meidän pitäisi säästää pankin mukaan yli 100 000 euroa riihikuivaa käteistä ostosta varten. Toki tyttöystäväni saa ASP-tililtään n. 50 000 euroa jo heti tähän, mutta toinen puolikas säästämisestä on minun vastuullani.

Pyrin tekemään tämän ilman osakemyyntejä, joten tulen seuraavat puolitoista vuotta säästämään erittäin aggressiivisesti rahaa yksinkertaisesti pankkitililleni asunnon käsirahaa varten, jonka takia joudun osakesijoitukset jäädyttämään hetkellisesti – tai ainakin vähentämään niitä. Ellen sitten ota pientä riskiä siitä, että jatkan sijoituksia tavallisesti ja oletan, että vuonna 2025 osakemarkkinat ovat korkemalla kuin tänään.

Kieltämättä nykyinen markkinatilanne on erittäin huono aika jäädyttää sijoitukset, koska markkinoilla on paljon ostettavaa hyvään hintaan, mutta pitkäaikainen koti menee tässä tuoton maksimoinnin ohi.

Yhteenveto

Kesäkuussa oli paljon menoa ja meininkiä ja säät olivat aivan täydelliset. Itse olin koko kesäkuun vielä töissä ja kesälomani alkavat vasta heinäkuun toisella puoliskolla. Täytyy toivoa, että koko kesästä tulee yhtä hyvä kuin kesäkuusta eivätkä sateet iske heti lomani alkuun.

Kaikesta huolimatta kesäkuun kuitenkin kruunasi pitkän etsinnän jälkeen löytämäni asunto. Olin monta kertaa jo ehtinyt luopua toivosta löytää asuntoa, joka vastaa kaikkia tarpeitamme, joten olen äärimmäisen innostunut siitä, että asunto vihdoin löytyi – ja ei sisällä yhtään kompromissia tavoitteista.

Tulen luonnollisesti kirjoittamaan asunnosta erillisiä tekstejä, koska uudiskohteen ostaminen on itsellenikin täysin uusi kokemus ja siinä on paljon asioita, joista en tiedä oikein mitään (esim. materiaalien ja pohjaratkaisujen valinta). Kerron erillisessä tekstissä myös kaikesta kädenväännöstä, joita pankkien kanssa sai lainaneuvotteluissa tehdä, koska asunto oli kallis jopa omille tuloilleni – ainakin pankin mielestä.

Sanotaan näin, että monena hetkenä olin kiitollinen siitä, että olen niin perehtynyt henkilökohtaiseen talouteen ja kaikkeen siihen liittyvään, koska pankkien kanssa neuvottelut olivat varmasti vaikeimmat tähän asti ja jouduin käyttämään aika kovia aseita saadakseni tahtoni läpi.

Viisas sijoittaja-kirjani jatkaa edelleen elinvoimaista menoaan ja toivon, että moni nappaa kirjan luettavakseen myös kesälomilla! Kirjassa löytyy paljon kevyitä tarinoita asiasisällön lisäksi ja jatkaakin edelleen parhaat arvostelut saaneena suomalaisena sijoituskirjana koskaan!

Tämän lisäksi sain puhujapaikan Helsingin Kirjamessuilta lauantailta tämän vuoden lokakuulle 28.10! Olen myös samaisena lauantaina antamassa signeerauksia kirjaani puhujavuoroni jälkeen Tammen osastolla, joten jos satut kirjamessuilla pyörimään, tule moikkamaan!

————————————–

Voit tilata nyt huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi vain 25 euron hintaan alekoodilla VIISASSIJOITTAJA23.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus kesäkuu 2023 – säästöprosentti 82,21 %!”

  • Kiitos paljon! Uskon, että noista tosiaan erittäin mielenkiintoisia tulee, kun pankin kanssa tosiaan sai vääntää ihan kunnolla – vähän liikaakin. Mutta varmasti opettavaisia ja viihdyttäviäkin tekstejä näistä saa.

   Vastaa
 1. Onnea tulevaan kotiin!

  Itselläni on kauhea FOMO, kun pitää myös todennäköisesti laittaa osakkeiden ostot nyt joksikin aikaa jäihin, kun lomautus osui kohdalle, ja on vauva tulossa, ja kämppää pitäis korjailla, ja ja ja… Tuntuu, että tässä tilanteessa pitäisi kaikki mikä irti lähtee laittaa pörssiin, mutta kyllä pitää elämän muutkin prioriteetit pitää mielessä. Ehkä vähän hölmöä, mutta jotenkin helpotti kuulla, että on muitakin, jotka panostavat nyt kotiin, vaikka tuoton maksimointia ajatellen se ei se paras toimintasuunnitelma olisikaan tällä hetkellä.

  Vastaa
  • Kiitos! Ymmärrän erittäin hyvin, itseäkin hieman turhauttaa ja mietin kyllä että josko sijoittaisin niin kauan kun on mielestäni selkeästi halpaa ainakin selkeissä ostopaikoissa. Mutta onneksi tällä hetkellä saa myös riskitöntä korkoa tilillä, niin säästäminen tilille ei välttämättä ole niin huono vaihtoehto, vaikkei olisikaan paras. Mutta toisaalta puolentoista vuoden aikana pörssissä voi käydä ihan mitä vain – joten paraskaan näkemys ei ole oikeassa näin lyhyellä aikavälillä.

   Toki hommaa monimutkaistaa itselläni se, että tuon uuden asuntolainan säätäminen on hieman vaikeaa, kun pankkikaan ei osaa sanoa tarkalleen, millaisia lainaehtoja ja makrotaloustilanteita on sitten puolentoista vuoden päästä.

   Vastaa

Jätä kommentti