Kuukausikatsaus kesäkuu 2024 – säästöprosentti 79,71 %

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa lähes vuosikymmenen ja seurannut kuukausittaisia tulojani ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta, kuinka paljon sitä jää säästöön. Vain seuraamalla omaa taloutta pystyy ymmärtämään, miten oikeasti rahan kanssa käyttäytyy.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2024 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Kesäkuu 2024

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot:  6 472,16 €
Menot: 1 313,32 €
Säästöprosentti: 79,71 %

Tulot olivat tavallista huomattavasti korkeammat kiitos kesälomarahojen. Oma talouteni on siitä mielenkiintoinen, että käytännössä kaikki extratulot painottuvat ensimmäiselle vuosipuolikkaalle. Lähes koko loppuvuoden menenkin siis normipalkkani voimalla (ainoa lisäeuro taitaa enää tulla kirjastokorvauksista aikanaan).

Menot pysyivät kesäkuussa erittäin hyvin aisoissa, mikä oli kiva nähdä, koska keskimäärin kesä-elokuu on aikana kulutuksellisesti huomattavasti tavallista korkeampia.

Säästöprosentti olikin jälleen aivan erinomainen – lähes 80% – eli tarkalleen 79,71 %. Tavoite on pitää säästöprosentti yli 70%:ssa, joka on onnistunut korkeiden tulojen ansiosta lähes joka kuukausi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska lainojen takaisinmaksu nostaa nettovarallisuuttani saman verran kuin rahan siirtäminen pois pankkitililtäni laskisi sitä.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 588,94 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 103,5 €
Matkustaminen: 221,7 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 24,48 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 224,7 €

Kulutus pysyi hyvin aisoissa ja mukana ei ollut oikein mitään poikkeuksellista paitsi syntymäpäivälahja puolisolleni, joka meni muihin kuluihin. Muuten kaikki kulutus pysyi hyvässä jamassa, kun miettii, että matkustamisessa oli myös suurin osa kesäkuun ja heinäkuun lomamatkoista, joita olen tekemässä.

Toivon, että saan hallittua kulutusta myös syksyllä, vaikka silloin tuntuu, että jostain syystä kulutus on usein korkeampaa kuin vuoden alun kuukausina. Olen tämän ilmiön huomannut taloudessani jo monena vuotena ja en osaa tarkalleen sanoa, mistä se vieläkään johtuu, mutta tänä vuonna pyrin asiaan kiinnittämään huomiota erityisen tarkasti, koska asia on itseäni niin paljon pohdituttanut. Tänä vuonna asiat ovat todennäköisesti toisinpäin ihan vain, koska laskevat korot ja kolmen kuukauden välein oleva korkotason tarkastus.

Sijoitukseni kesäkuussa 2024

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni ja tulen laittamaan nykyisen asuntoni vuokralle aikanaan, kun muutamme uuteen asuntoon vuoden 2025 aikana. Sen jälkeen en usko uusia asuntoja hankkivani.

Vuokratulot (ennen veroja): 1 365€
Muut pääomatulot (kuten osingot): 0 €
Asuntosijoitusten kulut: 1 579,04€

Toisen yksiöni vuokralainen halusi muuttaa isompaan asuntoon, mutta en pystynyt nykyistä kotiani vuokramaan sovitussa aikataulussa uuden asuntoni rakentumisen myöhästyessä. Tästä johtuen toinen vuokralaiseni irtisanoi nyt sopimuksen.

Tällä kertaa minulla kuitenkin kävi tuuri ja heti seuraavana päivänä kollegani kysyi, tietääkö joku sijoitusasuntoa, joka vapautuisi 1.8. Helsingistä. Juttelimme ja näin sain vuokralaisen tekemättä oikeastaan mitään sen eteen. Ja mikä parasta, vuokralainen on menossa pian myös armeijaan vuodeksi, jolloin asunto ei merkittävästi edes kulu. Tällaiseen asuntosijoittamiseen voisi tottua.

Entä osakesijoitukset? Pystyn kuin pystynkin nyt jatkamaan ostostrategiani mukaisia kuukausiostoksia osakkeisiin, kun tulevan asuntoni rakentaminen on myöhästynyt korkotilanteen takia lähes vuoden verran. Kesäkuussa olinkin tekemässä tavallista kuukausittaista osakeostostani tuttuun tapaan.

Ostin kesäkuussa jälleen Take-Two Interactivea lisää salkkuuni 17 kappaletta hintaan 158,9 dollaria eli yhteensä 2 536,45 eurolla. Tämän myötä Take-Two Interactive ei ole enää salkkuni pienin omistus, vaan ohitti kooltaan Keskon. Tulen todennäköisesti kasvattamaan niin Take-Two Interactiven, että Keskon positiota salkussani niin pitkään, kuin markkinoiden nykyinen meininki jatkuu ja kyseisiä osakkeita saa tähän hintaan / halvemmalla. Osakkeet ovat edelleen sen verran pieni osuus salkustani, että lisättävää positioon löytyy.

Kesän jälkeen on tulossa syväanalyysi Keskosta sekä hieman erilainen analyysiteksti Take-Two Interactive sijoituksestani. Näiden tekstien todennäköiset julkaisupäivät osuvat elo-syyskuulle.

Yhteenveto – kesäkuu 2024

Kesäkuu oli taloudellisesti erinomainen, mutta tämän lisäksi sieltä löytyi uskomaton määrä hienoja virstanpylväitä, kuten:

1. Nettovarallisuuteni ylitti 500 000 euroa 16 vuoden matkan jälkeen!

2. Henkilökohtaista taloutta käsittelevä kirjani Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun, on nyt ennakkotilattavissa kustantajani kirjakaupasta täältä (Alekoodilla VAURASTUVIISAASTI20 saat ennakkotilaajan etuna 20%:n alennuksen kirjasta).

3. Viime vuonna julkaisemani esikoiskirjani Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat ylitti kesäkuussa yli 10 000 kappaleen myynnin vain vähän yli vuosi julkaisunsa jälkeen.

Kaikista hienointa kaikissa näissä asioissa on, että ne ovat pitkälti menneisyyden Esan ansioita. Kaikkien näiden saavutusten pohjatyö on tehty jo vuosia sitten ja nyt vasta vähitellen, saan asioista palkkion. Jeff Bezos sanoi aikanaan vähän samaa, kun totesi, että ihmettelee, miksi analyytikot onnittelevat aina osavuosipuheluissa hyvästä neljänneksestä tehdystä työstä, kun tulos on hyvä. Todellisuudessa, Bezos sanoi, tämän neljänneksen eteen tehty työ tehtiin jo vähintään vuosi sitten. Samoin itsellä kesäkuussa ainoa asia, jonka eteen tein töitä, oli tuleva kirjani, jonka editointivaihe on nyt käynnissä ja työstämme kustannustoimittajan kanssa vielä kaksi kuukautta. Ja joka ei oikeastaan näy yhtään mitenkään tällä hetkellä.

Enää tämä viikko töitä ja sitten kuukausi lomaa kutsuukin! Ja mikä parasta, nyt on heinäkuu. Tämä tarkoittaa, että on aika koko varallisuuteni puolivuosikatsaukselle sekä sijoitusmenestykseni vertailulle sekä salkun avaamiselle vs. indeksit! Niistä siis lisää seuraavissa teksteissä!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet yli 10 000 kappaletta myyneen sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi

Voit myös ennakkotilata kaikki oleelliset rahataidot säästämisestä tienaamiseen tiivistävän toisen kirjani Vaurastu Viisaasti – rahataidot haltuun kirjani Tammen kirjakaupasta täältä! Jos ennakkotilaat kirjan saat 20%:n alennuksen kirjalle koodilla VAURASTUVIISAASTI20 !

Äänikirjojen ystäville kirjani löytyvät esimerkiksi Bookbeatistä, StorytelistäNextorysta sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin kymmenen vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

7 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus kesäkuu 2024 – säästöprosentti 79,71 %”

 1. Minulta kesti puoli vuotta blogisi lukemista sisäistää, että asuntolainan lyhennys luetaan hyväksi säästöprosentissa. En tiedä miten tämä on edes mahdollista, mutta ei ihme että oma excel on näyttänyt masentavalta!

  Asumiskulusi ovat kyllä käsittämättömän pienet näin Helsingissä. Itse en näköjään pääse säästöprosentissa kituuttamisellakaan yli 58 %:n, jos jään nykyiseen omistusasuntoon. Ikää on jo sen verran, että aika loppuu kesken, ellei säästöprosenttia saa hilattua lähemmäs 70:tä. Asuntolainaa pitäisi maksella vielä 20 vuotta. Tässä ehkä elävä esimerkki siitä, kun omistusasuminen ei kannata. Tämä olisi täydellinen vanhojen päivien asunto, mutta juuri nyt se sitoo pääomaa pois sijoituksista. Vuokralla (halvemmalla alueella) voisin säästää pari sataa kuussa verrattuna vastikkeeseen ja korkoihin, ja lainanlyhennykseen menevä osa voisi kasvaa rahastossa paremmin kuin asunnon seinässä.

  En silti ole uskaltanut vielä vetää myyntiliipaisimesta, kun en ole varma omista numeroista. Onko säästöprosenttia syövän asunnon myyminen ihan no-brainer, vai jätänkö nyt huomiotta jotain tärkeää? Jos haluankin raihnaisena vanhuksena asua juuri täällä, niin eikö olisi ollut parempi maksella asunto pois tässä vaiheessa.

  Vastaa
  • Olen samaa mieltä, että en ymmärrä miten asuntolainan lyhennys ei muka ole kulu. Se on totta, että kyseinen summa menee säästöön mutta se on aina pakko maksaa. Jos siihen ei pysty, pankki pakkolunastaa asunnon. Kassavirran mukaan asuntolainan lyhennys on kuluerä.

   P.S. Jos lyhennys ei ole kulu, niin miksi ei ottaisi miljoonan euron asuntolainaa, koska vain korot ja vastikkeet ovat kuluja.

   Vastaa
   • Joo tämä tosiaan on klassinen ikuisuuskysymys. Kysehän on lähinnä siitä, että numerot antavat enemmän osviittaa varallisuudenkehitykseen. Toki nyt kun olen seuraavaa kirjaa kirjoitellut, niin olen miettinyt asiaa ja voi olla, että vaihdan tuon kassavirran laskemistavan tuohon, koska siitä kirjassakin kirjoitan. Perustalouden hoitoon, kun on oleellisempaa kassavirta kuin todellinen säästöprosentti, joka kasvattaa varallisuutta. Nykyään onkin enemmän teknisestä laskelmasta tällä hetkellä, joka kuvaa sitä, kuinka suuri osa tienaamastani rahasta menee aidosti varallisuuden kasvattamiseen.

    Mutta tosiaan, jos ei lue tarkkaan komponentteja, se voi tosiaan johtaa harhaan. Katsotaan jos saisin jotenkin järkevästi ensi kuukausikatsaukseen molemmat luvut, tai sitten pohdin tuota kassavirtalaskelmaa kokonaisuudessaan vain.

    Koti on ehkä sellainen, missä mielestäni euroja ei kannata katsoa supertarkkaan- jos siitä ei muuten ole puutetta. Mieluitenhan sitä asuu juuri siellä, missä haluaa, jos vain on varaa. Miettisinkin siis lainan maksamista vs. vuokralle muuttamista sen osalta, kumpi sopii omaan aivoon paremmin. Jos haluaa asua samassa talossa kuolemaan asti ja tykkää kodista, on se mielestäni parempi ongelma, vaikka ei ihan kaikkea saisi maksimoitua. Jos taas ei juuri nykyisestä kodista välitä ja mieluummin kasvattaa omaisuutta, vuokralle meneminen taas on fiksumpaa.

    Vastaa
    • Ymmärrän kyllä tuon säästöprosentin laskentalogiikan enkä tarkoittanut kyseenalaistaa sitä. Lainanlyhennyshän kasvattaa nettovarallisuutta. Näköjään firettäjät tosiaan jakautuvat kahteen leiriin tuossa, ja jotkut laskevat lainanlyhennyksen vain nettovarallisuuteen mutta eivät säästöprosenttiin. Mitä syvemmälle FIREen sukeltaa, sitä paremmin tajuaa, ettei kaikki olekaan ihan niin ”simple math” kuin joskus julistetaan, ja hieman eri laskentatavoilla voi saada hyvin erilaisia skenaarioita itselleen. Onneksi lukuja voi tarkennella matkan varrella. 🙂

     Olisi kyllä mielenkiintoista lukea sinulta kassavirtalaskelmapohdintaa!

     Vastaa
     • Jep, ehdottomasti. Mutta tosiaan kommentti tuli hyvään aikaan, koska olin juuri miettinyt, miten näitä kirjassani avaan siten että homma pysyy ymmärrettävänä. Etenkin alkuun kassavirtalaskelma on kuitenkin huomattavasti parempi ja selkeämpi, koska silla saa käsityksen isoista raharei’istä paremmin. Muutoksia siis on tulossa varmasti yhdessä tuon pohdinnan lisäksi myöhemmin.

      Vastaa

Jätä kommentti