Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.
Lokakuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut)
Tulot: 3198,17e (186,14e)
Menot: 819e (2720,02e)
Säästöprosentti: 74,39% (-1500%)
Säästöprosentti lainojen lyhentämisen jälkeen: 49,06%
Lasken normaaleiksi menoiksi lainojeni korot sekä lainojen käsittelykulut. Ensimmäinen säästöprosentti edustaa säästöprosenttiani ilman lainan lyhennystä. Toinen säästöprosentti kuvaa säästöprosenttiani, jossa jakajana on menot + lainan lyhennys. Asuntoni on kuitenkin varallisuutta, koska kunhan 2 vuotta tulee täyteen muutan sen vuokra-asunnoksi, jonka takia asuntolainani on käytännössä sijoituslaina pitemmällä aikavälillä.
Tuloni lokakuussa olivat erittäin mukavat. Suurimpana syynä tähän oli pieni palkankorotus, jonka sain viime kuussa sekä hyvä osinkokuukausi. Osinkoja kuussa makseli niin Restaurant Brands International, Telia kuin myös Saksan veroviranomainen, jolta sain vihdoin vaatimani osingon liikaverotukset takaisin Munich RE-omistuksistani. Kuten kirjoitin viime kuukausikatsauksessa, loppuvuoden vertailuluvut ovat tämän vuoden eduksi suuresti, koska olin viime vuoden lopussa vaihdossa Etelä-Koreassa, jolloin lähinnä poltin rahaa, enkä sitä juuri tienannut.
Menoihin en ollut lokakuussa tyytyväinen. Syksy ja joulu ovat videopelien kulta-aikaa ja tämä näkyi myös kulutuksessani. Ostin niin pelejä kuin myös lisää ohjaimia. Olen sen verran vanhanaikainen, että en pidä juuri nettipelaamisesta. Itselleni hauskinta ajanviettoa onkin pelata videopelejä samalla sohvalla kavereiden kanssa, jonka takia tarvitsen itselleni montao ohjainta.
Korkeiden tulojen takia säästöprosentti oli kuitenkin kiitettävä. Ja mikä parasta, jopa lainanvähennysten jälkeen säästöprosenttini oli lähes 50%! Tästä olen erityisen tyytyväinen. Koko kuukauden säästöprosentti olikin huomattavasti mukavampi kuin edellisenvuoden -1500%.
Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen? Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.
Vuoden 2018 tavoitteet
Uutta pääomaa sijoituksiin 22823/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 2775,03/4300 euroa
Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 68,02%) (10403/32528)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80%
Kurssikorjauksen seurauksena laitoin lisää panosta Nordeaan, kahteen eri otteeseen. Uutta pääomaa olenkin laittanut tänä vuonna sijoituksiini lähes 22 000 euroa, joka on oli huomattavasti enemmän kuin alkuperäinen tavoitteeni koko vuodelle. Tästä saan kiittää sitä, että tuloni ovat pysyneet korkeampana kuin oletin ja olen myös onnistunut olemaan säästäväisempi.
Säästäväisyyteni näkyykin siinä, että koko vuoden säästöprosenttitavoite tälle vuodelle oli ,että se on yli 55%. Tällä hetkellä se on jo lähes 70%, joten voin olla varma, että tähän tavoitteeseen tulen pääsemään vuoden loppuun mennessä. Olen erittäin tyytyväinen, että säästöprosenttini liikkuu näin korkealla, koska oikeastaan ainoa asia, josta olen vähentänyt kulutustani tänä vuonna on alkoholi.
Valitettavasti se tärkein tavoite kuitenkin jää tänä vuonna selkeästi saavuttamatta. Osinkotulojen kasvu on jäänyt tavoitteestani vaikka olen onnistunut pumppaamaan osakkeisiin enemmän rahaa kuin ennustin. Salkkuni on kuitenkin kestänyt yllättävän hyvin viime aikojen kurssiheilahtelut ja mikä tärkeintä, yritysten tuloskunto ei ole heikentynyt. Osinkotulojen kasvua pyrinkin saamaan ostamalla uusia osakkeita, kuin myös yritysten vuosittaisilla osinkokorotuksilla.
Henkisesti tärkeätä olisikin päästä tänä vuonna yli 3000 euron netto-osingoissa, vaikka sekin jää asettamastani 4300 euron netto-osinko tavoitteesta selkeästi. Kahdessa kuukaudessa pitäisi siis kerätä osinkoja vielä n. 230 euroa. Tiukalle menee.
Lainat ja sijoitukset
Tulojen, menojen ja säästämisen ohessa olen myös ehtinyt ottaa paljon lainaa lyhyen elämäni aikana. Lainojeni tilanne tässä kuussa näyttää seuraavalta.
Asuntolainaa jäljellä: 126 217,42 euroa
Opintolainaa jäljellä: 21 017,91 euroa
Lainoja yhteensä jäljellä: 147 235,33 euroa
Maksan siis tällä hetkellä asuntolainaani pois n. 810 euron kuukausitahtia. Tähän syynä on se, että asuntolainani on ASP-lainana jouduttu jakamaan kahteen osaan. ”Oikeaan” ASP-lainaan, jonka maksimi on Tampereen alueella 115 000 euroa. Ja loppuosaan, joka on ns. ASP-lisälainaa. Koska nämä lainat on erotettu pankissa (lain takia) erikseen joudun maksamaan näitä erikseen ja pyrinkin vähentämään tuon lisälainaosuuden pois n. 5 vuodessa, jonka jälkeen alan lainaa maksaa enää 400 euron kuukausitahtia.
Opintolainaani taas maksan pois 2410 euroa vuodessa. Laskin, että tätä tahtia pystyn saamaan täydet hyödyt irti opintolainanvähennyksestä seitsemässä vuodessa. Opintolainojen vähentäminen alkaakin näkyä jo ensi vuonna veroprosentissani vähentävästi! Kuten olen monesti sanonut – opintolaina on kyllä maailman parasta lainaa.
Lokakuussa kävin osakeostoksilla kahteen otteeseen. Toisella kerralla tarttui lisää Nordeaa ja toisella Nokian Renkaita kuukauden viimeisenä päivänä Nokian Renkaita 15% laskusta. Teesit Nordea-sijoitusten takana pysyvät samana kuin aiemmin, vaikka Nordean tulos laskikin oletettua enemmän tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.
Nokian Renkaita taas ostin kun huomasin, että yrityksen tulos paranee edelleen, mutta valuuttakurssien myötä tämän vuoden tulos parani hitaammin kuin oletettu. Laitoin nopeasti faktat kasaan ja mielestäni markkinat ylireagoivat aivan selkeästi. Onnistuin kerrankin ostamaan osaketta pohjasta ja pelkän saman päivän aikana Nokian Renkaat hilasi itseään ylös 5%-yksikköä. Nokian Renkaat ostoksen myötä tulee muutoksia myös sijoitusstrategiaani, josta hieman lisää tulevina viikkoina.
Nordeaostoksen myötä finanssiala on jälleen kuitenkin lähes 40% salkustani, joten on aika katsoa vaihtoehtoisia sijoituksia. Lääketieteen puolella ehkä? Siellä salkussani on ainakin tällä hetkellä aukko.
Yhteenveto
Matka kohti taloudellista riippumattomuutta siis jatkaa matkaansa entiseen tapaansa ja kuukausi oli hieno kurssiheilunnasta riippumatta – tai oikeastaan siitä johtuen. Terveysvaivoja on tullut vastaan myös nyt ensimmäistä kertaa elämässä, kuten viime viikolla kirjoitin, mutta pysyn optimistisena ja jatkan matkaan samalla tavalla kuin tähänkin mennessä eteenpäin.
Osakkeet ovat pitkästä aikaa tasoilla, joilla niitä ei hävetä ostaa. Ajoitukseni myydä tietyt osakkeet oli lähes täydellinen, mutta aikani aloittaa spekulointisalkkuni oli huonoin mahdollinen. Huomaan kuitenkin nyt jo kuinka paljon hyytyä oli siitä, että tein oman strategiani pörssiromahdusta varten juuri ennen kuin kurssiheilahtelu alkoi uudestaan. Koska minulla on strategia, ei minun tarvitse miettiä päivittäisiä heittoja, tai panikoida saati tehdä tunnepohjaisia päätöksiä. Sijoitusstrategiani pörssiromahdusta varten antaa minulle rauhan, jota minulla ei muuten olisi.
Voin siis nyt suositella entistä enemmän, että teet myös itse sijoitusstrategian tulevaa romahdusta varten! Parantaa yöuniesi laatua merkittävästi, mikäli markkinoiden heilunta hermostuttaa. Haluankin muistuttaa lukijoita siitä, että seuraava pörssiromahdus on tulossa ja miksi sillä ei pitäisi olla mitään väliä sinulle.